O le togalaau

Mafuaʻaga o faʻamaʻi faʻamaʻi ma lo latou salalau

I tulaga o le taulaga, ei ai aʻafiaga leaga i tulaga tuputupu aʻe e faʻaleagaina ai le tulaga o laau ma fesoasoani i le salalau o le tele o faʻamaʻi ma manua. O le mea muamua o le faʻaalia o vailaʻau. O le afaina o aʻa o le laau e matua lautele lava ma le latalata o mea e le lelei ai faletalavai, otaota, otaota ma alavai, paipa o paipa, faapea foi otaota po o mea e aofia ai mea oona e lata ane. O vailaʻau faʻamalosi e alu faʻatasi i totonu o le palapala ma mafua ai le aʻa. O vailaau faʻamalosi e faʻamautu ai aʻa, ao faʻamalositino mea e gaosia ma gaosia ai le gaʻo i aʻa poʻo le fesoasoani i le atinaʻe o microflora leaga. O se taunuuga o le faaumiumi o ona ona oona, o aʻa ua mamae, ona mamae ai lea o le mea e gata ai, ma i le lumanaʻi ua mate le laau.

Laʻau i le taulaga.

E aʻafia foi aʻa i gaʻo i le ea. O le mea masani, o nei gaʻo e faʻamaʻai ai laulaau, ae faʻatasi ai ma se faʻaopoopoga tetele, latou te ulu atu i le eleele i le tulaga o faʻamaʻi faʻamaʻi ma le vaʻaia o le ea. O lenei faagasologa e mafai ona faʻaleleia pe a fai o faleoloa, laau totō, malosiaga eletise, nofoaafi, ma isi mea e tu latalata ane i laufanua lanumeamata. O le asu mai fafo o paipa e ono aofia ai vailaau oona i se tulaga gasegase: anhydride sulfuric, acids, chlorine, hydrocarbons (methanes, ethane, ma isi mea) ma mea oona tumau. O nei gaʻo e gaoioi i luga o feʻau faʻasinomaga i fafo ma ulu atu i le stomata o laʻau poʻo le tuusao e ala i le epidermis pe afai e maualuga le gaioiga o le acid. O loʻo i ai se mea oona o laulaau laulaʻau ma, o se taunuuga, o le solia o le gaioiga o le laau atoa. O le ulaula e afaina ai foi ona o mea tetele (soot, etc.) e nofo i luga ole laupepa ma faʻalavelave ai i le masani ai, lea e faʻavaivaia ai le laau. Mo le 1 kilomita faatafafa o le teritori o aai tele, i le averesi, mai le 300 i le 1000 tone o mataupu faapitoa e paʻu mai le ea i le averesi. Ona o le eleelea o le ea, o le malosi o le susulu o le la, o le ea ua amata ona le manino ma o le vevela ultraviolet ua matuai paʻu (pe a 30-40%). O maualuga maualuga o gas ma o latou aafiaga umi i luga o le laau e mafua ai le oti o pulupulu, lala, fugalaau ma laulaau, lea e avea ma se vaega mo le atinaeina o sigi eseese ma o latou taiala i le ogalaau.

O le vaega lona lua o le faʻapenaina o eleele e ala i felauaiga ma tagata savavali, faʻapea foi ma le tele o teuteu o le palapala (aseta, sima, mafolafola, ma isi). O le faapaleniina o le faapaleniina o le eleele e faaleagaina ai le fesuiaiga masani o kesi o le eleele, e mate ai aʻa ma e mulimuli ane aʻafia i le aʻa.

Laʻau i le taulaga

O le vaega lona tolu o le galuega e fesoʻotai ma le faʻatautaia o vaʻalele, paipa gas ma isi mea o loʻo iai i le taulaga. I le taimi o nei galuega, o vaitafe o loloto loloto ma lautele e masani ona eli ma masani lava i se mamao o le sili atu ma le 1 mita mai laau po o laau lata ane. Pe a oso, o vaega o aʻa, ma o nisi taimi o le aʻa atoa, e masani lava ona malepe pe vavaeeseina, lea e tau atu i le vave faatamaʻia o laau. O le vaega lona fa o le eseesega o le palapala lea o loʻo i ai mea lanumeamata. O le masani lava o le palapala eleele e le lelei pe le lelei mo le tuputupu ae o laau ona o le toe faaleleia o le galuega, pe a oʻo i luga le palapala palapala ma luga o lalo i lalo, faapea foi ma le totoina o laau i fanua muamua. O le vaega lona lima o le faʻaleagaina tele o mea faʻaleagaina i laau: o le solia o le paʻu (fala, le faʻaoʻoina o fao, tipi pepa, ma isi mea), talepe lala ma lala, manua o le tino i le taimi o le toe faaleleia ma isi galuega, fesuiaʻiina o ogalaau ma le uaea ma isi mea faaleagaina. O nei manua e sili ona lamatia, talu ai, o le tulafono, e le o togafitigaina pe le saʻo, lea e faafaigofieina ai le ulu atu o meaola ninii e ala atu ia i latou. E tatau foi ona maitau o mea e totoina ai e masani ona tele manuʻa e afua mai i le fausia o palealii, teuteuina o lala mama ma lala oti, ma isi. O se taunuuga o le tuufaatasiga o le gaioiga o lenei mea faigata o mea leaga, o se tulaga faigata tele ua faia, e manaʻomia ai le aufaigaluega lanu meamata ina ia maua le malamalama eseese ma le mafai ona faʻamaonia lelei mea taua i le tulaga le lelei o avanoa avanoa lanumeamata. I lalo o le natura masani, o laau ola e ola i tulaga e iai ni tulaga lelei o le susu, vevela, ma isi tulaga alualu i luma. Pe a tutupu laau i le avanoa (mo se faataitaiga, i luga o le alatele ma isi mea toto), o lo latou tuputupu ae e suia tele: o laau e ave i luga o le sikuea ma le salalau solo, o se pale lapoa ma se tele o lala, laulaau po o nila. Ae ui i lea, o le faʻateleina i nei tulaga e le o faʻatupulaia, e tumau pea le vaivai nai lo nai palealii o laau o loʻo i totonu o vaomatua. Mai le vaaiga o le phytopathologist, e mafai ona faʻaitiitia le tetee o nilala ma tuʻu ai i faʻamaʻi, aemaise lava ona o loʻo i ai i latou i faʻamalamalamaga eseese ma tulaga o le vevela faʻatusatusa i le vaomatua.

Laʻau i le taulaga.

O le faʻasili i totonu o 'aʻai e sili atu i le iunite vaega, ae o le malosi o le malamalama e mafai ona faʻaitiitia le asu ma le pefu i le atemosifia o le' aʻai, faʻapea foʻi le uumi ma le uumi o fog ma ao. O le malosi o le malamalama e aafia ai le vaʻaiga o le lau, stomata, ma isi. O suiga i le malosi o le susulu o le la ma lona umi mo ituaiga e tele o se vaega e matua aafia ai a latou galuega o le physiological, aemaise lava, photosynthesis. O le faʻamalosia o masaniga ile gaioiga e mafua ai le tele o faʻafitauli o le tino. I totonu o aai, o le vevela o le ea e 5-10 ° le maualuga nai lo le vaomatua, ma e 25% le maualalo o le maualuga ole aiga, lea e faamalamalamaina e le malosi o le ea mai fale maa, fausaga, alalaupapa, sima, ala savali, ma isi. O le faateleina o le vevela o le ea e mafua ai ona paʻu i le malulu vavalalata, lea e mafai ona faaitiitia i aai e oo atu i le 35%. O le mea lea, o le vevela ma le vevela o le palapala i totonu o aai e suia: o le pito i luga o le palapala e mafai ona vevela i le 30 ° pe sili atu, ma o le suamalie e faaitiitia i le 10-15%.

Laʻau i le taulaga.

O se taunuuga o lenei mea, o le faateleina o le vevela o le ea ma le eleele aʻo faʻaitiitia le faʻaleleia o le ea ma le eleele e afaina ai le tulaga o laau, o latou tuputupu ae, galuega ma le tetee atu i faʻamaʻi. I totonu o taulaga, o laau e sili atu ona iloa i le maualalo o le vevela nai lo se vaomatua, lea e faʻaitiitia ai le fesuiaiga o le vevela. O le faʻaitiitia o le vevela e faʻaititia ai le faʻatinoga o le tino, ma o le paʻu faʻafuaseʻi o le vevela e tupu ai le leaga ona o le faʻaleaina poʻo le faʻamaʻavaina o masini. I matagi malulu, ogalaau e taʻei ma afaina ai le afi, faapea foi ma le oti o aʻa. I totonu o taulaga, o se mea e masani ona tupu ona o le faʻaaogaina o eleele ma isi mafuaʻaga. O le eleele palapala i totonu o aai e masani ona maualalo ifo nai lo le mea e manaʻomia e le tele o ituaiga o laau, lea e mafua ai ni faʻalavelave faʻafuaseʻi: e fesootaʻi ma le faʻamaʻapeina, faʻavaivaia o le tuputupu ae ma le faʻaaogaina o le tino, o le osofaia o iniseti ma le faʻaleagaina o faʻamaʻi pipisi ma le lē faʻamaʻi.

Laʻau i le taulaga

Laititi le eleʻele palapala e afaina ai meaʻai laau. O meaʻai e ulu atu i le laau ile tafega masani o le vai i totonu o lona faʻaogaina o palama. Suavai e tafe mai le palapala - o se vailaau e maualalo le maualuga o le masima - i totonu o se laau e iai ona aʻafiaga o vaifofo o salts o se maualuga maualuga. Ole maualuga o le masima o le masima i totonu o le eleele e latalata ile aʻa ile eleele maualalo ole suavai, ole tele o le faʻaaogaina ole suavai ma i isi tulaga e ono faʻalavelaveina ai le faʻaaogaina o le suavai e le laau ma oʻo ai i le tuʻuina atu ole vai i le palapala. O lenei mea e mafua ai le leiloa o le fuaina o sela ma mulimuli ane ua mamae le laulaau ma le laau atoa. O mea e maua ai le okesene i le eleele e taua mo le tuputupu ae masani o laau. I totonu o se vaomatua, o loʻo puleaina e le friability eleele ma isi auala. O le le lava o le okesene e mafai ona mafua ai le taofia o le tuputupu ae o aʻa ma lo latou oti. I paka ma vaomatua, e masani lava ona matauina lenei mea pe a solipala le palapala, tafe mai laufanua lanu meamata, ufiufi le palapala i le eletise poo le sima, ma isi. O le palapala eleelea e faʻaleagaina ai le masani o le faʻafefeteina o gas i le va o le palapala ma le siosiomaga ma faʻaaogaina ai le eleele ile masani ona mafai ona faʻafefe. E ui lava e ese le manaomia o ituaiga laau mo le aeration o le eleele: e mate le pi, cherry ma isi ituaiga meaola ona o le le lava o le okesene i le palapala, ma e tele ituaiga o meaola e ola e tusa lava pe i luga o laʻau po o luga o eleele susu. Faʻaleagaina, aʻafia o aʻa, faʻapea foʻi ma le faʻatuaiina o le faʻafouina o mea fou e fesoʻotai ma le faʻavaveina o le faʻamanuiaga, e faʻaitiitia ai le afaina o le eleele, ma o le a mafua ai ona faʻaitiitia le malosi o le faʻaaogāina o meaʻai minerale, o lona uiga. e sau le matelaina o le laau. Faʻataunuʻuina le faʻaleleia o le earobic o aʻa, e masani ona mafua ai, sosoo ai ma le faʻaputuina o oloa, lea e mafai ona afaina i aʻa.

Laʻau i le taulaga.

I birch, beech ma alder i le 50 o ona tausaga, o aʻa ua salalau i itu e mamao atu i le 8 mita. O aʻa o laau o loʻo tutu i le pito e masani ona oʻo atu i se mamao e 20 mita pe sili atu. I le pine, o laulaau, e le pei o le fulufulu ma le laugutu, e oo atu i se vaega tele tufatufaina i se talavou. I le 14 tausaga i le tapunia, o le nofoaga e fafaga ai e mafai ona oʻo atu i le 7.5 mita., I le 60 tausaga - 8.75, ma i le 80 tausaga - 2.8 ona o le oti o aʻa o le itu ma lo latou sui i aʻa o le maualuga maualuga. O le taua tele o lauulu lauulu. I le pine pine, e 24 taimi sili atu nai lo le pa, ma e 5-12 taimi e sili atu nai lo le fulufulu. O le tele o lauulu lauulu e mafai ai ona ola le paina i luga o eleele o loʻo i ai le paina ma le vevela, e pei o le pine pine e faʻaaogaina ai le tele o palapala ma le utiuti o meaʻai ma le vai. I tulaga o le taulaga, o le togafitiga o eleele e taua: o le fausiaina o le aisa i luga o auala, o le sasaaina o masima masima e tagata sulu ice cream saʻo i lalo o laau ma laau toto, ma isi. O lenei mea e mafai ona mafua ai se faʻaleagaina poʻo le maliu o se laau ma le vao, talu ai o le pasene faatagaina o le masima i totonu o le eleele o le 0.1%. E tatau ona faʻapuupuu le ola i se suiga tele i tulaga o le siosiomaga e le tagata. O le le malamalama i manaoga mo tuutuuga o le tuputupu ae o ituaiga o laau e masani ona oo atu ai i le mea moni e faapea, o mea tau eletise e faia e tagata e maua ai taunuuga faafeagai - e afaina ai le laau. O le mea lea, o le totoina lelei (mo se faʻataʻitaʻiga, ma le punou o aʻa) e vevela ai fatu laau, faʻafefe ai a latou galuega pe mafua ai le oti. O le le saʻo le faia o le liʻo o le liʻo e mafai ona mafua ai le eseʻese o aʻa, teuteu le talafeagai o lala poʻo aʻa - o se mafuaʻaga o le tuputupu ae o laau ma faʻamaʻi, togafitiga le lelei o manua ma ogaoga e faʻaleagaina ai o latou tulaga, ma isi.

Laʻau i le taulaga.

Faʻasalaga i autafa o le auala ma auala i le maea ai o le faʻaaogaina o fale vai, telefoni telefoni, ma isi mea, ua matua salalau ma leaga. O nei galuega e matua suia ai le tuputupu aʻe o tulaga o laau: o eleele eleelea ua aveeseina i luga, o le palapala ua faaleagaina i mea eseese o mea oona, aveesea mai luga, o le palapala palapala (voids, compaction, etc.) ua faalavelaveina. I nisi tulaga, o aʻa, lala ma lala ua faaleagaina, ma ua le afaina ai togafitiga. E tele mea leaga e mafua mai pe a teuteu lala mo faamoemoega eseese, ae aunoa ma le togafitia o fasi pepa pe leai foʻi le pulupuluina i se visepisi. O le mea lea, ei ai tulaga, i le taimi o le vevesi ma le teuteuina o lala i totonu o fale tausimai e aunoa ma le puipuia lelei o le puipuiga ma e aunoa ma le faanumeraina o le meafaigaluega, o le afaina o le gasegase siama na mafua, faasalalauina i totonu o le vaomatua ma oo atu ai i le oti, faatamaia ma le faaleagaina o le faitau afe o mea toto. O lenei tulaga e fesoasoani foi i le salalau o le tele o sigi: cytospores, nectria, ma isi. E i ai tulaga pe a fai se mea e ufiufi ai i luga aʻe o le auala savali, o le a faʻataʻapeʻape ai i luga o palealii o laau, ma e leʻi faʻapipiʻiina i luga o le puluvaga le tele o lala lala. O se taunuuga, o lala uma, ona ola ai lea o laau, i le afu oona. I le tele o paka, e le o matauina le tulaga masani o le utaina e tagata asiasi, lea e mafua ai le leaga tele i tulaga o le tuputupu ae o laau ma laau afu (solipala o palapala, ma isi mea), faapea foi ma le tele o mea faaleagaina. O le mea mulimuli, e tatau ona maitauina le leaga e le mafuatiaina e mafua mai i lanu lanumeamata (paka, togalaau, alalaupapa) e ala i le faapipiiina o lau, fatu, fualaau aina ma lala laau e aunoa ma se taui mo le leiloa o lenei punavai o mea taumafa e ala i le fomai. O le seleseleina o nei lapisi e aveesea ai le palapala o lona toe faʻaleleia lelei o meaʻai, ma o le palapala ua le lelei mo le tupu o laau. O le aʻafiaga o le faʻaaogaina o le eleele e ala i meaʻai e leʻo vave ona tupu, ae faasolosolo malie, faʻapuupuu le ola o laau ma faʻavaivaia lo latou tuputupu ae.

Laʻau i le taulaga.

O se taunuuga o tulaga leaga o le tuputupu aʻe o laau ma aʻafiaga leaga i aʻafiaga i totonu o taulaga ma faleoloa tau alamanuia, o le faʻaitiitia o le totoina o laau toto i faʻamaʻi pipisi ma faʻamaʻi pipisi e faʻaitiitia. O le taunuuga o lenei mea o se vavalalata puupuu o laau, e masani lava o le afa o lo latou umi masani ile ola masani. O le faʻasiliina o laau i faʻamaʻi ma faʻaleagaga o le siosiomaga e ono mafai ona maua ma mauaina. O le faʻamoemoe mo mea uma e lua e le lava, e tatau ona fatuina ni tulaga mo le ola o laau i totonu o taulaga ma nofoaga autu o fale gaosi oloa o le a faateleina ai lo latou malupuipuia faalenatura pe aveesea ai aʻafiaga leaga. E tatau ona sili atu le taulai atu i le biology o laau ma o latou foliga taʻitasi. I tulaga o le taulaga, e taua foi le gauai atu i le manaomia o laau mo le fausiaina o meaai, fagu ma le fufuluina o palealii. O nei fua faʻatatau e tolu o le a matua faʻaleleia atili ai lo latou alualu i luma ma le tulaga, faʻapea foi le faateleina o lo latou tetee atu i faʻamaʻi.