Laʻau

Latania - paʻu o le paʻu oona

Latania e masani ona taʻua o se tasi o laau sili ona lalelei. O lona tele, toetoe lava o le lautele, o le complex-cirrus vaya o se mea e sili ona manaia. Ma o le tulaga tulagaese i luga o le laʻau na mafua ai le foliga mai o le igoa lauiloa o le laau - paʻu veveti. Ae le o le manaomia o se taumalulu malulu, o le patipati, e ui i lea, o se tasi lea o sui pito sili ona faanoanoa o le aiga o pama. E manaʻomia ai le puipuia mai faʻataʻitaʻiga, tausi ma le faaeteete ma e le mafai ona mitamita i le maualuga o le tetee atu i faʻamaʻi. Ae o le matagofie o lenei tusiata, o le pama pama fiafia e mafai ona faatulaga ai ni tulaga faanatinati tulaga ese i totonu, ma faailogaina le pipii i isi sui o tagata i totonu.

Palm Latania. © Forest & Kim Starr

Faʻasalalau ma se mea e le masani ai

A o leʻi vavalalata faʻatasi ma patches, e taua vave ona faamanino le fenumiai na mafua mai foliga tutusa o pama. E ui i le mea moni o pateni o se ituaiga autasi o laau totō, e masani lava ona fenumiai ma isi laau o pama - o livistones (pe o le tasi, o le tasi o ituaiga o meaola), ma o nisi taimi e taʻua ai nei laau pama o le ituaiga e tasi ma faaaoga nei igoa e tutusa lelei. Ae o le valaʻau tusi tusi tusi o se mea sese tele. Ma e sili atu foi - taumafai e ola i latou e tusa ai ma le mataupu faavae e tasi. E le gata e tusa ai ma faʻavaega faʻapitoa o vailaau faʻaonaponei, ae mai le manatu o le mataʻutia o le laau, o mea taua o lona totoina, o nei pama o ni laau vaʻaia. E manaʻomia e le tusi tusi se taumalulu mālūlū, ae e ese mai i lenei mea e manatu e le lelei, tuʻu i luga e tusa lava pe maualalo le maualalo. Ae o le patipati e sili atu ona faigata i le aganuu ma sili atu ona faʻamalosi, latou te manaʻomia se taumalulu mālūlū, ae sili atu ona mataʻutia i le tausiga. Ma e ui lava e lua uma o laʻau ma foliga o foliga o le pama ma o loʻo faʻamalamalamaina e se laulaʻau laulaʻau, i fafo o le eseesega i le va oi latou o loʻo manino lava. I le patching, o laulaau i se tulaga aoao e pei lava o fulufulu o le peacock, o latou foliga o le liʻo sili ona leaga ma le faʻafefe ese o lobes, ao latou foliga e pei o vaomatua mo le aoina o laʻau matutu, lobes e fai ai se sekone poʻo se vaeluaga faʻasaga.

I Sisifo, laanaia ua lauiloa i lalo o le igoa lauiloa o le pama paʻu. O le mea moni lava, o le gasegase o tipi ma veins i luga o laulaau, o se lanu mumu lanu mumu, o le tulaga ofoofogia o tagata taamilosaga e pei o vevela matagofie ma o latou lanu. Na maua i sasae o le konetineta o Aferika ma i motu taitasi, o latanias e le masani ai ma o ni pama taua.

Latania (Latania) o se laʻitiiti laʻitiiti o pama laʻau o le aiga o Kaprov. O le ituaiga o patching e aofia ai na o le 3 ituaiga laau, lea e naʻo le tasi le ituaiga o meaola e faʻaaogaina i totonu o le aganuu - Latania Loddiguez (Latania lododii) I le natura, e ola e oo i le 10 m, avea ma ogalaau malosi, fibrous, ma le matagofie o tuputupu ae o totoe pe a mavae le paʻu o manu. I le aganuu i totonu, o le patching e le fausia ai se ogalaau, ma o lo latou maualuga e faatapulaa i le maualuga o le 2-3 m, e ui lava o le patching e tumau pea le pale mita mita mo se taimi umi. Ae i le isi itu, o le patipati e le tumau ai se uiga lelei o aiga vavalalata - o le gafatia e gaosia ni nai laupepa i le tausaga, ma o nisi taimi o se pepa e tasi. O laʻau e foliga mai o loʻo faʻaputuina i totonu o le fugalaau o lenei laau e teuteu, matagofie, vavalalata faʻatasi i se liʻo toetoe lava atoatoa lelei. E le pei o isi pama foliga, oa latou laʻau e sili atu pei o fulufulu o le peacock, e sili atu le lautele. O le lanu o laulaau o lenei ituaiga o patch e masani lava e matagofie-lanumeamata, o le petioles e fibrous, e pei o se tulafono, e valiina i se eseesega lanu mumu. I le patipati, e fetaui lelei ma malosi tele, e manaʻomia ona taulimaina ma le faaeteete: o le mea e latalata i le pito i lalo e toetoe lava a le mafai ona vaaia, ae mafai ona mafua ai se afaina tele. Pepa o papatusi e faʻasese i na o pito. Faʻasologa o laulaau, e pei o se tulafono, e saʻo lelei ma e toetoe lava a le maua. Ole lanu o lau laʻau e le oʻo i le 1.5 mita, o uiga o le natura masani, ae i totonu o pama pito i luga e mafai ona latalata i le 1 m. E le mafai ona vaaia le fuga o patches e tusa lava pe i totonu o le greenhouse conditions, ae le naʻo le aganuu. O le laau toto e na o le natura natura e ola ai, e maua mai ai matagofie matagofie matagofie o fugalaau i fugalaau lanu samasama, i le mea o loo i ai se fualaau suamalie i le uliuli, pea-faapei o vine.

Lua ituaiga ituaiga - Lantaroid patching (Lanaia alofoni) ma Lathania Vershaffelta (Latania veschaffeltii) - e taʻua o aganuʻu e le lelei le fetaui i le siosiomaga ma e le taatele i totonu, e ui lava i fafo e toetoe a le mafai ona vaʻavaʻai mai le patdle o Loddigez. O le mea autu o nei ituaiga ituaiga o patipiti o le vaega faʻatapulaʻa faʻasalalau ma se foliga lanu eseese ma lanu o laulaau. I le patching Loddigez, o laulaau e sili atu ona lanu uliuli-lanumoana, ae o le patipati o Lantaroid o laulaau e mumu, ma le fusi o Vershaffelt ma ona petioles ma veins samasama.

Latania Loddigesa (Latania loddigesii). © tala

Aiga Tausi

E le o se mea e tupu mai ai, o le matagofie o le paʻu o le pama pulupulu ua taʻua o se tasi o sui pito sili ona matagofie o le aiga pama. O lenei laau e le gata ina faigata ona tupu, ae matua faigata lava. E lagona e Latania le lelei i le na o mea tau vevela e maua ai le maualuga ma le vevela. E le gata i lea, o le maualuga o le faʻamafanafanaina e taua tele e le gata i tulaga o uiga o le ea i totonu, ae faʻapea foi i le taimi o le faʻavaivai. O le manaʻoga e faʻaauau pea ona faia ni faʻaopoopoga faʻaopoopoga ma mataituina le tulaga o le laau, mataʻituina ma le totoʻa lona atinaʻe, faʻapena foi ona manaʻomia le togafitia o le pama ma le faʻaeteete i le taimi o le gaosiga, faia le pama, o le faʻatoʻaga e mafai ona maua e le au fai togalaau. E manaʻomia lou faʻatauina o nei laau totō i le 1 i le 2 tausaga le matua, ona o le tele o mea totō matutua e matua le lelei le faʻaleleia i tulaga fou.

Malamalama mo le patching

E pei o le tele o laau o afuaga Aferika, o le faapipiiina o se laau telefoni. E ui lava i le mea moni, o ave tuusao o le la e mafai ona alu ai le mumu i luga o laulaau, o se lagona lelei o se laau e na o le aoauli aoauli, ma le susulu o le la mo le 2 i le 3 itula mo le pama e talia lelei. O le nofoaga lelei mo lenei lalelei tele e taua o nofoaga e talitutusa ma sulu i sasaʻe ma sisifo.

O le vaitaimi o taotoga o lenei laau e amata ona leai, ona o le faaitiitia o le malamalama ma le maualalo o le maualuga o le ea. Afai o le patching e mafai ona maua ai tulaga mausali e oʻo lava i le taumalulu, ona oʻo lea i le malulu i greenhouses o le a faaauau pea ona faia ni laʻau mataʻina. O le tautala faʻamalosi, o tulaga taumalulu tumau e tausia ai laau i le tulaga o le alualu i luma tuputupu aʻe i le tausaga atoa.

Pe a filifilia se nofoaga mo le patipati, e tatau ona manatuaina o lau laʻau lapopoa o lenei laau e avea ma pale paleni. Mo lenei laau o le pama, e tatau ona maua avanoa avanoa, e talafeagai mo na o potu tetele ma se nofoaga tele. O le manaʻomia o se avanoa talafeagai mo le patipati e faʻamoemoeina e ala i le leai o se fesuiaiga masani o le ea, e oʻo lava ile avanoa i le ea fou, o le pama e masani lava ona maʻi. E le mafai ona tu saʻo i luga o puipui puipui o laau, aemaise lava ina ia taofiofi le laupepa i soo se mea, e pei foi ona faatulaga i tafatafa o mea afi vevela poʻo le ea.

Faʻamafanafana mafanafana

Latania e afua mai i laau vevela vevela ma e le manaʻomia se taumalulu malulu. I le tautotogo po o le mafanafana, e mafai ona faʻafesoʻotaʻi masani tulaga vevela, i le taumalulu e manaʻomia le faʻaitiitia o le vevela, ae na o le faʻaitiitia o le "potu" faʻamau. I le taimi o le taumalulu, o le ea vevela e le tatau foi ona pau i lalo ifo o le 18 tikeri, ae i le taimi lava e tasi e tatau ona tuu i lalo pe a faatusatusa i le taimi o le alualu i luma.

I le tautotogo ma le taumafanafana, mo lenei laau o le pama, e tatau ona mautinoa le vevela o le 20 tikeri Celsi. Lasaia e faʻafefe lelei le vevela, ae i le taimi o le tausiga e tatau ona aloese mai soʻo se suiga faʻafuaseʻi i le vevela, suiga o tuutuuga tusa lava pe 5 tikeri.

Latania e le taliaina toleniga malulu ma i le taumalulu e tatau ona puipuia i soo se auala i le taimi o le lele. Ae i le taimi lava e tasi, o le faʻaleleia o le ea e taua tele, aua a leai se avanoa i le ea fou, o laulaʻau e mafatia mai le faʻamago faʻamago. E ui lava i le le fiafia i faʻataʻitaʻiga, o lenei pama i le taumafanafana e mafai ona faʻanofoina i lalo o le lagi avanoa, i le togalaau, i le terrace poʻo le faletalimalo. O le mea autu o le sailia lea o se nofoaga talafeagai e puipuia mo le patipati ma le faʻamalama o le paolo.

Latania lantanaid (Lanaia alotu). © B.navez

Faʻasaina ma le faʻamafanafana

E manaomia e Latania se vaiinu lelei i le taimi o le gaioiga galue o le atinaʻe, aemaise lava pe afai o le laau e maua mai ai lau laititi. E masani lava, o le suāvai e faia i le taimi lava e uma ai le pito i luga o le meaʻai i totonu o pusa. O le masani masani o taualumaga mo lenei laasaga e tusa ma le 3 vai i le vaiaso mai le tautotogo i le autumn. Paʻu e le tali lelei i le faʻamago atoatoa o se paʻu eleele, ma i lona telefoni. I le taumalulu, e faʻaitiitia ai le faʻaitiitia o le susu, ma mafai ai ona faʻamago le masini i se vaega ma i le ogatotonu.

O patches e naʻo le vai inu, o le vevela e laʻititi maualuga nai lo le ea i totonu o le potu ma le laau. I le vaitaimi o le alualu i luma tuputupu aʻe, o le suāina ile vevela ole vevela e matua le manaʻomia. Faʻasaga i le vai mafanafana ua faamalieina ai le manaʻoga mo le patipisi i le mafanafana ma le susu i le palapala.

Afai ua uma ona faataatia se alavai lelei mo le laau, ona e taumafai lea e toe fai le mea na tutupu i nisi o greenhouses e tupu ai le patching i le tuu o le fagu i totonu o se pusa lapoa o le vai, lea e "aumaia" ai e le laau le aofaiga talafeagai o le susu. O lenei pama e fiafia i ipu e faʻavaivai.

Latania e mafai ona saogalemu i le va o pama sili ona mamafa mo le faʻamamaina. Afai e te manaʻo ia manuia i le tuputupu ae ae aua nei le tele atu lau laupepa nai lo le mea e mafai e le laau ona gaosia, ona tatau lea ona e faʻaeteete e fatuina ni tulaga faʻapitoa faʻaonaponei. O le tau maualalo o le faʻamafanafanaina mo lenei pama e 60%. O le maualuga o le suamalie o loʻo i ai se aafiaga lelei i le saoasaoa o le atinaʻe ma le matagofie o lau.

O se auala e sili ona fiafia i ai e faʻaleleia le maualuga o le ea mo le patipati e masani ona pipisi. I le taumafanafana, e fautuaina le faia o le taualumaga e tusa ma le 2 taimi i le aso. O isi metotia o le faamamaina o le ea mo lenei laau o le pama ua manatu e le aoga. Aemaise lava, o le patching e fiafia e vavave e oo lava i le faapipiiina o masini faamama. I le faʻatinoina o lenei faiga, e taua le faʻamautinoa o le vai e faʻaaogaina mo le totoina e le gata o loʻo tu, ae faʻamafanafana.

I le faaopoopo atu i fua moni e faʻaleleia ai le maualuga o le susu, o le patipati o le a le teena mai le masani ona fufuluina o lau. E le gata ina taʻalo ai le gaioiga o se fuataga e faʻatatau i le faʻaputuina o le pefu ma mea e afaina ai, ae o loʻo avea foi o se laasaga taua e puipuia ai faʻamaʻi pipisi. Afai o le pama e faʻatusatusa, ona sui ai lea o laulaʻau, e mafai ona e faʻaumatia le pale ile vai.

Fafaga mo le patching

Mo se pama vevela, e manaʻomia se auala faʻapitoa i le fafagaina o meaʻai. Fertilizers mo lenei laau toto e faʻaaogaina i le gasologa o le tausaga, ae ui i lea, i le taimi o le malologa, o laʻei luga e tatau ona laʻititi. Ae i le vaitau o le tuputupu ae malosi, o laʻei pito i luga e tatau ona matua galue malosi, faatasi ai ma le tele o le 1 taimi i le 10-14 aso. Lanuia e fiafia i meaola fomaʻi lelei, e ui lava o mea masani faʻapitoa e talafeagai mo i latou. Mai i minerale-organic tuufaatasiga e sili ona lelei le filifilia o fomaʻi faapitoa mo pama.

Lanu Lasa Latania (Latania). © Claus Willich

Faʻamaʻaina patches

Paʻu lau paʻu vaivai, faʻagogo, manaʻomia teuteu. Ae afai e te tipiina se laʻau le lelei ae leʻi maeʻa ona faʻapala, o le ae amataina le faagasologa o le sili atu o le faʻaitiitia o le pa'ū, o alofilima o le a faʻamago faʻafuaseʻi le tasi i le isi. O le tipiina o le patch o le patch e mafai ona mafai pe a maeʻa le uma o le laulau laʻau uma ma faʻamalolo pea le pepeti 3-4 mm.

Suiga ma sui

Mo le patching, e tatau ona filifili se paluga malamalama lelei ma lelei. O le mea lelei mo lenei fale, o mea faʻapitoa faʻatau mo ni pama e talafeagai, ae e mafai ona e faia le eleele. Mo le patch, o se mea e masani ona saunia i luga o le faavae o le palapala ma le oneone, ae o le paluga eleele e aofia ai vaega tutusa o laupepa ma eleele eleʻele ma le afa itiiti oneone e sili ona fetaui mo ia. O le sui e tatau ona i ai sina mea faʻapitoa pe le faʻaituau (maualuga ile pH mai le 5.0 i le 7.0).

Ole faiga o le patching e faigata ona le gata ona o le lapoa tele o laau totő, o le lautele o laulaʻau poʻo prickly petioles, ae ona o le fefefe tele i le faʻaleagaina o masini e se masini mumu ma le rhizome rhizome. O lenei laau e totoina pe a talafeagai ai, na o le taimi lava e ufiufi uma ai aʻa i le mea avanoa. O le faʻaleleia o tausaga taʻitasi o le a na o na o le paʻu talavou e manaʻomia, o laau matutua e sili atu ona faʻaititia, e masani ona 2 i le 5 tausaga. O le taimi sili ona lelei mo le faʻaaogāina o le tautotogo, e ui lava e mafai ona e faia le faʻagasologa i soo se taimi o le tausaga, sei vagana ai le taumalulu.

Aʻo faagasolo le faʻagasologa, e taua tele le tuʻuina o se faʻavavai maualuga i le pito i lalo ole fagu. E leai se galuega e faia i le pito i lalo o le fagu, ae latou te le aveeseina le eleele saoloto, e taumafai e aveese ma le faaeteete le maualuga o le mea ua faaleagaina. O le maualuga o le gauai mo le patching e tatau ona teu i le mea e pei o le fagu muamua. O le loloto o le aʻa i le taimi o le gaosiga e mafai ona oo atu ai i se lamatiaga ogaoga o le oti o le pama. I le taimi lava e maeʻa ai le faʻavasegaina, o le patipisi e faia faʻatasi ma le faʻamautu lelei, ma o taualumaga masani e toe faʻagaoioia pe a uma ona faʻaaogaina laau i tulaga fou. O le pama mo le 2 vaiaso pe a uma le faʻavasegaga e tatau ona faʻapipiʻiina i totonu o le nofoaga paʻu e faʻavavevave le faʻamautaiga ma tuʻuina atu i ai le tele o le faʻaleleia.

Mo le tuʻuina atu o le fale ma le tele o le avanoa mo le atinaʻe ma ia faʻaitiitia le taimi o le totoina, e tatau ona sili atu le tele o pamu nai lo isi laau o le pama, pe a ma le 7-10 cm le lautele. O le foliga o le koneteina e tatau ona lauiloa, ma le maualuga e sili atu i le lautele.

Laʻau o Paama Latania Loddighez.

Maʻi ma faʻamaʻi pipisi o latania

Latania e le o se pusi faʻamalo. Afai ei ai le soliga o le tausiga ma le vavae ese mai tulaga fautuaina o le tuputupu ae, mealybugs, pine moli, ma fuainumera iniseti e masani ona nofo i luga o le laau. Faʻamataʻuina e le aʻa o le meaʻai le laau, ma e na o le faʻamaʻaina atoa o le eleʻele e mafai ona faʻafefeteina (e le taliaina se faʻalavelave faʻafuaseʻi mo lenei laau o le pama ma taʻitaʻia pea le oti o le laau). E sili atu ona pulea pest i iniseti.

O faafitauli masani i le tuputupu aʻe o le latania:

  • o foliga vaaia o laulaau i laʻau i le ea, vevela vevela, faʻataʻitaʻiga poʻo le le lava o le suāvai;
  • faamagoina o lau lauusiusi, magogo mai laulaau i le tasi itu o le isi ma le le teuteuina o se lau malogo;
  • o foliga vaaia o lanu enaena i laulaau ma le ea mālūlūina poʻo le suavai o le meaʻai.

Faʻafouina o patches

O lenei pama e mafai ona faʻalauteleina e fatu, e ui lava e le faigofie ona maua. O nisi taimi o isi pama e faʻatau atu i lalo o le igoa o le latania, ma faʻatau ai fatu o le pama paʻu, e tatau ona e siaki ma le totoa le igoa Latina o le laau. Germinate fatu o lenei pama i totonu o koneteina papaʻu ma i totonu o ni meaʻai paleni.E tusa ma le lua masina e tatau ona teuina i totonu o se potu ma le vevela o le 25 tikeri (o le vevela aupito sili ona lelei e tusa ma le 28-30 tikeri le vevela), i lalo o se ata tifaga ma le faamalolo i aso taitasi. I lalo o tulaga masani, fatu toto pe a uma le 60 aso.

E le mafai ona taliaina auala mo le totoina o lenei pama.