O le togalaau

Le mana faamalolo o le sage

O le fanau mai o le sage o Asia Minor. I le taimi mulimuli ane, na amataina e tagata Eleni i le Metitirani, mai le mea na ulu ai, ua leva ona totoina, i atunuu uma o Central ma Europa i Europa. O le igoa o le ituaiga e sau mai le latvus Latina - soifua maloloina, faʻaola, faʻamalolo.

I le natura, e sili atu i le 700 ituaiga o togafiti. I lo matou atunuu, o le lua sili ona taatele o Salvia officinalis (Salvia officinalis) ma leo manino (Salvia sclarea).

Sage, poʻo Salvia (Salvia) - o se vaega tele o le aiga Iasnatkovye (Lamiaceae) O ituaiga uma lava o lenei ituaiga o le suauu taua, ma o nisi oi latou ua ulufale i le aganuu o se vailaau.

O fea e totō ma pe faʻapefea ona tupu lauusiusi?

O ituaiga uma o togafiti e sili ona taua, o le lagola ma le vevela, faʻalauteleina e fatu, vine, togafiti togafitiga ma le vaeluaina o le vao, faapea foi ma mea e selesele ai.

E mafai ona lulu fatu laau i le tautotogo i totonu o le togalaau, totoina i le loloto o le 1.5-2 cm. I Iulai, pe a faasolosolo mai le 4-5 laau moni, ia totoina laau i se nofoaga tumau ma se mamao e 30-40 cm i le va oi latou. maualuga tulaga manaomia, ae o loʻo ola pea i luga o le tamaoaiga, laʻititi ma le maualalo. O nei laau toto e le taliaina na o le sili atu o le susu.

Salvia officinalis. © David Monniaux

Sage Care

O le togafitiga togafitiga e aofia ai le veleina, faʻamalo ma fainu (pe a tatau ai). O tautotogo taitasi, o le faʻamaʻiina o fugalaʻau faʻamalosi e faia i le 1 m2: 12-15 g o le ammonium sulfate, 20-25 g o le superphosphate, 8-10 g masima masima. I le taumalulu, e tatau ona ufiufi moega ma le laumei lau; E masani lava ona tupu le togafiti i le tasi nofoaga mo le 4-6 tausaga. E fuga mai ia Iulai ma Aokuso. Fugalaau e taʻi tolu i le fa vaiaso.

Fautuaina Sage Variety

Clary sage:

  • Sage Ascension 24 - o se fausaga faʻapitoa (e masani lava o le vaitau o le tauleleia) -o le laau i le 1.5-2 mita le maualuga; pe a faʻaleleia i le Moscow Region, e le sili atu i le 1 mita le maualuga. O laulaʻau e tele, oval-cordate, tuberous, green green, ma sina tamaʻi susu. Faatasi ai ma le le lava o le susu, o le pubescence o laʻau ua faateleina. E fuga mai i lona tausaga muamua ma fesuisuiai lelei i tausaga mulimuli ane. O le pito pito i luga o le corolla e lanu-lanu viole, o le pito i lalo o le paʻepaʻe sinasina, o le calyx e lanumeamata. O le umi o le tuputupu aʻe o le vaitau mai i laau toto i le faʻasolosolo faʻatautaia o mea faʻaleagaina i le tausaga muamua o vao o le 105-109 aso. O mea e aofia ai le suauu taua i le fou 0% 0%.
Clary sage. © H. Zell

Sage officinalis:

  • Sage Kuban - o se ogalaau e sili ona maualuga, 69-73 cm le maualuga. O le laau e matua lauolaola, o loo faapipiiina i lalo, o le vao i luga, o le mea lea e mate ai le pito i luga o le vao i le taumalulu. O laulaau o le ovoid po o le vavalalata, i luga o le uumi, e foliga mai o le kiona mai le felelei, e oo atu ile 10 cm le umi. poʻo le paʻepaʻe, e aoina i faʻataʻitaʻiga o le taʻaloga a le tagata. I le tausaga muamua, o le 3% o laau toto ua toto, i le lona lua - 99%. O le vailaʻau o le taumalulu-malulu, faʻaleleia le lamala, e matua pagatia e caterpillars-sikops.
  • Sage Patriarchal Semko - faʻatoʻaga faʻatasi ma le maualuga o le 50-80 cm, lelei le lau. I le pito i luga o le aʻa, o laulaau e laiti. O fugalaau e lanu violē. O le tele o le tasi laau i le tausaga lona lua o le seleselega e oʻo i le 200-300 g.
  • Sage le savili - faʻatoʻaga laau toto e oʻo i le 60 cm le maualuga, lanu lauulu; O le Nectar o se laau laʻau e oʻo i le 100 cm le maualuga. O fugalaau o nei ituaiga o lanu violē. O lapoa e lapoa, faʻapitoa, o lea o ituaiga uma e lua e faʻavasegaina o salad salati fualaʻau.
Blooming sage officinalis. © A. Barra

Tagata faʻatau tagata taugata

E faʻamalosi aʻagisa togafitiga ma lima e faʻasaoina le gatete,
Ma o le fiva e tulia ai e tusa lava pe o loʻo iai o ia i se setete.
O oe o lo tatou faaola, sage, ma le fesoasoani, na tuuina mai e ala i le natura.
Faatasi ai ma le suamalie o le suamalie na te faʻamamā ai le tiga o le ate,
Faʻaaogaina le siʻosiʻoina mai luga, e faʻaleagaina ai gutu.
Afai i luga o ni manuʻa fou (o le toto e tupu tele)
O le suamalie na teu, latou fai mai, o le a tafe le tafe.
Afai e faʻafefiloi ma le uaina e faʻamafanafanaina lona sua,
Mai se tale o le gasegase ma le tiga i le itu, o le a fesoasoani.
Salt ma sage, garlic ma le uaina, pasisa ma le pepa,
Afai e te faʻafefiloi pei ona tatau, ona vevela lea o le sau.

Arnold o Villanova, Salerno Code of Health

O mea faʻamalolo o le togafiti

O lau o togafitiga faafomai, e tusa ai ma togafitiga faʻaonapo nei, o loʻo iai se vailaau faʻamaʻi, anti-inflammatory, aʻafiatic. E faʻaaogaina e faʻamalosi ai le faʻalavelave, ma lima faʻafefe, e faʻaitiitia ai le vevela. O le Sage ua faʻaaogaina e avea o se visepisi mo le fufuluina o le gutu i stomatitis, gums toto, tonsillitis (10-30 g o laʻau mamago o loo togitogi i le 1 ipu vai inu).

O faʻafitauli mai le suāuu taua e fautuaina mo faʻamaʻi pipisi. O le saito vela ua aofia ai i le tuufaatasiga o mea manogi vevela i le kuka. I tausaga talu ai nei, o ituaiga vailaʻau o togafitiga faafomaʻi ma lau laʻau lapopoa ua faguina.

Afai e faʻaaoga togafitiga togafiti togafiti ma mea e faʻaaogaina ai, ona faʻamalamalamaina ai lea o le meaʻai. O le suauu taua mai ia i latou o loʻo i ai faʻamalositino ma gasegase faʻamalolo maualuga. O lenei suāuʻu e faʻaaogaina e togafitia ai mumu e le faʻamalolo ai maʻi suka mo se taimi umi. O mea leaga o le laau ua faaopoopo i totogifuapauina. O le manogi o le togafiti faʻamalamalama o le lumanaʻi e foliga tutusa ma le ambergris ma muscat, o le mafuaʻaga lea ua faʻaaogaina ai i mea manogi. O le suauu taua e faʻaaogaina i totonu o le fale gaosi oloa, i totonu o le alalafaga taumafa mo le taumafa o fulu, o lauti ma vine.

Salvia officinalis

O le togafiti Clary e le na o vailaau faʻaleagaina, ae o se mea teuteu faapitoa. E totoina i le faapaologa po o le puipui o le fale, i le ogatotonu o le fugalaau, i totonu o le mea faʻafefiloi, o le a fatuina ai se tulaga mataʻina mo le totogo o laau fugalaau e ola aʻei luma. O vaega o le 5-7 laau i luga o laufanua vao mamao e sili atu ona matagofie. O laʻau moli ma laulaʻau lapopoa o le launiumini taofi faʻasaʻo ai a latou mea teuteu mo se taimi umi ma o le a teuteu lau togalaau. O lenei ituaiga togafiti e lelei e le gata i le togalaau, ae faapena foi i totonu o se fugalaau.

Afai e te manaʻo e te fiafia i fugalaau manaia ma inu le lauti manogi - togafiti faʻamalamalama laau!

Mea e faaaogaina:

  • L. Shyla, sui auai o suʻesuʻega faʻasaienisi, VNIISSOK, Moscow vaega.