O le togalaau

Faʻatoʻa totoina ma tausia e le faifaatoʻaga i le lauʻeleʻele eleele teuteuina le toe gaosia

O Kotovnik o se ituaiga o laau toto mai le aiga Yasnotkovye, e tusa ma le 250 ituaiga, lea e sili atu ma le 80 o loo maua i le Russian Federation - aemaise lava i vaega maugā o Transcaucasia ma Central Asia. O lenei laau toto e lauiloa mo le faʻailoaina o se manogi faapitoa lea e tosina ai sui o le aiga o cat, faapea foʻi ma ona faʻamalologa.

Mamanu ma ituaiga o manu

Toa o tagata na faaigoaina "catnip." O ona lauʻau e mafai ona faʻalauteleina i le 40-100 cm, ia maua ai se ulu mai lauulu. O le ovoid-tuʻumaʻi luga o lau laau e tupu mai foi. O fugalaau o faʻalavelave faʻapitoa i le ituaiga o pulumu paʻepaʻe papaʻe e togitogi i fasi lanu violē. Mai ia i latou e sau ai se manogi manaia manogi, e pei o le lemon balm, lea e pei o pusi e pei o le itiiti ifo i le tulaga o Valerian.

I le Setete Resitara e lua ituaiga o ituaiga ituaiga o catnip. O se tasi oi latou o catnip basilio, lea o loʻo faʻaalia e se lipine, tafatafa tafatafa, tafatolu-ovoid laʻau faʻauʻu ma pito tetele ma faʻamafanafana.

Laʻau povi E ese mai i isi e tusa ai ma se manogi manogi o lemoni faʻatasi ma se mint-geranium eleelea ma se tofo "mu". E masani lava, o lona maualuga e 40-60 cm, ae o nisi o mea faataitai e mafai ona oʻo atu i le 150 cm. O laʻau laʻau uma ma pine e tupu mai foi, o le mea mulimuli e pei o vao i foliga.

O le tele o talosaga o lenei fale e lautele tele - e faʻaaogaina mo le gaosia o le vermouth maualuluga ma meainu suamalie, e fai ma mea manogi ma mea manogi, i mea manogi ma vailaʻau. O le maualuga o le antimicrobial effectiveness o lemonmon catnip mea taua o le suauu i le tau faasaga i manu ma mea malie ua faamaonia.

Kotovnik Mussini e maualalo le tuputupu ae (e le sili atu i le 20 cm) faʻatusatusa i isi ituaiga, ae e ofoofogia. O laʻau manogi e ese foi - e lautele, ma loto-oval. Lavender-lanumoana lanu o uiga lelei ia mo lipine foliga, aoina mai i paranesi, faʻapitoa.

O lona totoga o Fassen's catnip (po o le catnip hybrid) e fuga mai ma le tele o le lanu lavender, peitaʻi, e na o le fausiaina i le ogatotonu ma le itu i saute. O le maualuga o se matua matua e sili atu i le 50 cm.

O le vailaʻau eseese faasea savali savali maualalo o le laʻau e laʻitiiti, vaapiapi, fufusi, ma fugalaau fulafula o le lilac le lanu o foliga e pei o le tino.

Sipeni Siberia (o ia - catnip tele-faʻafefea), ua faaigoa i nofoaga masani o le tuputupu ae, ua saʻo le tatupu 60-100 cm le maualuga ma le pubescence o lauulu laititi glandular. O laʻau o lenei ituaiga o meaola e le o se mea e tasi, o le dentate poʻo le faʻamalosi i pito. O vali vavalalata o mea faʻapitoa o loʻo valiina i le lanu violē.

Manuʻa fualaʻau

O se sui o laau toto. O lona 40-centimeter bushes e foliga mai e tumu i le vaitamini C, carotene, suauu meli ma isi mea aoga (maua i laulaau ma laʻau laiti). O le eletise o se vaega e sili ona manaia, ma o le manogi malosi o le lemoni e tumau pea i le taimi o le vevela. Laʻau laʻitiiti e masani ona faʻaaogaina i le sauniuni o salakeke, iʻa ma aano o manufasi, fualaau suamalie, mo le tofo o le ti, vine ma isi mea.

O le resitala a le setete e aofia ai le tele catnip vegetable centaur faatasi ai ma fugalaau paʻepaʻe e fai ai se tagata pepelo i le pito i luga o le meaʻai, tafatolu-ovoid matutu, sina puluʻamuʻa, suamalie, lau laʻau o le lanu-lanumeamata.

Hungarian patele 50-120 cm le maualuga ma le tele o pupuvaʻa malolosi e ola i le pito i luga ma o le pilatū o laʻau o loʻo i ai se lanu faʻalavelave o mea e faʻaogaina i le lanu violē ma le lanu violē ma le lanu violē poʻo le piniki poʻo le paʻepaʻe fafo corolla. E maua i le vaomatua i Rusia (o le Europa, sisifo ma sisifo o Siberia), o le Carpathians Ukrainian, o le Crimea i laufanua eleele, pito i tua ma matala.

Lafu manu i faleoloa o loʻo faʻatusalia e le vasega catnip lanu viole. O lenei ituaiga o loʻo faʻamatalaina i le tele ma le faʻalauteleina o le fugalaau (i le taumafanafana uma), o le taimi lea e ufiufiina ai le togalaau i pusa tetele o meaola lanumoana ma se kapeta lanu viole lanu meamata. O le maualalo o le tuputupu aʻe (25 cm) o lenei ituaiga e mafai ai ona faʻaaoga lelei e avea o se mea e maua ai le eleele.

Tanu o le Caucasus 60-65 cm maualuga fuga i le lanu viole ma le lanumoana ia Me-Aokuso. O se meaola masani lenei o catnip tele-faʻafefete ma Mussini, e mauʻoa i suauu tāua. O ona laʻau e faʻaaogaina i le sauniuniga o le teas teas.

O tagata fai manu o ituaiga racemosef 15-40 cm tall blooms i piniki, paʻepaʻe, fugalaau lanumoana. ia Iuni-Setema. E faapitoa lava le teuteuina i tulaga o ituaiga lanu eseese, lea, faatasi ai ma se foliga puupuu ma foliga aluga, aumai o ia i mea e fiafia i ai o le Alpine slide composition.

Faʻatoʻaga ma tausia e le au faifaatoʻaga ile laufanua

Manaoga mo le tausiga o catnip o mai i lalo e avatu ia te ia le vevela ma le susu. O lenei tulaga masani e mafai ona ola i luga o le 'upega tafaʻilagi mo le tele o tausaga, ae mafai ona mitamita i le maualuga o fua mai mo le 2-3 tausaga talu ona totoina. Mo le faʻaogaina, o moega uma ma togalaau fugalaau e talafeagai.

O se malologa umi i le gaosiga o le susu e le o se faafitauli mo catnip, e pei o le mea moni, suiga o le vevela. Ae e le lelei le fesoʻotaʻi ma le faʻaleleia o le eleele, o le mea lea, e leai se mea e tatau ona e taulai atu i le faʻateleina o le suavai - o lea o le aʻa o le a pala. E le sili atu ma le 2 taimi i le faʻasalaina i le 30 aso i le leai o timuga masani.

E sili ona lelei le totoina o pusi i luga o le malamalama, eleele lafulemu. O le 'upega tafaʻilagi e tatau ona lelei le velaina ma tatala ile 2-3 taimi ile vaitau. E fautuaina foi e mulumulu i le peat.

E lua taimi i le tausaga e tuʻufaʻatasia mo le fafagaina o le laau: faʻapotogo ma le faʻaofiina o le faʻamalolo o le taele ma le autumn ma fugalaʻau.

Melissa o se vailaau faʻamalo, o se tasi o le aiga o Iasnatkovye, e faigofie ona tupu i le taimi o le totoina ma tausia i le eleele avanoa ma e faʻaaogaina i vailaau masani. Fautuaga mo le totoina ma le tausiga o lenei laau e mafai ona maua i lenei tusiga.

Catnip teuteuina

Aʻo leʻi oʻo mai Iulai, ao faagasolo le tuputupu ae olaola, ua fautuaina e taʻe le catnip. E aofia ai le aveeseina o mea vaivai, lea o le a avea o se faʻamalosiaga mo le tuputupu ae fou i le faaiuga o le taumafanafana. I lenei tulaga, e tatau i se tasi ona amanaia le maualuga o le lagona o lenei laau i lenei faiga.

O le katnip, tipi i le aʻa, o le a le mafai ona ola i le taumalulu, o le tipiina 10-15 cm i luga ae o le aʻa e maua ai le 40 pasene avanoa o le taumalulu, aʻo selesele i se maualuga o le 40-50 cm, e siitia maualuga - 80%. E le o lalo o le teuteuina ma isi mea faʻainisinia faʻapipiʻiina le taumalulu lelei e aunoa ma se malutaga.

Tulimanu e ola mai fatu

O le totoina o fatu e sili ona lelei ona faia i totonu o le vasega pepe. Pe a faʻapipiʻi 3-4 laau i fualaau, e mafai ona totoina i se nofoaga tumau, ma vaʻaia se vaitaimi o le 30x30 cm. E le manaʻomia le faʻasolosolo, e tupu le fatu fatu pe a maeʻa le 6-20 aso. O laau toto e totoina i le taumalulu o loʻo faʻamatalaina i fua muamua o laau ma le i ai o le fuga i le tausaga muamua, aʻo latou fatu e lei oʻo ina matutua.

I le tulaga o le totoina o le toto, e le vave totogo le catnip, e naʻo le 25-35 cm le tuputupu ae. Amata mai le 2 tausaga, o laau uma e amataina se vaitau o fugalaau masani ma fualaau aina. Afai e te tausisia tulafono o le tausiga o loʻo taʻua i luga, o le a maua uma e le catnip 2 ma le tele-tausaga le 7-15 ma le maualuga e 140 cm.

Catnip faʻateleina ile vaeluaina o le vao

O le toe gaosia e ala i le vaevaeina o le togavao e faia i le matua e 2-3 tausaga i le amataga o le tautotogo po o le autumn. O vaega taʻitasi e mafai ona faʻaaogaina e tatau ona maua aʻa ma e le sili atu ma le 5 pi.

Maʻi ma meaʻai

Catnip e sili atu le puipuiga ma se tetee tele i osofaiga o manu. E oo foi i le fefe e aveese nisi (mo se faataitaiga, aphids ma bedbugs), ae talisapaia e butterfly le togafiti o le catnip lemon aroma i lona taua moni, ae i le taimi lava e tasi e faaleagaina ai le laau e ala i le faataatia o fuamoa.

I le taua faasaga ia i latou, o togafitiga masani e sili ona fesoasoani i le mea sili, talu ai ona o meaʻai e faʻafefe ese ai pi o le pollinating. Faʻasalaga lelei, e le aʻafia le catnip i soʻo se faʻamaʻi.

Kotovnik ma togafitiga faafomaʻi

O le faavae o le catnip e aofia ai le 0.2-0.4% o le suauu taua, e aofia ai le citral (13%), geraniol (12%), citranellol, limonene, dipentene, tannins ma isi mea.

O vailaʻau faʻapitoa e fautuaina le faʻaaogāina o le vai e faʻalauteleina ai le manaʻo, togafiti i le anemia, le manava, manava, ma le ulu tiga ma faafitauli i anufe. Faʻaaogaina fafo o loʻo faʻaalia mo le tele o faʻamaʻi paʻu.

Mo le seleseleina o le mutia, o le vaitau o le fugalaau mai ia Iuni ia Iulai e sili ona lelei - e tatau ona e tipiina pito e aunoa ma le liliina o vine, ona fafagaina lea o le laau i le faʻafefiloi masani o togalaau aina. E le gata i lea, o catnip o se fale lelei tele o le meli.