Laʻau

Brugmansia

Laʻau matagofie tele brugmansia (Brugmansia) e fesootai tuusaʻo ma le aiga nightshade (Solanaceae). I le taimi muamua, o se fugalaau e pei o le Datura (Datura), ae ona, ona o nisi o mea totino, na vavae ese ai i se ituaiga eseese. Brugmansia treelike (Brugmansia candida) ua tupu ae o se fugalaau teuteu. O se tamai laʻau po o se laau laʻau (e fiafia tele i le vevela), lea e tele lau fugalaau e pei o le logo e pei o le matagofie o le lanu. I le vaomatua, e mafai ona maua lenei ituaiga i Amerika i Saute.

O lenei laau i tusitusiga ua lauiloa o "afaina laau"E mafua mai i le mea moni e faapea, o le tuufaatasiga o ona vaega uma e aofia ai se mea malosi malosi, ma e taua foi o" paipa o agelu "ona o fugalaau o le matagofie matagofie.

O lenei laau ua leva ona ola i nofoaga e maua ai le malu, e pei o se togalaau. Mo se faataitaiga, i atunuu e pei o: Crimea, Europa i Saute, faʻapea foi le Caucasus. Afai e tupu i se tau sili atu ona ogaoga, ona mafai lea ona tafe ese. Talu ai nei lava, na amata ai ona aliali mai le tele o ituaiga fou, ese mai la latou lanu, ma na tosina mai ai se fuainumera tele o faifaatoaga fugalaau.

Na foliga mai o lenei laau toto e matagofie lona matagofie i luga o le faapaologa i totonu o le ogaumu. Ma o se laau mataʻina foi po o se vaomatua e mafai ona teuteu se patio po o se fale. Ma pe a maeʻa sina fugalaau logo o fugalaau e valiina i lanu susulu, e manino lava o Brugmansia o le fale sili lea ona lelei ile totonu.

O le vao e mafai ona ausia le maualuga o le 150-200 senetimita, ae i le vao, o lenei laau e sili atu le maualuga. I le vaitau o le tautotogo ma le taumafanafana, o le tuputupu aʻe vave ma le televave o le ola o tanu e mataituina, ae ui i lea, latou te matua malolo lava. Ina ia fausia se laau matagofie po o se togavao, e tatau ona aveese faʻaletose lala le talafeagai.

O petioles ovaliga o lenei laau e lamolemole le pito. Ma io latou luga o loo i ai se tamai fulu. E tupu vave le aʻa i le vave vave. I luga o le eleele, e fai ai se paluga manogi, ona loloto ai lea i aʻa, ma umi se uumi.

O Brugmansia e tatau ona iai lona lauiloa i fugalaau mananaia. O fusi faʻapipiʻi faʻapipiʻi e iva le 15 senitimita le umi, ma le umi e 20 i le 25 senitimita. E matua manogi, aemaise lava o latou manogi e lagona i le afiafi. Fugalaau e vali i samasama, paʻepaʻe poʻo le piniki. E iai foi ituaiga fugalaau e suia ai le lanu i le umi atoa. Fuga mai mulimuli ane. E amata i le maea ai o le vaega o loʻo pito i luga o loʻo faʻavae atoatoa. E le gata i lea, o le fugalaau e felelei i le natura, ma e tele ni asiasiga.

E fia iloa e faapea, i Brugmansia, tupu aʻe e pei o se togalaau, o le faia o pulupulu e tupu i le faaiuga o le vaitau o le taumafanafana, pe a maeʻa ona malulu i le po. O le mea lea, e le tatau ona fefefe le tasi e tuʻuina atu se pu i se fugalaau i le auala i le tautotogo. O le mea autu lava e leai se taufaamatau o le kiona. O le faʻaitiitia o le vevela i le po i le 5 tikeri e le afaina ai le fugalaau.

O le tausiga o Brugmansia i le fale

Malamalama

E alofa tele i le malamalama. Afai i le taumalulu e le lava, ona lelei lea ona tuu le laau i totonu o se potu malulu seia oʻo i le amataga o le tautotogo, lea o le a malolo ai.

Tulaga o le vevela

O lenei mea o se laau e sili ona manava ma afai o le vevela e pa'ū i lalo ifo o le 5 tikeri, ona tele lea o ituaiga meaʻai e mafai ona oti. O le vevela sili ona talafeagai i le taumafanafana e mai le 22 i le 25 tikeri.

E faʻafefea vai

I le vaitau o le tautotogo-taumafanafana, pe a iai se tuputupu ae olaola o Brugmansia, e tatau ona matua faasusuina. A oʻo mai le vaʻaiga ma amata ona tuputupu aʻe, e mafai ona faʻaititia le faʻafeinu. I le taumalulu, e tatau ona seasea le suavai ma sina mea laitiiti, ae mataʻituina mo lena mea. o lea e leai se mea e sili atu i luga o le palapala.

Laʻei pito sili

O loʻo i ai se manatu e le mafai ona fofoa lenei mea totino. Soo se fugalaau e talafeagai mo ia. I le tautotogo, pe a ola malosi le vao, e tatau ona fafagaina faʻamaʻi faʻaseʻi tasi i aso uma 7 aso. Faafetai i lenei mea, o le a maua e le laau se paʻu lanumeamata lanumeamata. I le masina o Iuni, e mafai ona faʻafeiloaʻi i totonu o le palapala ia fugalaau mo fualaau totō.

Faʻaopoopoga Faʻapitoa

Afai e te totoina se fugalaau mai se meaʻai i totonu o se ulo, e tatau ona e iloa e manaʻomia, toe faʻafesoʻotaʻi ile tele o taimi i le vaitau (pe a faʻatupulaia). Faʻamalo lelei le Handle Brugmansia ina ia le faʻaleagaina le eletise ma faʻaaoga le potoa i sina taimi sili atu i taimi uma. E le gata i lea, ao faagasolo le gaioiga, e tatau ona sasaa pea i luga ole palapala le siʻosiʻomaga ole mineral (e mafai ona sui i le moa moa).

Faʻafefiloi o le lalolagi

Talu ai o lenei fugalaau e ola vave, e naʻo le manaʻomia o se fanua e mauoa i meaʻai. E le gata i lea, o le elemene o le palapala e mafai ona iai. E mafai ona e faʻaaoga le faʻatau o le pama pe fai foi ia oe. Ina ia faia lenei mea, ia faʻafefiloi humus, peʻa ma oneone i vaega tutusa.

Auala o auala

I le taumafanafana, e tatau ona siitia Brugmansia i le auala poʻo le faletalimalo, ma e mafai foi ona tuʻu i luga o le faletusi. O le nofoaga sili ona lelei, o le mea lea e tele le malamalama ma e lelei le faʻaleleia. O lea la, afai e te tuʻuina i luga o le faapaleni vaʻaia o loʻo i le itu i saute, ona aʻafia ai lea o le fugalaau. Na te lagona le lelei i luga o le faapaologa, lea e faapaiaina e ave saʻo o le la mo na o ni nai itula i le aso i le taeao po o le afiafi.

E taua foi le mafaufau e tatau ona e totoina se laau i totonu o se potopotoga mamafa pe faʻapipiʻi le fagu pe a iai i le auala. O le mea moni lava, o gusts o le matagi e faigofie ona tuʻituʻi i luga o se laau matua matutua.

Auala e faʻapipiʻi

E talafeagai le vavae ese o laasaga e tupu i le va o le ogalaau ma le lau. O lenei mea o le a faatelevaveina ai le amataga o le fuga.

A maeʻa le malulu i fafo, o le a manaomia le siitia o le fale i Brugmansia i totonu, ae tatau ona vavae ese aʻo le i faia. E tatau ona faʻapipiʻi pito i luga o pupu, lea e faigofie ona maua ma e mafai foi ona fuga.

Togi

I le taumalulu, e le tatau ona faʻaaogaina fugalaʻau i le palapala, ma e manaʻomia foʻi e le fale le suāsusu. O lenei mea o le a toetoe lava a taofia lona tuputupu aʻe ma 'alofia le faʻalauteleina o lala ona o le itiiti o le malamalama. E sili le tuʻu i totonu o se nofoaga e manaia tele. E fautuaina ina ia faʻamalamalama le laau, lelei, o le ao o le fugalaau e tatau ona le itiiti ifo i le 12 itula i le aso. I le tautotogo, e tatau ona e faʻaleleia le tele o le laau, ma amata foi ona faʻafefeteina. Ona toe totoina lea i totonu o se isi ipu.

Afai e leai se potu susulu talafeagai mo le teuina o lenei fugalaau pe e te manaʻo e faʻamalosi le brugmansia i le togalaau, e mafai ona e faʻaaogaina se isi auala. Toto uma vaega e le o se vaega o le laau, ma tuu i totonu o se fale malulu ma malulu. O se laau e ola i le togalaau e tatau ona eli ma vaevaeina i ni vaega. O vaega uma e tuʻuina i ni atigi pusa eseese ma fufulu i lalo.

Faʻafefea ona faʻaleleia

Mo le faʻalauteleina, vaʻaiga poʻo fatu e faʻaaogaina. I lenei tulaga, o le auala muamua e sili atu ona lelei, talu ai o le fugalaau e tupu aʻe mai le vavaeina e mafai ona faʻasaoina meatotino a le matua matua. Growing Brugmansia mai fatu, o lona fuga e mafai ona e vaaia i ni nai tausaga talu ona toto.

E vave vave ona fuga mai le afaina o laʻau faʻapipiʻi, o le mea lea, e sili ai le faʻaleleia oi latou nai lo aʻa.

O le umi o le 'au e tatau ona mai le 15 i le 20 senetimita. O pepa lapopoa e tatau ona aveeseina, ma tuʻu le meaʻai i le vai mo le aʻafia. Pe a toto i le eleele, e mafai ona faʻalolotoina, ma aʻa o loʻo i luga o le vaega atoa o le tipi, lea na faʻapupulaina. O le a amata ona tuputupu aʻe lauulu mai i le tafaʻi o le itu. I le mavae ai o le 4 vaiaso talu ona totoina, e tatau ona totoina le fugalaau, ona o le aʻafiaga o lenei taimi o le a faʻatumu ai le fagu atoa.