Laʻau

Lafo pe leai Tatar honeysuckle

E masani lava ona tulaʻi se tulaga pe afai e tatau ona pikiina se laau faapena e mamanu ai se togalaau togalaau poo le faia o se pa puipui, lea e le lelei ma e manaʻomia ai se tausiga itiiti. I lenei tulaga, o le a saʻo le gauai atu i le suamalie o le Tatar. O lenei mea totino e tosina mai ai le mafaufau ma lona le lelei, faateleina le tetee atu i le lamala ma le maualalo o le vevela, suauʻu suamalie ma le eleelea eleelea. I soo se mea, e oʻo lava i tulaga ogaoga, e le aveesea ai ana mea teuteu.

Honeysuckle Tatar (i le Latina: Lonicera tatarica), i le vao, lava uumi uumi. I tulaga masani e oʻo atu i le maualuga e oʻo atu i le 4 mita. O le tele o le tuputupu ae e sau mai le gutu o le Volga ma le tele atu sasaʻe, i Central Asia, faapea foi ma Saina. O loʻo i ai ni vaomatua, e tele kilomita le mamao, i luga o mauga, e nofo i vanu ma vaitafe o le va o steppe ma vaomatua-steppe. Tate honeysuckle lelei lelei fetuutuunai i le tuputupu ae i le paolo. O le mea lea, i le natura natura, e masani lava ona taaalo i le matafaioi o le togi i lalo o vaomatua.

O lau o loʻo i ai se foliga faʻalelei, o loʻo i luga o petioles pupuu, e masani lava o le laʻau e afifiina foi i luga o le aʻa. O le fuga o le fugalaau o le tele o ituaiga o lanu mai le lanu piniki i le piliki mumu lanumumu. O fugalaau e lua-laina, umi e tusa ma le 1.8 centimita, o le vaega pito i luga o le laugutu vavalalata e matua aʻafia i le tele o fuataga toetoe lava a o leʻi amataina le vae. O fua e fua tele, e masani ona mumu mūmū, ae e iai foʻi ituaiga o fua samasama. O fua na amata mai ia Iulai ia Setema.

Mea gaosi ma teuteu honeysuckle ituaiga

I le aotelega, o le saienisi e tusa ma le 200 ituaiga o honeysuckle, e pei o le honeysuckle honeysuckle ma isi ituaiga meaola e tupu i le ituaiga o vine. Ae o le tele o ituaiga o honeysuckle e faʻaaogaina e pei o teuteu, talu ai e le mafai ona fuaina o latou fua.

Ina ia maua mai fua suamalie ma suamalie, e masani lava ona tupu le Kamchatka honeysuckle. O le natura masani o le honeysuckle a Kamchatka Eastern Siberia ma le Sasaʻe Mamao Rusia, lea e talisapaia ai e le faitau aofaʻi ona fua. E talisapaia i latou e le gata mo le matua matua, tofo ma le manogi, ae faapea foi mo se saturation talafeagai ma anthocyanins, lea, o le taua o le P-activity, e faia ai se togafitiga ma le gaioiga i le soifua maloloina o tagata.

O fua o le Tatar honeysuckle e le mafai ona faʻaaogaina. E i ai a latou mea oona, o lea e le mafai ai ona e 'aina. O nisi taimi e faʻaaogaina ai i vailaʻau faʻapitoa, o se tasi o vaega taua, i le sauniuniga o fualaau faʻasaina.

Tuputupuina Tatar honeysuckle i luga o le saite

O le suamalie o le susu e faigofie tele ona tupu i so o se fale. Ae, e ui lava i lenei, e tatau ona i ai le itiiti ifo o le poto e uiga i lenei laau.

Eseesega

Tatar honeysuckle o loʻo i ai le tele o uiga o meaola, o le mea e taʻua o le polymorphism: i le taimi pe a ma le 12 ituaiga ua iloa e eseese i le lanu ma foliga o lau, fua, pale, ma isi.

Le tele masani masani teuteu:

  • paʻepaʻe (f. alba) - fugalaau susulu, paʻepaʻe paʻepaʻe;
  • tele-fuga (f. grandiflora) - ma papae, fugalaau e tele atu;
  • Siberia (mumu) (f. Sibirica) - fugalaau mumu;
  • ulaula (f. punicea) - ma fugalaau lanu piniki ma lapopoa tetele, laʻau eleelea;
  • lautele lautele (f. fromfolia) - ma lapoa tetele, e oo i le 10 cm lau, ma fugalaau lanu piniki;
  • vaapiapi (f. angustifolia) - ma lau laititi ma lanu piniki piniki o fugalaau;
  • e maualalo (f. nana) - o se laʻau maualalo, mafiafia ma fugalaau lanu piniki ma le gaogao, e pipiʻi faʻasolo i laulaau;
  • samasama (f. lutea) - fua mai i fua samasama.

I le faʻaaogaina o ituaiga vao o vao vao, na mafai ai e le faifaatoaga ona fausiaina se tele o ituaiga mea teuteu Tatar honeysuckle, e ese mai le tasi i le isi io latou uiga. O le mea lautele e mafai ona taʻua o ituaiga nei:

  1. Honeysuckle Tatar Rosea - faia se togavao ma foliga masani o le pyramidal. Fugalaau e tupu i le faaiuga o Me. O siaki lanu piniki mūmū e taofi le teuteuina mo le tusa o le lua vaiaso. E tofu le pi ma se lanu piniki mafiafia. Fugalaau maʻoti, i le lautele, e le silia le lua senitimita. A uma ona tupu, o fualaau suamalie, lanu moli lanu;
  2. Tatar honeysuckle Hack Red - faia se pale lautele lautele. E fuga mai le amataga o le tautotogo i le ogatotonu o Iuni. O fugalaau e paʻepaʻe le lanu violē. E tele naua le fugalaau e foliga mai o le vao o loʻo ufiufi i le lanu paʻu. Fualaau aina i le pogisa, e le mafaitaulia, mūmū tele vine;
  3. Honeysuckle Tatar Elegans e muamua i le lanu o petals, lea e tutu ese ai piniki piniki e faasaga i se lanu mumu mumu;
  4. Tatar honeysuckle Zabelii e tu i fafo mo ona foliga matagofie o fugalaau o loo i ai se lanu paʻu, ma o fua o se moli lanumumu mumu e iloagofie ai le togavao e faasaga i tua o isi laau toto i totonu o le tuufaatasiga.

Faʻatauga faʻatoʻaga

Lau eleele ua saunia lelei mo le totoina o le suamalie, e tatau ona matalalelei le timu. E ui lava i le le mautonu o lenei laau, e le fautuaina e totō i eleele matutu ma eleele maualalo, e faigofie lava ona faʻavaivaia le vai.

O le mamao i le va o laau taʻitasi i totonu o le pa puipui e tatau ona tusa ma le 0.5 mita, i le totoina e aunoa ma le totoina - 2-2.5 m. E faatumu pits i se faʻafefiloi o le eleele ua saunia, lea e aofia ai le oneone oneone, solofanua solofanua ma eleele eleele. O le pito i lalo o le lua ua faatumulia i se alavai, e tusa ma le 4 inisi le mamafa. Mo lenei faalautele le siliva e sili ona talafeagai. A maeʻa ona totōina, e manaʻomia ona faʻafefeteina fualaau e aveese ai cavities i le va o aʻa.

O le honeysuckle e mafai ona tupu e aunoa ma se tausiga, ae ui i lea, o ona uiga teuteu ma aso fugalaau o le a faalagolago i tuutuuga. Lafoaʻi e aofia i luga o laʻei, teuteu, mulching.

O le faʻamaʻiina o loʻo faʻaaogaina i ni vaega se tele:

  • laei pito i luga i le tautotogo - i le taimi lava e uma ai le kiona, faʻatasi ai ma fomaʻi o loʻo i ai le vailaʻau;
  • taumafa pito i luga o le mafanafana - i le taimi o togavao galuevao o vao, phosphorus ma fugalaʻau. O lenei mea o le a saofagā i le tuputupu ae malosi ma vave faʻalautele.

I se vevela vevela, vevela faʻavafe faʻavaitaimi e manaʻomia. I le tautoulu, e tatau ona e eli se poloka poloka, faʻapipiʻi fafie. O le Digging e faia i se loloto e le sili atu ma le 18 centimita, ona o aʻa o lenei laau e le loloto. A maeʻa ona eli, e mulumulu le palapala i le peat. O nei gaioiga o le a faʻaititia le numera o faʻamaʻi pipisi i le tausaga fou.

O le teuteuga pepa e fai pe a uma ona paʻu lau. O togavao tuai e toe faʻafouina ile lua i le tolu tausaga. O laʻau mamago ma mamaʻi ua teuteuina i le gasologa o le tausaga. E manaʻomia foi ona aveese pulu mai le pito i lalo, latou te taoto i luga o le eleele ma o le a faalavelave i le tausiga o le vao.

I tulaga o la tatou vaʻaleleʻa, Tatar honeysuckle e le manaomia le malulu o le taumalulu, aua e gafatia le malulu. E naʻo nisi taimi e sili atu ona leaga le faʻaogaina o lālā i le malulu, lea e le afaina ai le matagofie o le vao i lona atoaga.

O le suamalie susu o le Tatar e matua aʻafia lava i faʻamaʻi ma faʻamaʻi. O le tele lava o taimi, e faʻatagaina ai e le pulupulu le paʻu o le aphids, e faʻatau ai mea latou te faʻaaogaina (faʻafefeteina o pepa vevela, kākalo, ulaula tapaa) (faatasi ai ma laau laiti ma se lago itiiti) po o vailaʻau ("Actellik", "Aktara", ma isi) iniseti. E le o se mea e masani ai, e mafai ona faaleagaina e le honeysuckle ma moli vavave, eseese laumei ma pseudopods ma iniseti laʻau (moth caterpillars, leaf beet beet beetles, etc.). E le itiiti ifo le lamatiaga o le afaina (o ni mea e pipiʻi ai, paʻu palapala) ma faʻamaʻi viral (mosaic, virus lea e faʻaosofia ai le faʻavaeina o "broom witch").

Masalo maualalo le tetee atu i togafitiga - O le mea sili ona leaga o lenei laau. Faʻatasi ai ma le taua tele o faʻamaʻi ma nisi faʻamaʻi, faapea foi ma se siama, e mate atoatoa ai laau. Ina ia aloese mai lenei mea, o loʻo faʻaaogaina vailaʻau - insecto-acaricides (mo le osofaia o iniseti ma siama) ma le fungicides (mo le faʻafefeina o faʻamaʻi). Ae e le tatau ona galo ia i tatou o gaogao e lelei ona teuteuina e maualuga le puipuiga, o le mea lea, o le auupega aupito sili mo le puipuia mai maʻi ma meaola faalafua e agavaa ma talafeagai taimi.

O oloa ma tapenapenaga mo le taofiofia o meaola faalafua ma faʻamaʻi eseese e tatau ona faʻatau i faleoloa faapitoa ma ia mulimulitai tonu i fautuaga o loʻo faʻaalia i faatonuga ua tuʻuina atu.

Tofiga

Ina ia toe gaosia le susu o le Tatar, e mafai ona e faʻaaoga:

  1. lanu meamata;
  2. fatu;
  3. vaeluaina o le vaomatua o se togavao matua;
  4. faʻalauteleina e ala i le tuʻuina atu o auala.

Mo lanu lanumeamata E le gata i lea, o le a faʻapipiʻiina ai le malosi o le fana mai le fana o le tausaga talu ai.

O mea totō e tuʻuina i luga o le eleele (pe tusa ma le 45 °) i totonu o se faʻafefiloi palapala o peat ma sand calcined sand (proportion: 1: 3). O se ata tifaga ua faʻapipiʻiina i luga o mea na totoina, lea e mafai ai ona faatumauina le malūlū o le ea ma eleele e manaʻomia e amataina ai aʻa. E tatau ona puipuia ni lapisi mai le la, e faʻasolosolo malie, faʻafeinu ma sosolo, ae le tele (ina ia aloese mai le pala). A maeʻa le lua i le tolu vaiaso, faatasi ai ma le tausiga tatau, amata ona amata aʻa.

Autumn e faʻamaʻaina ni afaina aua le vave totoina i le eleele, talu ai o loʻo aʻafia pea o latou aʻa, ma faʻafuaseʻi suiga i le vevela i le palapala, e mafai ona "tulei" i luga ma faʻamamago. E sili atu ona lelei le tuua o mea totō aʻo lei oʻo i le taumalulu i totonu o se lauʻeleʻele poʻo se lauʻeleʻele, ma aʻo leʻi oʻo i se pa'ū laʻititi o le vevela, aveese le ata ma faʻamafanafana i latou i lapnik seia oʻo i le tautotogo. I le tausaga lona lua, e totoina ai seleselega i le nofoaga fuafuaina i totonu o le togalaau, ma, i le mavae ai o le tausaga, ua amata ona fuga mai le vaega sili ona malosi.

O laau matutua, a itiiti ifo ma le 3 tausaga, e mafai ona faʻaleleia e ala i le vaevaeina o le vao. O taunuuga lelei e mafai ona maua ai le toe gaosia e ala i le taoto.

Faatasi ai ma le faʻalauteleina o fatu, ua vaeluaina faailoga o le uterine plant, o lea e le mafai ai ona avea ma tofi. O le mea lea, e ui lava i le mea moni o fatu o le Tatar honeysuckle e uiga i le lelei o le germination, e ui i lea, o le vevela vegetative e sili ona lelei.

Le faʻaogaina o le suamalie o le Tatar

E taua le manatuaina o lenei laau toto o se vaega o le vaega o sui oona o le flora, aemaise lava, o fua e eseese i totonu o lenei fale. O nisi o mea leaga oona na faʻaaogaina nei vine na faamaumauina.

Ae, i le faaopoopo atu i le lautele o le faʻaaogaina o lenei laau i le faʻasologa o le laufanua, o loʻo faʻaaogaina foi i vailaʻau faʻasaienisi.

Faʻasusu o le Tatar honeysuckle E i ai sona aʻafiaga o le antibacterial, e fesootaʻi ma le faʻaaogaina o lenei mea faʻapitoa e tagata taʻavale mo togafitiga faafomaʻi, lea e ono aʻafia ai le tino pe a aliali mai nisi o maʻi.

O le tincture, lea ua saunia i luga o le faavae o lenei paʻu, ei ai foi lona gaioiga tiso. O se teuteuga mai le suamalie o le Tatar e masani lava ona faʻaaogaina e avea o se fofo i fafo i foliga o lotions ma e mafai ona faʻaaogaina mo le togafitia o manua ma le faʻaaloalo.

Ae faʻatasi ai ma soʻo se faʻaogaina o lenei laau mo togafitiga faafomaʻi, e manaʻomia se faʻatalanoaga faʻatagaina ma se fomaʻi tipitipi.

Faaiuga

O le faʻaleleia o le suamalie o le Tatar i luga o le fanua o le a maua ai nisi mea faʻapitoa ma o le a fiafia ia te oe mo le silia ma le tasi le tausaga. E le gata i lea, ona o lona le mautonu, e leai ni faigata i le tausiga.

O lenei aganuu e sili ona aoga mo i latou o loʻo i ai togalaau aina e le mafai ona faʻaaluina le tele o taimi i a latou fale teuteu.

Tatar honeysuckle