Fugalaau

Drummond Phlox - Flaming Flame

O le upu phlox, lea na sau mai le gagana Eleni, o lona uiga o le mumū. O le igoa lenei o le laau e le lelei ma masani ai - flamethorn. Mai le sili atu i le 85 ituaiga o phlox, Drummond e naʻo le tausaga, o lea e masani ona taʻua o le phlox faaletausaga.

Drummond phlox mai setete i saute o Amerika, na aumai i Europa i le 1835 e le faila o Scottish Thomas Drummond (Thomas Drummond) O le phlox faaletausaga e le o laʻititi lava i ituaiga meaola.

Drummond Phlox (Phlox drummondii). © Shaista Ahmad

Phlox Drummond (Phlox drummondii) ei ai se lanu susulu, e fuga mai vave ma umi. O ituaiga e maualalo le tuputupu aʻe (10-15cm) e faʻaaoga mo togalaau ma togalaau. Srednerosly (20-30cm) e faʻaaogaina mo le totoina i totonu o puipui ma fugalaau fugalaau. Uumi (40-50cm) e totōina i moega fugalaau ma faʻaaoga mo le tipi.

O eseese ituaiga ma ituaiga o Phlox Drummond e eseese e le gata i le maualuga, ae faapena foi foliga, lapoa, lanu o laau ma fugalaau.

O le tuufaatasiga o fugalaau o le phlox faaletausaga e lua ituaiga: o le uila ma le fetu. O fausaga uumi e sili atu ona lelei mo le totoina i ni vaega. Fetu - i luga o mauga mauga po o moega fugalaau.

Phlox Drummond, vasega '21st Century Blue'. © Carl Lewis

Drummond Phlox Tuputupu ae

O le gaosiga o le Drummond phlox e mafai ona faia e fatu po o fualaau.

Totoina o fatu o le phlox faaletausaga

Drummond phlox fatu e tatau ona totō i le amataga o Mati i totonu o se potu ma le vevela e le sili atu i le 22 °. A o lei tupu mai, e tatau ona ufiufi le pusa i fatu na totoina i se ata. E foliga mai le lanu pe a maeʻa le 8-12 aso.

A maeʻa le germination, e tatau i le phlox faaletausaga ona tuʻuina atu le malamalama lelei ma le lelei o le eleele palapala e puipuia ai le faʻalauteleina ma le faia o le pala (lanu uliuli).

A maeʻa le faʻaalia o lenei lautusi muamua, e totogo fua. A maeʻa le mafanafana o le tau, e totōina totō i ni fugalaau mama poʻo ni fagu fugalaau. Pe a totoina fatu, o le a faʻalolo le phlox faaletausaga ia Iuni.

Totoina o phlox Drummond fatu i luga o le eleele

I le avanoa tatala, o le phlox faaletausaga ua totoina i fatu pe a maeʻa le mafanafana o le eleele (ia Aperila-Mati). Faatasi ai ma lenei metotia o le totoina, o le olaola e tupu mulimuli ane ia Iulai. Totoina fatu e tele i vaieli eseese.

E mafai ona totoina le Drummond phlox i le taumalulu, ae ui i lea, faatasi ai ma lenei metotia, e masani ona mate le laau mai gutu o toe faafoi, amata ona tupu aʻe i le taimi o le malolo. O le mea lea, e talafeagai le maua o le malulu (faatasi ai ma le kiona pe ufiufi mea) i le taimi o le luluina o le taumalulu, ma totō se phlox faaletausaga i lalo o le taumalulu pei o le vave e mafai ai.

Phlox Drummond, vasega 'Twinkle Star'. © bill.I.am

Drummond Phlox Care

O le Drummond phlox e le faʻafefe i le tuufaatasiga o le eleele, ae o le eleele lafulemu ma le moli e fesoasoani i le tuputupu ae ma le tupu aʻe. E le fautuaina le laʻau e pei o le fugalaʻau, e fesoasoani i le faateleina o le lapisi o laau ma aʻafia ai aʻafiaga. E le fetaui foi mo le phlox Vaega o le suavai ma le malulu. O le mea e sili ona talafeagai o nofoaga avanoa ia ma le eleele mama.

Faatasi ai ma le tatalaina ma le faʻasusuina o le eleele, o le a fuga mai le phlox a Drummond seia oʻo i le tau o le tautotogo, faʻaliliu malie atu timuga ma pulu malulu.

I le taimi o le tau mafanafana, e tatau ona fafagaina le laau i le 2-3 taimi ma faʻaaogaina fualaʻau. O ia laʻei pito i luga o le a na o le faʻaleleia atili o foliga o le laau.

E tatau ona aoina fua mai fugalaau sili ona lelei. A uma ona valivali samupi, fufulu ese ma faʻagogo i taga pepa.

Phlox Drummond o le a sili atu lona foliga umi pe afai e te faʻaaogaina le faʻaaogaina o mea vaivai i le taimi.