Fugalaau

Tuputupu ae ma le tausia o togalaau o togalaau

O Hibiscus, o loʻo iloa pea iinei i lalo o le igoa o se rose Saina, ua leva ona suia le tulaga o se fale totoga lelei i le ulutala o se tasi o togalaau e sili ona fua tele mo le togalaau. O Hibiscus fualaau i aso nei o loʻo faʻatau atu e toetoe lava a lautele e pei o ituaiga eseese o rosa. I le taimi lava e tasi, o ituaiga o hibiscus ua matua suia lava i vaega o loʻo mafai ona malulu i le eleele malulu e oʻo lava i le ogatotonu. O le tuputupu ae o le togalaau hibiscus e le faigofie, ae o taumafaiga uma e tausia, ma filifili se nofoaga talafeagai, ma fale e totogi ma se vaaiga tulagaese o le tele o le kalama - fugalaau i luga o se pale matagofie.

Saina Sisifo, po o Saina. © floradania

O le vavalaʻau ma e le o se togavao

O le Hibiscus i le ogatotonu o loʻo ola e pei o:

  • taugofie mo le eleele palapala ma fale;
  • tausaga taʻitasi;
  • meaʻai i totonu o se fulufulu poʻo se keri mo le taumalulu, lea o le a oʻo mai le tau malulu e faʻamamaina i totonu o potu malulu ma malulu.

I le lua tiute mulimuli, e mafai ona e tuputupu ae ma hibiscus chinese, po o Saina Saina (Hibiscus rosa-sinensis), ma hibiscus syrian (Hibiscus syriacus), mamarsh hibiscus (Hibiscus moscheutos), ma le mutia Hibiscus tolu, hibiscus i tua (Hibiscus trionum).

I luga o le eleele, e na o le lua ituaiga ituaiga o taumalulu e aunoa ma ni faafitauli - hibiscus hybrids ma nisi ituaiga hibiscus syrian, lea e masani ona taʻua o le togalaau o le hibiscus. E le gata i lea, o Suria Hibiscus e le o taimi uma e pei o laau, ae o vao e pei o vao vao. O le eseesega i lo latou va i aso nei o loo faanunununu, talu ai o le taumalulu-malosi o ituaiga o Suria e mafai foi ona fesuisuiai ma maua ma le filifiliga. O le mea lea, e tatau ona fai mai e na o paʻu lavalava e mafai ona taumalulu i le ogatotonu o le eleele, ae o le tupuaga ma le igoa faapitoa o le ituaiga o meaola e le taua tele pei o le tuputupu aʻe o le laau o le vao ma le vao. A faʻatau, e sili atu le atamai le taulaʻi atu i le natura o le tuputupu ae. O aʻa malolosi o fatu o le hibiscus o loʻo tausia i lalo ifo o sina malulu e oʻo lava i le malulu tele, vaega pito i luga - naʻo totonu o le suamalie ma le gaogao pe a malulu.

O le Tri-hibiscus e masani lava ona mafua mai i ni meaola saʻo, ae e mafai ona totoina pe afai ua faatauina mai laau matutua ua uma ona faʻaaogaina i lau eria.

O le a le mea e tatau ona e sailia pe a faʻatau le hibiscus mo se togalaau?

Ina ia aua le faʻaseseina i le filifiliga a le hibiscus, ia mautinoa e iloilo le tuʻufaʻatasia o faifeʻau ma nofoaga e teu ai togalaau, faʻafesoʻotaʻi tagata fai togalaau, ma le faʻatau mai laau mai faʻamaumauga (aemaise lava mai fafo): mo le malosi o le hibiscus e ola ai i le taumalulu, faʻapitoa ma le fetuunaʻi o tina. Na o le avea ma sui auai o hybrids o le a le maua ai se faʻamaoniga. O le mea lea, filifili le faʻatuatuaina, faʻatasi ai ma se igoa tauleleia lelei. Ona o ituaiga eseese o lenei laau, e talafeagai mo le tuputupu ae i lau eria, e masani lava ona ufiufi ai le paʻu atoa, ua lava lea e filifili ai le lanu saʻo ma maua ai le saolotoga e maua se solo solo fou mo fatuga o togalaau. A faʻatau, faʻamaonia le fomu o le tuputupu ae, masani masani mo le laau.

O le Hibiscus mo le ola i le eleele lafoaia e sili atu ona faʻatau ma se aʻa aʻa, ae le o totonu o koneteina. O aʻa e tatau ona matua mamana ma lelei ona atiaʻe, mafiafia ma malosi. I le taimi lava e tasi, ia mautinoa ua oʻo i le 2-3 tausaga le matua pe sili atu foi: o le matua o le hibiscus, o le sili atu o le malulu o le a faʻaalia.

Saina Sbiscus, po o le rose Saina (Hibiscus rosa-sinensis). © Andrew Butko

Filifilia o se nofoaga lelei mo togalaau o togalaau

O tulaga alualu i luma e tutusa uma mo sisiva uma. E na o le pau lea o le laau e iai mea e manaʻomia mo le moli ma le palapala mo le ola i luga o le eleele, ma mo le ogaumu ma le lapisi.

O Hibiscus e aʻafia i togalaau e sili ona fiafia i le la. Ma i totonu o itulagi ma le malulu, o le faʻamalamalama lelei mo i latou o se mea taua tele. Mo le hibiscus, e susulu ma e masani lava o nofoaga mafanafana e talafeagai, puipuia mai le matagi ma ata, ia e sili ona lamatia mo laau i le amataga o le tautotogo. Orchard hibiscus i le taimi atoa o le vavao e le faʻafeiloaʻi mai i lea nofoaga ma lea nofoaga ma e le fiafia pe liliu.

Ae o le palapala e faigofie lava ona piki. O loʻo ola lelei Hibiscus i soʻo se laufanua laʻau, ma maualuga le lelei, pe a na o le lamatiaga o le eleʻele o le susu e itiiti lava. Faʻapipiʻi palapala ma se laʻau lelei o organics, faʻaleleia muamua aʻo leʻi totoina ma faʻamalositino, vailaʻau o le lalolagi atoa mo le tui - o mea uma latou te manaʻomia.

Suria hibiscus (Hibiscus syriacus). © Wildfeuer Hibiscus ternary, hibiscus i matu (Hibiscus trionum). © Mejxu Laulelei Hibiscus (Hibiscus moscheutos). © Susan

Totoina o togalaau hibiscus

O le fuafuaga sili mo le faʻatupulaia o lenei laau o le totoina lea o le hibiscus i le eleele i le tautotogo. O laʻau talavou e iai se taimi e faʻafetaui ma maeʻa ai le taumalulu ma se fale malulu, e le manaʻomia ni popolega tele. O le mafuaʻaga lea e le o se mea faʻafuaseʻi e maua ai le lapisi o le hibiscus i le numera tele i totonu o togalaau faʻatoʻaga ma le maketi i le tautotogo, faʻatasi ai ma fualaau aina. O ia hibiscus e mafai ona ufiufi i le auala e tasi e pei o laau matutua - i le tautoulu, spud ma laʻau malogo ma lala laau.

Ae afai na e faʻatau mai hibiscus i le tautoulu, aua le faʻavaivai. O le malulu malu o le a fesoasoani i tamai vao e ola i tulaga o le ogatotonu. Faʻapipiʻi le palapala i se paʻu laumei o mulch plant, ufiufi i laulaʻau ma nonoa i latou i le paʻu ma fusi i totonu o ni papa se 3 pe faʻaputu se fale malulu i luga o le mataupu faavae o le malupuipuia o roses, wisteria poʻo clematis - ma o le a manuia le hibiscus i le taumalulu muamua.

Faatoa totoina le togalaau o le hibiscus i le eleele mafolafola i ogalaau toto tetele, i le pito i lalo e sili atu ona lelei le taoto i lalo ole vai. Ua faaleleia le eleele ua aveeseina faatasi ma se vaega o le fala o le ponaivi po o le superphosphate, o le palu, ma le humus ua tuu i le pito i lalo o le lua. E totoina le Hibiscus ao tumau pea lona tulaga masani o le ulu.

Campus hibiscus o loʻo faʻapipiʻiina i vaipuna uma, aʻo lei amataina le tuputupu ae malosi. O le tele o hibiscus e manaʻomia ni tane lapoa ma se voluma e 30 lita pe sili atu.

Hibiscus ituaiga Siamani 'Blue Satin'. © Planting Tree

Garden Hibiscus Care

E fiafia Hibiscus i le maualuga o le faʻamafanafana, ae faʻafefe foi le faʻaleleia o laʻau. E moni, o le mea mulimuli e aʻafia ai le fugalaau. Latou te le faamataʻuina le laau lava ia, ae e faʻaalia i le paʻu o se vaega o le tumutumu. Ina ia manuia i lona galueaina, e tatau ona e tuʻuina atu le fesoasoani a le hibiscus. O le mea e lelei ai, e matua faigofie lava ona malamalama pe a matua taua tele le fafagaina o le laau. O Hibiscus lava ia na te faʻaalia le leai o le susu e ala i le lafoina o lau. Ae e sili atu le aua nei faatali mo lo latou lalagaina, ma i le faailoga muamua o le lamala, ia faigofie ona tafe le vao i le auala lava lea e tasi e pei o le sili ona taua. O suavai vai e manaʻomia tele, faʻaauau, tausisia le susu, i aso uma - i le taumafanafana. Soo se hibiscus o le a le musu mai le suʻeina.

E fiafia tele Hibiscus, e fesoasoani e taofi le susu ma fai le puipuiga mai le vevela tele. O mea sili ona lelei o vaovao ma peat ma humus.

O Hibiscus e nofouta i luga o laei ma o latou fatuga. E le taliaina e le laau le leai o le malosi o le vevela ma le uʻamea, ae o le sili atu o mea mulimuli e mafai ona avea ma se vaega taua mo lea. E sili mo Hibiscus le faʻaaogaina o faʻalapotopotoga faʻapitoa o fomaʻi ma micronutrients mo fualaʻau fugalaau e aofia ai le tele o phosphorus. Mo le hibiscus i le eleele lanu, 2-3 laei pito i luga e faia - i le amataga o le tautotogo ma i le taimi o le taamilosaga (e mafai ona e faaopoopo atu i le 2-3 vaiaso pe a uma le amataga). O loʻo i ai se isi mea - o le lua ma le tolu o laʻei pito i luga e suia mo le masina poʻo le sili atu o le faʻaleleia o fugalaau faʻasamaʻi mo le totoina o laau totō, ae o se mea lamatia lea. O laau totō e fafagaina i le lua vaiaso e faʻaaoga ai faʻasamaʻi mo fua o laau totō poʻo mea faʻafefiloi ma mea e maua ai le phosphorus maualuga.

O 2-3 tausaga uma e sili atu mo le laau e faia ai se tulaga malosi malosi o le faapaleniina, ao le teuteuina e tatau ona taʻitasi tausaga. O le togalaau o le hibiscus e fugalaau i luga o paʻu o le tausaga nei ma mo le tele o fugalaau, e tatau ona faaosofia le tuputupu aʻe o le talavou. E le gata i lea, o le laau e toleni teuteu e aunoa ma ni manuʻa. Latou te faia le faiga o le itiiti ifo o le faapuupuuina o fautuaga a le vaovao aʻo lei amataina le tuputupu aʻe ola, i le amataga o le tautotogo (ina ua uma ona aveese le fale). Ma o le sūsū mafanafana, o le Siamani ma le uʻamea, e le fefefe i le teuteuina o le topiary ma e mafai ona tupu faʻamalosi, e tuliesea i luga o se fale. O le Campus Hibiscus o loʻo faʻapipiʻi tutusa i le tausaga, ae afai e manaʻo ai, e mafai ona fausiaina i taimi uma. O le taimi sili ona lelei mo la latou lauulu o le amataga o le tautotogo po o le tautoulu.

Yellow hibiscus i luga o se ala. © Johnna Roose

O le mea sili ona taua o le taumalulu

O le tau o le taumalulu o le togavao i togalaau e faalagolago i le faigata o le taumalulu:

  1. E le manaʻomia e le Suria Suria ma le togavao Suria hibiscus le malupuipuia malosi, faatasi ai ma le matua e mafai ona ufiufi uma lava ma e itiiti lava le eleele pe leai foi.
  2. Malozimostoyky Syrian sybiscus anamua ma ituaiga matagofie e le o lau laufanua i totonu o le togalaau e mafai ona taumalulu i le matua matua ma i ai se malutaga malosi, ae e sili atu le tuputupu ae oi latou e pei o laau taʻitasi tausaga pe ave i totonu mo le taumalulu.
  3. Fai foi le mea lava e tasi, ma pe afai e te le o mautinoa e uiga i le malulu ma le mafuaʻaga o le laau (poʻo le maua o se mea manaia, ae muamua lava o le mea e ola ai). E sili atu le eliina o le hibiscus faatasi ai ma se falaoa lapoa tele, ave i totonu o se atigipusa ma teuina i se malulu, ae le o se fale malulu ma susulu.
  4. O loʻo faʻapipiʻiina le fale ma totonu o le fale i le fale ma se vaitau puupuu e fetuunai ai i le taimi lava e iai se taufaamatau o le malulu o le po. E sili ona lelei i latou i le vaitau malulu pei o totonu ole fale pe tuu i totonu o se potu e leai ni kiona e maua ai le malamalama.

O le sauniuniga o le hibiscus oona e ese mai le sauniuniga o laau toto ma laau e pei o laau: ua vaeluaina i le maualuga pe a ma le 10-15 cm i luga aʻe o le palapala ma sausau i laʻau i le maualuga atoa poo mulched i le eleele vevela. O le a lava lea mo le taumalulu.

O se mea uiga ese o le laau ma le vao o hibiscus o le gafatia lea ona avea atili ma le malulu ma le matua. Faatasi ai ma le tausiga lelei ma le faʻatupulaia faʻatupulaia, o le a avea atoa le hibiscus ma le malosi o le taumalulu pe a mavae ni nai tausaga, ma o vao tuai e le mafai ona afaina mai gutu sili ona mataga. Ae o le faʻasaoina o laau toto i le matua o se galuega faʻalavelave faifai pea ma le mataʻituina. O le Hibiscus e sili ona mataʻituina i le tausaga muamua ina ua uma ona totō, ae e le aoga le ave o mea lamatia ma tuʻuina i latou e aunoa ma se fale seia toe foʻi le 4-5 tausaga le matua.

I se tusi. Hibiscuses, aemaise lava o le kulupu, faʻamalo le laʻau ma faʻaalia faailoga o le tuputupu ae vave, e masani lava na o Me, ma o nisi taimi latou te faʻatali mo le taumafanafana. O le leai o laulaau e le tatau ona avea o se faailoilo e le o ola le laau i le taumalulu: aua e te popole seia oo ia Iuni ma na o le tosoina o faaiuga. E le gata i lea, o le laʻititi o le laau, o le mea mulimuli e ala i luga.

Suria hibiscus (Hibiscus syriacus). © 99roots

I le ogatotonu, o le hibiscus mo le taumalulu e tatau ona ufiufi ia itiiti ifo - laʻititi ma lau vevela e faʻasao ai vaega pito i lalo o pupu. Young Hibiscus, faʻapea foʻi ma togavao uma e te manaʻo e taofi ai le maluluina o lauʻau o loʻo pito i luga, faʻapipiʻi ma le faʻaeteete mo le taumalulu:

  1. Faʻamama le eleele i totonu o le laau ma mea e gaosi ai laau, ma faʻamalo le gaʻo i laʻau mamago i le maualuga e mafai ai.
  2. Faʻapipiʻi le hibiscus i lālā paʻu, ma nonoa faʻatasi ma le twine (ma sili atu le faʻamalosia i le paʻu), ma faia ai ni faʻafanua. Aua le faʻaaogaina mea e leʻi faʻaaogāina: o le a latou faateleina le lamatiaga o le matua, o lea e sili atu ai le manaʻo i se mea faigofie.

O le toʻatele o tagata matutua o loʻo i le lauʻeleʻele laufanua o Suria, e mafai ona ola i eleele lafoaia i itulagi ma le malosi o le taumalulu e aunoa ma le lafi mo le taumalulu na ola manuia, na o le faasaoina ma le manava o le faafouina. Ae latou te le fefefe i le alu ese atu i vaega eletise: o le hibiscus e toto i luga o laau fou, ua lelei ona toe faʻaleleia ma toe tupu lau laʻau. Faafetai i le saoasaoa o le tuputupu aʻe, o le vao e totogo e le sili atu ona leaga nai lo laau e taofia ai vaega uma o loʻo i luga i le taimi o le taumalulu, e ui lava latou te le oʻo i le tele ma le matagofie o le hibiscus. Ae afai e te maua le avanoa (ma le manaʻoga) e faʻamaeʻa atoa le sili atu o tagata matutua hibiscus mo le taumalulu ma o le a puipuia ai vaega eletise o le laau ia le itiiti ifo ile vaega ile tausaga e sosoo ai - faʻaaogaina e aunoa ma se faʻafitauli.

Aua nei faanatinati i le feanu ma le malutaga: e le fefefe hibiscus i fulu ninii, e le gata i lea, e tatau ona faatagaina le laau e faʻamalosi ai ia lava aʻo leʻi afifi. O Novema ua manatu o se taimi sili lea mo le malupuipuia o le hibiscus, ae sili atu le taulai i le vevela: latou te ufiufi le laau pe a seti fulu malulu i -5-10 tikeri. E sili atu ona lelei le fausiaina o se malutaga i taimi vavao, i le tele o vaʻa - muamua mulching, sosoo ai ma le mauga, ma naʻo le taimi lena - laʻau paʻu. Ma e oo foi i fale e mafai ona fausia i le 1-2 valaau.

O faʻamaʻi ma faʻamaʻi meaʻai a le togalaau o le hibiscus

Hibiscus, e ui lava i lona tulaga maualuga, e feagai ma tulaga matautia ma e seasea ona maʻi. O faʻafitauli i lona atinaʻe e masani ona fesoʻotaʻi faʻatasi ma faʻamaʻi, ae faʻatasi ai ma le le lelei ma le tausiga i le lautele. O lea, mo se faʻataʻitaʻiga, o le paʻu pala, lea e matua galue malosi i le pito i lalo o le pale, e mafua ona o le faʻafefe o le palapala, ma le leai o se vaomatua na mafua ona o le tele o le vevela. O faʻamaʻi pipisi e le o le fefefe mo le hibiscus, ae o le pala o le palapala, faʻaleleia o vai, faʻamalosi malosi, ma le leai o mulch o se mea taua tele.

O pests e taufaamatau ia Hibiscus i totonu o le togalaau i na o nofoaga o loʻo aʻafia ai. Aphids, thrips, whiteflies e sili ona fiafia i le paʻu puʻu ma le moa, ma o le apogaleveleve e maua soo lava. E lelei tele le tau ma soʻo se iniseti i le taimi nei ma iniseti. E moni, e le tatau i se tasi ona galo e uiga i le faasaʻoina o le tausiga lea na mafua ai le vaivai - aemaise lava, o fua e faʻamamaina ai le ea.

O le paʻu o se hibiscus, e malu puipuia mo le taumalulu e ala i se vavao e aunoa ma se afu, e mafai ona tosina mai ai ni toʻi, aemaise lava o le maunu. Ina ia aloese mai se asiasiga lē lelei ma faʻaleagaina le laau, ia faia ni mailei pe tuu ni sauniuni o le tootoo i luga o mea vevela. Afai e te faʻaaogaina le velap e ese mai le lapnik, o le a le manaʻomia ni fuafuaga faapena.

Suria hibiscus, vasega 'Oiseau Bleu'. © fiori-forchette

Hibiscus faʻatupulaʻia

E mafai ona e maua se togalaau fou ma tipi, ma le taoto, ma le vavaeese o laau, ma e oo foi i fatu. O le manuia i le fausiaina o hibiscus e faalagolago lava i le filifiliga sao a le ava ava: e le tatau ona e taumafai e aumai ni laau mai totonu o hibiscus i le togalaau. Afai e te manaʻo e maua se suʻega o le kulimi, ia mautinoa e le gata ina faʻasaina e le tina ia vanu i totonu o lau eria i le malutaga, ae ua fesuisuiai foi mea e le manaomia ai se fale atoa ma lala lala. Mo le faʻaleleia, faʻaaoga le tagata matua, o le hibiscus lelei.

O le auala pito sili ona faigofie e faʻaleleia ai le hibiscus o loʻo i ai ni mea e mafai ona selesele i le taumafanafana. Mo le toe gaosia, faʻaaogaina le tuputupu ae talavou. Otioti le tipi i le 2 i le 3 internodes ma vave ona togafitia vaega i fualaau oona e faaosofia ai le alualu i luma ma le aʻafia. O aʻafiaga o Hibiscus e lelei ona aʻafia i le vevela, i le vevela pe tusa ma le 22-25 tikeri i soo se faʻafefiloi oneone. E le gata i lea, o le faagasologa atoa e le sili atu ile masina. I le taimi lava e maeʻa ai, e tatau ona tuʻuina atu le vavae i pusa taʻitasi ma eleele lelei ma ola i le faʻafeinu i le vai mafanafana.Tuputupu ae ia le itiiti ifo ma le 2 tausaga (sili atu i le 2-3) o le vavaeina o le hibiscus e pei o se mea e totoina ai fafie, ma se malulu malulu i totonu o le potu ma pe a mafai ona ola i totonu o le togalaau. Ma na ona ave i totonu o le eleele lanu.

O le aloaʻia o le hibiscus e tupu mai i fatu na o na o laau toto, aʻo luluina e tatau ona vave amata - mai Ianuari i le afa muamua o Mati. Latou te manaʻomia le faʻamalosi i se mea e faʻaleleia ai le tuputupu aʻe, faʻafefiloi palapala palapala, maualuga le vevela pe tusa ma le 25-26 tikeri Celsius ma fale ma tioata poʻo ata. O fualaau e le tatau ona paʻi seia oʻo i le 2-3 laulaau atoa e gaosia, mulimuli ane e tatau ona faʻafefiloi i totonu o ipu taʻitasi. O le 2-3 tausaga muamua, o le hibiscus e sili atu ona lelei le ola e pei o ni fafie, ma o le a latou fuga ae na o le fa tausaga. Suria ma le hibiscus ternary pe a tuputupu ae e pei ona totoina saʻo i le eleele ia Me. O le a latou fuga i le tautoulu.

E faʻaseseʻese faʻamavae faʻamavae ma vaeluaina i le vao vao. O le faʻatinoga o loʻo faia i luga o vao e sili atu i le 5-6 tausaga i le tautotogo.