Laʻau

E faʻapefea ona faʻapupulaina le faʻaoga mai fatu i le fale?

I totonu o laau uma o loʻo i totonu o fale, oi latou e tutupu vave ma fiafia i mata o loʻo olaola lelei e sili atu ona tosina. O se tasi o ia mea o le faʻaaogaina lea, poʻo le mea e taʻua o mea e totonu ole fale. O le aganuu e le manaʻomia ai le tausiga faʻapitoa; faatasi ai ma le faʻavaveina o vai ma luga o laʻei, e fuga mai i le taumalulu. E faʻapefea ona tupu lenei fugalaau mata i le fale, o le a tatou mafaufau i lenei tusiga.

Faʻamatalaga ma uiga o faʻatau

O le lauʻeleʻele o le fugalaau o vailaʻau ma vailaʻau oona. O le laau e patino lea i ituaiga o vao o le aiga Malvaceae. E vave lava ona maua le maualuga o le tama talavou, ma faʻalautele tele i le pito i lalo. Laʻau lapopoa (8-10 cm) e foliga tutusa ma foliga lelei. O le aganuu e fuga mai i foliga o foliga mai o le logo, e le gata i le tasi o le ovary ma se vaega.

O fugalaau e le manogi, ae maua ai se fiafiaga matagofie. E i ai le tele o ituaiga o faʻataʻitaʻiga, o le eseesega autu lea o le lanu lea o faʻaletonu. I le vao, o le aganuu e amata mai ia Aperila ia Tesema.

E mafai ona tupu le fatuga mai fatu?

O fugalaau e masani ona faʻaaogaina le abutilone e faʻaaoga ai fatu e aoina i le fale pe faʻatau i se faleoloa faapitoa. O le tuputupu ae o se fugalaau mai le maina e manatu o se faagasologa manaia, ae e manaʻomia le gauai. Aʻo leʻi faʻaaogaina fatu, e tatau ona e faʻamalamalamaina o latou ola ola. O le seleseleina i le tolu tausaga talu ai na matua gau ai le pasene o le germination.

O fatu o se fugalaau e ola i le fale ei ai lona tomai lelei.

E mafai ona faʻaleleia le tau i le tausaga atoa, ae sili atu ona saʻo le faia o lenei mea i le tautotogo. Fatuina sauniuniga o fatu:

  • afifi fatu i totonu o se solo;
  • faʻafefe vai faʻafefeteina ma se stimulator tuputupu aʻe (phytosporin);
  • tuu mo le 12 itula.

Faatasi ai ma le totoina, e mafai ona e faʻaalu lou taimi ma tuu fatu i totonu o le vai mo ni nai aso mo le faʻamaʻi. Faatasi ai ma lenei metotia, o vave totogo e vave tele. Laʻau suamalie pe faʻafefeteina ua lūlūina i le eleele ma se fausaga malamalama. E faigofie ona saunia le suʻega tutoatasi mai palapala, peʻa, oneone.

A maeʻa le susu o le palapala ua saunia, o fatu e totoina i le loloto o le 5 mm. Ina ia faia se gaosiga o le kiona, e tatau ona e ufiufi le ulo poʻo le atigipusa ma se ata. O le maualuga o le taumafanafana mo le germination e mai le 15 ° i le 20 °. Faʻamala le faʻalelei i aso taʻitasi ma, pe a tatau ai, faʻamamaina mai le fana fana. O ata e faaalia i le aso 15-25.

E le o se mea e tatau ai ona faʻafefe i luga o fualaau, faʻapea foi ma le faʻafefe o latou. Ina ia mautinoa le totoina lelei mo le faʻavaivai, e fautuaina le Energena.

A maeʻa ona faʻaalia le 3 lau i luga o le fana, ona totoina lea o le laau i totonu o le isi ipu. Afai ua faatuina e le auala se vevela vevela o le tau, o le a totogo i luga i le togalaau. Aua le faanatinati ma se gaioiga pe afai o le vevela e itiiti ifo i le 7-10 °.

Fualaau Abutilon mo le totoina

Manatu lauiloa mo le fale ma le togalaau

O ituaiga fugalaau taʻitasi e tatau ona gauai ma e moni le taua.

  • Abutilon Darwin ausia le maualuga o le 1 mita. Laʻau i luga o petiles o loʻo i luga ua i ai le pito i luga. O laʻau moli moli e faia ile laulaʻau o le 1-3 pi. Vaitaimi: mai ia Aperila ia Setema.
  • Amazonian Abutilon e leai se sili atu i le 1.5 mita le umi. O le vao e masani ona iai i se fuainumera tele o moli mataʻina ma se foliga o le lau o le olonoa. O inflorescences e faia i le fugalaau e tasi ma se mumu mumu sesega ma se corolla samasama. Faʻasalaga lelei, e fuga i le tausaga atoa. I le faʻaopopo atu i le nonofo i le fale, e faigofie lava ona ola i luga o nofoaga tatala. O le vao e tatau ona nonoa pe totō i totonu o se laau toto.
  • Sello O se laʻau faʻapitoa e oʻo atu i le maualuga o le 2 m. O loʻo lafoaʻi, faalava, laulaʻau atoa poʻo le tolu-lobed. Malamalama i le lanu violē o loʻo ufiufi i vela piniki. Vaitaimi: Iulai-Tesema.
  • Vine vine Abutilon ausia le maualuga o le 1.5 mita. O lau o le lanu lanumoana lanumoana e aofia ai le 3-5 laula. O inflorescences ua faia e 3-4 fugalaau lavender-blue ma vela mumu. Taimi o fugalaau: Me-Setema.
  • Faʻasalaina Abutilon e oʻo atu i le 1.7-2 m, e faʻaalia e moli palamole mūmū, o ona faʻavae e laʻititi ona faʻaleagaina. O lau o le fatu e faia mai le 3-6 lobes o se foliga saʻo, o lanu paʻepaʻe e mafai ona iloa i luga o se lanu meamata. O se fugalaau e tupu mai i le fusi o le laulaau (1 inflorescence). Lanu lanu samasama e maua ai le matagofie matagofie o le laau i le vaitau o le fugalaau galue (Iuni-Setema).

Tulafono faʻavae

O le nofoaga sili ona lelei e tulaʻi mai ai, o se nofoaga lelei ma faʻasalaga. E le tatau ona e filifilia nofoaga lata ane i fale poʻo puipui, o le a fetogi ma pauu fugalaau. O le penumbra o le aoauli e maua ai tulaga lelei mo le atinaʻe masani o aganuu.

A e totoina le tipi, e tatau ona e masani muamua i le la ma le ea. Afai e vevela le tau, o le fagu o loʻo i ai le pipi e tuʻuina i totonu o le togalaau ile faapaologa.

O le eleele e tatau ona lelei (le mautonu pe pisia), ae i le taimi lava e tasi. E sili atu le lelei o le faia o se pu i le 40-50 cm, o le loloto o le 30 cm, o le a mautinoa ai le televave o le tuputupu ae o le matagofie o le vevela.

Fatuga o le Abutilon Sprouted

E mafai foi ona ola le Abutilon i luga o le fasi fanua faatasi ai ma le fesoasoani a fatu. O le faasologa o le tau e aofia ai laasaga nei:

  • fufuluina o fatu afifi i se solo i le vai seʻia oʻo ina tupu mai le foliga (pe a ma le 12-16 aso);
  • faʻamaoaigaina o fanua tatala i le paʻu;
  • totoina fatu fatu i le loloto o le 1-3 cm;
  • pusi ma mea e faʻaaoga ai minerale;
  • pe a oʻo atu lauʻau i le 20-25 cm le totoina i totonu o le pu sauni.

Afai e tatau ai, pe a maeʻa se mea e faʻaaogaina, fai se paluga e fai ai se togavao.

Tausiga o togalaau

O le Abutilon o se laau telefoni, o lea e tatau ai ona e mautinoa o loʻo faʻalatalata le ulo i le faamalama. Faʻaaloalo ile malamalama ole la. O tulaga faapena e faia pe a tulaʻi i luga o le laufanua tatala. I aso vevela, e tatau ona e tausia le faʻamamaina o le laau, ona o le agavaʻaina lelei o aganuu i se siosiomaga malie. Le itiiti ifo le taua o le fafaga i le taumafanafana, e tatau ona tele. I le taumalulu, e tatau ona e tausi lelei e le malogo le eleele.

E tatau ona faʻafefeteina le suauʻu i totonu ole vai faʻavaivai poʻo le vai. Aua nei faʻaaoga saʻo le vai mai le suavai.

I le bait abutilon, e filifilia e le au faifaatoaga fugalaau fualaʻau ma mea faʻasaina, ma fefaʻasoaaʻi i latou. O le tuputupu ae vave ma le umi o le vaitau o le fugalaau e manaomia ai meaai masani, o le mea lea, e tatau ona fafagaina le laau i le tasi taimi i vaiaso uma, mai le amataga o le tautotogo seia oo i le tautotogo. I le taumalulu, e le manaʻomia le fafagaina o le aganuu.

O laau e fai pe a totoina se laau i totonu o le tasi ogalaau e oo i le 20-30 cm, sosoo ai ma le tipi i le ½ le uumi. O lenei metotia o le a maua ai le paipa lelei e toetoe lava mai le faavae (2-3 cm mai le eleele), faatasi ai ma le itu e 4-5 itu. A maeʻa sina taimi, pe a oʻo atu le umi i le 20-25 cm, e tatau foi ona vaeluaina i le afa e tuʻuina atu ai le foliga manaʻomia.

Laʻau totō i totonu o se ulo e tausi lelei

Tofiga

O ituaiga o fugalaau e lau lanu meamata e faʻaaoga e faʻaaoga ai fatu ma togi faʻamaʻalogaina (ituaiga faʻatasi ma se lanu moa - na o ni mea e seleseleina). Mo le tipi, vine po o paranesi pe a uma le vavaeina o le 10-12 cm le umi ma le tolu lau e talafeagai.

Pests ma faʻamaʻi

A oʻo ina tuputupu ae, e mafai ona e feagai ma ni faʻafitauli:

  • o foliga vaaia o mealybugs;
  • osofaiga o aphids;
  • faʻaleagaina le laau faʻatasi ma se apogaleveleve mite po o le paʻu;
  • aʻa e pala.

O tausiga le lelei e mafai ona faʻaosoina ai le maʻi, o lea e taua ai le mulimuli i tulafono uma ua fautuaina.

O se laau teuteu lelei o le a avea o se mea teuteu matagofie o totonu o le fale, o le a aumai ai se leo lelei pe a teuteuina le laufanua o le saite.