Fale taumafanafana

Ata o le laau olo ma tulafono mo le ola i luga o lona tuatusi

Pe a taʻua se laau, o le mafaufauga e mafua mai ai se ata o se laʻau tele o le faamalu i le launiu o le cirrus.

O le mea moni, o lenei aganuʻu, o loʻo i ai meaʻai, teuteu, ma vailaau faʻataʻitaʻi, o loʻo i ai ni gaioiga e tele e seleseleina, ae leai se sootaga faafomaʻi i le mea masani o le togalaau Artemisia abrotanum poo le wormwood.

O le faʻamatalaga o le faʻagasologa o le tuputupu ae o le opu ma lona ata e le lautele e pei o mea e uiga i le tekinolosi mea taufaatoaga o le oona masani, ae o foliga vaaia ma mea totino o le seleselega e le itiiti ifo le manaia. Faatasi ai ma le sili atu i le selau ituaiga o vormwood, o se pi po o le laau a le Atua, e pei ona taua e tagata o le laau, e tu mai e le gata i ituaiga o laulaau, ae faapea foi i le mea moni e faapea o se laau lalelei. O fualaau malosi o vailaʻau wormwood, oʻo atu ile maualuga ma le afa, ma i le itu i saute ma lua mita, ua faʻamaonia e le lua poʻo le lona tolu, ma o se mea e mafai ai ona e fafagaina se pale sili, e oo i le 1 mita le lautele.

Tulu laau: ata ma le faʻamatalaga o togafitiga, mea manogi-meaʻai ma le teuteuina o aganuu

O le laau suamalie ua lauiloa i le tele o itulagi o le lalolagi. I le fanau mai, e foliga mai, o le laau e sau mai atunuu o Asia Itiiti pe mai Metitirani, ae o le aso e mafai ona maua i totonu o togalaau o Europa, lea na faʻalauiloa ai le laau i le aganuu i le 1598. I luga o le matafaga o Amerika i Matu, na folasia ai le wormwood i se senituri mulimuli ane, ma i Rusia, mai le taimi o Peteru le Sili, na ola ai le laau o le laau e avea o se laau toto.

O le mea e mataʻina ai, o le laau oona i le vao e maua i le itu i saute o le atunuu, mo se faataitaiga, i luga o le talafatai o le Black Sea o le Caucasus, faapea foi i saute sisifo o Siberia.

E ui lava i lona itu i saute ma le natura o le natura, o le wormwood faamalolo e matuā mataʻutia lava, ma e mafai ona ola le laau o le sua i soo se itu. O vao o lenei ituaiga o wormwood e amata i le vaiaso mulimuli o Aperila po o le amataga o Me, ma a maeʻa le masina, ona fai lea e le laau o se pale matagofie matagofie, lea e faigofie ona fausia pe a tatau ai.

O le taimi nei, o le au faifaatoʻaga latou te i ai ni ituaiga o laau i luga o latou laʻau, e pei o le ata, ma lau lanu lanumeamata ma laʻau siliva e sili atu ona masani ai mo vao. O le fuga o lenei ituaiga e amata i le 70-140 aso i le maea ai o foliga mai o lanu lauusiusi, e faapena foi i le ogatotonu ole taimi e le mafai ai ona vaai i ni mea vaivai e aofia ai fugalaau paʻepaʻe po o samasama.

O fatu o le vormwood o le vailaʻau e leai se taimi e seti ai, pe e te le o vevela.

Auala e faʻaleleia ma totoina ai laau

Afai o isi ituaiga o meaola e faigofie ona faʻapipiʻiina i luga o laʻau, ona le mafai ai lea e le rhizome ole laau ona tuʻuina atu ia tila, ae o le togavao e faigofie ona vavaeina, e mafai ona vaevaeina laau, ma e mafai ona maua ni lala e mafai ona maua mai i luga o laʻau.

A oʻo i le afa lona lua o Iuni, o le a amata ona faʻamalosia e lala talavou o le laau fuʻa:

  • 'otiʻoti e tipi mai le 10 i le 15 cm le umi, ma le 3-4 internodes;
  • mo se aso, 1.5-2 cm faʻaleleia mea totō i le aʻa poʻo le heteroauxin e faʻamalosia aʻafia ma aʻafiaga;
  • ua fufuluina ma selesele i le paluga o le tasi vaega o le humus ma vaega e lua o le oneone, e loloto ile 2-3 cm.

O laau laiti e tatau ona i lalo ifo o le ata mo le ono vaiaso. I le taimi nei, o se fagu e iai aʻa o le lala o le laau e masani ona faasūsūina ma siakiina e taofia ai le pala o lala. I le afa lona lua o Aokuso, o laau toto ma le aʻa o le aʻa o loʻo faʻapipiʻiina ile eleele. E masani lava i le amataina o le tau malulu, o le fua o le laau, i le ata, ua faʻalauiloaina lelei ma puleaina le faʻatuputeleina o le 40-50 cm le maualuga.

Afai o le totoina o mea e maua i le afa lona lua o le taumafanafana, e sili atu le aua le faʻafeiloaʻi fualaau i le togalaau, ae tuʻu ai mo le taumalulu i luga o se fale malulu poʻo se potu foi. I taimi o le taumalulu malulu, e le sili atu i le tasi aso uma ona malūlūina vaovao i aso uma 7-10, aʻo le masani ai o le wormwood toetoe lava o laʻau uma, e taofi le vao, ma faʻapipiʻi mai i le mea e faʻapipiʻi ai lau laʻau, lea e amata ona ola i le tautotogo. I se tulaga talitutusa, e mafai ona e faʻalauteleina se togavao o vormwood faʻataʻitaʻi ma le fesoasoani o le maualuga o le palapala, lea o loʻo totoina ai laʻau i le palapala, faʻapipiʻi i le eleele ma faʻasusu.

Afai ua i ai se laau o loʻo i luga o le fasi fanua, o vaega laiti ma le 3-4 lala ma se rhizome e lava le atinaʻe e mafai ona vavae ese mai le matua matua ma se suo.

Afai e mafai e le fai togalaau ona maua ni fatu laʻititi o lenei laau e le masani ai, ona mafai lea ona tupu mai le laau o le tovine mai ia i latou na o fatu laau. Pe a tupu se laau o se laau e pei o se togalaau i totonu, o se laau toto e vave ona totoina e tatau ona teuteuina ma fafagaina lelei, aua i se vaitau e mafai e se laau talavou ona fausia e oo atu i le 20 pine o le 75 cm le uumi.

Filifiliga o se taupulepulega mo le tupuina o laau

O le mea e fai ai le vailaʻau poʻo, e pei ona fai mai tagata fai togalaau a Europa, o le a ola le vao vao, e tatau ona susulu, ae puipuia mai le matagi. O le eleele mo le totoina o le kulimi e tatau ona lafoaʻi, ia lava le paleni ma le faaituau. Afai o le eleele:

  • o loʻo i ai se gaioiga eletise; e tatau ona faʻaopoopoina le falaoamata poʻo le falaoamata meli;
  • matitiva i meaʻai, eli ma le faʻapipiʻiina o meaola totoʻa;
  • mamafa tele, peʻa ma oneone e tatau ona faaopoopo.

E sili ona lelei le totoina o se laau i luga o le itu i saute o le pa, togavao maualuluga poʻo le fausiaina, ina ia lava le malamalama ma le vevela o le vao e aunoa ma le pau i lalo o le osofaiga a se matagi malulu.

I lenei tulaga, o se seleselega e mafai ona taofiofia le malulu ile -25 ° C le taumalulu e aunoa ma ni fale puipui. Ma afai e faaleagaina ia togitogi laiti o le vaovao, ona oʻo lea i le vaitau o le taumafanafana o le aso e tafao lelei ai le laau ma vave totogi ai tupe gau.

E faʻafefea ona faʻamafanafanaina se laau oona, ma pe faʻapefea ona tausia le fualaau aina?

E lelei le tali a le laau i le faʻaleleia ma le ola i luga o le eleele lafulemu, o lea la ao le i totoina se laau i luga o sikuea sikuea taʻitasi o palapala e faia:

  • 6 kilokalama o fugalaau faʻasaina;
  • 15 g o le ammonium nitrate ma le potassium chloride;
  • e tusa ma le 30 kalama o le superphosphate.

O lea la o le vao e iai se nofoaga mo le tuputupu aʻe, e totoina ai vao wormwood i se mamao o le le itiiti ifo ma le mita mai laau vavalalata, sei vagana ai ua faʻaaogaina le laau oona, e pei ona i ai i le ata, e faʻapipiʻi ai le ola lanu meamata. O iinei, ua vaeluaina ai le mamao ma latou mataʻituina ma le totoʻa le fausiaina o le palealii ma le tupu aʻe o ni mama fou.

I le vaitaimi o le faʻasalalauga, o loʻo totoina lelei ia togalaau. O vao matutua o vormwood faʻamaʻi e faigofie ona faʻafefe taimi malogo, ae aua nei faʻafeiloaʻi le tele o le eleele. O le eleele i lalo o le laau o le laau e matala, saoloto mai vao ma lau paʻu, ma aua foʻi nei galo e teu le laau, lea i le tautotogo ma i le afa lona lua o le taumafanafana e manaʻomia ai le gaosiga o le minerale, ma o mea faʻalaʻau mo laau e faʻaofiina i le tautoulu.

Faʻaaogaina o meatotino ma le faʻaaogaina o laʻau lanumeamata lanumeamata

E masani lava o lenei aganuu e toetoe lava a le fiafia i meaola faalafua, o le tuputupu ae o laau o le a leai se afaina e oo lava i le amataina. Ae o le vao e oo i le 10 tausaga le matua o le a avea ma puna lelei o le lanumeamata, e le gata i suauu taua, e maua ai le lau o le manogi fou, o faamaumauga o camphor, citrus ma pine pine, ae faapea foi le oona masani, coumarins, flavonoids, tannins ma minerale, faapea foi ma vitamini.

Mo togafitiga ma togafitiga faafomaʻi, o vaega pito i luga o laʻau ma lau laʻau talavou o le laau o loʻo i ai, i le ata, sili ona mauoa i mea gaosi.

O le meafaitino o le laau i lalo o le faʻaaogaina o vailaau faʻaleagaina e faʻaaogaina e avea o se vaifofo mo le anemia, faʻasolosolo parasitic ma tiga o ituaiga uiga eseese, o laʻau e faʻaaogaina e avea o se fofo mo vaʻavaʻaveʻa ma tuʻimomomo, faʻaogaina o gaioiga ma faʻalavelave o le tino. I Siamani, i le mea e ola ai le laau oona faatasi ai ma togalaau masani, ua faaopoopoina laʻau fou ma mamago i aano o manufasi ma taaloga, sauga ma soupeti. E lelei foi le vailaʻau i vaʻa, pastries, fualaʻau ma mushroom pickles. O vailaau oona e faia i luga o laʻau ma laʻau o le vormwood ma le tipi.

O le manogi e tutusa ma le manogi o le meaʻai e naʻo fua laititi, e faʻateleina, ma o le moni o le leo o le wormwood ua i ai i totonu. A faʻaaogaina lenei laau i meaai, e taua le manatua e pei o ituaiga uma o wormwood, e aofia ai alkaloids ma i le tele o mea e mafua ai faafitauli o le soifua maloloina.