Laʻau

Delphinium

O lea ituaiga laau toto e pei o Delphinium e fesoʻotai saʻo lava i le aiga ranunculaceae. E taua foi o le spur po o le itu. O lenei ituaiga o loʻo faʻatusalia i tausaga taʻitasi ma perennials ma tuufaatasia ai le 450 ituaiga eseese. Vaitausaga taʻitasi, e tusa ma le 40 ituaiga o meaola, o nisi taimi e vavae ese mai i se ituaiga e tutusa ma e taua foi o shingles (Consolida). I Saina, e tusa ma le 150 ituaiga o delphiniums e mafai ona maua i le natura. E maua foi i latou i Asia i Sautesasae, i Saute ma Northern Hemisphere, i luga o mauga o Aferika o le taumafanafana. O le toʻatele o tagata e talitonu e ui o fugalaau o loʻo i totonu o se tulaga e leʻi faʻamatalaina, o le faʻaogaina e pei o le ulu o se manoa, o le mafuaʻaga lea na valaʻauina ai le fugalaau. Ae o loo i ai foi se manatu e igoa le delphinium i le aai Eleni anamua o Delphi, aua o le toatele oi latou sa ola ae i ai. O lenei laau ua maua le lauiloa tele i le au faifaatoaga.

Delphinium Āiga

O le tuputupu ae o lenei fugalaau manaia e matua faigata ma mo lenei mea e te manaʻomia se malamalamaʻaga faapitoa. Ae mo le filifilia o se nofoaga mo le tulaueleele, ao le i oo i le aoauli e tatau ona susulu i le la, ma aua nei faʻaalia i le malosi o le matagi. Ma e tatau ona tuu i se nofoaga e le tupu ai le vai, talu ai ona o le pala e mafai ona tupu i luga o le laau ona o lenei mea. A totoina le laau, e tatau ona fufuluina le eleele palapala i se apa o le mulch (humus poo le peat). O ia fugalaau i le nofoaga e tasi e mafai ona faʻaleleia e le sili atu i le 5-6 tausaga, ae o le Pasefika - e le sili atu ma le 3-4 tausaga. A maeʻa lenei mea, e manaʻomia ona eli vao, vaevaeina ma totoina. E manaʻomia ona fusifusia o latou aʻa i le tele o taimi i le vaitau, ona e mafai ona manua i le galu o le matagi. O lenei laau e mafai ona pisia i paʻu palapala, ma iniseti leaga e mafai foi ona ola i luga. I lena tulaga, afai e te tausia lelei le dolini, ona mafai lea ona faamemeloina ona lauolaola mataʻina ma lauolaola ia Iuni. O le laau e fuga lona lua i Aokuso po o Setema, ae o le taimi lea e le umi le umi o le vavao.

Vaʻa ma ituaiga faʻatasi ma ata ma igoa

O loʻo i ai faʻataʻitaʻiga o tausaga taʻitasi ma tauvaga. O laau taʻutaʻua taʻitasi e sili ona taʻutaʻua o le Ajax delphinium ma le faʻatoʻaga faʻatoʻaga.

Field Delphinium (Delphinium Consolida)

O se fugalaau faapena e eseese i lona mafai ona ausia le maualuga o le 2 mita. O inflorescences e aofia ai fugalaau faʻalua pe faigofie, e mafai ona valiina i paʻepaʻe, lanumoana, piniki, ma le lilac. Tupu mai le 1572. O ituaiga sili ona lalelei e iloiloina: O le lagi malulu - i lana fugalaau lanumoana, o le vaega tutotonu o loʻo vali papaʻe, Qis rose - o fugalaau e mama miki, e faapena foi Qis Dark Blue - ma fugalaau lanumoana uliuli. O le fugalaau e amata i le amataga o le taumafanafana ma faʻaauau seia oʻo i le amataga o le vaitau o le tautoulu.

Ajax Delphinium

O ia laau toto na faia e ala i le sopoia o le Delphinium Eastern ma le Dollarini Masalo, ma na ia mauaina mai ia i latou o latou uiga lelei. O le maualuga o le paʻu e eseese mai le 40 i le 100 centimita. O lapisi laupepa malosi e faʻasalaina e toetoe lava a leai se mea. O le umi o inflorescences ei ai foliga o se taliga e oʻo atu i le 30 centimita, o fugalaau e mafai ona valiina i lanu eseese: lanu mumu, lanu piniki, paʻepaʻe, lanu viole, blue, ma lanumoana. E i ai ituaiga ma fugalaau pupula. E tele ituaiga, e fai ma faʻataʻitaʻiga, Dwarf Hyacinth-flowered - o se togavao e oʻo atu i le maualuga 30 senitimita ma e lua fugalaau lanumoana, lanu paʻepaʻe, lanu viole, ma le fugalaau. O le fuga o lenei ituaiga e amata ia Iulai ma faaauau pea seia oo i le malulu.

Na amata amata ona totoina togalaau aina i le 19 senituri. O le faʻatoʻaga, o le sopoia o laau muamua, o le delphinium (Delphinium Elatum) ma le Delphinium Grandiflora (Delphinium Grandiflora), na maua muamua muamua laau toto, o: Barlow delphinium (Delphinium Barlowii), Delphinium Formosum ma Belladonna delphinium (Belladonna Delphinium). Mulimuli ane, o le Farani fausiaina V. Lemoine na fafagaina ituaiga eseese ma fugalaau lanumoana, lanu viole, ma lavender, ma sa taua i latou o "hybrid" (Delphinium hybridum) pe matagofie (Delphinium Ornatum), ma ina ua mavae sina taimi na amata ona latou faaigoaina o latou "aganuu" (Delphinium cultorum). I aso nei, e mafai ona valiina fugalaau laʻau i ituaiga lanu eseese, e tusa ma le 800. E i ai ituaiga lapopoa, umi ma taʻitasi, o ona fugalaau e mafai ona faalua, faalua, faigofie ma lua-faalua, ma o le lautele e mafai ona 2-9 centimita .

O le tele o laau toto e vaevaeina i vaega e tusa ai ma o latou nofoaga na afua mai ai. E sili ona lauiloa o Niu Sila delphiniums (New Millennium Delphiniums, poʻo Niu Sila Hybrids), Sikotilani (F1 hybrids) ma le Mafin hybrids, na faaigoaina i le faatoaga a Mafino. O vaega taʻitasi o loʻo iai a latou lava vala taua ma tulaga lelei. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le Martins o loʻo i ai se foliga matagofie, ma o loʻo faʻaalia foi i le lelei o le malulu, o loʻo i ai foi le tele o fugalaau faʻaluaina ma mata e valiina i le eseesega o lanu (ituaiga: Morpheus, Pink Sunset, Blue Lace, " Spring Snow "). Ae ui i lea, o fatu e le fetaui mo le tuputupu ae o le Martha delphinium, aua o lenei tulaga e le o faasaoina ia tala eseese.

Talu ai nei lava, na fausia ai se vaega Niu Sila. O laau e aofia ai i totonu e maualuga tele ma e mafai ona oʻo i le maualuga pe a ma le 220 senitimita. E tele naua (lautele pe tusa o le 7-9 simita) terry poʻo le lua-faalua. O loʻo i ai ituaiga o meaola e gaosia ai toto. O nei laau toto e ola puipuia le malulu, e le mafai ona afaina i faamaʻi, ae peitai e umi ma tumau mo le taina. I lenei itu, o nei meaʻai i le taimi nei e sili ona lauiloa i totonu o faifaatoaga. I lena tulaga, afai e te fefaʻatauaʻi i fugalaau fou, o le a mafai e Niu Sila Delphiniums ona maua se tupe lelei. O le tele o ituaiga lauiloa: Sunny Skies, Green Twist, Pagan Purples, Blue Lace, Sweethearts.

O T. Cockley na avea ma tufuga o le Scottish perennial delphiniums. O nei laau toto e lua ma faalua fugalaau fugalaau e matua leaga tele. I nisi tulaga, e oʻo atu i le 58 petals i luga o le fuga e tasi. O le vao e tusa ma le 110-150 senitimita, ae o le umi o le inflorescence e 80 centimita. E mafai ona vali fugalaau i lanu eseese. Latou te umi, lē lelei i le tausiga ma, pe a tutupu aʻe mai fatu, taofi uiga o le matua matua. O ituaiga sili ona lauiloa o: Morning Sunrise, Blueberry Pie, Moon Light, Sweet Senation, Crystal Delight and Deepest Pink.

Tuputupuina o le delphinium mai fatu

Lauina

O le tuputupu ae o se meaʻai mai fatu e sili atu le taugofie ma sili atu ona faigofie nai lo le mauaina o mea e totoina i le mea e fai. I le faʻaopoopoga i fatu, e mafai ona faʻaleleia lenei laau e ala i pulupulu, vaevaeina o vao ma vavae.

O le luluina o fatu e tatau ona faia i aso Fepuari talu ai. E tatau ona manatua i le mafaufau afai e teuina fatu i le mafanafana ma i le maualalo o le suavai, o lona uiga e mafai ona maualalo le latou germination. Mo le teuina, o fatu fou e fautuaina ina ia tuʻuina i luga o le fata o le pusaaisa, pe mafai foi ona lūlūina i le taimi lava e maeʻa ai.

A o leʻi lūlū, e tatau ona vaʻaia fatu. O loo sasaa atu i totonu o se taga na faia i le gau, ma tuu mo le tolu o le itula i se vaifofo o le paluga oona, o lona lanu e tatau ona lanumoana. O se fomaʻi oona e talafeagai lelei mo lenei faʻamoemoe, aʻo saunia le fofo e tusa ai ma faatonuga o loʻo faʻapipiʻi atu i ai. A aunoa ma le mauaina o fatu mai le ato, e tatau ona e fufulu mama i le vai malulu, ona faatofu ai lea i totonu o se vaifofo mo le 24 itula (2 pata o le oloa i le afa o vai vai). Ona tatau lea ona mamago fatu.

Mo le saunia o se faʻafefiloi lelei ole eleele, e tatau ona e faʻapotopotoina lau togalaau, peʻa, compost (humus) ma fufulu oneone i le fua faatatau o le 2: 2: 2: 1. Sini lelei. Ina ia avea le soʻo ma mea e sili atu le mama ma le malulu, e fautuaina e sasaa atu sina perlite i totonu, o lona uiga, o le ½ vaega o se ipu vailaau e ave mo le 5 lita o palapala. Ona vevela ai lea o le eleele mo le 60 minute i totonu o le vai faʻaeleʻeleʻele mo le faʻasaina. Liligi le eleele ua saunia i totonu o le atigipusa o loʻo faʻamoemoeina mo le luluina ma faʻamalamalamaina lelei.

Suia fatu e ala i le salalau solo i luga o le eleele. Ina ia le faʻafememeaʻi ia ituaiga, faʻapipiʻi le pala i le igoa ma lūlū le aso ile pusa. Salu se tolu-milimita le papa o le meaʻai i luga o fatu ma sulu lemu. Liligi ma le faaeteete (faʻaaogaina o se fagu vali) e faʻaaoga ai le vai malulu ua kuka. Ufiufi le pito i luga o le fagu ma se tapuni, lea e tatau ona manino, ma faataatia se ata uliuli (ufiufi mea) i luga o le pusa. O le mea moni o le tupu mai o le a sili atu le saoasaoa o fatu laau. Tuu le pusa i luga o le windowsill i autafa o le ipu malamalama. O fatu sili ona lelei e ola i le vevela o le 10-15 tikeri. Ina ia faʻaleleia atili le faʻaleleia o fatu, e fautuaina le tuʻuina o le pusa 3-4 aso pe a uma ona toto i luga o se pusa tioata po o luga o le fata o le pusaaisa (o pulu i lalo ifo o le 5 tikeri e le afaina ai i latou). A maeʻa le afa o le masina, toe faʻafeiloaʻi le pusa i le faamalama. Faatali i le 7-14 aso, ma o le a e vaʻavaʻai i fualaau muamua, mulimuli ane e tatau ona aveese le fale mai le tane. E tatau ona faʻafefeteina le suavai, e le o le faʻatagaina o le eleele e faʻamago atoa, ma faʻaleleia foi fualaʻau, ao aveese le condensate.

Fatu laau

Afai e maloloina le totogo, ona lanu lanu meamata lanu meamata, malosi, ma o le manulele o loo i ai se uiga taua. A maea le faia o 2-3 laupepa pepa moni, o le pikiina o loo faia i luga o pusa, o lona lapisi e tatau ona tutusa ma le 200-300 milligrams. A maeʻa lena mea, e tatau ona tupu i le vevela o le sili atu ma le 20 tikeri. E manaʻomia e le eleele le faʻaogaina lelei o le ea. E tatau ona faʻafeinu ma le faʻaeteete ma matuā faʻalelei, o le mea moni e faapea o le suavai e mafai ona fesoasoani i le faʻaalia o se faʻamaʻi pei o se vae uliuli. Mai aso muamua o Me, e tatau ona amata le masani i fualaau i le ea, mo le mea lea, pe a tatalaina se faamalama mo le ea, e le aveeseina le pusa e iai laau mai le windowsill. E tatau foi ona masani masani i le susulu o le la. Ina ia faia lenei mea, e manaʻomia ona tuʻuina i luga o se nofoaga e susunuina e le la mo sina taimi. O fualaau e tatau ona fafagaina 1 pe 2 taimi ma le afa o le afa masina, mo lenei, "Faʻaaoga" poʻo le "Agricola" faʻaaogaina, aʻo faʻamautinoa o le a le pa'ū le faʻalaʻau ile luga o lau. Pe a tutupu aʻe laau, e tatau ona totoina i eleele palapala. I le taimi lava lea e tasi, pe a faʻapipiʻi atoa le eleele i aʻa, o le a matua faigofie lava ona aveese mai le tane.

Vaʻa i fafo

A maeʻa le kiona, e mafai ona e faia le tulaʻi mai o dolphini i le togalaau. I le taimi lava e tasi, aua neʻi galo o se nofoaga e talafeagai mo le totoina i le afa muamua o le aso e tatau ona faʻamalamalamaina e le la, ma le faʻavaivai o le vai e le tatau ona tupu i le palapala. I le va o togavao, e tatau ona maitauina se mamao mai le 60 i le 70 senitimita, ae e manaʻomia ona e saunia se pu e oʻo ile afa mita ma le lautele pe a ma le 40 inisi. Liligi le ½ vaega o se pakete o le faapalaga (humus), o ni lua sipuni tetele o fugalaau faʻapitoa, ma se ipu fafie uma i totonu o pu taʻitasi. Ona tatau lea ona faʻafefiloi mea uma i le palapala ina ia le maua ai le fugalaau i luga o aʻa o le laau, talu ai e mafai ona latou tuua se mu. A maeʻa lenei mea, e tatau ona e faʻapipiʻi le gaʻau o le delphinium i se vavalaʻau lelei sauniuni, faʻasusu i le eleele ma faʻapipiʻi. Suavai le laau. Mo le taimi muamua, e fautuaina e ufiufi le laau i se pusa tioata pipiʻu poo se ipu fagu e sili atu ona lelei. A maeʻa ona tupu malosi, e tatau ona aveese le fale.

Dolphinium Care

A maeʻa ona totogo laau toto i le 10-15 simita, e tatau ona faʻafefiloi ma le vai (5 adult bushes - 100 lita o vai ua fefiloi ma le 1 pakete o le faʻamala). A uma ona fufuluina ma faʻamalo le palapala, ia sasaa le pito i luga o le mulch (peat or humus) lea e tatau ona tusa ma le 3 senetimita. A maeʻa ona totogo lauʻau i le 20-30 senitimita e tatau ai, faʻavalea le vao. O lea la, e tatau ona e filifili mai le 3 i le 5 malosi malosi, ma aveese le malologa, aʻo le tele o mea leaga o le a tele atu ma sili atu ona mataʻina. E talafeagai le aveeseina o siʻosiʻomaga malosi, aʻo manaʻomia ona vavae ese pe vavae ese i luga ole palapala. E le gata i lea, o lenei faiga e fesoasoani e puipui ai le togavao ma sili atu le lele. E mafai ona totoina fasilaau vao mo le aʻafia, ae na o na mea ua teuteuina i le mulivae ma e le o ni mea e mumu. E talafeagai le faia o le gaioiga o le fasi pepa ma le paluga e aofia ai le papa mafolafola o le heteroauxin ma le malala. Toto le tipi i le oneone e fefiloi ma solo, ma ufiufi i se ata i luga. O le tiʻetiʻeina o vao o le a tupu i le 3-6 vaiaso, ma a maeʻaeʻa le masina, e mafai ona totōina ile lauʻeleʻele.

A uma ona ola le vao i le 40-50 senitimita, e tatau ona eli lelei ma le totoa le tolu laupepa, lata mai, e maualuga le maualuga o le 1.8 m. E tatau ona faapipiiina lala o le laau i fasi pepa poo fasi ie i lenei i le tulaga o malosi malosi o le matagi, latou te le paʻu i totonu o le ala. A oʻo i le maualuga o le 1-1.2 m, o le a tatau ona nonoa i le taimi lona lua.

A o faagasolo le vaitau o le tuputupu ae malosi, e manaʻomia e le laʻau taitasi pe tusa ma le 6 pakete vai. Afai o le taumafanafana vevela, ona 1 le taimi i le 7 aso i lalo o togavao taitasi e manaʻomia ona sasaa 20-30 lita o le vai. A maeʻa le magoina o le palapala, e tatau ona tatalaina lona pito i luga i le loloto e 3 i le 5 senitimita. A oʻo ina faʻapipiʻi le faʻaleagaina, ona tatau lea i laau toto ona faʻamautu lelei. Afai ei ai se vevela vevela i le vaitau lenei, e ono oʻo mai ni avanoa i luga o faʻalavelave (vaega e leai ni fugalaau). O le puipuia o lenei mea, e tatau ai ona tele le suavai, faʻapea foi ma fafagaina i le phosphorus-potassium fertilizer (20 g o le vailaau i le 10 lita o le vai). O le 1 lita o vaifofo paleni e ave i luga o se togavao.

Mai le ogatotonu o le vaitau o le taumafanafana, e mafai ona aafia i le paʻu palapala (delphinium) (e foliga mai se paʻu papaʻe i luga o le lau, lea e iu lava ina liu enaena). I le tulaga o le tuai, o le vaega atoa o le fugalaau i luga o le eleele e mafai ona oti. Afai ei ai se masalosalo e aʻafia le fale, ona tatau lea ona togafitia i se vaifofo o fundazole poo Topaz (2 taimi i taimi vavalalata). I luga o laupepa lanu uliuli lanu uliuli e ono aliali, mai le pito i lalo o le vao i le pito i luga. O le mea lea, ua faʻaalia ai le paʻu uliuli. E na o le amataga o le atinaʻe e mafai ona faʻamalolo ai. Ina ia faia lenei mea, ia faaluaina le togalaau i se vaifofo o le tetracycline (1 le papa i le 1 lita o le vai). Pe a aliali mai le mama mama, e ufiufi lau laupepa i lanu samasama. O se faʻamaʻi viral e le mafai ona faʻaleleia, o le fugalaau e tatau ona faʻaumatia i le vave e mafai ai. O le uila o se ituaiga o siama o le aphid, ma o le mea lea, mo faamoemoega tau faʻamalositino, e fautuaina fugalaau e togafitia i se vaifofo o gaioiga po o karbofos. O se iniseti e pei o se laʻau o le laʻau e maua ai fuamoa i fugalaau o se laau, ma fugalaau foi e mafai ona faaleagaina ai slugs. Latou te lafoaia ia lago ma iniseti, ma o slugs e mafai ona fefefe i le fesoasoani o ato e tuu i le va o vao ma tumu i le pisuka.

A oʻo i le taimi e faʻauʻu ai, e manaʻomia ona teuteuina le meaʻai ma selesele fatu pe a manaʻomia. Ona i ai lea o foliga vaaia o talavou laiti ma i le autumn o loo toe faia pea lau fugalaau. I le va o le 1st ma le 2 fugalaau, e mafai ona e vaevaeina le vao (i le taumafanafana mulimuli po o aso muamua o le autumn).I lenei tulaga, o le vao e tatau ona matua nai lo le 3-4 tausaga. Ua eliina le laau ma tipiina ma le faaeteete i se naifi mafiafia. I le taimi lava e tasi, ia mautinoa o fatuga o le faafouina e le faʻaleagaina. Taulimaina le tipi i lalo o fafie ma laau.

Delphinium pe a uma ona fuga

Pe a faʻagogo laʻau i luga o le laau ua galo, e tatau ona tipiina le tipu i se maualuga e 30-40 centimita mai le eleele. I le taimi lava e tasi, e fautuaina e ufiufi le pito i luga o le ogaoga o le fana i le omea, lea o le a puipuia ai le afaina o le suavai i totonu ma le fausia o le pala i le aʻa. Toeitiiti lava o ituaiga uma o le delloninium o le malulu (o talavou uma ma tagata matutua). Afai o le taumalulu e malulu ma malulu, ona tatau loa lea ona ufiufi le manulele i vaovao poo lapnik. E mafai ona maliu le Delphinium mai suiga faifai pea ma vevela i le vevela, e pei ona aliali mai le maualuga o le toʻimamaʻi, ma o le a alu. Ina ia taofia le galo o le vai i totonu o le palapala, sasaa le vaega e 5 o le pakete oneone i le pito i lalo o le toto toto i le taimi o le totoina.