Fugalaau

Bluehead, poʻo Eringium

Bluehead, po oEringium (Erykene) - o se genus of herbaceous plants of the umbrella family (Umbelliferae).

Matagofie i le itu i sisifo, po o le matafaga o le Marine, po o le sua o le sami (Eryngium maritimum)

Ulutala

O le igoa "Bluehead", poʻo le "Sinegolov" o lona uiga o le tele o isi laau e sili ona tele fugalaau lanumoana na totoina i totonu o le ulu, e pei o Morukoni, Bloody Chowder, Cornflower, Gentian, lulu le tataitui. O le isi igoa e lauiloa - o le "sami o le sami", e sau mai nofoaga o lona galueaina i luga o le talafatai o le Metitirani. E masani lava o lenei igoa e faatatau i se tasi o ituaiga o mario o le Eryngium, ae o le sootaga i le genus Holly (Ilex) e leai le laau. Ona o nisi mea e talitutusa ma le vaitui, e mafai ona taua le laau o le vao.

Eryngium sp. (Sea Holly) Royal Botanic Gardens i Edinburgh, Sikotilani.Eryngium sp. (Sea Holly). Royal Botanic Gardens i Edinburgh, Scotland.

Tufatufaina

E tusa ma le 230 ituaiga o meaola o loʻo i totonu o vailaʻau faʻasao, gataifale, ma vaʻaia, aemaise i Mekisiko ma Amerika i Saute. I le USSR muamua e tusa ma le 15 ituaiga, aemaise i le itu i saute.

E tupu i luga o oneone, i totonu o vao ma tumutumu.

Allan bluehead (Eryngium alpinum) Faʻasalalau i le aganuu i le 16 seneturi

Faamatalaga o le Botanical

E tele, e seasea lua-poʻo tausaga taʻitasi.

O le 'au e saʻo, e leai, lanu i le lanu, faʻalautele i luga, e oo atu i le afa mita le maualuga.

O laulaau e atoatoa pe cirrus, e masani ona paʻu ma prickly.

O fugalaau e laiti, e tele lanumoana-lanumoana, o le masani masani o le faʻamalo, e aoina i le pito i luga o lala i se ulu ovoid; o le lapisi e aofia ai le 6-7 e vaʻavaʻafua, e le sili atu i le ulu o laʻau laʻau moa.

O fua e ufitia i fua.

Flathead Eryngium planum O le faigofie ma sili ona faigofie ona maua e tagata nonofo i Rusia tutotonu.

Tuputupu ae

Soo: soʻo se eleele e talafeagai mo le totoina, ae o le tamaoaiga, ma le malosi o le susu e sili ona lelei mo le faʻaleleia atili. I lalo o laau taʻitasi, e tatau ona e faʻaopopo 1-2 tamaʻi lima o le lime (fuamoa o le eleele), lea o le a fesoasoani i se faʻamalosia malosi o inflorescences. O le faʻaleleia o le paʻu o le a sao mai i luga o luga o le paʻu o le palapala, e toetoe lava a leai se mea mamafa, ae manumalo i se lanu e sili atu le malamalama i na tagata Spartans.

Tausiga: e faaopoopo atu i le veleina masani, latou te manaʻomia le faʻaleleia o le palapala ile laʻau. I le ogatotonu o Iuni, e tatau ona nonoa faʻatasi ni meaola mafiafia umi i se lagolago. O le tele o ituaiga o lanu moana i totonu o le totonugalemu o Rusia o le taumalulu-faigata.

Faʻafouina: fatu ma vaeluaina vao. E faigata ona vaeluaina le Blueheads e ala i le fevaevaeaʻi, talu ai ona o aʻa o latou aʻa ma o le a leai se aʻa e maua ai. Ua vaevaeina pasi ia Me, aʻo puipuia malu aʻa. O le totōina o loʻo faia, tausia le mamao i le va o laau toto a itiiti ifo i le 30-40 cm.

E sili atu le faʻaleleia o fatu. O fatu e totoina aʻo leʻi oʻo i le taumalulu i le laufanua. E mafai ona e totoina ni fatu ia Fepuari ma Mati. I le vevela o le 18e uiga i O laau e tulaʻi i le 20-30 aso. Toto e totoina ao laiti.

O vaivaila, lea e masani ona faʻamaonia, e faʻaleleia mo le faʻatau atu e le microcloning, ma mo uo, e ala i le vaeluaina o aʻa malolosi ma le tele o tafaoga. Fetufaai i le tautotogo.

Faʻaaoga tatau

O laau tetele e sili atu ona lelei i totonu o faʻavaega kulupu poʻo le tasi, o tagata maualalo e matagofie i faʻaletupe, mixborders. Blueheads o vaega taua ia mo le veveti taumalulu, ma afai e te tipiina laau i le fugalaau atoa, o le a tumau i lena auala mo le tele o tausaga. E mafai ona faʻaaogaina meaola laʻititi mo se paʻu alpine. I nisi o eria o Rusia ua taua lea o le "potu". Seia oo mai i le taimi nei, o tautau o laau mamago ua tautau i luga o le faitotoa i luma, ma talitonu o se tagata e mafai ona faia mea leaga e le mafai ona sopoia le faitotoa o se fale.

Bluehead laulau faʻalelei (Maea eletise) e masani ona faʻaaogaina e avea o se vailaʻau faʻasaina i totonu o tagata o le USSR muamua ma i Europa i Sisifo.

O le lautele e iloa o le faʻaaogaina o le afaina ma le teuteuina o vao i vailaau faʻapitoa e pei o le faʻamamaina o toto ma le faʻamafanafana. E faʻaaogaina mo le bronchitis masani, teʻo le faʻalavelave, moe o le tagata, maʻi pala, ma le fatu fatu, "aches", fefefe, faʻateleina ma aemaise lava i le moe ma le le mautonu. O le afaina o laʻau e afua ai ma faʻaleleia ai le faʻanoanoa, faʻasaʻo le tiga ma le afaina, ei ai sona aafiaga antitoxic. Mo le tigā, fufulu lou gutu i se teuteu poʻo le lubricate o au goma ma le tincture vodka.

Aʻo leʻi faʻaogaina, faʻafesoʻotai lau fomaʻi

Fautuaina mo nisi suʻesuʻega sili atu. Faʻasagaina se faʻamuamua i aganuu. Faʻaputuina le mutia ma meaʻai i le taimi o fugālaʻau, faʻagogo i lalo o le paolo i fafo poʻo le laʻau.

Bluehead Eburneum (Eryngium eburneum)Eryngium giganteum I Egelani, ua lauiloa o le "Agaga o Miss Wilmott." O le igoa e fesootaʻi ma le mea moni e faapea, o le tamaitai igoa o taimi o le Tupu Tamaitai Victoria, e pei o se tina moni o lena taimi, sa fiafia i le totoina o togalaau ma na matua faagaeetia lava i lenei laau na ia lafoina ana fatu i togalaau a ana uo. Sa manao o ia ia tuputupu ae i soo se mea!Bluehead Burt (Eriniumium bourgatii) "Picos Blue"Laupapa lanumoana, poʻo le Oryngium odorous (Eryngium foetidum) O le laau e masani ona faʻaaogaina e avea o se faʻavavega mo le kukaina i le Caribbean. O se mea taua i le meaʻai o le tele o atunuu Asia (Thailand, Initia, Vietnam). O nisi taimi e faʻaaogaina e fai ma sui o le cilantro, ae e malosi lona tofo. Mo lenei mafuaaga, o mea manogi mai lenei laau e taua foi o le "Mexica coriander" poʻo le "coriander umi". Mo togafitiga faafomaʻi, o laʻau ma aʻa e faʻaaogaina, lea e saunia ai se teuteuga, faʻaaogaina e faaosofia ai le manaʻo, faʻaleleia le gaʻoina, ma faʻamafanafana le tiga o le tino.