Laʻau

Cyclamen

Cyclamen Faʻatasi i le aiga Primrose (Primulaceae). I le aotelega, e sili atu i le 20 ituaiga o ituaiga o meaʻai e pei o aʻa. Tufatufaina i le Metitirani, i North-East Africa, Iran. E masani ona maua i le vao i Turkey.

O nisi ituaiga o laau ua totoina mo se vaitaimi umi, i totonu o togalaau ma i totonu o tulaga fale. Mo togavao i totonu, e lua ituaiga o cyclamen ua fuafuaina. O le: Persian ma Europa.

O le cyclamen Europa e taua o le "violet alpine." I le gasologa o le tausaga, e lagona e ia le fiafia i luga o le windowsills i totonu o le fale, pe afai o le vevela + 18 ... +20 ° С. E le noatia i se faailoga o le susu. Mamanu toto mai le tautotogo i le autumn. E faʻatusatusa i le cyclamen Peresia, e le masani ona maua lenei fale i faleoloa fugalaau. O le vaega mulimuli e faatatau i ituaiga o matua mo le tele o vaega o aso nei.

O le talafaasolopito o lona amataga na amata mai i le 16 senituri. O le taimi lena, na faʻaaoga e tagata Europa. Na ia faaali atu i le togalaau aina, na umia e le Masiofo o Elisapeta I. I se taimi umi, na le toe aoga ai le uila, ae ina ua mavae le tele o seneturi, sa amata ona galue malosi i latou, ona o nei aso ua i ai se fuainumera toatele o ana ituaiga ma ituaiga. I le natura, o le cyclamen Peresia e susulu mai le amataga o le taumalulu seia oo i le faaiuga o le tautotogo. O le aso e faalagolago i le itulagi o lona tuputupu aʻe. O le tele o taimi e maua ai fugalaau piniki māmā. O nisi taimi o ni fusi po o se pele.

O le taimi nei o cyclamens e ese mai ituaiga o manu felelei i le tele oa latou fugalaau. Faatusatusa io latou tuaa, e sili atu. Lanu e mafai ona sinasina-kiona, lanu piniki, mumu, lanu enaena. O vailaʻau faʻamalolo ma lanu vailaʻau ma mea na gaosia na maua ai le lauiloa tele. I tausaga talu ai nei, i totonu o Europa sa i ai se manaʻoga mo ni faʻalavelave-faʻapipiʻi. O ni tamai vao ma fugalaau tetele. O lenei ituaiga cyclamen e mafai ona ola aʻe i totonu o se togalaau ma i nofoaga e nofo ai le tau malulu.

Lafumanu i aso nei, faʻalagolago i le tele o laau totō ma fugalaau, faʻavasegaina cyclamens i ni vaega se tolu.

Mini cyclamens. E aofia ai: Silverhart, Midori, Jeanette, Libretto, Silverado. O laau faapena e iloga i fugalaau tetele. I le avea ai o se tulafono, e sili atu i le 4 cm. I totonu o lenei vaega, e mafai ona e faʻafeiloaʻi i fualaau oona. O pamu e i ai le lautele o le 6-10 cm e talafeagai mo le tuputupu ae.

Midi cyclamen. Faatasi ai ma nei: "Kanto", "Laser", "Sterling" ma isi. E i ai a latou fua faatatau masani. Totoina i totonu o ipu e iʻu ile 10-13 cm.

Maxi cyclamen (faʻasolosolo pe tele-faʻaleleia): Concerto, Rainier, Sierra, Winter series Ice. O le tele o ipu mo le ola e 13-20 cm le lautele.

Cyclamen o loʻo faʻatau i masina muamua o le tautoulu. O le laau e sili ona alofagia mo le mea moni e fiafia i lona lauolaola umi i le taumalulu. Faatasi ai ma le amataga o le tautotogo, ua muta le fuga o le uila. Na leiloloa ona lau, ma o iinei e tele fugalaau fugalaau e faia se mea sese - latou te lafoina le laau, aua ua latou talitonu ua leai. Afai e tausia lelei le afi, o le a tupu malosi mo le silia ma le tasi le tausaga.

Cyclamen Care i le Fale

Malamalama

Cyclamens e fiafia i le malamalama, ae o faamalama sasaʻe ma sisifo o le nofoaga sili lea e ola ai. Afai e tu le laau i le itu i saute, e taua le puipuia mai le la susulu. O le potu e faʻateleina ai le cyclamen e tatau ona faʻaosoosoina i taimi uma.

Lulu

O le puleaina o le vevela e tele sona sao mo le manuia o le galueaina o cyclamens. O le vevela sili ona lelei i le vaitau malulu e 10-12 ° C. O le maualuga maualuga o le a mafua ai ona paʻu laʻau ma taofi ai le fuga. Afai ua ola le laau i totonu o se fale koli, e tatau i le potu ona fatuina tulaga talafeagai. I le fale, e le o taimi uma e mafai ai ona faʻamafanafana le cyclamen. Ina ia faafaigofie le faamasani ma faaopoopo le vaitau o le fugalaau, e tatau ona masani le cyclamen i se maualuga maualuga i tulaga. E tatau ona tuʻu i luga o se faamalama malulu ma faʻaauau pea ona faʻavave le potu.

Totogi

Cyclamen o se laau e fiafia i le maualuga o le masima. I le tuputupu aʻe o laʻau, e manaʻomia ona suʻeina. O le taimi lava e amata ai ona fuga mai le uila, e le tatau ona faʻaogaina. Ina ia faateleina le faasinoupu o le suavai, e mafai ona e fatuina se va i le latalata ane o le laau. E mafai foi ona e tuu i luga o se palatusi ma lanu susu. I le taumalulu, e tatau ona tuu mamao atu le uila i totonu o pitonuu tutotonu.

Faʻasa

E masani ona faʻainuina le susu, ae o le tele o le vai e tatau ona faʻalelei. O lona vevela e mafai ona avea ma ni tikeri o lalo ifo o le vevela o le potu. Aʻo leʻi oʻo mai le laʻau i luga aʻe o laʻau cyclamen, e mafai ona e sasaʻa tuusao i totonu o le ulo, ona e sasaa lea o le vai i totonu o le pusa ma faʻafefe ona sili atu. Pe a toesea uma le laau, e tatau ona faaitiitia le suavai, ae e taua le faamautinoa o le a le mago atoa le sui.

Fertilizer

O le faaumiumi o le fuga o le cyclamen o le a fesoasoani i le faʻamalolo, lea e aofia ai vaega taua o le minerale. E manaʻomia lou fafagaina o le laau 1 taimi i le 2 vaiaso.

Suiga

O le taimi lava e taofi ai le fugalaau ma lau lanu samasama atoa, o le a faʻaalia ai o loʻo sauniuni le cyclamen mo se taimi umi. I le taimi nei, e mafai ona gaosia e ala i le faʻafefeteina i totonu o se fagu e iai lona lautele ma le eleele vavao poʻo le pito i luga o peat. E taua tele le mataʻituina o le nofoaga o le tubers - e tatau ona i ai i le tulaga o le sui poʻo se mea itiiti e faʻamalo ai.

Le palapala

E tatau ona faʻavaeina le faʻatulagaga o le aʻafia o le cyclamen. E fautuaina le faʻaaogaina o se masini manava manava. Mo le faʻafefiloi, e tatau ona faʻaopoopo i tutusa tutusa le laupepa eleele, humus, peʻa ma oneone. Afai e manaʻo ai, e mafai ona faʻatauina le saunia.

Taimi e malolo ai

Mai ia Me ia Iuni, ua malolo le pusa. Ua matua leiloa le laʻau. O latou foliga vaaia e mafai ona vave nai lo le faaiuga o Iulai. A o faagasolo lenei vaitau, e tatau ona lafo le cyclamen i se nofoaga malulu malulu.

Tofiga

E mafai ona oʻo atu i le 7 tausaga le faʻatoaga o totonu o le cyclolamen. A maeʻa lenei vaitau, ua le toe aoga mo le toe gaosia, o lea e tatau ai ona e faʻatau se mea fou. O le faʻapipiʻiina o le cyclamen o se faʻafitauli faigata. Mo mea tau pisinisi, ua faʻalauteleina e faʻaaoga ai fatu. E mafai ona e faia lenei mea e ala i le vaevaeina o le pulou.

Faʻalagolago i le ituaiga, o le umi o le taimi mai le luluina i le fugalaau atonu e eseese. I le avea ai o se tulafono, e manaʻomia le 7-11 masina. E fautuaina e lulu fatu i le faaiuga o Mati. O le mea lea, i le taimi o le tuputupu ae, e mafai ona faia le cyclamen e aunoa ma se faʻamalamalamaga faaopoopo, ma o le a amata ona fuga i le ogatotonu o le autumn. Mo le totoina o fatu, e tatau ona faia ni tuutuuga talafeagai. O le vevela o le ea e tatau ona i ai ile 18 ° i le taeao. Maualuga maualuga ma leai se malamalama e talisapaia. O le mea lea o loʻo ola le vao, ua ufitia i se ata uliuli mo le tolu vaiaso. I lalo ifo o le vevela, o le a tupu mai ai le cyclamen i se taimi mulimuli ane. Afai e sili atu i le 20 °, o le a faʻagesegese. E mafai ona e amata ona fufulu fualaau pe a uma ona aliali mai le 3-4 laulaau atoatoa. I le taimi o le suavai, o le tamaʻi pepe e faʻasusulu atoa i le eleele.

Maʻi ma meaʻai

O faamai pipisi ma meaola faalafua e le osofaia ai le cyclamen tele. E mafai ona aafia i le cyclamen mite. O faailoga o le a pala, E le faigofie ona iloa nei siaki i le amataga. Faʻatasi ai ma se faʻaleagaina tele, o sauniuniga faʻafefe o manufeʻai e le masani ona feagai ma le sini.

Fautuaga aoga

  • Afai e lanu samasama moli, ae o fugalaau e tumau pea le soifua maloloina, e manaʻomia ona e pulea le vevela ile potu. Afai e silia i le 18 tikeri, e tatau ona e faʻaitiitia. I le maualalo o le vevela, e tatau ona siaki pe matagogo le eleele.
  • O le mafuaaga o lanu lanu samasama e ono le faʻafefeina le suavai.
  • Faʻaalia le gueina o le susu pe a maualuga le vevela i totonu o se potu e maualalo le vevela. Malosiaga masani o le a fesoasoani e foia le faafitauli.
  • O ponuncles ma laulaʻau e ono amata ona pala ona o eleele palapala. O le tele ma le masani ona inu susu e mafai ona taʻitaʻia ai le aʻafiaga o aʻafiaga o le cyclamen.