Fugalaau

Faʻamatalaga o Aiga Gerbera Care

O fugalaau matagofie o lanu susulu e fatuina ai se siosiomaga manaia e oo lava i totonu o fale pito sili ona tauagafau o se fale poʻo se fale mautotogi. O le totonu totonu o le gerbera, o le tausiga lea e manaʻomia ai le mautinoa i le fale, e faatatau i lenei ituaiga o laau. E masani lava ona totoina i luga o le auala poʻo totonu o se lauʻeleʻele. Ae ui i lea, o le malamalama lelei ma se mafanafana mafanafana i totonu o le fale e mafai ai e aiga ona fiafia i lona fugalaau mo se taimi umi. E i ai mea lilo o le totoina, fafagaina, fafagaina ma le tausia o lenei sui o Astrov.

Laufanua Faʻamasinoga

O totonu ole Gerbera e aʻafia ile aiga o laau laʻau o vao. O fugalaau i totonu o le fausaga e foliga mai o se lapisi lapoa ma se nofoaga tutotonu i foliga o se taisisi. O totoga totogo e totoina 5 taimi sili atu ona mataʻina.

O lenei Astrov ituaiga o loʻo i lalo. E lima pe fitu fugalaau i totonu o le ipu e tasi e maua ai le fale e teuteuina ai foliga o le chic. E mafai ona e ausia lenei taunuʻuga pe afai e te filifilia le ipu saʻo. E tatau ona faia i le omea. Ona o le vaivai o mea, o aʻa e mafai ona manava. E le gata i lea, e fesoasoani e faatumauina ai le vevela manaʻomia ile palapala.

Suʻega o faʻatau faʻataʻitaʻiga e tatau ona faia i le 14-20 aso talu ona faʻatau. A o faagasolo lenei vaitau, e fetaui le laau i tulaga fou. O fua ma laʻau o le a sili atu ona faʻaleleia, maualuga. Pe a faʻatulagaina, e tatau ona iloiloina mea nei:

  • o le tele o le ulo e lua faalua e pei o le muamua;
  • togafitia le fagu i le vai inu mo le faʻapalapalaina;
  • toe sui atoa le eleele e ala i le luluina ma le faʻaeteete le eleele le tumau mai aʻa;
  • e totogoina e talavou laiti mea e manaʻomia ai luga, o le taimi ole faʻaaogaina o le faʻaaogaina: o le taimi muamua i aso uma 4-8.

E pei ona faʻaalia i le ata, tausi i le fale mo le vaʻaina o le potu e aofia ai le fatuina o tulaga lelei mo lona manuia. I totonu o le togalaau ma i le fale, e le manaʻomia se gauai faapitoa.

O le faʻalauteleina o le malamalama e oʻo atu ai i le faʻaleagaina o le ituaiga. Ua maeʻa le laau ma ua mou atu i le na o le 2 tausaga.

Laupapa lauʻeleʻele (faʻafeiloaʻi)

O le palapala e tatau ona mama, ma o lea e fai sina malie. E le fautuaina e tagata atamamai le faʻaaogaina o le faapalaga e pei o se faʻamala, faʻapea foʻi ma humus. E mafai ona e faia palapala palapala. Ina ia faia lenei mea, faʻafefiloi vaega nei:

  • lua vaega o eleele eleʻele;
  • 1 vaega vaega;
  • tasi le vaega o le oneone po o le fogaeleele sphagnum;
  • fufuluina e aofia ai le tele o le omea ma le paʻu pine.

O le taua tele o le tulaga lea e tatau i le basal rosette ona faʻafefe 1.5-2 cm le maualuga mai le eleele. E tatau ona faʻatulagaina se mea faʻapipiʻi i le taimi ole taimi, pe a le fuga. A le o lena, e mafai ona e soli lona uiga masani. Afai o sea ituaiga lalelei na tuʻuina atu i le tamaitai fugalaau, o lona uiga e leai se manaʻoga e faʻanatinatiina o ia i le gaosiga. I se tamai ulo, e mafai ona tupu atoatoa mo se vaitaimi umi.

O togalaau o Gerbera e fautuaina i le amataga o le tautotogo po o le taumalulu. Ina ia faia lenei mea, e mafai ona e ave se ipu omea, o lona maualuga e 2-3 cm le sili atu nai lo le muamua. O lenei mea o le a mafai ai e ia ona ola vave.

Manaoga faʻamalamalama

O le taimi aupito sili ona lelei o le ao e 12 itula. O le mea lea, e sili atu le filifilia o se nofoaga e susulu malamalama ai le la. I se isi itu, ua faatagaina e faʻataʻapeʻapeina. O le umi ma le lelei o le fugalaau e faalagolago ile auala e tausia ai totonu ole gerberas. Mo se faʻataʻitaʻiga, i le vaitau o le tau mafanafana e tatau ai ona faʻanofo le fugalaau i le faapaologa. Afai e le mafai ona faia lenei mea, ona tatau loa lea ona faʻaosooso le potu. Vaitafe o le ea mafanafana fou faaleleia le felauaiga o meaʻai i lau ma fugalaau.

Mai le ogatotonu o le taumafanafana e oo i le faaiuga o Aokuso, o lenei chamomile mataʻutia ua "toso" ai lona malosi atoa i le fausiaina o le lauusiusi. Talu ai o itula o le ao e sili atu ma le 12 itula, o fatugaʻo e leai se taimi e nonoa ai. I le faaiuga o Aokuso, ua amata ai se vaitau vevesi o lona totogo, lea e tumau ia Novema.

Lafoga ma le susu

O le tausiga lelei mo se potu gerbera e aofia ai foi le usitaia o tulaga vevela. E ui lava o se laau e sili ona faigata, e le manaʻomia ona faʻaleagaina. I le ulu atu i le vaitaimi o loʻo moe, o le Transvaal chamomile (o le isi igoa mo le fugalaau) atonu e muta le fuga uma. O tulaga lelei mo lona faʻatoʻaga o:

  • i le taumalulu ia le itiiti ifo i le 11-14 ° C;
  • i le taimi mafanafana mai le 20 i le 25 ° C;
  • faatapulaaina le avanoa e faia ai suiga masani o le vevela;
  • maua ai le maualuga o le suamalie.

E le fautuaina e teuina le laau i luga o le faapaleo i le taumalulu. O le malulu ma le malulu e ulufale atu ai i le gerbera i se malo moe. I le aluga o taimi, atonu o le a maliu le millet.

O le mea na fanau mai ai lenei fugalaau o Aferika (Matua Madagascar), faʻapea foʻi ma Asia. I lenei itu, e taua le mafaufau i vaega na o le tau vevela. O le mea lea, e sili mo fugalaau fugalaau le fatuina o mea ola masani.

Faʻasa

E matua matautia lava le faʻafefe o le fugalaau ma le vai malulu i aso vevela vevela. O le maalili o aʻafiaga i le aʻa o le a aʻafia ai faʻamaʻi matautia. E le gata i lea, e le tatau ona faʻamago le eleele. Afai e inu vai, ona amata lea ona pala le basal rosette. E le gata i lea, o le mea e le mafai ona faʻauʻuina, e mafai ona faʻamautu i le palapala susu. O le mealilo autū o le tuʻuina o le potu i luga o le fale o le tekonolosi saʻo lea mo le fausiaina, e aofia ai:

  • e tatau ona liligi i luga o puipui ogaoga o le tane ina ia le pa'ū le vai i luga o aʻa;
  • faʻamalolo i aso uma lava laulaau, aua o fugalaau, o le mea e leaga ai, e le mafai ona tatalia ia ituaiga vai;
  • faʻaaoga le paleti. Ina ia faia lenei mea, ua tumu i le vai. A maeʻa le 30 minute, ona sasaa lea o le vai.

O nisi o fai togalaau e fautuaina le faateleina o le suavai i nei mataupu e lua: i le taimi o le mafanafana (o le ea e matuai matutu) ma i le faaiuga o Fepuari. A maeʻa, o le amataga o Mati o se vaitau o le tuputupu aʻe malosi o le aʻa ma tumutumu.

Ina ia faʻafefeteina fugalaau, e tatau ona e faʻaogaina vai inu. Ina ia faia lenei mea, latou te sasaa vai i se fagu ma tuu ai mo se aso i le umukuka, aua e mafanafana iina. Ona le maualalo lea o le vevela o le vai nai lo le 20 tikeri.

Laʻei pito sili

E tatau ona tuʻuina atu i le mineral fertilizers. O le potu vai, o loo faaalia i le ata, ei ai sona aʻa maaleale, o lea e matua le taliaina ai le totoga o le organics. Humus po o le faapalaga e na ona susunuina ai ona aʻa matagofie. E taua foi le mafaufau e faapea, mo eseesega masani faalenatura o lona atinaʻe o se ituaiga o meaʻai e manaomia. I le uluai, e pei o lenei:

  • i le taimi o le taotoga (Iulai, Aokuso, Fepuari ma Mati) faʻaaoga vailaʻau faʻasaina oona, o le taimi lenei o le gerbera e tupu na o gela;
  • i le taimi o fugālaʻau, faʻaaoga le paluga sili ona maualuga;
  • pe a aliali mai ni pale i luga o lau, e taua le faʻaopopo o le magnesium sulfate i le eleele (o le vaifofo ua saunia mai le 5 l o le vai ma le 10 g o le paʻu);
  • o le eleele e tatau ona aofia ai le uʻamea, e puipuia ai le foliga mai o chlorosis.

O luga o laei e le tatau ona faʻatinoina i ni fofo sili ona maualuga. O le viliina o le fualaau faasaina e 2 taimi le tele o le suavai ua faʻamatalaina i totonu o faatonuga.

O le mea e leaga ai, o manatu e uiga i le taimi o le faʻaaogaina o le faʻaaogaina. O nisi e fai mai e tatau ona faia i le 1-2 vaiaso, ae o isi ua latou mautinoa o le fafagaina i le sefulu tausaga ua lava. I le fesoʻotaiga ma se eseesega o manatu, e tatau ile faletua taʻitasi ona filifili mo ia lava pe faapefea ona tausia se potu vavalalata. O lenei mea o le a fesoasoani ia te ia e matauina ai, faapea foi ma le faigofie o le malamalama o tamaitai. I le mea e mafai ai, e tatau ona faʻafefete le palapala ile tasi taimi i le vaiaso, ma maua ai aʻa ole lava o le okesene.

O ituaiga o laau e le manaʻomia le teuteuina. Faʻamataʻu malie ia fufulu fugalaau mago.

Maʻi ma faʻamaʻi

E leai se mea e afaina ai fale le fiafia e pei o faamaʻi pipisi i le potu, aua o lenei laau matagofie e sulu i luma oo tatou mata. A oʻo mai faailoga muaʻi o le parasitism, e tatau ona e faia vave. O faʻamaʻi nei e tatau ona iloa faʻapitoa:

  1. Powdery Mildew O le malulu poʻo le faʻafuaseʻi ma suiga faʻafuaseʻi i le vevela e saofagā i foliga o le paʻu paʻu. O le mafuaʻaga o lenei mea atonu o le faʻaaogaina foi lea o mea e aofia ai le nitrogen.
  2. Spider mite. Le le lava o le susu e tau atu ai i le mea moni o lau ua maeʻa ma amata ona paʻu. Faʻatau - faʻaleleia 3 taimi i le aso. O le faʻaaogaina o faʻamaʻi faʻamalosi e faʻaumatia foi le siaki.
  3. Mala (paʻepaʻe ma le paʻu). Suavai i totonu o le eleele e tumau, ma o se taunuuga, ua aliali mai ai le palapala. Laʻau afaina, o nisi taimi e taua, e taua le vavae vave.
  4. Aphids, faʻapea foʻi ma laʻau papaʻe. O le anufe e tatau ona faʻaaogaina e faʻaaoga ai fofo o loʻo i ai le kopa (faʻataʻitaʻiga, copper sulfate), poʻo iniseti.
  5. Phytophthora. O le mafuaaga o le eleele e susu pea mo se taimi umi.

E ui lava o lenei aster oona e mafua mai i le vevela, ae o le tele o le susu e mafai ona afaina ai. O le mea lea, pe a tausia le potu i luga o le fale, e tatau ona taulai faapitoa i le fausiaina ma le togavao. O le iuga o le a avea ma fugalaau matagofie ma matagofie o Transisal Daisy.