Laʻau

Mites - meaola faalafua o laau toto

O tiketi e masani lava laiti (0.2 i le 0.4 mm) arthropods o le vasega arachnid. O le vaega pito i tele lea i le vasega: o le taimi nei e tusa ma le 50,000 ituaiga o ituaiga o loʻo faamatalaina. I totonu o lenei tusiga o le a tatou talanoa e uiga i siaki na faaleagaina ai laau toto.

O le malulu ma le maualuga o le vevela, ma i nisi tulaga sili atu le manava, o tulaga lelei ia mo le atinaʻeina o siaki. Latou te vave gaosia, mai le tuʻuina o fuamoa i foliga o se tagata matua, na o le 7 aso e mafai ona pasia. Ona o la latou laʻitiiti laiti, e faigata ona latou iloa i se taimi talafeagai. I taimi mulimuli o le liona, e leai se mea e totoe ae o le faatea ese o le laau. O fua e faʻafefe ai ituaiga uma o siaki e toetoe tutusa.

Sei o tatou tilotilo i ni tulaga masani ma auala e taulimaina ai.

Eseesega

Tupe maua i le tumutumu (Tetranychinae)

O moa o le Spider o se aiga o siaki mai le suparorder Acariformes. E maua i itu uma, e aofia ai Antarctica. E sili atu i le 1270 ituaiga, 95 genera. Tupe laiti, itiiti ifo i le 1 mm le umi. O mata e lua paʻu, o vae e aofia ai vaega e 5. Herbivores (e aofia ai meaola matautia matautia o laau totō) faʻamalosi se upega tafailagi. Le tagata sili ona lauiloa o le aiga vailaau masani a le apogaleveleve (Tetranychus urticae) e tele.

O le vaʻaia o le Spider mite o se mea matautia matautia o fualaau aina suamalie ma teu fatu. E afaina ai lau o fugalaau, strawberries, currants, gooseberries ma isi laau.

O mite e laiti. O le fafine e lanumoana i le taumafanafana; moli ma mumu i le tautotogo ma le autumn. Fuamoa e pei o le polo, manino, laiti. Faʻapipiʻi i lalo ifo o laulaau laititi ma ufiufi i ni pusa paʻu, togi e sua mai sua mai ia i latou ma mafua ai le enaena, faʻamaʻi ma faʻamago i totonu o le 2-3 aso.

O faʻatoʻaga o loʻo pipiʻi faʻatasi i totonu o pusa. I le i ai o meaʻai ma le vevela, o faʻasologa e faʻateleina seia oʻo i le ogatotonu o Setema, aemaise lava i le vevela ma le vevela o le tau. O timuga ma le malulu o loʻo faʻavaivai i luga o le togi.

Fofo masani o le apogaleveleve. © Gilles San Martin

Faʻataʻitaʻiga faʻatonutonu. I le tulaga o le faʻaleagaina, faʻapipiʻiina ma le acaricides e faʻaaoga: Sanmayt, Nissoran, Apollo, Agravertin, Akarin, Oberon. Afai e laʻititi le faʻaleagaina o le laau, e mafai ona e taumafai e solo le laulaʻau ma faʻapipiʻi i se fasimoli solution.

Flat ticks (Tenuipalpidae)

O faʻamaʻi faʻasalaga o ni mea tino laiti ma se umi o le tino 0.25 i le 0.4 mm. O le tino o le siaki e ovoid, samasama poʻo piliki. Le tele o mea masani Faʻailoga mumu mumu (po o le lanu moli moli) Brevipalpus obovatus, faapea foi ma Cactus pepa faʻamau Brevipalpus russulus. Cacti, fualaau suamalie, ficuses, aucubs ma isi meafale i totonu ua faaleagaina. O nei meaola laiti lava e faigata tele ona iloa, i se faaopoopoga, latou te le faia ni pusa. O se faailoga o le faʻaali mai o nei mea faʻavevela o le tuai ona magumu o lau, ma i le lumanaʻi - o le oti o le laau. O moli moli e matautia foi aua o le vevela o potu vevela mai le 18 i le 24 ° C e mafai ona latou gaosia i le tausaga atoa.

Aua nei faʻafememeaʻi i se uila lanu mumu lea e le o faia ai ni paluga e 'ai ai le togi ma ona aʻa.

Faʻataʻitaʻiga faʻatonutonu. I le tulaga o le faʻaleagaina, faʻapipiʻiina ma le acaricides e faʻaaoga.

Faʻailoga mumu mumu. © Patrick Marquez

Bryobia (Bryobia)

Sui mamalu Cereal bryobia (Bryobia graminum)faʻapea foʻi Clover pepa (Bryobia praetiosa) O le bryobia Cereal e faigata tele ona matau i luga o le laau, e ui lava e le laʻititi tele: e tusa ma le 0.8-1 mm le umi. O lona tino e mumu, lautele lautele, ma ona vae uumi. Cryal bryobia e televave televave ma vave faʻavave i totonu o le laau. Na ia tuʻuina fuamoa mūmoa tetele i luga o veins i le pito i luga o le lau. Clover mite o laʻititi laʻitiiti - e oʻo i le 0.6 mm, o loʻo i ai se tino o le lanu uliuli poʻo lanu meamata. Lafoaʻi fuamoa lanumumu lanumoana i laulaau.

O se faailoga o le faʻaali mai o nei meaola faalafua o le paʻepaʻe poʻo le samasama-o vaʻavaʻa e aliali i luga o le lau. O le paʻu i luga o laʻau ua mate ma le pala, o laʻau ua pala ma ua feliuliuaʻi. Faʻaleagaina e mafua mai i le bryobia e talitutusa lava ma thryps, ae e le pei o le bryobia mulimuli, latou te tuu fuamoa i le pito i luga o le lau. E ui i le mea moni o le bryobia e le masani ona faʻaleagaina, e mafai lava ona latou afaina ai totonu o laau i totonu o le fale mai le auala poʻo le tatu laau e faʻaalia i le togalaau mo le taumafanafana.

Faʻataʻitaʻiga faʻatonutonu. Faʻasalaga tele, faʻapipiʻi faʻamaʻi faʻamaʻi.

Clover pepa. © Rayanne Lehman

Faʻamau aʻa

E sili atu le faigata ona iloa siani aʻa, talu ai e manaʻomia le suʻeina o se laau mai le eleele. O siaki aʻa e aofia ai ituaiga eseese o meaola, lea e tuʻufaʻatasia le mea moni e faʻaleagaina lalo ole vaega eleele. Faatasi ai ma siaki pito sili ona taatele Bulbous root tick (Rhizoglyphus echinopus) ma Pulu vaʻa (Steneotarsonemus laticeps) O nei tupe e afaina ai laau totō (gladioli, hyacinths, tulip, orchids, ma isi).

O le siaki aʻa o le aʻa e tusa ma le 0.5 - 1 mm, o loʻo i ai se tino lautele o le lanu samasama lanu samasama, e vavalalata i le pito, ma fa o vae.

Ole lapisi ole laititi - e oʻo atu i le 1.5 mm le umi, e iai le tino o le tino ma le fa o vae. Latou te seleina le meaʻai o le sipuni, ma tuu fua o fuamoa i le tele o numera iina - e tusa ma le 300 fuamoa mai le siaki aʻa aʻa a le fafine. I le taimi lava e tasi, i le amataga o le liona, o mite ma fuaitau o siaki e mafai ona vaaia, ae o le siaki malie e sosolo atu i le pusa atoa. O se pulu ua faaleagaina e faigofie lava ona paʻu i ou lima pe malepe foi, o mea uma i totonu o le tino e faʻaumatia, e naʻo le efuefu o le efuefu, ma e le mafai ona iloa i mata le lava.

O aʻa moli e matua faʻaleleia ma atiina ae i se vateatea lautele - mai le 10 i le 25 ° C ma sili atu le maualuga, pe a suia tulaga, latou te le oti, ae paʻu i totonu o se setete. O aʻa moli e faʻapitoa aemaise lava i le maualuga o le maualuga. O le mea lea, o se tasi o auala e puipuia ai le foliga mai o aʻa aʻa o le teuina o fatu, pulu ma ogalaau i se nofoaga malulu, ma le maualuga e le sili atu i le 60%.

Faʻataʻitaʻiga faʻatonutonu. A o lei totoina, ia siaki ma le faaeteete pamu. Faʻaleleia le faʻaalia o aʻa, e pei ona uma ona maitauina, tulaga o le faateleina o le palapala o le eleele. I lenei tulaga, e le talafeagai le fagogo o le laau nai lo le mea e manaomia, e na o le tatau lava ona taofia le faaleagaina o le vai i aʻa, o lona uiga. fai vai lelei ma faʻafefe le vai mai le apa.

O pamu afaina ma aʻa o laau totō o loʻo tausia pe faʻafeinu ma se vaifofo o le acaricide.

Cyclamen mites

Cyclamen mites (Phytonemus pallidus) o ni mea faʻaoga mole microscopic e le mafai ona vaaia i mata le mautonu. O le lapoa o le teine ​​matua Cyclamen tick e i le 250 mita (microns), ma o fuamoa e le sili atu i le 150μ.

O le tasi tamaitai e oʻo atu i le tolu fuamoa i aso uma, o le fuainumera o fuamoa i le faapipii e mai i le 12 i le 16. E matutua le tolu i le fitu aso, o le isi 3-4 aso e manaʻomia mo ni vaega e atiaʻe aʻo leʻi faia le papita, o le mite e le sili atu ma le vaiaso i le red, ona sauni ai lea ia toe gaosia.

O le siama o le cyclamen o se meaola o le tele o fugalaau teuteu ma laau toto, e pei o le cyclamen, violets, begonias, gerberas, ivy, chrysanthemums, geraniums, fuchsias, delphinium, petunia, snapdragon, ma isi. E aʻafia ai foʻi strawberries. I lenei tulaga, e i ai se synonym - tick tick.

O le siama o le cyclamen, o se tulafono, e ola i tulaga tuputupu ae o weniiti, ma pepe e fananau mai. O le maualuga ma le mafanafana e fiafia i le atinaʻe o moli cyclamen, e faʻaitiitia ai le atinaʻeina o tupulaga fou i le lua vaiaso.

Faailoga mai fafo o le faaleagaina. I totonu o le laau ua afaina, o le tuputupu ae e taofi, o pito o laulaau e sosolo i luga, o le ogatotonu o laina, o le a mimiti ai le au. O lenei laesa e fesoasoani i le faʻalauteleina o le faʻamafanafana. O se vailaʻau ogaoga e aʻafia e foliga mai o loʻo ufiufi i se vaega o le pefu.

Faʻataʻitaʻiga faʻatonutonu. O totogo e aʻafia e le meaola faalafua e tatau ona vaʻavaʻai pe o le mamao i le va o vaʻa lata ane e tatau ona faʻateleina. E le talia e le Cyclamen mite le ea, o le mea lea, e faʻafefe ai i latou, e tatau ona faʻagata le taina o lau ma faʻaitiitia le numera o vai. O vaega uma ua afaina ua aveeseina mai le laau; e mafai ona faʻaaogaina faʻapipiʻiina i le vailaʻau o le avermectin, e pei siaki fuamoa o loʻo puipuia e se atigi e le faʻaaogaina i le tele o vailaʻau. E mafai foi ona e faia togafitiga vevela. Mo lenei, ua faatofuina le laau mo le 30 minute i le mafanafana o le suavai 43.5 ° C.

E faʻafefea ona e taulimaina nei mea faʻavevela?