O laau

Santolina

O le manogi laʻau moli Santolina (Santolina) o se sui o le aiga Astrovidae, poʻo Compositae. I lalo o tulaga masani, o lea ituaiga laau e mafai ona maua i Europa i saute. E tusa ai ma faʻamatalaga na maua mai i punaoa eseese, o lenei ituaiga e tuufaatasia mai le 5 i le 24 ituaiga. O lenei laau e matua faʻatusatusa, e mafua mai ona totoina i totonu o le togalaau ma fale. I nisi o ituaiga, o le laʻau e faʻaaogaina e avea o se faʻaopoopoga vevela, ma e faʻaaogaina foʻi e pei o se moa.

Santolin

O le maualuga o Santolin e ese mai le 0.1 i le 0.6 mita. I luga o le fulufulu poʻo le faigofie (i nisi o taimi umi) laupepa pepa o loʻo i ai se fuga o le lanu uliuli. E mafai ona tupu mai luga o le laʻau i le 10-25 senitimita, i lo latou pito i luga o fugalaau e aoina i lanu samasama poʻo paʻepaʻe papaʻe, e tusa ma le 20 milimita le lautele. O meaola ma laʻau o lenei laau e manogi, aua o loʻo aofia ai foi suauu taua. O fuʻa ua matauina mai ia Iuni ia Aokuso. O lenei aganuu, lea e sili ona teuteu, ua tupu aʻe i luga o mauga, galu o galu, ma i totonu o togalaau papa.

Santolina i luga o le eleele

O le a le taimi e toto ai

Mo le totoina o le santolina, ua fautuaina e filifili se vaega o loʻo i fafo o loʻo i totonu ole lumanaʻi e puipuia ai le matagi. Pe a tupu aʻe i se nofoaga malulu, o le vao e avea ma mea e faʻafefeteina, faʻavaivaia foliga, latou foliga foliga mataga ma leaga. O le eleele e talafeagai mo le totoina e tatau ona faʻamago, ma faʻatagaina foʻi le faʻaleleia lelei o le vai ma le ea. Afai e matauina i le eleele le maelega o le susu, ona vave ai lea ona mate vave le vao. O le mea lea, e le talafeagai le susu o le palapala mo le totoina o le santolina. I luga o laufanua pala, o le fuga o lenei laau e sili ona matagofie. Afai ua tupu i luga o le eleele lafulemu, o le a tupu tele le vaomatua, ae o le a totogo. E sili ona lelei mo le totoina o lenei togalaau e talafeagai ma le papaʻu po o le oneone lanu. E tatau foi ona maitauina e tatau ona loloto le loloto o le vai i luga o le saite.

Aʻo le i amataina, o le palapala i le nofoaga ua filifilia e tatau ona eli. Afai e mamafa le palapala, ona tatau loa lea ona faaopoopo i ai i le taimi o le eliina, maa paʻu po o oneone lelei, lea e faʻalauteleina ai lona alavai.

Santolina ua tupu i luga o laau toto. Lauina o fatu na gaosia i aso mulimuli o Fepuari po o le muamua - ia Mati. Ae peitai, ao lei amataina le luluina, e tatau ona fusi fatu, ona o lea ua tuu i luga o le fata o le pusaaisa ua fuafuaina mo fualaau faisua, lea e tatau ona tuu ai mo le 4-8 vaiaso.

Faʻamasinoga faʻavae

O le luluina o fatu e faia i pusa na tumu i se malamalama, sina paluga oneone. O fualaau mai luga e tatau ona ufiufi i se ata tifaga, ona faʻamamāina lea i se nofoaga mafanafana ma lelei. O fua muamua e tatau ona tupu 15-20 aso pe a uma ona lulu. O fualaau aina e manaʻomia ona tuʻuina tutusa lelei le tausiga pei o fualaau o isi laau. O le taloina o laau e faia pe a uma le lua poʻo le tolu faʻataʻitaʻi laʻau lauʻeleʻele amata ona faia i totonu, mo le faʻaaogaina o masini peat-humus taʻitasi pe tioata. A maeʻa ona tupu malosi le laau, e manaʻomia ona faʻamaʻaʻaina, ona toe totoina lea ile eleele, latou te faia lenei mea i aso mulimuli o Me poʻo le muamua - ia Iuni. O le faʻaleleia o loʻo faia ile aso timuga poʻo le afiafi pe a uma le goto. O le tele o lua totoga totō e tatau ona iai ina ia fetaui ma aʻa o laau totino, faʻapipiʻi faʻatasi ma se ufiufi o le eleele. O laau totō e tatau ona faʻafeinu i le faʻaaogaina o sina vai itiiti. A maeʻa le susu i le eleele, e tatau ona mou ese uma mea.

Santolin Care i le Faatoaga

O le tuputupu ae o lau togalaau e faigofie tele. I le faia o lenei mea, e manaʻomia e le vao ona tuʻuina atu timuga talafeagai lelei, faʻamalo le fogaeleele latalata ane i laau, aveese le mutia vao, fafagaina, faʻaputuina o mea leaga, ma saunia ai laau mo le taumalulu i le taimi.

E faʻafefea ona faʻaleleia le vai ma fafaga

E tatau ona faʻaleleia ma faʻaleleia le faʻatau. O lea ituaiga laau e sili ona puipuia i le lamala. Afai e timu e le aunoa i le taumafanafana, ona mafai lea e le vao ona faia e aunoa ma le fafaga. Ae ui i lea, i se vaitau umi umi, o le a latou manaomia le faʻaleleia o le suāvai. Afai o fua o lenei laau e liu samasama i le ogatotonu o le vaitau o le taumafanafana, ona avea lea o le le mautonu o le susu i totonu o aʻafiaga. Ina ia faaleleia lenei mea, e le manaʻomia ona e faʻafefeina fugalaau mo sina taimi. E tatau foi ona maitauina e tatau ona faia na o le suavai pe afai o le pito i luga o le eleele e mamae lelei.

O le fafagaina o le santolina e faia i le taimi o le tuputupu ae malosi 1 taimi i le 7 aso. O le faʻalauiloaina o se vaifofo o fualaʻau faʻamaʻi ma sina vaega tele o le nitrogen e amata i le tautotogo pe a maeʻa le tuputupu ae malosi o vao. Ia Aokuso, e tatau ona taofi le faʻamaina o le eleele. E tatau ona maualalo le faʻaogaina o vaifofo paleni, ona o le i ai o le tele o meaʻai i totonu o le palapala e matua leaga lava lona aafiaga i le fuga.

Faʻafefea ona faʻaleleia ma faʻafeiloaʻi

Afai e te ola tupu i le nofoaga e tasi e aunoa ma ni suiga, ona amata loa lea o lona pa'ū. I lenei itu, o le totoina i vao e manaʻomia i le 5 po o le 6 tausaga i le tautotogo. I le taimi o le totoina, e tatau ona faia le vaeluaga o le vao.

E tatau ona aveeseina vao mai le eleele ma vaevaeina i ni vaega, ae e tatau ona manatuaina i luga o vaevaega taitasi e tatau ona iai ni vaega ma se vaega o le rhizome. O nofoaga e tipi e tatau ona fufulu i le malala. Sa totō Delenki i lua totō, lea e tatau ona saunia muamua. E tanumia i le palapala i le mea e amata ai le fusi o le aʻa. I le tautotogo, e fautuaina ai le maualuga o vao, ina ia oʻo i le taimi o le totoina, o lālā talavou e fausia i le vao.

O lea ituaiga aganuu e mafai foi ona faʻalauteleina e ala i le vaʻaia. O lo latou seleseleina o loʻo faia ia Mati, mo lenei faamoemoe, o togi o lenei tausaga e tatau ona vavae ese mai le vao. Nofoaga o fasi pepa o loʻo tuʻuina i totonu o se vaifofo o se soʻo e faʻamalosia le faʻavaeina o aʻa, pe a maeʻa ona totoina laʻau i le oneone, ma ufiufi i se ata tifaga. A maeʻa le tuputupu ae o laulaau laulaau laiti e amata i le tipi, e tatau ona totoina i totonu o koneteina. Seia oo ia Iuni, e tatau ona latou tuputupu ae ma malosi, mulimuli ane ua totoina i se nofoaga tumau.

Togi

A maeʻa le toto o le fale ia Aokuso, e tatau ona faapuupuuina ia upega i le 2/3 o le umi. Faʻafetai i lenei mea, o le a tumau le foliga o le togavao ma e le pa'ū. Pe a faʻatupulaʻia lenei aganuʻu e pei o se laʻau teuteu po o se laau toto, e tatau ona vavaeeseina ona aʻafiaga aʻo leʻi maeʻa. O Santolin e maualalo lona tetee atu i le malulu ma e mafai ona fasiotia pe a tupu aʻe i le ogatotonu o latitudes i totonu o le malo. Ina ia aloese mai lenei mea, e tatau ona ufiufi laau vao. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona ufiufi i se atigipusa laupapa lapoa, o loʻo ufiufi i le vaʻa, mea taualuga, lutrasil poʻo le ata tifaga. O mea ufiufi e tatau ona faʻapipiʻi i se mea mamafa, mo se faataitaiga, piliki, a leai e mafai ona ave e le matagi. Ae ui i lea, ao le i tuʻuina le atigipusa, o le pito i luga o le eleele lata ane i le vaomatua e ufiufiina i luga o ni faʻala, vavao lala poʻo oneone e faʻafefiloi ma fafie. I le tautotogo, e tatau ona aveese le fale, ma a uma ona faʻafefete le kiona, o le luga o le saite e ufiufi i le otaota. O nisi o fai togalaau mo le taumalulu extract Santolin mai le eleele ma totoina i totonu o se ulo, ma latou tuu i totonu o se potu malulu. I le tautotogo ua toe totoina o ia i le togalaau.

Maʻi ma faʻamaʻi

Santolin e matua teteʻe i faʻamaʻi ma faʻamaʻi. Ae peitaʻi, afai e matauina le vai i le eleele, o le a tupu ai le pala i le aʻa. I le tulaga pe a lapisi lapisi i luma o le taimi, e mafai ona e mautinoa o lenei mea e mafua mai i le faʻavaivai o le vai i le palapala. E manaʻomia le faʻamamaina o pasi i se vaifofo o se sauniuniga faʻamalosi, ona le mafai lea ona faʻafeinuina mo sina taimi. A mavae sina taimi, o le a toe matagofie ma ola maloloina ia laau.

Afai e ola le vao i totonu o se fale paolo, e mafai foi ona mafua ai ni faafitauli ia i latou. E ui lava i le mea moni o lenei aganuu e puipuia mai le lamala, ae manaʻomia pea ona faʻamamaina faʻaleumalie, a leai o le a mate i le eleele matutu.

Ituaiga ma ituaiga o santolini ma ata ma igoa

Faatoagaina e le Faatoaga le 5 poo le 6 ituaiga o santolina, o ia mea uma ei ai ona lava le lelei ma lelei.

Santolina Neapolitan (Santolina neapolitana)

O lenei meaola e sili ona malosi, o le maualuga o le vao e mafai ona oʻo atu i le 100 centimita. O lenei ituaiga meaola e eseese ituaiga o Pritti Carol ma Weston, lea e na o le 16 simita le maualuga. O inflorescences ei ai foliga lanu ma lanu samasama. Latou te foliga matagofie i luga o se lanu meamata o laupepa laulauina. Talu ai ona o lenei meaola e vevela, e masani lava ona totoina i totonu o se falesafa alpine.

Cirrus Santolina (Santolina pinnata)

O le maualuga o le vao e tusa ma le 0.6 mita. O le umi o laulaau vaʻa lauusiusi e tusa ma le 40 mm. I luga o ni nai uumi, o ni mea faʻapitoa o le lanu moli.

Santolina greenish pe greenish (Santolina virens)

O lenei ituaiga o meaola e faʻaalia e le tele o le faʻamalosi, e mafai ona tatalia gutu i lalo ifo o le 7 tikeri. O lenei meaola, e le pei o isi, o loʻo iai ni laupepa lafoaʻi o lau lanu lanumeamata. Faafetai i lenei mea, mai se mamao e mafai ai ona sese se vaomatua mo se puao lanumeamata lanumeamata. O laʻau ma vine laiti o lenei laau e masani ona faʻaaogaina e avea o se taimi e faʻaalu ai ipu. O laʻau paʻepaʻe-paʻepaʻe paʻepaʻe o loʻo i ai se foliga lautele.

Santolina alofa (Santolina elegans)

O lenei meaola e iloga ona o lona faʻailoga ma le faʻamaoni i le vevela o le ea. Ae ui i lea, o le laumei faʻamaonia ma le matagofie e foliga manaia. E fetaui lelei mo le faʻaleleia o totonu poʻo totonu o se lau. I luga o le vaomatua i ni uumi uumi i le tele o mea leaga-ato o foliga lanu ma lanu samasama.

Santolina rosmarinifolia (Santolina rosmarinifolia)

O paʻu lapopoa, umi, lapisi lapisi e iai le manogi manogi olive. E taua tele o suauʻu i soʻo se vaega o lenei ituaiga meaola, o le mea lea, o se santolina e masani ona faʻaleleia e avea o se laau vevela ma teuteu.

Santolina cypress (Santolina chamaecyparissus), po o le silver Santorina

O lenei ituaiga e pito sili ona lauiloa i totonu o faifaatoaga. O se laau vaʻaia ma le manogi e oʻo i le 50 centimita le maualuga. Ua fafaguina fatuga ma fugalaau fiafia tele. E ui o laiti laulaau laiti, e valiina i se lanu lanumeamata, lea e sili atu i le taimi ma le matua o le vao e suia i le siliva siliva. O inflorescences ei ai foliga lanu ma lanu samasama. O fuālaʻau i lenei meaola e matauina mai ia Iulai ia Aokuso. O lea ituaiga o fugalaau e eseese ituaiga Smol-Nels ma Nana, ma e i ai foi le ituaiga o Edward Bowers, o ona foliga e valiina i le lanu o le kulimi.