O le togalaau

Laʻau, poʻo le laʻau o apple - o le auala i se fua maualuga

E lei leva talu ai nei, na lolomiina ai se tusiga manaia i luga o laau apple tree i Botanichka. Ona o oʻu tiute faapolofesa, sa tatau ai ona ou aoao laitiiti e uiga i le aafiaga o le tuputupu ae ia i latou i Polani. Ou te fia faʻasoa atu nisi o faʻamatalaga ma le tele o tulaga faʻatekinolosi e mafai ona manaia ma aoga mo tagata fai togalaau o loʻo aʻafia uma i le ola o le apu faʻataʻitaʻi ma mo e ona fale tolauapiga laiti e teu ai i luga o mita taʻitasi.

Laʻau e pei o apu.

O le mea moni, sa tumu o matou pito i apu mai Polani ma isi atunuu o Europa i Sasae. E tele ma sili atu ona taugofie, ma e tele lava ina teuina lelei. Aisea? O se tasi o mealilo autu o le faʻalauteleina lea o le faʻaaogaina mo le tele o tausaga i nei atunuu o tekonolosi faʻapitoa o laau eleʻele po o tree apple. Sa matou faaauau pea ma faaauau pea ona ola laau ola masani. Le mana o tala faʻasolopito!

Ae o le totoina o laau mama, o laau o le apu, e mautinoa lava le lelei: gaioiga, vave amataina o le fua o le fualaau taumafa, faigata o le taumalulu, faigofie togafitiga ma le tele o laau toto, lelei le faasaoina o fua. O le mea pito sili ona taua, e le manaʻomia le faʻaaluina o meaʻai faʻapitoa i le fausiaina o fafie, o mea uma e taulai i le fuaina.

Ma e tatau ona ou fai atu o tekinolosi iinei o loʻo atinaʻe vave tele ina ia mafai ai ona maua le maualuga o le gaosiga i vaega taʻitasi ma faʻaitiitia ai tau. Mo se faʻataʻitaʻiga, na foliga mai o le tekonolosi e maua ai le tele o tulaga lelei pe a lua ni pine pine i luga o le ogalaau e tasi. O la latou laasaga talafeagai i le la (tagai i le Ata 1) e mafai ai ona sili atu le faʻaogaina o le malosi o le la ma faʻasaoina ai faamanuiaga o nai laau laʻau faigofie. E mafai e tagata fai togafiti poto ona taumafai, o lenei mea e maua ai le faateleina o fua o le tusa ma le 20%.

Fig. 1. Laʻau o le apu ma laau e lua

O nisi o faatoaga na sili atu foi ona alu, i le faia o ni lala sela e 3 i se auala faapitoa (Fig 2). Ma o le avanoa i le va o laau e faʻaaoga i le maualuga. Ma o lenei mea e mafai ona faaopoopoina le 5-10% faʻaopoopoga i le seleselega.

Fig. 2. Laʻau o le apu ma le tolu lala laau

O le faʻavaeina o pale i luga o se pusa pupuu e foliga mai e sili ona manaia (Ata 3), ae o lenei mea e sili atu ona lelei mo fatuga fatufatuga, talu ai e matua faigata tele ma e manaʻomia ni tulaga maualuga maualuluga, ma loʻu manatu, e le o manino. Ae afai ei ai se tasi i totonu o lona fale e faia se mea faapena, o le a mautinoa lava le maofa o tuaoi ma maua le mamalu o se fai togalaau mamalu.

Fig. 3. O le pale o le apu o le apu

E lua faʻamatalaga poto ma faigofie. Lagolagosua i lau laau laʻau i luga o le telefoni, aemaise lava pe afai e fuafua i se laina, aua o latou laʻau e foliga mai e afaina ma vaivai.

Ma le isi mea faalilolilo. O suʻesuʻega na faʻaalia ai e sili atu ona lelei le fafagaina i totonu o le eleele i lalo o aʻa o laau laʻau o le apple, ae ia soso le pulu ia i latou mai le fana poʻo le pulumu. I le taimi lava e tasi, o le digestibility e sili atu le maualuga, o le taumafa e itiiti ifo, ona manino ai lea o le taunuuga!