O le togalaau

Tui tuitui - vao leaga

Tui le vao (Sonchus) o se genus o laau o le aiga Asteraceae. Tausaga taʻitasi, tausaafia po o manulele masani, o nisi taimi e lūlūina i le faʻavae. O le ituaiga e aofia ai le 70 ituaiga. Faatoaga toto le togatao (Sonchus oleraceus) ma le lulu le vao vao (Sonchus faʻailoa) o vao. O nisi taimi o le ituaiga o vaovao ua taua o le lulu vao.

Fualaau talavou totoa. © carol

Faʻamatalaga

O aʻa e umi, lelei le atinaʻe (faatasi ai ma ni fesoasoani). O le aʻa o le lūlūina o le vaitama o loʻo faʻaalia e se faatulagaga faʻapitoa. O le aʻa autu autu e le pala i totonu o le eleele e sili atu ma le 50 cm. O aʻa uumi umi e lautele, e oʻo i le mita e tasi pe sili atu foi, e le sili atu nai lo le 6-12 cm O le aʻa atoa o le lulu o le vaotuitui e matua leaga lava, e oo lava i vaega laiti o aʻa (e oo i le 3 cm) umi) e mafai ona maua aʻa ma fai ai ni fuʻa. O le faʻalauteleina o le lulu o le vaitui i fua o faatoaga e toetoe lava ona mafua ona o le fatuina o aʻa. O le 'au e saʻo, glandular-lauulu pe glabrous i le pito i luga. Lalaga faʻamalosolo faʻatasi ma le tolu o lobes, faʻapipiʻiina taligalu i le pito i lalo. O lau pito i luga e atoatoa. Inflorescences o ni ato lapoa, i le setete e oʻo atu i le 3 cm le lautele. Toto le tovine mai ia Iulai ia Setema. O Achenes o le oval, oblate, 2.5-3 mm le umi, 0.75-1 mm lautele ma 0.4 mm le mafiafia. E lanu enaena enaena, e felafolafoaʻi solo i le tumutumu, e vavalalata i le faavae, ma le 5 ae oso mai i luga ole liva umi. O le lele mai lauulu paʻepaʻe faigofie e faigofie lava ona vavae ese mai le tino.

Tufatufaina

Toeitiiti lava o Europa uma ma Aferika i matu, o se tagata ese i Amerika, Ausetalia ma Iapani. I Rusia: o le vaega atoa o Europa, o le Caucasus, o le itu i saute o Sisifo ma Sasaʻe Siberia, i matu o Asia Tutotonu, o Sasaʻe Mamao.

Faʻatoʻaina le togalaau (Sonchus oleraceus). © Ixitixel

Taua

O le veleina e mafai ona fesoasoani i le tau e lūlū le vao. I le tautotogo, o meaʻai e maua i aʻa e lagolago ai le tuputupu ae o le vegetative o nei vao vao. I le 2 vaiaso muamua, o aʻa, saunia o togalaau, ua matua afaina, ma na o le laau vegetative lea ua tulai mai ua amata ona tuuina atu meaʻai i aʻa. Afai i le taimi nei e faʻaumatia le vaega eletise o le laau, o le a toe faʻafouina le vegetative i le tau o aʻa, faʻavaivaia atili ai. O le mea lea, o le toe totoina o vao vao i le 2 vaiaso, e mafai lava ona faʻamalo atoa.

O le tagi i le luluina o le vaomalo e fesoasoani i le eliina ma le filifilia o rhizomes, i tulaga ogaoga - masani ona moa. I le popofou o le tautotogo, totoina le vaotuitui i luga ae e mafai pea ona toso ese mai le eleele susu.

I le autumn, pe afai o le palapala ua afaina i fatu o vao, e faʻaaoga ai se togafitiga e leai ni laupapa, o loʻo tumau pea fatu i luga (i se tulaga lelei). O fua na totogo i le tafaʻaiga e tasi poʻo le tautotogo e sosoo ai o le a faʻaumatia e le malulu po o le taimi muamua o le galue. Ae pe afai e lūlūina le eleele ma eliina i se suo, o le a "salalau" fatu i luga o le palapala atoa, e totoga, ma afai e le talafeagai mo le totoina, o le a faʻavaivai, tausia le germination mo le 20 tausaga pe sili atu. O le mea lea, e le mafai ona motusia ia pulubulu na faia i le taimi o le eliina.

Suia le togalaau, po o le lulu lanu samasama, poo le luluina vao (Sonchus arvensis). © 4028mdk09

O se auala faigofie ma le faigofie-e faʻaaoga ai le teteʻeina o vao le talafeagai i totonu o le togalaau, i le va o lotoa ma luma o le fale o loʻo taʻua o le vao Moorish - totoina fatu o le fuga ma totogo mai vao totō (i le auala, e mafai ona totoina e ala i le faʻamalosiina o vailaau faʻataʻitaʻi mai se vaomatua po o vao vao). E fautuaina le tausia o le eleele i lalo o le mutia i lalo o le vavao (e le o lūlūina) e iloa ai vao leaga, ona fai lea o le faapalaga poo le faʻaaogaina o minerale (60-100 g i le 1 m2, sili i le masina atoa poo le lūlū o le masina). Laʻau ua gagala le oneone e salalau solo ma felafolafoaʻi le fasi fanua.

Faamalologa meatotino

O se vai malulu (susu) e natia mai i le toto o le lulu vao, lea na maua ai e tagata le igoa "euphorbia". O fugalaau uma i totonu o ato e maua ai lanu samasama lanu samasama. O laʻau ma laʻau laiti e suamalie. Faatasi ai ma le fiafia tele e 'aina e fagafao. E malosi le tuputupu ae o le malosi.

E tupu i vaega uma e teu ai, i togalaau fualaau aina, i luga o auala, i tafatafa o auvai, vaovao, vao vao.

I togafitiga Saina, o le faʻaaogaina o aʻa e pei o se mea maualuga o loʻo fautuaina, o laʻau e pei o se tonic ma toe faʻaleleia, togafitiga o fualaʻau. O le sua o le susu ua faʻafefiloi ma le isu oona ua faʻaaogaina i fomaʻi faʻataʻitaʻi e togafitia ai le kanesa o le susu.

Mo le togafitiga o le jaundice e avea o se laxative ma choleretic, o aʻafiaga ma afu o loʻo faʻaaogaina. O le suavai e faʻasusu i le togalaau totoina le vaomago e faʻaaogaina mo gaioiga o le manava i totonu o le manava, gaʻo, ate, mama, mata, ma le afaina. Alalaʻau fou ma le kuka - i le ituaiga o meaola e iai faʻamaʻi faʻamaʻi tiga, ma le gastroenteritis masani, tonsillitis.

Fuga e lulu le vao. © Ixitixel

Tui le toga o le vaotu e faaaoga mo fafo.

O le tele o laau toto e aoga mo le toto o le tino, o fevers, o le anthelmintic, mo le urolithiasis, mo le diuretic, tonic, faapea foi mo ascites, tiga o le epigastric, mo hemorrhoids, hemoptysis, e pei o se detoxification mo akarava e faaaoga ai laulaau.

E faapefea ona e taulimaina lenei leaga leaga? Faatali mo au fautuaga!