Isi

Aphids i totonu o laau

Aphids (Aphidinea) iloa toetoe lava o tagata uma e teu vine. E laʻititi i le lanu ma lanu i le lanu meamata, ae o loʻo i ai ituaiga mea lanu samasama pe uliuli. O le aphid o se sui o le aiga o Equidae, ma i le lalolagi e sili atu ma le 4,000 ituaiga o nei iniseti. O le mea lea, i totonu o Europa e sili atu ma le 1,000 ituaiga.

O le tino o lenei iniseti e vaivai ma o le umi e mai le afa milimita i le lua. E i ai apa apili ma leai ni apa. Ae o le i ai o eseesega i foliga vaaia ma le tele, e tutusa lava. O le mea lea, o metotia o le tagofiaina o soo se ituaiga o aphids e tutusa ma faailoga o le faaleagaina o mea totino. Ae o loʻo i ai ituaiga o aphids e naʻo luga o se fugalaau faapitoa. Ae ui i lea, ei ai meaola faalafua e mafai ona ola i luga o le tele o ituaiga laau totō.

O a mea e mafai ona afaina ai aphids

O nei iniseti e 'ai le sua, fufuluina mai masini mumu o le fugalaau, ma e tele pine e afaina ai i latou. I le tulaga pe a tele lapisi o aphids i luga o le laau, ona mafai ai lea ona afaina tele. O se taunuuga o lenei, o le fugalaau i totonu e mafai ona faʻavaivaia ma oʻo lava ina oti. O le faʻateleina o gaioiga o nei iniseti leaga e matauina naʻo le vaitaimi o le tautotogo-taumafanafana.

O le mea moni, e faigofie ona e faʻaumatia otaota o le fale mai aphids e ala i le togafitia oi latou i vailaʻau vailaau faapitoa. Ae e matautia i le faateleina o le televave. O le mea lea, o se matua matua e mafai ona tafu 150 paʻu 2 taimi i le masina. O nei iniseti e mafai ona afaina tele ai roses, fuchsias ma petunias. Ae ui i lea, latou te le nofo i luga o pama, talu ai e sili atu la latou laupepa faigata.

Pe a oso le aphid i luga o se laau, ona amata lea o ona laumei ma avea ma samasama. E tele lava ina paʻu ese le taamilosaga, ma afai latou te fuga, ona masani lea o fugalaau e maualalo.

E le gata i lea, o nei meaola faalavela e matautia mo fugalaau i totonu ina ia mafai ai ona latou tauaveina ni vailaau eseese. Ma afai e te manatu o le mafuaʻaga o aphids, o le a faʻavaivaia tele ai laau, ona o se taunuuga o lenei mea, ua toetoe a leai se puipuiga mai nei maʻi.

E faʻafefea ona aʻafia laau?

A maeʻa le aphid e leai se meaʻai (faatasi ai ma se faʻalavelave matuia i le fugalaau talimalo), ona faia lea o ona apaʻau.

I luga o laau toto, e mafai ona faaali mai aphids pe a uma ona ave i fafo i le ea (i luga o le faapaologa, i le togalaau, ma isi). E le gata i lea, o nei meaola faalavela e mafai ona lele i totonu o le potu e ala i se faamalama matala, mo se faataitaiga, i le taimi o le faamalolo. A maeʻa ona maua e fugafumanu se fugalaau e le afaina, ona faʻaputuina lea ma amata ona galue malosi. E taua le mafaufau e oʻo lava i se fugalaau manogi o fugalaau e mafai ona avea ma mafuaʻaga o faʻamaʻi.

E faʻapefea ona e malamalama o loʻo aʻafia se laau

O nei mea faʻavevela i le gasologa o le olaga e faia ai se mea suamalie. E fiafia tele aneti. O le mea lea, latalata i laau totō e aʻafia e aphids, o loʻo i ai se numera tele o anufe. Peitai e le o 'ai le vai i le vai, ae o loʻo galue i lona puipuiga ma felauaiga (e seasea lava) mai le tasi fugalaau i le isi. Afai e te vaʻai i fasi laau i luga o le laʻau, ona tatau lea ona e suʻesuʻe ma le totoa lenei fugalaau. Vaʻaia ma le faaeteete pine talavou ma laulaau mo aphids i latou. Manatua pe afai e latalata mai pipi i tafatafa o le laau, e tatau ona faʻamaonia oe e uiga i le lamatiaga.

I le tulaga pe a oo mai ni togitogi i luga o le lau o loʻo i ai se lanu lanumeamata pe sili ona paʻepaʻe, ona tatau lea ona sili atu ona lelei le suʻeina. O se tioata e faʻateleina e mafai ona fesoasoani ia te oe i lenei mea. Afai, faatasi ai ma isi iniseti, e te vaʻai i ni apaʻau, ona e iloa ai lea e matua afaina le laau.

Aphid pulea auala

O le a matua faigofie lava le aveeseina o aphids lea na nofo i luga o se fale laau, ae na o le pau lava pe afai e le tele naua.

I le tulaga o le tasi laau ma lau lapopoa ua pisia, ona mafai lea ona pulea lelei iniseti. Pau lava le mea e te manaʻomia e aveese ai faʻamaʻi, ona fufulu lea o laulaʻau ma se ie e faʻafefiloi i vai inu. Afai ei ai ni vaovao po o laulaau ua tele naua mafatiaga, ona sili lea ona vavae ese ma le faaeteete.

Afai ei ai le tele o meaʻai i totonu, ona tatau lea ona faʻalaʻi uma i latou e aunoa ma se faʻasalalauga i se iniseti faapitoa. Ma tusa lava pe a fai, mo se faʻataʻitaʻiga, o rosa uma e fesuisuiaʻi ma aphids, ma e le o paʻi i luga o pelargoniums, e tatau ona tuʻuina atu i le gaosiga. E mafua ona o aphids e mafai ona nofo i luga o togafitiga maloloina, le togafitia, ma a maeʻa le gaioiga o le iniseti, toe foi atu i rosa.

O nei meaola faalafua e mafai ona pulea i le tele o iniseti, ae e tatau ona manatua i le mafaufau e mafai ona latou atiina ae le tetee atu ia i latou o vailaau vailaau na faʻaaoga muamua. I lenei itu, e tusa lava pe a uma togafitiga 2 e le mafai ona faʻamaʻatia atoa ia meaola faalafua, ona tatau lea ona e suia le iniseti i le isi.

O le tele o taimi e faʻaaogaina e faʻafetaui ai aphids: Fitoverm, Neoron, Actellik ma Intavir. E le gata i lea, e mafai ona tauivi ma pyrethroids faʻamalosi, mo se faataitaiga: Decis, Karate, Inta-Vir ma Cypermethrin, faʻapea foi ma isi. O nei tupe e maualalo le toʻila ma e le faʻaogaina.

Aʻo le i faia le togafitiga ma iniseti, e fautuaina le au faifaatoaga e faʻatulaga se fugalaau mo se mafanafana. O le mea lea, o le taua o le a sili atu le aoga, talu ai e te aveesea se aofaiga tele o iniseti mai lau.

Puipuiga o le Infection

I le tulaga pe a maua ni aphids i ni vaega laiti i totonu o le potu fugalaau ma e leai lava se suavai toʻa, e mafai ona tufatufa atu ni auala e puipuia ai. O le:

  1. E mafai ona e togafitia togalaau faʻatoʻaga mai le: wormwood, garlic, sophora, celandine, tapaa, aniani, laʻau tomato, tansy, faʻapea foʻi ma marigolds.
  2. E mafai ona e faʻaogaina se faʻaoga fasimoli e fefiloi ma sina vaega ole paluga mo le susunuina.
  3. Ufiufi le palapala i se taga o le polyethylene ma fufuluina le fugalaau atoa i se vaifofo o le suauu paluvaamata lanumeamata.

Auala e taulima ai aphids - Vitio