Laʻau

Fatshedera Lize Home Care Watering and Reproduction

Fatshedera, na totoina lenei laau o se vailaʻau vaeluaina, ona o le laasia o le Ivy masani ma le fatsia japonica. Na faia e le uso o Lisa lenei mea i le 1912 i Farani, ma na toetoe lava o lenei ituaiga na maua ai le lauiloa tele i le au faifaatoaga. O lenei liana matautia o loo salalau i le itu i luga o le laufanua o faapaologa, o tuufaatasiga o togalaau malulu ma terraces.

Faamatalaga lautele

Fatshedera Lise ua tupu e pei o se vine, e tusa ma le 5 mita le maualuga. O le vaega o le laau e laʻititi lava le laulauina, faʻapipiʻiina, i totonu o laʻau talavou totoa, mafiafia, lea i le faagasologa o loʻo fetolofi.

Pepa lapopoa lapoa, tolu lima lobed. O le pito i luga o le ufiufi o le laʻau e faʻafiafiaina i se lanumeamata lanumeamata. E i ai foi ituaiga o vailaʻau o le laau, faatasi ai ma se kulimi poo se paepae paʻepaʻe, e sili atu ona teuteu, ae itiiti le faigata. I le tautoulu, o nisi taimi e tupuga mai ai se tagata matua o ni fugalaau lanu paʻepaʻe sinasina papaʻe. O le fua o le Fatshedera o vine ia e lanu moana lanu uliuli.

Fatshedera o se laau malosi tele e ola ai i togalaau aina, i nofoaga e maua ai le malulu. O fesuiaiga eseese o le vaveao o le tele o fualaau aina, e sili atu ona lemu, ae i le taimi e tasi e sili atu ona teuteuina, o le mafuaaga lea ua sili atu ona fetaui lelei mo le ola i totonu. I le galueaiina, ina ia maua ai le tele o togafiti mai lenei laau, e tatau ai ona tapoleni pine, ma pulou poʻo laau laupapa e mafai ona faʻaaoga e tausia ai.

Fatshedera Home Care

O le laau Fatsheder e lagona lelei le lelei uma i lalo o le paolo ma i totonu o nofoaga malamalama, ae afai o se fesuiaiga foliga, ona sili atu lea ona lelei le faamalamalamaina. Laʻau e tu latalata i faamalama sasaʻe poʻo sisifo. O masani masani o le laau e lagona lelei i tafatafa o faamalama o le itu i matu, ae i le taumalulu o le a latou manaomia se moli faaopoopo.

O le laau e le o se mea e sili ona manaomia i lalo o tulaga vevela, ae i le taumalulu e sili atu ona lelei le teuina i totonu o se potu malulu i le vevela o le 12 i le 15 tikeri, pe afai o se fesuiaiga, o le vevela e le mafai ona tuu ifo i lalo ifo o le 16 tikeri. I le taumafanafana, e mafai ona ave le laau i totonu o le ea fou, i totonu o le togalaau, mo se faʻataʻitaʻiga, ae i le taimi lava lea ia tausia le puipuia o le laau. Fatshedera e nofouta ile galu malulu.

Faʻasaina ma le faʻamafanafana

Mo le laau toto, e tatau ona maua ai le tele, ae le o le soona inu i le vaitau o le alualu i luma tuputupu ae. O le maualuga o le suavai mai le sima e tatau ona vave faʻavaveina, o le laau e gaosia ma le tiga le suavai, ona o lea e mafai ai ona lanu samasama lau. I le taumalulu, o le suavai e faʻalelei, ae tatau ona faʻaeteete ina ia mautinoa o le eleʻele eleʻele e le maeʻa uma. Afai e te faʻamago le palapala ile a itiiti ifo ma le tasi, e mafai ona paʻu laulaau, o le foliga o le pale e mafai ona suia, o nei mea uma e faigata tele e toe foi ai i lona tulaga muamua.

Pe a tausia le fale i ni tulaga malulu, e le manaʻomia se tausiga faapitoa. Ae afai e teuina le laau i le vevela o le 18 tikeri ma le maualuga, e manaomia e le fale le faʻaleleia atili. E mafai ona tuʻuina i luga o se paʻu faʻatasi ma le susu susu poʻo le pebbles i luga ae o le vai, ma faʻapena foi ona faʻapipiʻi faʻapipiʻi le laupepa. Pe a ma le tasi i le vaiaso ona mautinoa le fufuluina o laulaau mai le efuefu, e fautuaina e faʻaaoga se laʻau vaivai ma susū.

Totoina o togalaau ma faʻamaina

O laau laiti e manaʻomia se faʻatulagaina o le tausaga i le tautotogo, ma ua leva ona latou totoina i le 2-3 tausaga. O le eleele e faia i le 2 vaega o le eleele turf 1 le oneone oneone ma le 1 vaega humus. E manaomia foi e le laau Fatsheder le suavai lelei, e tatau ona aofia ai le 1/3 o le ulo.

O laei pito sili e tatau ona faʻatinoina mai ia Aperila ia Setema, ao faagasolo lenei vaitau o loʻo tupu le laʻasaga alualu i luma o le alualu i luma, faʻafeiloaʻiga o meaola faʻasaina ma le mineral, pe tusa o le tasi i le 10 aso. I le taumalulu, e le manaʻomia e le faʻalapotopotoga le faʻaleleia.

Fatshedera faʻalauteleina e ala i le taina ma le taoto

A oʻo i le fausiaina o fatshedera, e tupu lenei mea i le faaiuga o Fepuari - amataga o Mati, e masani ona faʻaaogaina faʻasolosolo faʻasalaga ma vaalele. I le tautotogo, e faia ai se mea itiiti i luga o le au, pe a uma ona faapipiiina i luga o le musele sphagnum ma afifiina i le polyethylene, e taua le aua nei galo le tausia o le susu i totonu o le galu.

A maeʻa le aʻafia o aʻa i le nofoaga faʻasolosolo, o le a tupu i le tusa ma le lua masina, o le pito i luga ma aʻa fou e vavae ese ma totoina i se pusa eseese.

I le vave lava, e mafai ona e aʻafia ni meaʻai i se mea susu poo le vai, tuʻuina atu ia i latou le maualuga o le vevela, e ufiufi i paʻu palasitika poʻo se ipu fagu.

Pests ma faʻamaʻi

O le tele o taimi, o le laupepa lafoaʻi lona lanu, ona o le faʻaleagaina o le uila mūmū. E mafai foʻi ona faʻaleagaina le ulu o le ulu e ala i laʻau, vaʻa ma aphids. I lenei tulaga, o le teuteuga o le laau e matua mataʻutia lava: o le laulaʻau lanu e mumu, moli ma feoti, o se faʻalavelave tele o le tuputupu ae e mafai foi ona iloagofie.

E tatau ona faia se asiasiga faifai pea o le laau, pe afai e maua mai meaola faalafua, e tatau ona aveese mai le laau ma se meaʻai i totonu o le ava po o le vai oona (po o le pia). Afai e le fesoasoani lenei, ma ua i ai nei se numera tele o meaola faalafua, ua togafitia le laau i karbofos po o actellik i se vaega o le 15-20 drops i le lita o vai.

O le pala o le grey e maua ai le faʻalavelave i le fale. I luga o le laau, e mafai ona tupu pe afai ei ai le laau i totonu o se potu malulu ma malulu. Faatasi ai ma lenei faamai, o le vaega pito i lalo o le au e pala, o le lanu e suia i le enaena, ma o le ufiufi e ufitia i le enaena uliuli, i nisi o tulaga ma se lanu enaena, o le ufiufi fulufulu o le sugus spores. I le tele o tulaga, e mate se fale mama. Faatasi ai ma lenei faamai, e tatau ona aveese otaota faaleagaina o le laau, faaitiitia le susu ma tuu le laau i se nofoaga lelei.