Laʻau

Iloiloga ma le Faʻafoʻosaʻo - Cacti ma le Palola

Faatasi ai ma puao cacti, o nai laau e mafai ona mitamitavale i taleni e pei o ni aulosolo ma ni tafe. Faʻatautaia lelei o latou nofoaga i lisi o mea e sili ona mataʻina ma fua tele, e mafai ona latou mitamita i le malosi o tillering, maualuga decorativeness, ma le ofoofogia o le tumau. O nei mea e ese ai le cacti, mo le fugalaau lea e te manaʻomia e faia ai se taumafaiga itiiti, latou te faʻatoʻilaloina oe ma lo latou le fiafia. Ma e ui lava e tele le fenumiai i vaevaega, e faigofie lava ona iloagofie ai le faʻaaogaina o lapisi ma aloosters - o nei mea e lapotopoto, malosi e fufuluina ai le mini-cacti, o ona fugalaau e fai ai ni fusi faapitoa.

Rebucia (Toe Maua)

Totogi, toetoe lava a foloina e le au, ma tutusa

O Cacti e talafeagai lelei le mafaufauina o laau totõ o loʻo maua i fale uma. O tagata taʻutaʻua taʻitasi na ola ae i le cactus e tatau ona moemiti i ana togafiti faʻataulāitu. O cacti fugalaau e masani lava ona taua o mea mataʻutia ma le manaomia o laau. Ae e le mafai ona e fai sao mai e uiga i se tasi o ituaiga meaola e sili ona mataʻina - e uiga i le toe faʻaleleia ma le tutusa lelei ma latou. Ua uma nei ona maua e le cacti lenei ulutala o le matagofie o le matagofie. Ma e tutusa foliga tutusa o le tasi i le isi e le gata i foliga vaaia, ae faapena foi i mea latou te manaomia mo le taumalulu ma le tuputupu aʻe o tulaga i le lautele.

Ae e te leʻi masani i mea faʻapitoa ma mea e faʻaaogaina, e tatau ona e aʻoaʻo e uiga i le fenumiai ma le le manino o le faʻavasegaga o nei meaola. O aʻa o le fenumiai o loo i totonu o suiga i le faavasegaina o meaola, lea na mafua ai ona suia le tia, le matagofie o le puaa cactus i le amataga o le tatou meleniuma, i le tele o le genes o Rebucius, ona foliga mai ai lea, ua suia o latou mafaufau, ae leai.

Faʻafeiloaʻi ma aulotu e tutusa lava i fafo ma e faigofie ona malamalama pe aisea na tele ai faigata i saienitisi ma faʻamatalaga. O vaomatua e masani lava ona vaʻaia ese, ae i le 2001 le fanau mai Manaomia (Aylostera) ma Faʻafouina (Faʻamatala) na tuufaatasia.

O le soloia o le autasi tutoatasi o Ayloster na mafua ai le tele o feeseeseaiga, ma o le taunuuga o se toe iloiloga o le faavasegaina ina ua mavae le sefulu tausaga: i le 2009, o lomiga pule na toe "vavaeeseina" ai le aulosolo, ma le lima tausaga mulimuli ane na maua ai e nei cacti se tulaga feteenai. Talu ai e leai se faaiuga mulimuli ua faia, o lo latou tulaga "le foiaina" (e pei o le "le fofoina") o loo faaauau pea ona tulai mai le sili atu ona faigata i igoa.

O le mea moni, i luga o le itu aoga o le faasaienisi o le cactus, o nei mea uma na toe maua e leai se aoga. O le tele o cacti, lea o loʻo sili atu nei ona saʻo o loʻo taʻua o mea e faʻaaogaina, pe leai, ua maua i le faʻatau atu i lalo o le igoa o aylosteres. E oʻo lava i faʻataʻitaʻiga faʻataʻitaʻiga ma faʻaaliga, o ituaiga masani e mafai ona maua i lalo ole igoa tuai ma masani.

Ma o igoa uma - ma le faʻailogaina, ma le toe faʻauʻuina, ma e oʻo lava i le toe faʻauiga, e mafai ona saʻo le faʻaaogaina e tutusa lelei. E le gata i lea, e le aʻafia le igoa faʻamaonia i le mea moni o nei cacti e faigofie ona iloa i soʻo se faaputuga o uso. E le gata i le mea moni o le vaʻaia o tapulaa mai le ayloster e le faigofie e oʻo lava i fugalaau fugalaau. O nei laau e tutusa lelei e mafai ona e mafaufau faatasi i ai.

O le toe faʻaleleia ma le faʻailo o le puaʻa o le cacti, e iloga i se tulaga faʻapitoa e faʻafefeteina, o le fausiaina o tamaiti, o le faʻaauau pea o fua. O le maualalo o le tuputupu ae ma faigofie ona iloa e ala i le toetoe lava a lelei atoatoa, o nei cacti o fetu tetele ia, e ui lava o nisi o tagata e le masani ai e foliga mai o se foliga lapopoa.

O le maualuga maualuga o le siaki e faatapulaʻa i le 10 cm, ae masani lava e le tupu aʻe i luga o le 5-6 cm le lapisi ma le lapisi. O le gaʻo e gata i le 6 cm. Ole fuainumera ole nusipepa o le 11. O vailaʻau o le tosololoa ma le lapisi e eseese lava, ae e tele naua, ma, e pei o se tulafono, e matua manifinifi, e pei o le tulafono, e tusa ma le 0.5 cm le umi i totonu o le totola ma e oʻo atu i le 3 cm i totonugalemu. I le tasi isola, e mafai ona e oʻo atu i le 30 vao tuitui, o lea la o le cactus uma e foliga mai e mamanu ma fufusi i le taimi lava e tasi.

Fuga o le fuga ma le galo

O le a le mea e le iloa e Rebuts ma Aylosters e tutusa ma le lanu atoa. E toʻaitiiti tagata tauva e mafai ona tauva ma i latou i lenei tulaga. Ona o le mea moni e fuga mai fugalaau mai le isola i luga o le pito i luga o le ogaumu ma o le pesini e latalata i le pito i lalo, o le cactus e peiseai o loo faapipii i luga o se fugalaau. O fugalaau e telē tele, nofo toʻatasi, nofo i luga o pedicels e vaʻaia e lo latou uumi, foliga faʻafiafia, tatala lautele.

I le tepa muamua, e le faigofie ona iloa se fugalaau fugalaau mai le aoaiga. E na o le pau lava le eseesega i auiliiliga e tatau ona e vaʻavaʻai i ai: i le ualoster, o le pestle e faʻafefiloi le afa, ma o le puʻo lava e ufiufi e ovaries ma lauulu. Ae i totonu uma o le cacti, o fugalaau e manaia, susulu, e naʻo le timu ma e latalata i le po, taofi mo le le itiiti ifo i le 2 aso ma le maofa i le matagofie o lanu samasama samasama.

Faʻafeiloaʻi ma le aulotu e fuga tele i le lua, ae mautinoa i le tolu tausaga. O le tele o taimi, o nei cacti e fuga i le taumafanafana, ae i lalo o tulaga lelei e mafai ona latou fuga ae le faalua, ae faalua. Ioe, ma le taimi o le fuga i nisi ituaiga o meaola ua suia i le tautotogo.

E masani ona taʻua o le tagata faʻapitoa i le cacti solar. Ae o sea faʻamatalaga e fetaui lelei mo mea uma e toe faʻaaoga. O nei cacti e fesuisuiai se avanoa i le afi, ofo atu e faamemelo i le moli, samasama-lanu moli, lanu mumu-lanu mumu ma lanu mumu.

Rebucia (Toe Maua)

Ituaiga ituaiga o meaʻai ma le galo

Afai o mea uma e le o manino uma i le faʻavasegaina o le faʻavasegaga, ona sili atu lea ona faigofie ona malamalama i ituaiga o mea e faʻaaogaina i totonu o le potu. O le tele lava o taimi e iai ni meaʻai e sili ona matagofie ma susulu.

Faʻasalaga malosi (Faʻataʻatia le faʻaaogaina), lea latou te fiafia e taʻua o ni nai mea itiiti ma o loʻo ia i tatou se cactus matagofie tele. O le lautele o le 5 cm le lautele e foliga mai e afua mai i luga o le pito i luga. O faʻamaʻi i luga o le ivi o loʻo faʻaputuina i luga o laufanua, o paʻepaʻe paʻepaʻe i motu e tele (e oo i le 30 spines). O fugalaau lanumumu mumu ma se malamalama pharynx e fai ai se liʻo mafiafia. I le taimi muamua, o le faʻasalaga senituri (Rebutia senilis) na faʻavae ese foi, ae o le taimi nei ua faʻapipiʻiina laau i le tasi ituaiga.

Faʻafou Marsoner (Rebisi marsoneri) - o se vaaiga ofoofogia, e masani ona fuga i le tautotogo. O le pogisa pogisa ma le pogisa e manuia lelei ma fugalaau samasama-lanu moli.

Faatasi ai ma tupe toe totogi, e taua foi le gauai atu i:

  • sola (Rebutia heliosa) faʻatasi ai ma ni manoa umi ma ni'ie laiti, e foliga mai e foliga mai o fugalaau e foliga mai o mea tetele;
  • auro manaia (Faʻasalalau faʻasolosolo) - o se matagofie o cactus auro ma pale samasama samasama ma fugalaau auro-auro;
  • Rebucius Faybrig (Toe maua le fiebrigii) - o se cactus o ona moli lanumeamata mumu e faamamafaina ai le matagofie o le mamanu o paʻepaʻe paʻepaʻe.

I le ituaiga o Ayloster, e tele naua mea teuteu teuteu, e ui lava o le numera atoa o ituaiga e tele taimi e maualalo ifo ai i tupe. I totonu o le aganuu, e 5 ituaiga o meaola ua taʻua o tagata sili ona lauiloa.

Sunny Rebucia (Rebutia heliosa)

Tiny Rebucia (Toe faʻaaogaina le minuscula).

Rebucia Marsoner (Rebutia marsoneri).

Lafoaʻi le paʻepaʻe paʻepaʻe (Aylostera albipilosa) - o le cactus lanumeamata lanumeamata ma le mafiafia, lanu paʻepaʻe paʻepaʻe. O fugalaau e moli pe mūmū, e oʻo atu i le 3 cm le umi, e tusa ma le 5 cm le umi. E leʻi tuʻuina atu lenei ituaiga i le genus Rebucius, ae o loo i ai pea ni feeseeseaiga e uiga i lona tulaga.

Isopster Cooper (Aylostera kupperiana) - o se cactus sili ona lalelei ma lanu lanu meamata ma lanu enaena, e fai ai se laumei mamanu o le 13-15 radial ma e oo atu i le 3 totoga tutotonu. O fugalaau e fetaui i le lanu mumu o le cactus atoa: o le uaina po o le mumu-lanu moli, latou te maofa i le lanu ma le lanu lanumoana i le faai.

Fitipa Isloster (Aylostera fiebrigii) - o le cactus lanu-lanumeamata, i le lanu o lanu moana lanumoana ua manino ona faʻaalia. O laulaau e pei o le nila, e umi, faʻatulaga lelei, o vili tutotonu e suia le lanu i le beige. Fugalaau lanumumu e saofai i luga o pedicels lanu violē ma uamea.

Faiga Faʻavae (Aylostera deminuta) - faʻalelei, e oʻo i le 6 cm le lautele, o le cactus e fufulu ese mai le pito i lalo, faʻatasi ai ma laulaau manifinifi teuteuina i faʻamaʻi auro ma lanu samasama-lanu samasama e iʻu i le 3 cm.

Manatua le pseudo-minute (Aylostera pseudodeminuta) - o se vili eletise e tusa ma le 10 cm le maualuga ma lanu paʻepaʻe, tioata tioata ma vaʻa tutotonu. E tolu senitimita fugalaau e iai se lanu mumu e le masani ai e tu i fafo ma se paʻu umi lava.

Talu ai e mafai ona faigofie ona toe gaosia ma fesuisuiai e le toe faʻaleleia ma faʻamalosiina, i totonu o nei cacti, o le fuafuaina o ituaiga meaola e mafua ai ni faafitauli ogaoga. O le tele o mea e faʻaaogaina ma mea e faʻaaoga i luga o le faʻatau atu, o vailaʻau ma a latou fomu. Afai e te manaʻo e totoina ituaiga "ituaiga moni," e sili ona lelei le faʻatau o laau i faʻamatalaga faʻapitoa, kalapu cactus poʻo faʻaaliga faʻapitoa.

Tausiga mo mea faʻapipiʻi ma mea faʻapitoa i le fale

E leai se mea faigata e uiga i le faʻatupulaʻia o le faʻaaogaina o le gaioiga. A uma mea uma, o nei cacti o ituaiga mauga ia e fiafia i ai ma le tausiga itiiti. Pau lava le mea e popole i ai o se malulu malulu, o ona tulaga e ese lava mo le faʻamalo. A le o lena, o le galueaiina o lenei fugalaau matagofie-fuga o loo i ai i totonu o le malosiaga o tagata poto masani ma le au fai togalaau. O le avea ma tagata sili atu ona matagofie i tausaga taʻitasi, o le tuputupu aʻe pea, o le Faʻaaogaina ma le aulotu e faʻamaonia saʻo ua latou maua le igoa o le cacti le lelei.

Aylostera Kupper (Aylostera kupperiana), poo Rebucius Kupper (Rebutia kupperiana).

Ayloster Fibrig (Aylostera fiebrigii), poʻo Rebucius Fibrig (Rebutia fiebrigii).

Ayloster deminuta (Aylostera deminuta), po o Rebutius deminuta (Rebutia deminuta).

Malamalama mo mea e teu ai ma faʻailoa

O nei cacti e mafai ona mafaufauina ma le saogalemu o se tasi o sili ona telefoni. E le pei o le tele o suāsusu, e le fefefe tagata e le malamalama i le susulu o le la ma e sili foi le fiafia e ola i le la. Filifilia se nofoaga mo i latou, e masani lava ona latou tutu i le faamalama o le faamalama o mea uma e mafai. E tusa lava pe itiiti ifo le malulu mo nei matagofie o le a le aoga.

Faʻamafanafana mafanafana

O le vevela i le taumalulu o le tulaga autu lea mo le fuga o le ayloster ma le lapisi. A aunoa ma se malulu malulu, o le a le fuga le cactus, ae o mea uma o le a fiafia foi i ona foliga matagofie ma le alualu i luma. Mo le faʻaauau, o faʻamaoniga aupito sili ona lelei o le laina mai le 6 i le 10 tikeri, mo le faʻaaogaina - mai le 8 i le 12 tikeri. Pe a faʻatau mai ni meaʻai, ia fautuaina e faamanino le vevela lelei: e faʻalagolago lava i masani a le laau, o nisi taimi mo kamupani fou fugalaau e fautuaina le taumalulu i le 5 tikeri Celsius.

Ae i le tausaga atoa, o le vevela o nei cacti e mafai ona avea ma mea - potu poʻo le vevela. Latou te faʻafeiloaʻi ma le loto faafetai i le ea ma le fou fou.

A oʻo ina tupu aʻe, e aoga le mafaufau o nei cacti e fiafia tele i eseesega i le ao ma le po.

Faʻasaina ma le faʻamafanafana

E pei o cacti uma, o taʻavale ma siaki e manaʻomia le faʻamautu saʻo ma taofiofia. Laʻau e le fiafia i le susu, ae e le o nofouta i le le masani ona faʻaleleia le suavai, e ui lava latou te manaʻomia le saʻo ma puipuia mai le susu i luga o le ala. Ole taimi ole fafaga e sili ona lelei ile setete o le faʻafefe o le susu ma le vevela ile potu. I le taumafanafana, o le taimi e sili ona lelei mo le tosoina o le talo e 1 le vai i le vaiaso, ae afai e vevela le tau ma o le laau o loʻo i totonu o le vevela o le la, o le vai e mafai ona faia soo.

O le taumalulu o le vaitaimi o le suavai e fuafuaina foi e le vevela. O le suavai mo le aʻoga e faʻaititia i se tulaga maualalo e oo lava ile potu masani masani ile vevela. Faatasi ai ma se mafanafana ma le mafanafana ma pe a tutupu aʻe tamaiti ma le itiiti ifo i le 3 cm, e faʻateleina ma e seasea faia le suavai. Afai e teuina i le malulu e le o faia, faʻapulaʻa i nai mataua vai e faʻaauau pea le gafatia mo na o laau laiti. E masani lava ona siitia atu lenei cactus i le taumalulu taumalulu mai le ogatotonu o Setema ma toe faʻafouina mai le ogatotonu o Aperila poʻo Me.

O le fesiitaiga o ayoster-rebills mai se taimi malolo e faateleina le inu ma vice versa e le mafai ona faanatinati. Mo se laau toto, o le tele o le vai ma le taimi o le faʻavaivai e tatau ona faʻaitiitia ma faʻapupulaina lemu, e aunoa ma ni oso oso, e mafai ai e le cactus ona "alu ese" mai lona tulaga muamua.

Mo le faʻaauau ona faʻaaogaina naʻo le vai mafanafana, o le vevela e laʻititi atu nai lo le vevela i totonu o le potu (pe a uma ona tuʻuina). O le faʻamalosia o vai e le manaʻomia.

Iloiloga ma aʻoaʻiga e sili atu ona faapalepale i le faʻamamaina, ae e le tatau ona fufuluina pe tausia pea cacti i tulaga o le maualuga o le susu. Ina ia fufulu le laau mai le efuefu, e lelei tele le faʻaaogaina o se pulumu vaivai.

Faʻapipiʻi auro-fuga (Rebutia chrysacantha)

Faʻasologa o le pseudo-minute (Aylostera pseudodeminuta), poo le pitonuu pseudo-minute (Faʻaaoga pseudodeminuta).

Fafaga mo le fiafia

Fertilizers mo nei cacti e le mafai ona faʻaaogaina, ae o le taimi tatau o le faʻaaogaina o faʻamaʻi faʻamalosi e fesoasoani i le faʻaleleia atili o le fugalaau. Laei pito sili e faia mai ia Aperila ia Setema, 1 taimi i le masina. Mo le faʻaaogaina o lapisi ma le galo, e lelei tele le faʻaaogaina o fomaʻi faapitoa mo le cacti.

Suiga ma sui

O nei cacti e seasea lava ona gaosia, pe a talafeagai, pe afai e leai se mea e ola ai laau. E sili ona lelei i le faʻatulagaga ia Mati, i le amataga o le tuputupu ae, ma o le taimi muamua e maua ai se tausiga sili ona lelei, ua lava le taimi mo se suiga atoatoa.

E faigofie tele le filifilia o se mea e talafeagai mo le aʻoga poʻo le faʻailoa: e fautuaina le tupu o nei cacti i se mea faapitoa mo cacti poʻo mea faʻafefiloi suamalie mo le solaʻau - malamalama, susū suamalie, faʻapitoa i le tuufaatasiga, aofia ai le iliili ma le oneone. Mo le mea faʻapitoa, o se eleele e 3-vaega e faʻafefiloi ma le oneone e tasi e masani ona fautuaina, ae e sili atu le faʻaaogaina o mea sili ona faigata.

O le faʻapipiiina o ia lava e patino lava mo cacti uma. E le faʻafefeina togavao aʻo leʻi toe totoina e faʻamago atoatoa le eleele. O se alavai faʻapitoa e tatau ona tuʻuina i le pito i lalo o ipu, ma faʻaaogaina atoa le masini, faʻafefe i le vai pe a uma ona totoina. O Cacti e vave tuʻuina i le moli susulu ma le mafanafana, ae o le tausiga e toe tasi lava le vaiaso pe a uma le gafa mai le faʻamafa muamua. Faʻamālūina mo le 2 i le 3 masina, faʻafeiloaʻi mea e faʻavae ma le aylooster e manaʻomia ona matua faʻaeteete.

Maʻi ma faʻamaʻi

O nei mea uma e lua e pei o ni meaʻai faʻasaʻo. Pau lava le mea e lamatia ai nei cacti o le apogaleveleve, e fiafia i tulaga masani mo le toe faʻaaoga. Ae e seasea foi. I se faailo itiiti o meaola faalafua, e tatau ona vave amata togafitiga ma iniseti i se tulaga vaivai.

Tetee masani ona tuputupu ae:

  • fofola faʻalava, leiloloa o foliga lanu i mea leaga le malamalama;
  • le mautonu i le toesea o le gaosiga ma luga o laei mo le silia ma le tasi le tausaga;
  • le mautonu e mafua mai i vai inu le talafeagai - utiuti i le taumafanafana ma le tele i le taumalulu;
  • o le foliga mai o lanu enaena pe a faʻafefe le vai, maualuga le maualuga o le suavai faʻatasi ma le susulu o le la, faʻaleagaina e faʻamaʻi;
  • mimita ma pala o le 'au ma le tele o le faʻamaina i le taimi o le taumalulu.
Aylostera le sinasina sinasina (Aylostera albipilosa), poʻo Rebucia le paʻepaʻe sinasina (Rebutia albipilosa)

Faʻafouina o mea faʻapipiʻi ma mea faʻapitoa

O nei puaa-pale cacti e faigofie ona faʻaleleia ona o lo latou alualu i luma ma le tillering. O le suʻesuʻeina ma le lapisi e faʻatagaina oe e vavae ese fualaʻau laulaau ma totōina i latou e fai ma suʻega tutoʻatasi mo le aʻafia i se mea faʻasologa. O ia "pepe" e ola vave ma o latou lava e maua mai ai ni fanau toatele, i le gasologa o ni nai tausaga "maua" le fale o le tina.

E mafai ona e maua ni sikoa mai fatu.Latou te ola i le paluga o oneone ma meaʻai ma maʻa ma maa, ma alavai maualuga, faʻalauiloa mo le 2 tausaga. O le suaina e sili ona lelei e faia ile lapopoa o papatusi, o le fatuina o fatu i se mamao o le 2-3 cm ina ia e le manaomia ona elu ma "paʻi" laau talavou. O le faʻamalositino e manaʻomia ai le mafanafana lelei o le tusa ma le 25 tikeri.