O le togalaau

Lubaznik po o le lau laau toto Toto ma tausi ile laufanua ituaiga ma ituaiga ma ata ma igoa

Lubaznik po o togalaau aina ma tausia i le malae Filipendula vulgaris 'Plena'

O le mea e fai ai meaʻai poʻo le meaʻai (Filipendula - lat. Filipendula) o se laʻau faʻamaina o le aiga Pink. I le vaomatua, e maua i luga o le saogalemu i luga o le itu i matu o le Itulagi i Matu, e sili ona manaʻo i vaitafe, i tafatafa ane o marshes. E matua fiafia tele le faatoʻaga i lenei laau ona o le matagofie o mea manogi manogi, o le le mautonu i le tausiga ma le i ai o mea tau vailaau.

O le aʻa o le tino e faʻafefe. O aʻa e malolosi, faʻasao, ausia le maualuga maualuga o le 1m. O paʻu lafoaʻi tuʻuʻeseʻeseʻese lima e fesoʻotaʻi faʻatasi i petioles uumi; latou te faʻamalūlūina i le paʻi, o lanu meamata lanu meamata, ma veins e maua ai le teuteu.

Pe a fuga le meaʻai

Lubeznik photo plants O le a le mea e foliga i ai Lubaznik po o le mea teuteu

O le fugalaau totogo e amata ia Me ma toeitiiti lava toe oʻo i le faaiuga o le taumafanafana. I luga aʻe o le papa o le vao vavalaʻau pupula faʻafefeteina. O le faanunununuina o le tino e aofia ai le tele o fugalaau laiti o se lanu sinasina-lanu paʻepaʻe po o ni lanu eseese o le piniki. E foliga mai o le lacy, leai se mamafa. Ua tumu le togalaau i le manogi o le vanilla-honey lea e tosina mai ai pi ma pepe. Ma i le isi itu, aveʻesea le faʻaleagaina o lago, laʻau, anufe - o se isi faʻaopoopoga i le totoina o le laau.

O le tea ua saunia mai fugalaau teuteu (meadowsweet); faʻaaogaina mo le fulu, malulu, maʻi le mautonu.

Filifilia o se nofoaga mo le totoina o togalaau

O le mea e fai ai meaʻai e faʻapitoa, ae o lālā vevela o le la e mafai ona afaina tele. Filifili se vaega malulu ufiufi po o se nofoaga i le aoauli e le foliga mai ai le la. I le ata atoa, atonu e le totogo.

Malamalama, vai ma le suavai lelei e talafeagai lelei. Tuputupu ma le le mautonu le tali atu i eleele masani o togalaau aina. Fufulu le palapala mamafa palapala ile oneone. Afai o le eleʻele o le gaʻo, e tatau ona faʻaumatia (faʻapipiʻi le pefu po o le lime vao). I le vaivai mo le eliina, ia faʻapala pepalapala pe humus.

Faʻaleleia o meaʻai

Toe faʻaleleia o meaʻai e ala i le vaevaeina o le ata tusi

E masani lava, e faʻalauiloa e le vaega o le rhizomes vaega eleele. Fai i le tautotogo (Aperila) poʻo le tautoulu (Setema).

Fufulu le vao, vaevae lelei le rhizome i ni vaega (e tatau ona tofu le 2-3 ma le tuputupu ae), togafitia nofoaga e tipi ai i se mea malie.

Fuʻe se saite, faia ni pu. Tuu aʻa i le taamilosaga, faʻaloloto i le palapala ile 5-8 cm, e tatau ona faʻasaga i luga aʻe ia tulaga tuputupu aʻe. Tausia i le va o le 40-50 cm i le va o laau taʻitasi.

Faatasi ai ma lenei metotia o le sosolo, ua amata ona fuga mai laau toto i le taimi muamua.

Tuputupuina fualaau aina mai fatu

Fatu o le mea e fai i luga o le fanua poo le laʻau faʻalelei

O fualaau aina suamalie e faʻatauina i se nofoaga faapitoa o le faʻatau poʻo le aoina faʻatasi (o le a tumau pea le faʻamalosia i le 6 tausaga).

Totoina o meaʻai i le palapala

E sili le suamalie aʻo lei oʻo i le taumalulu ina ia mafai e fatu ona uia le faagasologa o le natura masani ma faʻamalosi manuia.

Filifili se nofoaga malulu. Fufulu se fasi fanua ao le i luluina, aveese vao, ma faʻaleleia lelei le eleele. Fai ni togalaau, lulu fatu, faʻalauteleina i le 4-5 cm E leai se mea e faʻamalosi ai le totoina - mo le faʻaleleia masani o se mamao pe a ma le 40 cm o le a manaʻomia. O le a tulaʻi mai i le ogatotonu o Aperila-amataga o Me. O le a tupu lemu le pupuʻu: i le faaiuga o le tautoulu o le ai ai pe tusa ma le 5 laulaʻau. I lenei setete, latou te taumalulu i lalo o le kiona. Le isi vaitau, pe afai e manao ai, e mafai ona toe totoina.

Pe a fatuina ni tulaga lelei, faʻamoemoe e totogo i le 2-3 tausaga o le olaga.

E mafai ona toto fatu i le tautotogo. Mo le faʻaleleia atili o le germination, o le a manaʻomia togafitiga faʻatasi ai ma se faʻateleina o le tuputupu ae (Novosil, Zircon). Mulimuli i le faiga faʻapisinisi e tasi.

Faʻasolo i luga o le vao vao i le fale

Lubaznik po o le fualaau aina mai fatu ata

E mafai ona lūlūina vao toto mo fatu i le fale. Stratification o loʻo faʻatinoina vave: o fatu e tuʻu i le oneone susu ma faʻapipiʻiina i totonu o se taga i le vaega o fualaau faisua o le pusaaisa mo vaiaso e lua.

  • Latou te amata totoina i le faaiuga o Fepuari - amataga o Mati, ma e mafai ona lūlūina seia oʻo i le amataga o Aperila.
  • O fatu e totoina i totonu o pusa poʻo isi ipu. O le eleele e mafai ona faʻateleina mo le totoina.
  • Fatuina le loloto - 1 cm. O le mamao i le va o fatu e 5-7 cm.
  • O fualaau e faʻamaʻaina mai le pulu moli ma ufiufi i se taga seʻia oʻo ina oʻo mai laau.
  • O le taimi lava e aliaʻe mai ai uluaʻi fua, e tatau ona aveese le fale.
  • O fualaau e tuʻuina i luga o le faamalama sisifo poʻo le itu i sasae ma le susulu malamalama.
  • Faʻamama lemu, puipuia le vevela o palapala.
  • O laau totō ua totōina i ni atigi pusa eseese ma tutupu aʻe i le eleele.

Fatuga o le ata tifaga

Lua vaiaso ao le i tulaʻi i luga o se nofoaga tumau, o le togavao laʻau e ave i le auala ma faʻafefe, muamua alu mo sina taimi puupuu, ma i le faaiuga - o se aso atoa. Busu ua totoina i se mamao e 40-50 cm.

Auala e tausi ai meaʻai

O lenei laau matagofie e le lelei i le tausiga. Ina ia fiafia i le totoina vave, e tatau ona faasūsūina, fafagaina i nisi taimi, teuteuina.

Faʻasalaina ma faʻamalo le eleele

O le a le faʻamagaloina le lamala faʻapitoa e le lau o le fale. Ae o le aganuu o le aloaʻia. Suavai i taimi uma, matua tele, aua le faatagaina le sopo. E masani ona totoina lau vao i tafatafa o vaituloto. O le tuusaunoaga o le meaʻai. Na te taliaina le lamala ma le vevela, e mafai ona afaina ai le susu.

Vaʻaia taimi taʻitasi le palapala, aveese vao.

Fafagaina ma teu

Afai ua toe faʻaleleia le eleele aʻo leʻi totoina, faʻaaoga se mea faʻalavelave faʻalavelave faʻapitoa i le taimi o le tuputupu ae.

Fai le fusi teuteu pe a manaʻomia.

Toe faʻafouina (vaevaeina o le vao) e faʻatinoina i le 1 taimi i le 5-6 tausaga.

Maʻi ma meaʻai

Meadowsweet e teteʻe i faʻamaʻi ma faʻamaʻi.

O meaola faʻapitoa e mafai ona aafia i nisi taimi i le paʻu palapala, otaota. Mo ituaiga mea teuteu, o se mea e le masani ai o le ramulariosis (o laulaau lapisi e ufiufi i lanu lanumeamata e malogo i luga o le taimi). Togafitiga ma se sui fomaʻi (mo se faʻataʻitaʻiga, Fundazole).

Faatasi ai ma meaola faalavelaina e tatau ona matauina aphids ma paipa. Togafitiga ma se iniseti o le a fesoasoani e aveesea ai. Ina ia faʻafetaia aphids, e mafai ona e faʻaaogaina le pefu laupapa, faʻaleleia ma le faʻafefete o aniani poʻo le galala.

Togi

O le laau e matuai malulu lava. I totonu o le ogatotonu, o le togavao na faʻailogaina ma le manuia e aunoa ma se malutaga.

I le amataga o le tautoulu, tipi tipi, tuu ai se maualuga e tusa ma le 5-10 cm. I totonu o le itu i mātū po o, pe a le tauvaʻa le taumalulu o le kiona, o le a le sili atu le manaia i le mulch o se papa (pe tusa ma le 10 cm le mafiafia) o le compost poo le peat.

Ituaiga ma ituaiga o meaʻai ma ata ma igoa

10 ituaiga o meaola o loʻo i luga o le laufanua (meadowsweet), o le toʻatele oi latou e ola i totonu o togalaau, o faʻatoʻaga foʻi e fafagaina.

Filazendium filipendula vulgaris poo le ono-petalled Filipendula hexapetala

Mushroom masani Filipendula vulgaris poʻo le ono lipine Filipendula photo hexapetala

O le maualuga o le laau e tusa ma le 80 cm. O lau lau laʻau e foliga tutusa ma ferns. I le masina o Iuni, ua aliali mai ai ni mea e tutupu, e aofia ai fugalaau-paʻepaʻe paʻepaʻe. fuʻa e tusa ma le 1 le masina. I totonu o le natura natura e maua i totonu o vaomatua ma laufanua, lea e fuafua ai le faapaleʻaina o le lamala, o le mafai ona tupu i lalo o le susulu o le la.

Eseesega:

Manatu masani faʻalelei Vaitafe Filipendula vulgaris Plena photo

  • Puipui - o le vaomatua e 40-50 cm. Fugalaau Terry, lanu o le kulimi.
  • Grandiflora - faʻatapulaʻa i le maualuga 40-60 cm. Laʻau tele-faʻafefeteina (pe tusa o le 1 cm le corolla), o le paolo o le kulimi.
  • Flora Pleno - ausia le maualuga o le 40 cm, sinasina-paʻepaʻe, fugalaau faalua.

Faʻasalaina meaʻai Filipendula ulmaria

Manua fatufuga o le paaga ata Filipendula ulmaria 'Flore Pleno'

E matua lauiloa i le togalaau. O le natura masani o le talafatai o vaitafe, vaitafe, eleele muʻu, vaitafe malulu. Tuuina atu ia tulaga. O le vavalaʻau e mafai ona oʻo i le maualuga o le 1.5 m. I le taimi o fugālaʻau, latou te faʻatumu le togalaau i le manogi fou ma le manogi o le meli. O fugalaau fugalaau e totogo i le afa lona lua o Iuni, e tusa ma le 25-30 aso. O fufuluga faʻapupula i Aukuso e mafai.

E lelei le teuteuina o le meaʻai, e lagona le lelei i le la ma le paʻu. Alofa, faigata. E mafai ona vele i totonu o le eria, vave vave ona faʻaaogaina le avanoa lata ane. Tuputupu i tafatafa ane o vaituloto, e foliga lelei i se papa maʻa, e le masalomia e fetaui i luga o se fugalaau i totonu o isi laau totō.

Faiga faʻapitoa o togalaau:

Aurea Filipendula ulmaria Aurea Filipendula ulmaria 'Aurea' ata

  • Flora Pleno - mea papaʻe paʻepaʻe, terry.
  • Rosea - e matagofie fugalaau piniki.
  • Aurea o se fomu eseese (o laulaau e ufiufi i laulaau ma fasi manu o se lanu samasama mumu). O le vao e faʻatusatusa, e oʻo ile afa mita le maualuga.

Kamchatka meadowsweet Filipendula camtschatica poʻo le silkorm

Kamchatka meadowsweet Filipendula camtschatica poʻo le silkworm photo

Endemic (e i ai sona taʻaloga faatapulaaina - na maua i Kamchatka). I totonu o le natura faalenatura o le tele o vaomatua o loʻo taoto ai. O le maualuga o le vao e oʻo i le 3 m, laʻau lapisi e oʻo i le 30 cm le umi. E fiafia tele lauʻau e 'ai i fualaau' aina laiti. O vaega uma o le laau e lelei mo tagata. Fugalaau e tupu ia Iulai. O inflorescences e paʻepaʻe le kiona. Nofoaga e ola ai: o se la vevela poʻo sina paʻu susu.

Mudskin Duniform Filipendula palmata

Lubaznik duniform Filipendula palmata photo

E le pei o isi ituaiga o meaola, e umi ona maualalo le rhizomes. Muamua mai Sasae Mamao. O le maualuga o le laau e sili atu nai lo le 1 m. O laʻau basal e foliga mai i le fatu, e faʻapipiʻi i petioles uumi, pito i lalo o se paolo malu, falemaʻi. Laʻau laʻau palum. O fua o le kiona-paʻepaʻe e fuga mai ia Iuni-amataga o Iulai, e oʻo atu i le 25 cm le umi o le panicle.

Le agalelei o le valea. Lauga i tafatafa ane o vaituloto, e foliga maualuga i tua o le mutia.

Laʻau mūmū mūmū poʻo le meli Filipendula rubra

Lubaznik red Filipendula rubra "Venusta" ata

O se ituaiga meaola e sili ona aoga i North America. I le siosiomaga faalenatura e oʻo atu i le maualuga o le 2.5, o luga o le saite e oʻo atu i le 1.5 mita. O fuālaʻau tetele e tupu ia Iulai-Aukuso. Inflorescences e tetele, lanu mumu-piniki. A maeʻa ona ola, o fualaau lanu-lanu e aliali mai - e maua ai le lagona o le alualu pea i luma. O loʻo faʻaaogaina e fai ai le vevete taumalulu.

Uiga o le laau mo le galueaina: moli ma le susu-malie, le malulu (e aunoa ma se malupuipuia o se pa'ū ile vevela ile -35 ° C). O le auala pito sili ona faigofie e faʻaleleia ai, o le vavaeeseina lea o le rhizome ma le tuputupu ae o fatu. E tusa lava pe e te tuua ia laau totō i luga o se faaputuga o totoe pe a uma ona lūlūina, e mafai ona latou gaosia ni pupu. O le a tatau ona faʻatapulaʻa le tuputupu ae o le uila mumu, talu ai e mafai ona malemo isi aganuu.

Lubaznik Red Umbrella Filipendula Red Umbrella photo

E sili atu le totoina i ni vaega laiti - o laau nofofua taʻitasi e sili atu ona faigofie ile malosi o matagi.

Latou te ola i se togalaau o Albo-ave faʻatagataotauaina, faʻatasi ai ma le tele o meaola o le paolo, o le meaola o le ituaiga.

Eseesega o laʻau mumu mumu:

Laʻau mumu Filipendula rubra 'Venusta'

  • Faʻafiafiaga - faʻaogaina o se paʻu piniki uliuli.
  • Venusta - o loʻo i ai le tele o mea e lanu mumu sesega.
  • O le Pygmy o se ituaiga lapopoa e oʻo i le 30 cm.

O le meaʻai laulaʻau poʻo le laʻau eleelea Filipendula purpurea

Misty purple purple Filipendula purpurea 'Elegans' ata

Muamua mai Iapani, e seasea lava i totonu oa tatou togalaau. O le fugalaau e amata i le afa muamua o le taumafanafana. Lanu lanu enaena (lanu viole).

Faatoaga togalaau:

  • O Tinamatua o se vavao faʻamalosi ma e tusa ma le 30 cm le maualuga, o faʻaogaina o se piniki piniki.
  • Elegance - ua teuteuina ai le laumei, fugalaau lanumumu.

Faʻaleleia fanua i le mamanu

Laʻau i se fuafuaga a le tagata lava ia

Lubaznik poʻo le mea faʻapitoa e faʻaaoga i solo ma vaega faʻavae.

E le mafai e le paʻu o le fugalaau ona faʻafefeteina se fugalaau. E mafai ona tuʻuina i le ogatotonu o le togalaau fugalaau, o loʻo siomia e fugalaau e leʻi faʻaogaina. O se vaega o loʻo tulaʻi mai i tua o loʻo tuʻuina atu le lagona o se paʻepaʻe paʻepaʻe po o le piniki.

Meadowsweet ma le astrantia i luga o se ata o le fugalaau

E tele ituaiga eseese e faʻaaogaina e fausia ai puipui, faʻatulagaga o le 'upega tafaʻilagi (e mafai ona vavaeese le sandbox, gazebo). O loʻo faʻapitoa e lelei i totonu o laʻau, mo le fausaga o fugalaau.

Faʻatasia ituaiga eseese o laufanua. Fanua i totonu o mixborders.

Toto i tafatafa o le nofoaga o le pa poo le fale, faatulaga se auala togalaau - paʻi atu i mea leaga e foliga matagofie ma mamalu.

O paaga talafeagai: ferns, lilies, astilbe, irises, scabiosis Caucasian, cloves, peonies, pinworm. E mafai ona e fatuina se pa puipui i totonu o se au ma hydrangea. E lelei tele i fala, ituaiga eseese o le 'au.

Ona o le suamalie o meaʻai o le falaoamata, ua faʻaaogaina e faʻatulagaina ai vaituloto. O se faaaliga o le ofoofogia o le matagofie: o se puao vavalalata e leai se mamafa e atagia i luga o le vai.

Talitonuga

Sa talitonu o tatou tuaa e mafai e le laau ona puipuia mai agaga leaga ma mata leaga o tagata. Mo lenei mea, o vaega o le au po o le rhizome na tuʻuina i lalo o le aluga.

Faʻataʻi faʻasoifua maloloina o mea faʻapitoa ma faʻatau

Mo togafitiga togafitiga, o mea masani o meaola o loʻo faaaogaina: masani, volvolistnaya ma Kamchatka. O vaega uma o le laau e talafeagai mo lenei mea. Latou te mauʻoa i vitamini C, tannins, tuufaatasiga o phenolic, salicylic ma phenolcarboxylic acids, flavonoids, suauu taua, glycosides, ma le malo. O sauniuniga nei e faia: infusions, tinctures, decoctions, ointments.

O loʻo i ai se malosi malosi o antiviral ma antibacterial, lea e faʻapogai ai le faʻaaogaina o le okeni, gasegase malosi o le tino, herpes. Faʻamālōlōina tiga o le rheumatic i sooga ma le ulu o se isi ituaiga. O le faʻamaʻi-maʻisuka ma aʻafiaga e le faʻaleagaina e matauina.

O le afaina o laau afu ma inflorescences ua ave mo faamaʻi o le fatu, gaʻo ma le vevela, mo le manava, mimiti, o se diuretic, diaphoretic, anthelmintic. O le faʻafefeteina o le sili atu o le faʻamalieina o loʻo i ai le aʻafiaga o aʻafiaga - ua ave i ai le ava malosi ma e oʻo lava i le suamalie o le gata.

I le avea ai o se viseptic, o le decoction e faʻaaogaina e fufulu ai le tino, gaʻo, maʻi o le tino, manua, ma faʻamaʻi pipisi.

O se teuteuga e faʻaaogaina e faʻavave ai le faagasologa o le tupu aʻe o lauulu.

Aʻo leʻi faʻaaogaina vailaʻau, faʻafesoʻotai lau fomaʻi.

E iai faʻamaoniga: maʻitaga, tamaititi (e oʻo i le 12 tausaga), faʻasolosolo taimi faifaipea, le gasegase o le toto, totoga (toto maualalo maualalo), thrombocytopathy, le mautonu le tagata.