O le togalaau

Lisi o fualaau suamalie ma togalaau

O le faatulagaina o fualaau aina ma le togalaau o se galuega taua, o le fofo i le lumanaʻi o le a maua ai le aiga i fualaau suamalie ma suamalie ma eseese. O le mea lea, pe a fuafuaina le saite e te manaʻomia (pei ona latou fai mai) e faanatinati lemu.

Galuega sauniuni

Pe a fuafuaina le fanua, e tatau ona vaʻai se nofoaga matala ma le maualuga o le vai mo le togalaau. E le mafai ona e taatia se togalaau i eleele maualalo, lea o le a paʻu ai vaitafe malulu ma le vai i lolovaia o le tautotogo. A maeʻa suʻesuʻega i fafo o le fanua ua atofaina mo le togalaau, faailoa ma tusi i lalo i lau tusi o se lisi o galuega sauniuni.

Le faatulagaina o le togalaau. © vinecroft orchard
  • Faamama le vaega o pamu tuai, vao vao, maa ma isi lapisi.
  • Faʻamuʻu suamalie le eria pe eli i se faʻaopoopoga o le faatanoa.
  • Suavai e faʻafefe ai vao. I luga o fatuga, taʻalo lelei le faʻaleleia ma faʻavasega le 'upega tafaʻilagi.
  • I le faʻatusatusaina, tuʻu le palapala i le fale suʻesuʻe vailaʻau vavalalata lata ane e fuafua ai le tulaga faaletino ma le ituaiga o palapala, o ona vailaʻau kemikolo. E talafeagai lenei mea mo togafitiga mulimuli ane o le togalaau: faʻamaina, faʻaleleia, ma isi mea faʻatoʻaga.
  • E tusa ai ma taunuʻuga o le suʻega (e tusa ai ma fautuaga), faʻaopopo vailaʻau fautuaina o le faʻamalositino ma isi vaega o le tanu i lalo o togafitiga mulimuli o le autumn. A aunoa ma ia faʻamatalaga, e le aoga le faʻafefeteina o le saite. E lelei tele le faʻalauiloaina o fomaʻi ma isi vaega tuusaʻo i le totoina o le lua (mineral fertilizers, humus poʻo le vermicompost, lime palapala, meaola mai meaola ma faʻamaʻi).

Totogi i le taimi o le fuafuaina o togalaau ma le totoina o toga

I luga o se isi pepa o le faʻatoʻaga faʻatoʻaga, fuafua le faʻafanua o le togalaau. O le togalaau e mafai ona tu i luma o le fale, i le itu poʻo tua, ae o laau ma vao e tatau ona tu mai le itu i matu i le itu i saute mo se malamalama atili ma e tolu vaega. E mafai ona tuʻuina le tasi i le isi pe vaevaeina i ni vaega eseese se tolu i pito eseese o le vaega atoa o le fale.

  • Afai o le faʻatonuga o le tuʻufaʻatasiga, o le mea la lea i le vaega muamua o loʻo faʻataatia ai se togalaau, o ona laau o le a le faʻaleagaina aganuu o le sone lona lua, ma i le taeao o le a latou maua la latou vaega o le la.
  • I le sone lona lua, e sili atu ona lelei le faatulagaina o le fale. O latou maualuga e oʻo atu i le 1.5 mita. O le taeao malulu mai le vao e le afaina ai laau o le vailaau lona tolu.
  • I le sonone lona tolu, o le togalaau lava ia o le a totoina. Mai i tuaoi, e tatau ona mamao atu i le 2.5-3.0 mita, ina ia aua nei faanenefu le latou nofoaga.

I luga o itulau o le faʻasologa o le faatoʻaga, tusi i lalo igoa ma se faʻamatalaga puupuu o fualaau aina suamalie ma teu fatu, ma i totonu o le ata e taʻu mai ai lo latou nofoaga i luga o le fasi fanua i lalo o numera.

Fuafua lau laufanua i le lumanaʻi ina ia le faʻafefeteina e le tasi laau le laau ma aua neʻi poloka le malamalama. © pickleshlee

Berry layoutoga

Pe a talepe le pito i luga o le ata, vave ona amanaʻia le natura o laau. O le mea lea, e tupu lemu le siosioli o isi tagata, ae o le sami buckthorn ma le viburnum e matua le toaga ma o latou tuaoi. O le mea lea, e totōina faʻatasi. Sea buckthorn e mafai ona faʻaaoga e avea o se lanu lanumeamata, ma viburnum, hawthorn - i le teuteuga matagofie o le nofoaga malolo. I luga o se mea e tasi na maua mai i le moa vao, latou foliga manaia.

O nisi tagata e talitonu e sili atu ona lelei le tuʻuina o le vao i luga o tuaoi o le fanua. I lenei tulaga, o se vaega o le fanua ua faasaolotoina mo isi aganuu poʻo vaega (faʻafiafiaga, taʻaloga, ma isi). O ia fuafuaga e talafeagai pe afai e le puipuia le 'upega tafaʻi ile laulaʻau lanumeamata po o togavao latou te mafai ona faʻaaogaina lenei faʻamoemoe e pei o latou uiga (prickly, dense, etc.).

O le tele o le totoina o togalaau e taua tele. O se faatonutonuina masani o le atinaʻe lelei o laau, o latou tetee atu i faʻamaʻi ma faʻatoʻaga.

  • Ua totoina ralati i laina mama, pe a uma le 0.5 mita mai le tasi ma le 1.0-1.5 mita i le va o laina. O le tuputupu ae, o fugalaau e aofia ai aisles, o vavalo muamua ua faasaʻoloto mai fugalaau ma avea ma auala le tumau. E ala ile siakiina o le lapisi, o le aganuu e fesuiai, toe foi mai i le maea ai o le 2-4 tausaga i lona nofoaga muamua.
  • O Ioshta, paʻu uliuli ma le auro ua totoina i se mamao i le va o vao o le itiiti ifo i le 1,5 mita, ma le mumu e ala i le mita. O ogalaau tetele o le a faʻamalamalamaina e le tasi le isi, o vailaʻau o ituaiga taʻitasi o gooseberries ma faʻatapulaʻa le avanoa i vine. A faʻaaogaina laʻau lanu meamata, o le suamalie ma le irgu e totoina i le 1.0-1.5 mita (ma e oʻo lava i le denser), ma i totonu o le fale i se mamao e oʻo atu i le 2 mita.
Totoina o togavao. © Thomas Generazio

O le numera o le tele o pusi vao e taua tele. Mafaufau i ai ma fuafua muamua le tele o ituaiga ma ituaiga eseese ina ia mafai ai ona e maua i lou aiga ni fua fou ma faia sauniuniga mo le taumalulu. Mo se aiga o le 4-5 tagata o le ai ai le tele o raspberries o 20 vao, 3-4 vao o ituaiga uma o currants ma gooseberries, ioshta, ira ira ma honeysuckle. Tuʻu avanoa avanoa mo au fou fou o le a faʻaalia i lau matata o le faʻaaliga i le aluga o taimi. O se fua lelei e fuafua lelei e tupu lelei ma e fua mai i totonu o le 7-12 tausaga, ona faasolosolo malie lea pe toe siitia atu le vao i se isi nofoaga.

Vavaeina o le togalaau

I le itulau e sosoo ai o le faʻasologa o le faatoʻaga, tusi se ata o fualaau aina. Tuʻu faʻavae le 4 mita sikuea mo aganuu taʻitasi. m o le vaega atoa o loʻo i lalo o le tasi laau. Aua le faʻamalosi le tau. O le a ola laau ma amata ona faalavelave, pe faʻasauā foʻi le tasi ma le isi. O le totoina o lua e tatau ona i ai i se laina i le mamao o le 4.0-4.5 m. Tuʻu i lalo le vaimiti e tusa ma le 2.5-3.0 m. Faʻaeteete i ituaiga o mea totō. O le mea lea, o le tele o faatoaga o loʻo fesuisuiaʻi i ituaiga o laau apu ma peʻa - o le togalaau autu i totonu o le fale. I tulaga masani, o nei ituaiga o meaola e laʻititi lava, ma o le fua o le togavao e foliga mai e tutusa lelei ma meaʻai umi. E sili atu ona faigofie ile tausiga o coloniform fomaʻi, latou te puipuia mai faʻamaʻi, faʻaitiitia le faaleagaina i le malulu.

Mo se aiga lautele, e 1-2 laau o ituaiga taitasi e lava. I totonu o le togalaau, e tatau ona i ai i le amataga, vaeluaga ma le tuai ituaiga mea ina ia mafai ai ona maua ni fua fou i le taimi atoa o le mafanafana ma ia saunia pea mo le taumalulu. Mai togalaau aina, ua lava lea e maua ai le 2 cherries (vave ma tuai). Nai lo o cherry middle, toto 2 cherries. Latou te fatuina se fualaau aina pe a maeʻa se talone muamua. E te manaʻomia 1 quince (mulimuli ane e mafai ona e totoina se isi ituaiga meaola poʻo isi ituaiga o meaola), 2-3 plums, e aofia ai le tasi marabella. 1-2 apricots o ituaiga o le malulu e malupuipuia e lava. 2-3 apu o laau, lea e sili atu i le taimi e faia ai tui e mafai ona liua i le 6-8 ituaiga eseese o aso eseese. Aua neʻi galo e alu i se nofoaga mo mea faʻatau. O le tola e tatau ona totoina ese. Toeitiiti lava leai se mea e tupu i lalo o le pale o lenei aganuu. Afai e te alofa i alofilima, ave le laina muamua mo ia ina ia le taofia e le ogalaau ia te ia le la ma o latou ata. 11-12 laau fua o le a iu lava ina liua ituaiga ituaiga 18-20 ituaiga uma.

Ina ia mafai e le togalaau ona galue mo se taimi umi ma e le maʻi, e tatau ona faʻaaoga ituaiga eseese. Latou te sili atu le faʻasao i faʻamaʻi, faʻalavelave faʻamaʻi, suiga o le tau, fua tele fua. E mafai ona e faamasani i ituaiga ma ituaiga mo lau eria, agai atu i le itu, ma o latou uiga i faʻamaumauga ma isi tusitusiga. A e faʻatau mai laau, ia mautinoa e faʻafesoʻotaʻi tagata tomai faapitoa. Manatua! O le togalaau, o loʻo tuʻuina i fualaʻau maualalo, o le a faaopoopoina le galuega ma le tausiga, ae o le a le fiafia i le seleselega ma le lelei o fua.

Laasaga lautele i le totoina o se togalaau

Faʻataʻoto le togalaau i le tautoulu, o lona uiga, eli fatu laau e tusa ai ma lau fuafuaga, saunia i tafatafa o mea faʻafefiloi taʻitasi e tatau mo le setete o le eleele.

Faʻaleleia o sauniuniga

I le autumn, o le a mafai ona e saunia le totoina o laau e na o le tele o fuainumera, talu ai o le faaiuga mulimuli o le a fuafuaina e le tele o le aʻa, lea e fuafua i le matua o le fatuga na faatauina mai. O le muamua muamua o le toto toto e tusa ma le 60x60 mo laau e lua tausaga le matutua, mo le 3-tausaga e mafai ona faateleina i le 70x80 cm ma maeʻa pe a totoina se fatu i totonu o le lua.

Faʻaleleia eleele

I tafatafa o lua lua, faʻafefiloi le pito i luga ma le humus, peat. I le tautotogo, aʻo le i totoina se fatu, faaopoopo i ai se ipu fafie ma le palapala lime ma 200 g o nitrofoska i lenei paluga. Faʻafefiloi lelei.

O fualaau o fualaau aina ma laau e sili atu ona lelei e sili atu ona faatauina mai i le au faifaatoaga faatuatuaina. © mainetoday

Faʻatau ma sauniuniga o tipu

O le totoina o laau e sili ona lelei i le tautotogo. I le vaitau o le tuputupu ae, o le a faamalosia ai laau, o le aʻa o le a faʻamalosia. O le laau talavou i le taimi o le mafanafana mafanafana-taumafanafana-tautotogo taimi e fetaui ma se nofoaga fou.

Faʻaalu lou taimi e faʻatau ai ni fatu mai nisi tagata e le masani ai, aemaise ile auala e tau atu i le fale. E sili atu ona lelei le faʻatau o fatu laau i faatoaga o loʻo galulue i la latou faʻatoʻaga poʻo fale tausiusi. E tele lava le talitonuga o le ae mauaina le ituaiga o mea e manaʻomia o le togalaau poʻo le fualaau e te manaʻomia.

Vaʻaia ma le faʻaeteete le fatuina filifilia. Afai e te maua ni aʻagogogo mamago, vavave vavave, vavao i le paʻu poo le pa'ū o le gum, aloese mai le faʻatau. Manatua! E leai se faʻamautinoaga mai le faʻatau e toe faʻafoʻi le taimi na leiloa.

Tulafono mo le totoina o laau

Soou seedlings i rootstock poʻo isi faʻalautele e faʻaolaina 1-2 aso aʻo lei totoina. Saunia se ipu masa mash ma le faʻaopoopoga o aʻa, planris poʻo le phytosporin. E mafai ona faʻaaogaina isi meaola e talafeagai lelei mo mea faʻafefiloi.

Pe a ma le 2-3 vaiaso aʻo lei totoina ni fatu, sasaa se vaega o le faʻafefiloi o le palapala ma se pusa i totonu o le lua. I le gasologa o lenei vaiaso, o le a faʻaoga le pusa, ma o le totoga totoina o le a saʻo le tuʻu i totonu o le lua. Faʻaaogā le fatuina o fatuga i totonu o se mashroom, faʻapipiʻi i totonu o le lua, faʻalautele le aʻa i luga o le paʻu ina ia leai ni mea maualuga i luga, ma ia aofia ai le 2/3 o le lua i le faʻafefiloi palapala. Sasaa se pakete vai. A maeʻa ona ufiufi, ia ufiufi uma vaega o le eleele poo le palapala. Ave le siteki ma faamau le fatuga ma le numera valu i le lagolago. O se fatuga e le maluelue, o loʻo oso i lalo o le matagi, o le a vavae ese aʻa laiti e maua ai le fesootaʻiga o le laau ma le eleele.

Taua tele o le tulaʻi mai

A e totoina, ia mautinoa ia mulimuli i le saʻo o le aʻa. Pe a loloto, e mafai ona mamae le laau pe a mavae le 5-10 tausaga (aemaise ile palapala mamafa). I luga o le oneone oneone leaga (aemaise lava i le itu i saute), e sili atu le faʻalolotoina o le aʻa i luga o le palapala (8-10 cm), ma "natia" mai le maualuga o le mago. I fualaau e fausia ai aʻa maualalo po o vine (fig, currants, plums, apple trees), o le loloto e le faalavelave i le masani ai ona atinaʻe le laau. O fualaau o nei mea toto e vave ona toe fausia le aʻa, masani lava i luga ole eleele malulu.

I fatu laau-toto, e tatau ona maua le ua i le maualuga o le toto toto pe 2-3 cm le maualuga (leai). I le faapipiiina o tipu, o le nofoaga faapipii e 4-8 cm le maualuga i luga o le ua. E masani ona fenumiai e le au fai togafeta o le aʻa ma le tui ma faʻaloloto le totoina i le nofoaga o le tui. I lenei tulaga, o le ua matua ua matua tanumia i totonu o le palapala ma ua mate vave le laau.

Afai ua e saʻo ona iloa le ū o le ua ma totō se fatu laau ina ia maualuga le 4-5 cm i luga o le palapala, ona saʻo lelei lea ona totoina o le laau. Matou te faʻatusatusaina le eleele e faʻatatau i le totoina. I se mea mamao mai le ogalaau ma se laina o le 30-50 cm, matou te faia ai se rolle 5-7 cm le maualuga ma sasaa le isi 2-3 pakete vai. Faatasi ai ma vai inu, o le a tosoina foi se fatu i totonu o le palapala. Ia mautinoa o le ū o le kuluma e tumau pea 2-3 cm i luga aʻe o le palapala. Afai e talafeagai, faʻaopopo le eleele pe a uma ona faʻasusu ma mulch ma se tamai laulau o le fasi mulch (peat or humus, sawdust). Afai na e faatauina mai ni fatu ola, ua saʻo le totoina, i le 2-3 vaiaso o lau togalaau o le a avea ma lanumeamata ma laulaau muamua.

Apple laau i luga o auala. © starkbros

Auala e fuafua ai le ua

  1. I se fatuga laiti, solo le pito i lalo o le ogalaau ma le amataga o aʻa i se vaʻa susu. O le aʻa uʻu ua faauigaina o le fesuiaiga o se lanu lanumeamata (ogalaau) e mumu ai le lanu enaena (root zone).
  2. I fualaau o tagata matutua (3-4 tausaga), matou te soloina le vaega pito i lalo o le ogalaau ma se susu susu ma a uma ona faamago ese le eleele malulu, ia tilotilo ma le faaeteete le paʻu ma se naifi i luga o le saite o le lautele o le ogalaau i le aʻa. Afai o le lafoaia o le lanu o le laʻitiiti laʻitiiti laʻitiiti e lanumeamata i le nofoaga o le faʻalauteleina, ona avea lea ma ala, ma afai o samasama, ona aʻafia lea o le aʻa. O le nofoaga o le fesuiaiga mai le tasi lanu i le isi o le ua.
  3. I nisi o laau totō, o le nofoaga e aluese ai mai le ogalaau o le pito i luga o laʻau e manino lava le iloa. O le aʻa lenei. O le amataga o aʻa e tatau ona tumau i luga ae o le maualuga o le lua.

O le a le mea e le mafai ona faia pe a totoina fatu

  • A e totoina, e le mafai ona e faʻaaogaina le moa vao, naʻo humus e faʻafefiloi ma le palapala.
  • E le mafai ona e faʻafeinuina fua o fualaau aina i ni mea laiti o vai. E na o le tataina o le eleele i le totoina o le lua.
  • E le mafai ona e inu vai i vai malulu (mai se tagata faatufugaga).
  • E le mafai ona faʻafefeina laau, aemaise lava o le faʻamaʻiina o le suavai, i le tausaga muamua talu ona totoina.
  • A uma ona totōina, e le mafai ona mulimulu le lio poloka i se vaega tele o mulch. Afai o le timuga faaumiumi, o le vai e faaputuputu i le mulch o le a mafua ai ona mamae ese le paʻu talavou ma toesea ai le laau. E faʻaaogaina se laulau malulu o le mulch i le tautoulu, lea o le a puipuia ai le palapala mai le mago ma le oti o fualaau mai i le maualalo o le vevela.

O mea e tatau ona e faia pe a totoina fatu

  • Whiten fualaau laiti ma se vaifofo o le penisina ma le omea faatasi ai ma le faaopoopoina o meaola mai meaola mai faamai ma meaola faalafua po o se vaifofo o le sulfate suauu.
  • Faʻamolemole le ogalaau ma nisi o laupepa, siarasil, spandbond, pepa ma isi mea.
  • O le puipuia o le pusa mai lapiti ma isi togisi ma se upega lapopoa poo se lapnik, ma eli i le eleele ile 5-10 cm.
  • A maeʻa timuga mamafa uma lava, soli le kiona i luga o le ogalaau, lea o le a puipuia ai le mea mulimuli mai le faaleagaina e fua.