O le togalaau

Faʻamatalaga o ituaiga parsnip: se tamai siama pepa mo se faʻatoʻaga

O le aganuu o se mea e sili ona fiafia i ai faifaatoaga, aua e maloloina, lelei ae le o le taumafa o meaola faalafua. O le mea lea, o se auiliiliga auiliili o ituaiga o parsnip o le a mafai ai e le fai togalaau ona faia se filifiliga i lona finagalo. E oo atu i le 2018, ua fafagaina e faifaatoaga le tele o mea manogi ma suamalie o aganuu.

E le pei o pateta, o le "aʻa papaʻe" (igoa tuai o Rusia) o se oloa maualalo maualuga-kalori. Ae ui i lea, o mea o loʻo i totonu o le phosphorus, kasikoni ma le pasela i totonu e sili atu i le masani.

O faʻamalo o le vaomatua o le laau e pei o le otaota, o laulaau e pei o le pasili, ma o aʻa aʻa e pei o kāloti, ae na o le paepae. O le manogi manogi e mafua mai le totoina e toe faʻafoʻi ai iniseti matautia ma puipuia le togalaau mai faʻamaʻi. O le mea lenei i lima o faifaatoaga, aua latou te le masani ona togafitia le saite i vailaʻau oona.

Faʻamatalaga auiliili o ituaiga parsnip

Sa taua e saienitisi le laau i tafaoga. O le taimi atoa o le matua atoatoa o le fetus e 16 masina, e fua mai i le taimi o foliga mai o ni taameni laiti. O nisi faiga e tipiina laulaau ma tuu ai aʻa i le eleele mo le taumalulu. I le amataga o le tautotogo, ae ao le i foliga mai o lanu, latou te eli i luga le fua. Faʻafetai i lenei tekinolosi faʻatupulaia, o le oloa e sili atu ona manogi ma sili ona lelei.

Faʻalagolago i le foliga o le fua, o ituaiga uma na vaevaeina i ni vaega se lua: o loʻo i ai se aʻa ma le aʻafiaga aʻa. O le tele o ituaiga laau o loʻo ola manuia i le tele o ituaiga o eleele, ma le muamua - na o mea lalelei.

Parsnip Culinary Specialist

E afua mai i le vaeluaga o le ituaiga. O le taimi atoa e oʻo i le 80-85 aso, mai le faʻaalia mai o fualaʻau matutua i le faʻavaeina o se fua o fua. O fatu e toto i taimi eseese o le tausaga - i le amataga o le tautotogo po o le taimi o le taumalulu. O lenei ituaiga parsnip muamua e tatau ona gauai atu i ai le tele o fai togalaau. O fua o fualaʻau 'aina e iai uiga nei:

  • foliga vaaia;
  • ulu faʻamaonia;
  • fusi lanu e le masani ai ma le taua;
  • laʻau e leai se aʻa;
  • lentils e matua atiaeina;
  • kiona paʻepaʻe paʻepaʻe, ae le o se mea e sili ona manaia;
  • mamafa mamafa: 140-150 g.

O le aʻa autu e oʻo i le 30-40 cm le maualuga. Rosettes o laulaau ua faʻasaina. O le toʻatele o tagata e filifilia Parsnip Culinary aua o loʻo i ai se teteʻe mataʻutia. E masani lava ona tuʻuina mea mo le tau malulu i totonu o le togalaau. Mai le 1 mita, e oʻo atu i le 3 kilokalama o le seleselega e masani ona seleseleina. O fua o laau e tumau ai lo latou tofo ma mea faitino i le taimi e teu ai taimi uumi.

E fautuaina e toto le laau i se mamao e 40-60 cm. O lenei mea e mafai ai ona aʻafia le aʻa.

Parsnip Russian tele na faia mo gourmet moni

O se faʻaopoopoga lelei i soupeti ma aano o aano o manu o le a avea ma parsnip le lapopoa Rusia, pe'ā faʻaaogaina e pei o se falaoa poʻo se mea faʻafefiloi. O fualaau toto e aoga tele mo lona telē tele. E mafai ona ola e oʻo i le 30-40 cm le umi.

Talu ai e le fefefe le aganuu i le malulu, e totoina pe a mafanafana le palapala ile + 7 ... + 10˚US. Ua fautuaina le au faifaatoaga ia tausisi i tulafono nei e totoina ai:

  • filifili se laʻau lelei ma e oʻo lava i le eria, aua i luga o le laufanua o le eleele e masani lava ona tafe le vai;
  • ia mautinoa o loʻo solo le eleele, ma faʻafefiloi i le faapalaga poo le humus;
  • toto fatu i le vai mafanafana mo le 18 itula;
  • fomu lua i luga i le 2 cm loloto;
  • faʻaopopo sina oneone e faʻafefe ai le eleele;
  • faʻamalosia le faʻaleleia o le faʻaleleia.

O pamu muamua e na o le 20-25 lava e tupu ai. Ona manaʻomia lea ona faʻamaʻapeʻa. I nisi o tulaga, e sili atu ona faʻatuatuaina le totoina o laʻau i le masina o Mati, ma i le masina o May e totoina ai laau totō ile laufanua.

O se seleselega tele tele e seleseleina ia Setema poʻo Oketopa. I nei masina, e mafai foi ona ola malosi le aganuu i nai laumei samasama laʻitiiti.

Parsnip Round - o se punavai o musumusuga mo faila

O le tele o nai isi hybrids na fafagaina mai lenei ituaiga. I le va o latou lava, e eseese i latou i le uiga o le matua ma le foliga po o le paolo o le fua. E tusa ai ma fuainumera eseese, o le tuputupu ae o le vaitau e amata mai i le 60 i le 105 aso. I le taimi lea, o le laau e fai ai se tamai roetette, e aofia ai le 5-8 lau lau.

O fua o aʻa o lenei parsnip e lapotopoto ma se siʻusiʻu fusiform. E tupu i le 8-15 cm ma maua ai le mamafa i le 100-160 g. E ui lava i nei tulaga, o le fua e faigofie ona toso ese mai le eleele. Ina ia maua se fua o le 5-6 kilokalama mai le 1 mita, faia ni tulaga lelei mo lona totoina:

  • lūlūina o loʻo faia i le amataga o Aperila poʻo le amataga o Me;
  • pito i tua - 1.5-2 cm;
  • filifili oneone oneone po o eleele vaivai;
  • laina avanoa i le 30 cm;
  • afaina o le germination: + 7˚US, i nisi tulaga: + 2 ... + 3˚С.

O le tausiga autu mo le totoina o le taimi lea e tatalaina ai le palapala, faʻapea foi ma le aveesea o vao. O le tausisia o ia tulaga manaomia o le ki i se taunuuga lelei. O le tuufaatasiga o se manogi manogi o le pasili ma le seleni o le a faaosofia ai tagata malolo e faʻataʻitaʻi le mea e tofo ai le parsnip. O le a latou lagona le matagofie o mea suamalie o le fua o le Metitirani.

O le ofutino o le fatu e ese le ese. O le mafuaaga autu lea mo le maualalo o le fatuina o fatu. O le mea lea, ao lei luluina, e tatau ona faʻafefiloi i le vai mafana ma alu i le po.

Parsnip paʻepaʻe e aoina le 'au atoa

O le vailaʻau e sili ona malulu e faʻamauina o paʻepaʻe paʻepaʻe ma ona ituaiga. I le taimi lava e tasi, e tofu i latou ma se manogi manogi ma se manogi suamalie. O le aʻa o le aʻa o fualaau aina e le masani ai le kiona-papaʻe, o nisi taimi o se lanu mumu. Ae ui i lea, ona o le tele o fiva, e le o se mea malie e pei o isi sui o lenei aiga. O ituaiga nei o parsnip na amataina:

  1. White Fang Taofia ia Aperila. O le loloto o le togavao e 2-3 cm le mamao i le va o laau e 20 cm, ma i laina - 40 cm. Faʻatauina o pisinisi - e oʻo atu ile 3.5 kg i le 1 mita.
  2. Paʻu paepae. E lūlūina fatu i le eleele lafulemu (loam) i le loloto o le 0.5-1 cm. A oʻo mai le toto, e vevela, ma tuʻu ai le va o le 12 cm le umi.
  3. White Stork (na tusia i le resitala i le 2000). O fualaau e tutusa lelei le 90-170 g, 15-25 cm le umi ma 5-9 cm le lautele. O le fafaga e sili ona tele i isi ituaiga uma o parsnip, o le faʻamatalaga o loʻo tuʻuina atu i luga. Talu ai ona o lenei mea, ua manatu ai o le sili ona malulu.
  4. O le isi vaega tulaga ese o le tupulaga fou o White Jam. E aofia i le vaeluaga o vaitau. E maeʻa ona vao pe a mavae le 110-125 aso. O le totoina (i totonu o le 10 cm) i totonu o le eleele tatala o loʻo faʻatinoina ia Me poʻo Oketopa, ma i totonu o koneteina ia Aperila.

O le taimi matua atoa o ituaiga taitasi e 105-120 aso, pe afai e te faitauina mai le foliga mai o fua muamua.

E tusa ai ma tagata atamamai, o le aganuʻu e aofia ai le tele o vitamini (aemaise lava le vaega B), suauu ma minerale.

Ae ui i lea, e mafai ona latou maua uma vaega taua mai le eleele sei vagana ai le lelei ma le agavaa.

Parsnip Care Guidelines

O le taua o le faagasologa ua faaitiitia i tulafono faigofie e tolu: fausua, veleina ma ofu pito i luga. O le laau e faapitoa lava le manaomia o le susu i le taimi o le fausia o le vaega eleele lalo. E masani ona faia le faʻatulagaga, ae faʻaaogaina se vaega itiiti o le vai. A maeʻa lena, e lelei le vevela o le 'upega tafaʻilagi e tuʻuina atu ai le rhizome i le ea.

O le faailoga muamua o le le lava o le suavai o le a avea ma lau paʻu ma le faatelegese le tupu o le fua. O le i ai i le eleele malulu, o le aʻa e luluina ai le u. O le mea lea e mafua ai ona osooso le tamaititi ma avea ma filo ma le malosi.

Faʻamuʻu le laau ma mullein ua faʻafefe i le vai i le fua o le 1:10. Nai lo lena, o le pefu poʻo mineral complexes e masani ona faʻaaogaina. Mo eleele vaivai, o se taamilosaga atoa o le faʻamaʻiina o meaʻai e faia:

  • o le taimi muamua na faʻafeiloai ai i latou i le 14 aso talu ona toto fatu;
  • pe a mavae le 3 vaiaso, toe faia le faʻataʻitaʻiga, ae naʻo le faʻaaogaina o sauniuniga faʻatasi ma se maualuga maualuga o le tuufaatasiga o le nitrogen;
  • o le lona tolu o loʻo pau i le faaiuga o Iuni, ma lona fa - i le aso 25 o Aokuso.

O le tausisia o manulauti o loo i luga e le o taimi uma e faamalosia ai. Ae ui i lea, o fugalaʻau e fesoasoani tele i le totoina o fualaau aina.

E pei ona faaalia i le faʻamatalaga o ituaiga parsnip, o le aganuʻu e matuā malulu lava. O le mea lea, e mafai ona saogalemu i le eleele mo le taumalulu, e selesele i le tautotogo.