Laʻau

Calathea fugalaau togafiti ile tausiga ma toe gaosia

O le Calathea o se ituaiga lautele o le aiga o Marantov, lea e aofia ai le sili atu i le selau ituaiga, ma o nisi o ia mea e lelei ona totoina pe a tuua i le fale ma e mafai foi ona foliga tutusa, mo se faataitaiga, i le avea ai ma se tagata.

O le fanau mai o le fugalaau o Amerika. O laʻau o lenei laau e fesoasoani ai i tagata o loʻo nonofo e tuʻu ato, lea na avea ma faʻavaeina o se igoa ("kalathos" mai le upu Eleni "ato"). I aso nei, o le calathea e tupu tele lava e avea o se mea teuteu, ae le o se mea e fai.

Faamatalaga lautele

Ae paga lea, o le tausiga o calathea, ae maise lava mo le au fai togalaau, e matua faigata lava. O le eletise o lenei laau e matua le lelei. O fafo o laʻau uumi ma maualuga o loʻo faia mai ai. O fugalaau manaia na o ituaiga o saffron ma Varshevich, o ituaiga o totoe e leaga le fua.

O lau o le calathea, e pei o le ufanafana, e ala i le afiafi i le tasi ma le isi, e pei o lima i le tatalo. Ona o lenei tulaga, na maua ai e le laau le igoa faaigoa "tatalo".

Ituaiga ma ituaiga o alalaupapa

Calathea Warszewicz (Calathea warscewiczii) - o loʻo i ai i le laau ni laʻau, o lanu meamata i le lanu ma se avanoa faʻamalamalama i autafa o veins. O se fugalaau o lenei ituaiga, o le i ai o se lanu vali mafiafia, e matagofie tele.

Calathea Roseoptic poʻo Medallion (Calathea Roseopicta) - o se fugalaau mananaia ma lau oval, lanu lanu (laina o le sili atu ona pogisa ma sili atu lauulu lanu meamata)

Calathea lansifolia (Calathea lancifolia) - o se meaola e umi, lau lanu, o lona lanu o loʻo i ai se faʻataʻitaʻiga lelei mo laʻau o lanu lanu meamata o lanu e lua.

Calathea orbifolia - vaʻavaʻai faʻatasi ma lapoa lapoa, vao laʻau. E fai sina laumei, ei ai se lanu uliuli ma laina uila i luga o le lau.

Silver Calathea (Calathea argyraea) - o se fugalaau e leai ni lau lapopoa, lanu olive-siliva faʻalelei, e lanu papaʻe, togitogi laiti.

Calathea mix tutusa ma laupepa tafe. Ae i le muamua, o laina i luga o laulaau e mama, ma o le pito i tua e pouliuli, ma i luga o le lanu - ioe.

Saffron Calathea (Calathea crocata) - O le fugalaau moli o lenei laau e matagofie tele, ae e faigata ona ausia ona fua.

Calathea tafe poʻo Zebra (Calathea zebrina) - o se fugalaau e umi ona ellipsoidal leaves. O le vaega pito i luga o le laupepa o loʻo faʻaalia, laina laina.

Calathea teuteu (Calathea ornata) -lei le fugalaau, ola e na o le 14 cm. O le umi o lau o le lapotopoto e tusa ma le 20 cm. Faʻamaʻaina i paʻu paʻepaʻe. O le pito i lalo ole laupepa e lanu viole. Atonu na e faʻalogo i le igoa Calatea Sanderian - o se eseesega lenei o lenei laau.

Calathea Makoyana - e oʻo atu i le 45 cm le matua faʻapitoa, faʻatusatusa i isi ituaiga meaola. O lau e umi, oval. O le pito i luma o le malamalama, teuteuina i lanu mumu ma lanu mumu.

Calathea laʻau mumu-ulaula (Calathea rufibarba) E i ai sona igoa, faafetai i le pito i lalo o laulaau. E tutusa lona lanu, e laitiiti lava le lanu.

E eseese ituaiga "Fugalaau lanumoana"ma"Faamaoni"I le muamua, o le pito i luga ma le pito i lalo o laulaau e lanumeamata, ma le lona lua o le pito i lalo o se lanu violē lanu moana.

Calathea leopardina - fugalaau fugalaau e ola e tusa ma le afa mita le maualuga.

Calathea tausi fale

Calathea o se fale vevela ma o le mea lea e fiafia tele i le malamalama. Mai lona soona fai, o le a le mate le laau, ae o laulaau o le a enaena enaena, lea e foliga mataga. E sili le tuʻuina o se fagu fugalaau i totonu o le paolo ina ia tele ai le malamalama, ae o laʻau tuusaʻo e le pau i lau.

E manaʻomia le mafanafana o le vevela, e faʻamaonia le faʻamaonia, o le pa'ū i lalo ifo o le 17 ºC e matua afaina ai le laau.

Faʻasaina ma le faʻamafanafana

Faʻasalaga calatheas e tatau ona faʻaauau le gauai. Ole vai e tatau ona fai sina vevela nai lo le potu (e tusa ma le lua tikeri). Ae o le mea sili ona taua o le lelei o le vai. E fautuaina e ave le timu o le timu, ae e masani lava e le o le tulaga lea, o le mea lea e ono mafai ai ona fafati i le taeao e sosoo ai, se fasi pusi lima e afifi i se ie, toso i se ie ma le vai manino.

I le tautotogo ma le taumafanafana, e tatau ona e faʻafeinu atili, ae leai se tele. Suavai o loʻo i totonu o le pusa e tatau ona faʻafefe, a leai o le a pala le aʻa.

E manaʻomia le maualuga o le suavai. O le 90% manaomia, e toetoe lava a le mafai ona maua, ae o le mea lea e fofoina e ala i le faʻapipiʻi faʻapitoa poʻo le susuina o laupepa ma se omomi. Ae ia manatua pe afai ei ai sau calatea ma lau laʻau, e le mafai ona e fufuluina.

E mafai foi ona e foia le faafitauli o le susu e ala i le tuu o se fugalaau i le florarium, iinei e faatumauina le maualuga o le susu, o loo i ai pea le avanoa.

E faʻafefea ona faʻafefiloi calathea

Pe a faʻamafanafanaina calatheas, e tatau ona faʻaeteete le tasi, ona o sina mea itiiti o le faʻaogaina e mafai ona taʻitaʻia ai le laau. E tatau ona e faʻafefiloi le calathea faʻapenei i aso uma e 15, e amata ia Aperila ma faaiuina ia Aokuso. Pe a faʻamafanafanaina mo ia, e sili ona lelei le faʻaaogaina o se mea faigata mo fugalaau teuteu ma fugalaau, ma mo saffron ma Varshevich - teuteu-fuga.

Faʻaliliuga ma mea muamua mo calathea i le fale

I le fale, afai o le calathea e laʻititi, e tatau ona faia se mea e tasi i le tausaga; pe afai o se matua - i tausaga taʻitasi. O lenei faiga e faia i le tautotogo.

O le tuufaatasiga o le eleele mo le calathea e sili atu le faʻaogaina o lenei mea: humus, peat and leafy soil - tasi le vaega, ma le suasia o le oneone oneone - afa afa. Ae fautuaina e faʻatau fanua mo calathea i le faleoloa.

O le ipu e tatau ona lautele ma laʻititi i le telē. I le pito i lalo o le fagu e tatau ona e tuʻuina se alavai mafiafia, ma luga o le palapala. E tatau ona faʻaititia ma le faʻaeteete le calathea i luga o le meaʻai ma faʻatumu le atigipusa i le palapala ile pito i luga.

Faʻapitoa Calathea i le vaevaeina o le vao

Ina ia faʻaleleia le calathea i le vaevaeina o le vao, e tatau ai i le tautotogo, pe a fai se mea e gaosia ai, vaevae aʻa i ni vaega e iai se lau ma se vaega o aʻa.

O nei delenki e tatau ona totō i se eleele faapitoa mo le uʻamea. Ole lapisi o le koneteina e tatau ona filifilia i le itiiti ifo ma le 8 cm. O le a totoina lelei fualaʻau pe a tuʻuina i lalo o le paolo ma tausia le maualuga o le vevela ma le vevela. O aʻa e afaina mo se taimi umi, ae ma le tausiga lelei, e mafai ona galue mea uma.

Faʻapenaina e ala i le vaʻaia

Mo le faʻaaogaina o le meaʻai mo le faʻalauteleina o le calathea, e vavae ese mai le fugalaau ma tuu i totonu o se mea e sili ona leaga mo le aʻafia. O le pusa e tatau ona ufiufi i se ata vali, e tatau ona tumau seia oʻo mai aʻa.

Fatu Calathea

E masani lava ona tupu le calathea. Suia fatu e te manaʻomia i totonu o le eleele (2 sea) ma le oneone (sea). O le siʻitia o le vevela e le tatau ona laʻititi i le 22ºC, ae le maualuga tele. A ola le lau, ona toto lea o laau i totonu o koneteina ma le mea lava e tasi, ma mulimuli ane totoina i totonu o fagu tumau.