Laʻau

Ripsalidopsis (Easter cactus): tausiga ile

Cacti o laau sili ona lauiloa ua ola i le fale. E matagofie tele i latou, aemaise lava i le taimi o le vavao. I le natura, e sili atu ma le tolu afe ituaiga. O a latou eseesega e aofia ai le foliga, lapopoa o gaʻo, le fausaga o fugalaau, le i ai o vao tuitui po o lauulu. I totonu o vaomatua o vaomatua o Amerika Tutotonu ma Amerika i Saute, o le vavao o le vaomago e tupu. O o latou foliga vaaia e matua le tutusa lava ma le au uso o le togavao. O nei laau totō e iai lau laʻau e pei o le paʻu.

Faʻavasegaga

Forest cacti ua vaevaeina i fanau nei:

  1. Epiphyllum.
  2. Ripsalis.
  3. Ripsalidopsis.
  4. Faʻasalaga.

I le faʻavasegaga faʻaonaponei e leai ni mea manino manino ma e tasi lava le tasi ma le laau e tasi e mafai ona maua i ituaiga eseese. Ma i le tele o lomiga e leai lava se vavaeesega ma o igoa uma lava e mafai ona vaaia o loʻo i totonu. Matou te fiafia i ripsalidopsis, o lea ia tatou taumafai e oʻo i le pito i lalo o le upu moni. I aso ua mavae, o tagata atamamai na latou taʻua i latou i le fitu tausaga, ae masani ona taʻua o epiphylopsis.

I le taimi nei, uma ripsalidopsis poʻo le Eseta cacti ulufale i le aiga o Gatior.

Faʻamatalaga

O le atunuu na afua ai nei laau toto o Pasila. Latou te ola i le vevela ma le malulu tulaga, e mafai ona vaaia i luga o ogalaau, i ogaoga, i luga o faaputuga humus mai lau laau. Ripsalidopsis lagona lelei i le paolo o laau uumi ma o le a mafatia i le susulu o le la. Latou te leai ni laʻau mafiafia, pei o isi cacti. E le talafeagai lenei mea, aua e le manaʻomia le vavao o vaalele mai le ea, pe a fai e tumau pea le susu.

Ripsalidopsis Stems fetuutuunai e faʻafefe ai le susu mai le ea, mo lenei mea latou te atiina ae ai se fuainumera tele o aʻa. I soo se taimi latou te mafai ona liu i se aʻa, naʻo le faʻafesoʻotaʻi ma le alalaʻau.

Afai o le ea e tumu i le susu ma e leai se susulu o le la, o lenei Eseta cactus e mafai ona lelei atoatoa i le fale i le vevela o le 17 i le 20 tikeri i le taumafanafana ma mai le 15 i le 17 tikeri i le taumalulu. Talu ai ona o lona tino ua lelei ona fetuunai e faaputuputu meaʻai ma le susu.

I lalo o tulaga lelei, ripsalidopsis fugalaau fugalaau i pito o pana. O latou lanu e le o se eseesega, ae e susulu pea ma malie. Fugalaau e sau sinasina, piniki ma mumu ma eseese lanu. Lotoola i le amataga o le tautotogo, o laau e fiafia i lo latou matagofie mo le tusa o le lua masina.

Meaola ma ituaiga

E tele ituaiga o ituaiga ma ituaiga o ripsalidopsis. I vivo, o le Rashalidopsis Partner sili ona taatele ma fugalaau moli matagofie. O le ituaiga uliuli na faaigoaina ona o lona lanu o le lanu, o le ripsalidopsis o le hybride o loo i ai ni lalac-lanu piniki ma se lanu samasama lanu samasama.

Varietal Ripsalidopsis ese i le matagofie sili atu o le matagofie o fugalaau.

  • Andromeda e maua mai fugalaau tetele o lanu manogi matagofie,
  • Arnica e toetoe lava o le mumu pulupulu lea e tatala i ni fugalaau lanu piniki-matagofie.
  • O fugalaau lanumumu mumu e tulaʻi mai i Castor,
  • O lanu moli tioata Auriga.
  • I Torano, o lanu lanu mumu matagofie, o le ogatotonu lea o se lanu samasama lanu samasama, o le pito i tua o fugalaau taitasi.
  • Petals i Phonix ei ai se lanu piniki mafiafia mafiafia,
  • O le tagata faʻatauvaʻa e faʻaalia e le vevety o fugalaau sinasina,
  • I Sirius latou te fefete ma malamalama.

Talu ai ona o le fuga o ripsalidopsis e amata i le Eseta, e taʻua o le Eseta o le Eseta. Ae e toatele e fenumiai ia te ia ma Schlumberger, oe ua taua o le Decembrists, ma ua le aoga le faatalitali mo le totoina ia Tesema. O nei laau toto e tutusa uma lava, ae o le foliga o le au e ese si ese.

O vaega lanu o le ripsalidopsis, o le ata lea o loʻo e vaʻai i lalo, ua sili atu ona lapotopoto, o foliga o le foliga e toetoe lava a leai se feteʻenaʻiga, e ui i lea, o le vavao e pei o le mafiafia o le mea o loʻo tumau pea i luga o le faʻailoga.

Schlumberger i pito nai lo le manava o ni nifo malolosi. O le tele o vaega o ia mea uma e tutusa, ma e maualuga le 3 cm le lautele ma 6 cm le uumi. O le Eseta o le Eseta, e pei o le Decembrist, e tupu aʻe ma le fatuina o vaega e fausia i pito o le mama ma punou i le eleele.

Ripsalidopsis e mafai ona iloga mai Schlumberger ma foliga o fugalaau. Ripsalidopsis fua mai fugalaau e tutusa ma le corolla, ae o loʻo vaʻaia ma le iloa le paʻu o lona aiga. E le gata i lea, o se ituaiga lanu piniki o le ripsalidopsis fuga, o le manogi manogi.

Ripsalidopsis: tausiga

A o tutupu laau i lo latou siosiomaga masani i le maualuga o le timuga, ona tatau ai lea ona fatuina tulaga o le fale e latalata ile natura e mafai ai. O le vaomatua o cacti o loʻo i ai ni aʻa ma e leai ni aʻa, ona latou le manaʻomia ai lea o le oneone o loʻo i ai le micronutrient ma le susu i totonu o le ulo, o le a leaga.

Sola ma le totoina

O le vaomatua cactus e manaʻomia se mea e leai se efuefu, e leai ni efuefu, e leai se pefu, oneone eleʻele ma lumanaʻi e leai ni vao ma aʻa, malala. Aʻo leʻi faʻaaogaina, o le paluga e fufulu i totonu o le umu, 3-4 teaseti o le superphosphate ma le masini sima poʻo le lime faʻafefiloi ua faaopoopo i le 3-4 lita. O le palapala e tatau ona i ai sina tali malosi, o lona fua faatatau e mai le 6 i le 4.5. O le superphosphate sauniuni o le a faʻaaogaina le eleele.

O le fale e faia ripsalidopsis e manaʻomia le tausiga ma se faʻaopoopoga tausaga pe a uma ona fuga. O le e oʻo mai i le faaiuga o Me, i le amataga o Iuni. E tatau ona amanaia e faapea o le aʻa o le laau e laiti ma e faigata tele mo le ea, o lona uiga e tatau ona filifili le pesini ma le laiti. Aveese ma le faʻaeteete le eleele tuai mai aʻa ma se pulumu, faʻamamaina lelei, ma faʻaleagaina ma le motusia e le faatagaina.

O le aʻa e tatau ona iloiloina mo le atinaʻe. Afai ua tumu i latou i le soifua maloloina, ona mafai lea ona faʻalautele le 1.5 o le ipu. O le laʻititi laʻititi e ave faʻatasi ma lalo ifo. I le taimi o le totoina, o aʻa o le laau e salalau solo i le isi itu o le ulo ma faʻafefeteina ma le faʻaeteete le palapala i lea taimi ma lea taimi.

E mafai ona e faia lenei mea: muamua, faʻalolotoina le aʻa, ona siʻi aʻe lea ma momoe, faʻapipiʻi le mea e ala i le faapipii i puipui o le fagu.

Ona palapala faigofie e faʻapipiʻiina e le lima. Ia mautinoa o loʻo ola pea le vaega lanumeamata o le laau, a leai o le a pala. A maeʻa lena mea, e faʻamaʻaina le vaomatua ma tuʻu i le la.

Faʻasa

I le vaitau o le vavave, e manaʻomia le tele o le suāvai i ripsalidopsis, ae aunoa ma le faʻafefe o vai i totonu o le ulo. E mafai ona sasaa saʻo le suavai i luga o pulou, e le aofia ai le fugalaau. Latou te fiafia foi pe a fai o teuga e aofia ai le felauai ma le fufuluina i le vai mafanafana ao le i faʻamaoina.

E manaomia e le laau le faʻaleleia o le tausaga atoa, ae faʻaitiitia mai ia Oketopa e oʻo ia Fepuari, faʻapea foi le fua faatatau o le faʻalea, aua o se taimi e malolo ai. Mai ia Fepuari ia Mati - o le taimi o le tuputupu aʻe o le tupu - latou te toe faʻaleleia le tausiga lelei, faʻateleina le susu. Toto tasi pe faalua i le masina aʻa ma laei pito i luga. I le mulimuli ai i faatonuga, faʻaaoga mea e faʻafefiloi ai humus ma le nitrogen mo le vaomatua vaomago.

Taua! E le mafai ona e faʻaaogaina fugalaʻau faʻatoʻaga e fafaga ai nei laau toto.

Afai e saʻo lelei le tausiga, ona oʻo lea ia Aperila-Me, faʻatali mo le fuga. Afai e tele lala i luga o le vao, ona lava lea o fugalaau ua faia. I le taimi o le fuga, e puipuia foi cactus o le tropical mai le la ma e fafagaina. Tau atu i tagata uma o le aiga e le mafai ona toe faʻaleleia le fagu ma lenei laau i le taimi o fugālaʻau, e oʻo lava i le liliu o se mea e le manaʻomia, aua e mafai ona faʻavaivai uma aʻa. I le taimi o loʻo moe, e manaʻomia e le cactus o le vevela se vevela o le 15-17 tikeri mo le faʻapipiʻiina o lala, o le a vave ona fuga le laau, o le vevela e siitia i le 18-20 tikeri.

Tofiga

O le taimi lava e mou atu ai le ripsalidopsis, o e mafai ona faʻaleleia ma suiae pei ona ulu atu i se gaioiga tuputupu ae. O le toe gaosia e matua faigofie: e tatau ona e afifi le vaega i ona lava pito ma e faigofie ona malepe. Ona tatau lea ona faʻagogo mo le 3 aso, ona tuʻu saʻo lea, faʻapipiʻi i se laau, i luga o se palapala susu e aunoa ma le eli.

A mavae sina taimi, o le a ia maua aʻa, pe a uma ona faʻalolotoina le aʻa ile eleele. Afai e saʻo le tausiga, e tele fugalaau e mafai ona faʻamoemoeina i le isi tautotogo e sosoo ai.

Maʻi ma meaʻai

O le laau e ono aʻafia i faʻamaʻi ma faʻamaʻi. O faʻamaoniga o tulaga e le manaʻomia e mafai ona pau ma faʻagogo o sooga. O le asiasiga e amata mai i luga, pe afai e iloa ai ni mea mataʻutia ma fasipepa, ona pepa e mafai ona amata. E tau i le vai vevela poʻo le 70% ava malosi. Ua lava le gaioiga o vaega i se tasi o mea faigaluega. O le a leai se mea i le laau, ae faʻaumatia faʻamaʻi.

Ripsalidopsis e mafai ona mou ese ma le tele se vaega o vaega ona o aʻa. Faʻaleagaina o aʻa tupu i mataupu:

  • Tuʻuina o le vai ma le tele o le susu.
  • Faʻaleleia palapala.
  • Laʻau e mu i le pito i luga o le laei. E faʻaaogaina pe a uma ona faʻasusu.
  • Faʻaaliga i le eleele o anufe - anufe paʻepaʻe.

Faatasi ai ma nei faailoga, e tatau ona aveese le laau mai le ulo ma suesue i aʻa ma palapala. Ua aveeseina aʻa, ma o mea maloloina e tatau ona faʻaaogaina i le vai vevela ina ia mafai ona latou tutu i luga o sina lima, aveese le eleele o loʻo totoe i se vailaʻau lanu moana lanu moana lanu, mago ma totō i se mea fou fou. Le faʻaitiitia o le avega i aʻa o le pito i luga o le laau e mafai ona faʻapuupuu sina seleulu.

E mafai ona paʻu le sooga ona o le le lava o le ea, mai le faʻalavelave e mafua mai i le faʻaleleia faifai pea o le ulo pe a lagona le malulu o le laau.

A maeʻa le faʻatau ripsalidopsis, e mafai e se laau i le fale ona faʻavaivai uma aʻafia ona o le atuatuvale. Aua e te le fiafia i lenei mea, aua o le tausaga a sau e ala i le Eseta, ma le tausiga lelei, o le a tuuina atu ai se afi atoa, e aofia ai fugalaau susulu ma matagofie.

Ripsalidopsis - Easter Cactus