Fualaau aina

E faʻapefea ona taofi pateta i le fale

A uma ona maua le seleselega o le pateta, e le muta faafitauli, ona o le fesili e amata ona faʻalavelave: faʻafefea ona lavea pateta i le tau malulu.

O tagata e nonofo i fale e le mafaʻatasi latou te le mafaufau i ai, aua e tofu i latou ma se pulou po o se fogafale, ae o tagata o nofo fale e faigata tele. O le mea lea, o lenei tusiga o loʻo maua ai le tele o fautuaga i le auala e teu ai pateta i se fale.

Auala e teuina ai pateta

Motugaafa 1. Toto lelei

E tatau ona mamago le pateta. Ina ia mafai ona lelei le pateta ina ua maeʻa le seleselega, e tatau ona tausia i lalo o le la mo le tusa o le 3 itula - o le a faʻamago le eleele ma vavae ese mai le fatu. O lenei faiga e faʻaitiitia ai le ono ono amata ona pala le pateta.

A maeʻa le magoina o pateta i lalo o le la, e tatau ona e teuteuina: maʻi poʻo le faʻaleagaina e tatau ona alu muamua i meaai.

Ae tusa lava pe a uma ona toesea pateta, e le mafai ona auina atu mo le teuina. E mafua lenei mea i le mea moni e faapea, i totonu o le masina i luga o le pateta muamua e leʻi maua ai faʻamaʻi poʻo manua e amata ona aliali mai. E le gata i lea, ao faagasolo lenei vaitau, o le pateta e gaosia ai se mea e puipuia ai le tuputupu aʻe o musika i luga (ia maua ai lenei vailaʻau, e tatau ona i ai le pateta i se nofoaga e 12-18 tikeri, ma o le humidity e 90-95 pasene). A maeʻa lenei vaitau, e tatau ona faaitiitia le vevela o le a teuina ai pateta.

Motugaafa 2. Taofi le vevela maualalo

O le mafanafana o le vevela e tatau ona tausia i le taimi o le taumalulu. I le taimi e teuina ai, e faʻamaonia e le pateta le carbon dioxide, vai ma le vevela, i se isi faaupuga, "manava". O le tele o le pateta e faʻafeiloaʻiina i luga, o le televave o le maumau o lona talavou, amata ona sosoʻo ma e mafai ona tupu faʻamaʻi eseese. Ina ia faagesegese lenei faagasologa, e tatau ona e teuina pateta i le maualalo o le vevela.

O le vevela sili ona lelei mo le teuina o pateta o le 3-7 tikeri. O le mea lea, i le autumn, e fautuaina le tuu o pateta i luga o le faapaologa, ma pe a oʻo ina pa'ū le vevela i le auala i le 2 tikeri, e tatau ona e faʻafefe pateta i le nofoaga sili ona malulu i totonu o le fale, mo se faataitaiga, i tafatafa o se faamalama po o le alatele.

O koneteina lelei mo le teuina o pateta o ni ato, ae e tuʻuina atu i ato o loʻo faia i le ie e leʻi faia. O le puipuia o pateta mai le "afu" i totonu o taga, e mafai ona e tuu ni beets i luga (o loʻo i ai le gafatia e faʻafefe ai le susu), faʻavasegaina, poʻo vao.

Faʻasologa 3. Aua le faʻasao le tupu

Ia mautinoa e le faia le pala. Rot o le faafitauli autu lea e tau atu i le faaleagaina o pateta. O le Rot e mafua ona o aʻafiaga leaga o nisi ituaiga o sigi ma siama. E le mafai ona faʻaumatia atoa nei siama ma sigi, ae mafai ona faʻaitiitia le lamatiaga o le mea na tupu. Le faʻaitiitia o le lamatiaga ole faʻaaogaina o laau o loʻo i ai ni mea faʻapitoa, e pei o le pawaniani. E tatau ona faʻafefiloi ia Potatoes ma nei laulaau pe a ma le 50 kilokalama pateta ma le 1 kilokalama o laʻau feʻai.

E le gata i lea, o nisi tagata fai togalaau e fautuaina paluga pateta ma vai inu. O lenei faiga e faia e pei ona taua i lalo: pateta ua ave, faataatia i luga o upega, ma a maeʻa ona tuu ifo lea o upega uma ma pateta i totonu o le vai vevela mo ni nai sekone. E oʻo lava i nei nai sekone, o le vai inu o le a faʻaumatia uma gaʻo ma siama - o le a mafai ai ona faʻafefe ia pateta i se tulaga lelei. O se mea taua o le taimi lea, afai e te teuina pateta i totonu o le vai mo le sili atu nai lo le tatau, e amata ona kuka. A maeʻa ona faʻapipiina pateta i lenei auala, e manaʻomia ona faʻamago i totonu o se potu pogisa.

O le toʻatele o tagata nonofo i le mafanafana e fautuaina i le vaitau o le taumalulu e siakiina le tulaga o pateta i taimi e tele, faʻafuaseʻi o loʻo maʻi pea pe ua pala foi nisi o pateta.

Faʻasologa 4. Faʻagesegese i le germination

Faʻagasolo malie le faagasologa o le germination o pateta. I le avea ai o se tulafono, latalata i le amataga o le tautotogo, pateta e totogo, ma e le o se mea e manaʻomia mo tagata o nofo fale. O laumei mint e mafai ona fesoasoani e faʻagesegese ai le totoina o pateta. E tatau ona sasaa i le pito i lalo o le taga pe a fai o pateta o loʻo iai, faʻapea foʻi i luga o pateta. O le mint ua sasaa i luga o le palapala pe a ma le 1-2 inisi le mafiafia.

E i ai foi vailaʻau e faʻagesegese ai le totoina o pateta, pei o Epin. O lenei fualaau faasaina e mafai ona sosoloina i pateta: o se vaifofo ua faia i le fua faatatau o le 1 mataua o le vailaʻau i le 1 ipu vai. A maeʻa le fufuluina o pateta, e tatau ona faʻamago ma tuʻu i totonu o le ato.

Afai e le fefe tele le tagata fai togalaau i vailaʻau, ona maeʻa lea ona seleseleina ia pateta, e mafai ona ia faʻamamaina o ia i le kulimi kulimi kesi. O le suavai e faia mai le fua faatatau o le 2 kalama o vailaʻau i le 10 lita o le vai.

Motugaafa 5. Filifili ituaiga eseese

Filifiliga saʻo o pateta eseese. O lenei manatu e taua foi, ona e eseese ituaiga e le mafai ona teuina i tulaga o fale. Mo fale ma fale, o le mea e sili ona lelei o le tuai o le tele o ituaiga o pateta, o loʻo i ai se vaitaimi umi lava o tubers.