Isi

Teu le lauti: o le a le mea ma pe faapefea ona fai

Ua leva ona faʻaaogaina le tea i le itu i sisifo o faifaatoaga, ma i lo tatou atunuu, o lenei fofo o loʻo manatu pea e fou ma e le o lauiloa. E faʻaaogaina e faʻafouina ai le tulaga o le eleele, faʻapea foi ma le faʻaleleia atili o uiga lelei o le seleselega ma faʻaleleia le fua.

E mafai ona e faia na oe lava lauti. Ina ia faia lenei mea, e te manaʻomia le palapalā matutua ma le vai manino. E mafai ona saunia le faʻaaogaina i ni auala se lua: faʻapipiʻiina i le ea ae le o le satu. O le faʻasolosolo ma le faʻamamaina o le ea e sili atu ona aoga mo le eleele ma mo sui o le fuga. O meaola ninii aoga e maua mai i totonu, lea e toe faʻaleleia ma fafaga ai le palapala, o lona uiga latou te faʻaleleia le ola o laau. O le tea ua faʻasusuina e toetoe o le selau pasene le puipuia o meaʻai mai iniseti leaga ma le tele o faʻamaʻi.

O aoga o laʻau o le faapalaga

  • O luga o laei.
  • Faʻateleina le tuputupu ae ma le fuaina o fua.
  • Toe faʻaleleia le tulaga lelei o le palapala ma faʻaleleia.
  • E sili atu le aoga nai lo tapenaga a le EM.
  • O loʻo i ai se fuainumera tele o microorganisms (e oʻo atu i le selau afe mea ola).
  • E faʻaaogaina mo le susunuina ma le faʻavaivai.
  • Puipuia fualaau faisua mai le tele o faʻamaʻi ma faʻamaʻi masani.
  • E faʻamalosia le vaega lau o laau ma o foliga masani o fua o laau toto ua faʻafouina.
  • Faamalosia ma faaleleia atili le puipuiga o le toetoe lava o laau uma ma laau totō.
  • Faamama le palapala mai mea leaga ma toxins.

Soo se eleele o le nofoaga o le ola o ituaiga meaola eseese, ae na o le lauti o le composti latou te ola i le tele o mea ma maua ai le tele o aogā. O lenei faʻavae sauniuniga faʻasaina e mafai ona maua ai ni tulaga lelei mo le tuputupu ae ma le atinaʻeina o aʻa o laau uma. Eseese ituaiga o anufe i se taimi pupuu e faamama le palapala o mea leaga ma avea ma humus. O meaola ninii e faateleina i le tele ma i se saoasaoa vave, fafagaina e le tasi le isi ma fatufatu se siosiomaga sili ona matagofie mo le atinaeina atoa ma le tuputupu ae o fualaau faisua ma teu fatu.

O le fufuluina o meaʻai e faʻatino saʻo i lau o laau, lea e mafai ai e le afe ma afe o meaola ninii aoga ona faʻatautu saʻo i luga o laau. O lenei oloa gaosia e avea ma puipuiga moni mo fualaau aina mai microbes pathogenic. O le totoina o mea taumafa e tupu saʻo mai i laulaau. O le vailaau faʻasaina e faʻaalia ai le gaosiga o le gaioiga, itiiti le faʻafefe o le susu ma sili atu le faʻaaogā o le carbon dioxide. O le pulupuluina o se mea e le vaaia i luga o laau totő, e aofia ai meaola taua ma aoga, ma e le faatagaina ai ni meaola faalafua.

E faʻapefea ona fai se laʻau faʻamalolo

Fua 1

O le a e manaʻomia se fagu vailaʻau e tolu lita, o se pusa mo le aquarium, faʻapea foʻi le vai e leai se paʻu (e mafai ona e sau mai le vaieli poʻo le timu) i le lua lita, sipuni o fualaau suamalie (e mafai ona e faʻamalosi, suka poʻo le molasses) ma pe tusa ma le 70-80 kalama o le faapalaga.

Fua 2

O se gafatia e 10 lita (e mafai ona e faʻaaogaina se pakete lautele masani), faʻamalosi tele-malosi, faʻamautu pe faʻafefe vai i le aofaiga o le 9 lita, 0.5 lita o le compost, 100 kalama o suamalie suamalie poʻo jam (fructose poʻo le suka e mafai ona).

Sasaa le vai i le sipuni i totonu o le pusa ua saunia, ona faaopoopo lea o le faapalaga faapalaga ma faapipii se compressor. Ua saunia le tea i le 15-24 itula. E faʻalagolago i le vevela o le potu o loʻo i ai le pusa o loʻo i ai le fofo. I le vevela pe a ma le 20 tikeri Celsius, o le a faʻaalu umi e sauniuni ai (e tusa ma le aso), ma i le 30 e lava e faʻafetaia ai sauniuniga mo le 17 itula.

I le tausisi i fautuaga uma o kuka, e le tatau ona i ai se manogi manogi. I se isi itu, o le a manaia le sogisogi e pei o le falaoa po o le palapala susu ma maua ai le tele o le puafiti. E itiiti le laʻau o le compostina - e tusa ma le 3-4 itula. E sili atu le aafiaga o lenei fualaau faasaina i le afa muamua itula.

E mafai ona fai suiga laiti i le fua. E mafai ona suia le faapalaga i luga o le ogalaau i lalo o ogasami, aspen poo maples. E leai se mea e faʻaaogaina ai anufe, anufe, siama ma isi meaola lelei nai lo le faapalaga.

E faʻapefea ona fai le laʻau o le faapalaga e aunoa ma se pamu poʻo se puluvaga

Afai e le mafai ona maua se compressor po o se pamu, ona mafai lea ona e saunia le vailaʻau e aunoa ma le malulu o le ea. O le ai ai le tele o taimi e itiiti le aoga o meaola laiti i totonu o sea sauniuniga, ae o lea ituaiga mea faigaluega e iai foi ona aoga aoga.

E tatau ona e ave se fagu lapisi e sefulu lita ma faʻatumu i le tolusefulu pasene palalaʻau matutua, ona sasaa lea o se vai seʻi vagana ai le tapuni o le vai i luga. A maeʻaeʻa, ona tuʻuina lea o le vaifofo mo se vaiaso. E taua tele le faʻafefiloi o le fofo ile tele o taimi ile aso (aso uma). I le vaiaso, o le a saunia le fualaau. Aʻo leʻi faʻaaogaina, e tumau pea naʻo le faʻalavelaveina i totonu o se sieve, laei poʻo le totipolo.

E mafai ona e faʻaaogaina se isi metotia o le faia o le laʻau o le faapalaga ma sina siʻosiʻomaga o le ea. E le manaʻomia se compressor poʻo se pamu mo lenei mea. O le a tatau ona ave se pakete lapoa ma faʻapipiʻi se laʻititi laʻititi i pu ile pito i lalo. E tatau ona sasaa le fofo i totonu o se atigipusa laitiiti ma tuu ai seia oʻo ina alu atoa le vai i totonu o se koneteina. A maeʻa lena, ona faʻafefiloi uma lea o le lapoʻa faapalaga ma toe sasaa atu i totonu o se atigipusa laʻititi. O lenei faiga e mafai ona toe faia i le tele o taimi ma o le a faatumuina le ea i le ea.

Le faʻaaogaina o lauti faʻamalaina i le aeration

O nei sauniuniga faʻapitoa e mafai ai ona faʻaleleia le gafatia o fatu ma faʻalauteleina le foliga mai o fua muamua pe afai e tuʻuina i totonu o se mea e tafe ai i totonu o se ato fagu. Ma o le a faʻamaʻi atoa foi.

O lenei togafitiga masani e faʻaaogaina mo le faʻamamaina o le eleele aʻo leʻi totoina fatu, faʻapea foʻi ma le faʻamaina o fualaau ua filifilia. O le fualaau faasaina e fesoasoani i le ola lelei o laau talavou i tulaga fou.

O le lauti faʻamalaʻau e leʻi faʻapalaina e mafai ona faʻaaogaina e faʻafefe ai le palapala mulching poʻo le palapala ile moega o le tautotogo. O lenei vailaʻau lautele e mafai ona "faʻafefe" le palapala ma faʻaopopo i le lua faʻalua tikeri o le vevela i le palapala. O lenei mea e mafai ai ona totoina fualaau faisua i le 10-15 aso ao lumanaʻi le taimi faatulagaina.

O le fufuluina o vai ma vai faʻafefiloi ma le laʻau faʻapala e faʻaleleia ai le tuputupu ae ma faʻavaveina le fuaina o fualaau 'aina ma fualaau faisua. O le faʻaleleia o le vai - e sili atu ona lelei le faʻaaogaina o se fagu pipiʻu ma se moli, ma e tatau ona faaopoopo se suāuu suauʻu i le vaifofo (mo le 10 lita o le vailaau faʻasaina - e tusa ma le 0.5 teaseti).

O le oloa maeʻa ua faʻafefeteina i le vai i le fua o le 1 i le 5 aʻo leʻi faʻamaʻaina, ma mo le pulupulu - 1 i le 10. O nei taualumaga e mafai ona toe faia pe a ma le 3 taimi mo le taimi atoa mafanafana, ma le maualuga o le 2 taimi i le masina.

Tea e faavae i le faapalaga o se vailaau faʻamaoni tutoʻatasi ma e le mafai ona suitulaga i ia auala aoga e pei o le faʻaaogaina o le mutia lanu meamata poo le mulch, o le fausiaina o moega mafanafana. E le mafai ona tumu le eleele ma tufatufaina atu naʻo le tasi sauniuniga faʻalaʻau. O le tele o mea faʻasalalau, o le sili atu lea o le fausaga o le palapala ma le tulaga o mea totō ua tupu.