O le togalaau

Fugalaau matagofie o le fugalaau (mirabilis): totoina ma tausi, ata

O le fua o le fugalaau, o le matagofie o le po, ua faateteleina le faateleina o tulimanu i vaega o faifaatoaga. O lenei laau e alofagia aua e teteʻe i tulaga o le tau, faʻafeiloaʻi lelei le lāmala ma e le o mamafa i eleele.

O se laau e tutusa le umi ma le tele o pupu tuusao ma fugalaau pupula matagofie, o lona galueina e le manaomia ai tomai faʻapitoa.

Faamatalaga o le fugalaau ma metotia o le tuputupu ae

O le matagofie o le po, po o Mirabilis Yalapa, o se tagatanuu o Amerika i Saute, pe o, mai Mexico, na aumai i Europa i le ogatotonu o le XVIII senituri.

O se mea iloga o le matagofie i le po o ia lava amataga o le amataga, e fuga mai i le afiafi ma le po, ao sosolo atu se manogi tulaga ese i le itu atoa.

Ae ui i lea, e le fautuaina le totoina o lenei laau i vaega oi latou e iai ni allergies poo le le faapalepale i ni manogi manogi. Ua tupu i ni auala se lua, e ala i le lūlūina o fatu poʻo le totoina o fatu. Ua se tele lanu o lanui le taimi lava e tasi i luga o le tasi togavao e mafai ona oʻo atu i le 5 lanu eseese o laʻau.

Ituaiga matagofie o le po po o le fugalaau


  1. Tele-faʻafetaui.
  2. Terry.
  3. Tall.
  4. Faʻafitauli.

O le mea e sili ona mataʻina o laau ia e maua ai lanu lanu e fesuisuiaʻi e toetoe lava a uliuli i pulu papaʻe. E i ai foi ituaiga ituaiga o peduncles latou te maua afaina poʻo le faʻafefe.

E lua auala e tutupu aʻe ai se matagofie o le po i lau fuafuaga patino:

  • fatu;
  • tubers.

Tuputupuina o le matagofie o le po i fatu

Afai e te manaʻo e ola i lau fuafuaga, o le tuputupu ae mai fatu o se tasi lea o auala e mafai ai. O le suaina ua maeʻa i le faaiuga o Mati, amataga o Aperila, ma i vaega o Siberia ma Sasaʻe Mamao, e sili ona lelei le lulu i le amataga o Mati.

I lenei tulaga, e mafai ona e mautinoa o le a tupu atoatoa le laau ma fiafia i se vevesi o lanu. A o le lūlūina fatu e tatau sook mo se aso i totonu o le vai mafanafana. Ua faia lenei mea ina ia maualalo le atigi mata, tumu i le vai, ma sili atu ona vaivai.

O le fanua mo le lūlūina o fatu e mafai ona faʻaogaina i le lautele, e le faigata tele le laau. Fatu alu loloto i le eleele malulu 0.5 cm ma toe sasaa i le vai mafanafana. O le pusa o loʻo i ai fatu na totoina e ufiufi i le tioata poʻo le ata ma tuu i se nofoaga mafanafana.

A mavae le 2 vaiaso, ona aliaʻe ai lea o pine muamua. Ua aveese le fale, ma ua tuu laau i luga o se moli susulu. I le vaega o uluai lau moni o mirabilis sasaa i ni ipu eseese ma ia mautinoa o le palapala e le mago.

I aso vevela mafanafana, e mafai ona ave i fafo e tamaiti fou le ea fou mo le faʻamalosi. E tatau ona totoina i nofoaga tatala pe a pasia le malulu. E sili ona lelei le faʻaleleia o fanua i timuga timugaona vave aʻa lea o laau i se nofoaga tumau o le tuputupu aʻe.

Toto toto

Toto na faatauina mai i se faleoloa i le taumalulu e sili ona lelei teuina seia totoina i totonu o se pusaaisa i luga o se fagu fualaau faisua.

O vaʻaiga o le po e mafai ona totō ile lauʻeleʻele pe a vevela le eleele i le loloto o le 10-15 centimita, i se mea i le ogatotonu o Aperilaamataga o Me.

Afai o fualaʻau tetele lava e maua mai i luga o fatu o mirabilis, ona tatau lea i fugalaau i le po ufiufi i fagu palasitika po o se ie e le o ni mea na faia.

A mavae le piriota o le po, ona aveese lea o le malutaga ma ua tuʻuina atu i le laau le saʻo atoatoa o le tuputupu ae. Ae peitaʻi, afai o le tele o pine o mirabilis e umi tele ma vaivai, e tatau ona fusi, tuʻu le silia ma le 10 sene.

Faʻatoʻa togavao fafo

O le palapala mo le matagofie o le po e le tatau ona sili atu ona malosi. Sili pe afai o le a omea po o eleele leaga. I luga o le saite e faamoemoe mo le totoina o meaʻai, e tatau ona lava le malamalama, talu ai i totonu o le paolo po o se vaega o le malu o le laau e fuga ma le pala.

O Mirabilis o se fale faʻamalosi ma e mafai ona sui ese tuaoi i le fugalaau, o lea e tatau ona tupu le totoga i nofoaga vateatea po oi le pa, ma faia ai se pa.

Ae ui i lea, o loʻo i ai ituaiga eseese o lenei fugalaau, o lona galueaina e mafai ona faia i totonu o se pusa faʻapipiʻi pe totōina e faʻapipiʻi ai moega fugalaau, rockeries, tuaoi. O le tele o ituaiga o meaola o le mirabilis e foliga lelei i autafa o fugalaau nei:

  • Tutu Roses.
  • Delphinium.
  • Peonies.

Mirabilis, tulaʻi ma le tausiga i fafo lea e le manaʻomia ai tomai faʻapitoa, faʻaalu lelei lava ia i le mamanu.

E mafai pineae o le fugalaau o le a na o le faateleina. O pupu na faia e ala i le tipiina o ni meaʻai i le foliga o se polo po o se lapisi e foliga matagofie, aua o loo vave ona ufitia i fugalaau ma ua matua fuga.

Tulafono mo le tausiga o se matagofie o le po

I aso vevela, o le matagofie o le po e tatau ona faʻafefeteina i le vai i itula o afiafi, aʻo fafagaina e tatau ona faʻatinoina 3-4 aso uma. Mai le tele o le susu, o le laau e mafai ona faʻaloloa ma taofi fuga.

Fertilizing e faia i lea masina i lea masina, e le gata i lea, e fiafia tele Mirabilis i fugalaʻau, o lea e sili ai ona aumai i le aʻa mullein poʻo manulele manu. Afai e leai ni fugalaʻau faʻapitoa masani, ona mafai loa lea ona e faʻaitiitia le fua o le ulaula ma faʻamalo le aʻa aʻa.

Talu ai o le matagofie o le po o se laufanua lauiloa, i le tautoulu ina ua uma muamua fulufulu, vavae ese laulaau lanumeamata uma i le maualuga o le 10 simetimita mai le eleele ma tuu ai ia latou malogo, ona eli luga rhizomes, mago i le la ma tuʻu i atigipusa, ao momoe i le oneone malulu poʻo le vao. E le mafai ona e faʻagaloina, o se vaega lenei o le alu.

Teu oloa, pei o isi laau o le nodule, i le potu i lalo i se vevela e le maua lalo ifo o le +5 tikeri. Tausiga e tatau ona fai e le vave tupu vave fugalaau fugalaau, ma pe a aliali mai i vaitau o le tau malulu fesiitai le tubers i le pusaaisa.

Ae ui i lea, i le itu i saute o lo tatou atunuu, o le matagofie o le matagofie o le matagofie o le aoauli i le eleele, e na o le pau lava le mea e tatau ona e tipiina ai laʻau ma mulch le eleele i vaovao poo vao.

O le tuputupu ae o se matagofie i le po o se mea e faalavelaveina ai. Faʻasalaga lelei, o le a mafai e faifaatoaga ona totoina se laau matagofie i luga o lana togalaau ma le tele o fugalaau susulu ma se manogi e le mafaamatalaina, i le matauʻa o tagata uma o loo siomia o ia. Ma e oo lava i le po e fiafia i ou mata ma se vaaiga matagofie o le laufanua fugalaau.