Laʻau

Pereskia - o le cactus anamua

Pereskia - o se tasi o cacti tuai. O tuaa o le cacti i ona po nei sa i ai "lanu" lanu lanumeamata, lea, e pei o laau ua fetuutuunai i tulaga o le toafa toafa laufanua, na liua i vao tuitui, o le au e taofiofi galuega a laulaau.
O le ituaiga o Peresia e tusa ma le 20 ituaiga e ola i nofoaga mafanafana ma matutu - mai Mekisiko i Matu e oʻo atu i motu o Amerika i Saute i saute.


© Caesius

Pereskia (Pereskia) o se tupuaga anamua o le cacti ma laʻau. O tuaa o cacti faʻaonapo nei o laʻau, lea, e pei o laau na faʻafeiloaʻi i tulaga o le toafa valevalenoa, na liua i vao tuitui, o le aʻa na ave i lalo galuega a lau. O le tele o peresky - o laau tetele poʻo laau e leai ni laʻau e iai aʻa malolosi. I nofoaga o le tuputupu aʻe, e faʻaaogaina e avea o ni laumei lanumeamata. E le gata i lea, latou te maua fua suamalie.

Pereskia e faigofie ona tausia, ola vave ma maua se aʻa malosi. O le au Cactus e masani ona faʻaaogaina peresia o se faʻatau mo le faapipiiina o isi cacti, aemaise lava le zigocactus.


© Topjabot

Tulaga Tutupu

Nofoaga

Peresia e faʻapitoa, e sili ona lelei le tuʻu i luga o windowsills i le itu i saute o le fale, ma ufiufi ai aemaise lava itula vevela ina ia le maua ai ni mea e mu i luga o lau. I le ata lafoia o Peresia ua faamuta ona tupu ma ua mate. Pereskia e faʻapipiʻi. E tupu lelei i le vevela o le vevela o le 23-25 ​​C. I le po, e tatau ona maualalo le maualuga o le vevela o le ea. I le taumalulu, e tuu le laau i totonu o se potu mafanafana. O laʻau mumu, laʻau vaʻaiga e matua nofouta i le malulu.

Malamalama

Lila malamalama

Faʻasa

A o faagasolo le vaitau o le tuputupu ae malosi, ua tele le suavai o le laau, ae ia mautinoa o loʻo i ai i le palapala le taimi e faʻagogo ai aʻo leʻi faʻamaina.

Faʻamamaga o le ea

Faʻaalia. Vaʻai foliga lelei pe afai e faʻapipiʻi le toto i se taimi faʻapipiʻi i le vai malulu, ae o le ea vevela e faʻatagaina foi e le pereskia.

Tofiga

E faʻapipiʻiina i le va o tipu e tipi i le tautotogo po o le taumafanafana. O laʻau e sili ona vave aʻafia i le vevela o le 25-28 C. E mafai foi ona mauaa aʻa i le vai.

Suiga

E manaʻomia e Pereskia le eleele lafulemu ma palamole, lea e avea ai i latou ma paluga o togalaau, laʻau laʻau ma oneone lapoʻa, ma faaopoopo ai sina malala i ai. O le Peresia ua vave ona totoina ua totoina i tausaga taʻitasi i le tautotogo, laau matutua - i le lua i le tolu tausaga.

Mea aoga

O le au Cactus e masani ona faʻaaogaina le peresia e avea o se faʻatau mo le faapipiiina o isi cacti, ma o le tele lava o tui Schlumbergera.


© File Upload Bot

Tausiga

Peresia e talia lelei le susulu o le la, ola manuia i luga o faamalama i saute. Faatasi ai ma le tele o le malamalama, e mafai ona latou ola i luga o pupuni o sisifo ma matu, ae e matua seasea ona tupu.
E tatau ona manatuaina, faatasi ai ma le umi o le timuga o le tau i le taumalulu-taumalulu, pe a uma ona maua se laau i le susulu o le la, e tatau ona masani le masani o le laau.

O le mauaina o faʻataʻitaʻiga ma faʻataʻitaʻiga na tu i le paolo (poʻo le maeʻa o le taumalulu) e le mafai ona vave faʻaalia i ave o le la, e tatau ona masani ia i latou.

I le tau mafanafana, e aoga tele mo le soifua maloloina ma le faʻamalosiina o le laau, e faʻafefea pereskia i fafo (faletalimalo, togalaau). I lenei tulaga, e tatau ona tapunia le laau ina ia puipuia mai le timu. Afai e te le maua le avanoa e teuina ai laau i le taumafanafana i le ea, e tatau ona e faʻamalosi i taimi uma le potu lea e teu ai le sopo.

I le taumalulu-tau malulu, e teuina lelei foi le laau. I le tautotogo, faatasi ai ma le faateleina o le maualuga o le susulu, o le tele o le malamalama e masani ona masani ona aloese mai le mu.

O le vevela ole vevela e sili atu ile 22-23 ° C, faatasi ai ma le tele o vaalele fou. I le autumn, ua faʻaitiitia le vevela i le 15 ° C, ua saunia le fale mo se taimi umi. I le taumalulu, e amata ona malolo le laau - i le taimi nei e fautuaina e taofi i se malulu vevela (12-16 ° C), e le laʻititi ile 10 ° C. Tuʻuina le moli lelei, ma faʻavave le potu i le mea e tu ai le pereskia.

Fafaga vai i le tautotogo ma le taumafanafana, e pei o le pito i luga o le masini, e faaitiitia i le tautoulu, ma e seasea lava i le taumalulu, na o le le felelei o laulaau. Aua nei galo o le tele o le vai e afaina ai le peresk.

E le taua tele le suavai.

Mai ia Aperila e oo atu i Setema, e tatau ona fafagaina i taimi uma ia laau totō ma faʻamalosi mo le cacti i le afa afa faalua i le masina, i le taimi o loʻo moe ai e le fafagaina ina ia alofia ai le tuputupu aʻe le manaʻomia. E tatau ona manatuaina o le maualuga o le vevela i meaʻai o le minerale e tatau ona itiiti ifo nai lo le mea o loʻo totoe, talu ai o le tele o le vevela e mafai ona aʻafia ai aʻa, e masani lava e mafai ona e pipii i le fua faatatau lenei: nitrogen (N) -9, phosphorus (P) -18, potassium (K) 24. E sili atu ona lelei le aloese mai le faʻaaogaina o fugalaʻau.

E manaomia e le laau le teuteuina, e faia i le tautotogo. O aʻafiaga e mafai ona faʻaaogaina mo le faʻaleleia.

E totoina e le tamaititi le tele o taimi i le tausaga - ao latou tuputupu ae. Tagata matutua - pe'ā manaʻomia, pe a tumu le aʻa i le fagu. O le paluga o le eleele mo peresia e talafeagai lelei, lafoaʻi faatasi ma le faaopoopo o humus (leaf, clay-turf, humus, sand i le ratio 2: 2: 2: 1). Talu ai e malosi le aʻa, e tatau ona totoina peresia i totonu o le tele o ipu. I le pito i lalo o le fagu e maua ai le suavai lelei. A maeʻa le faʻaaogaina, e pei o se tulafono, o le faʻasolosolo mataʻutia i le tuputupu ae e mulimuli mai.

O le faʻaauau e faʻapupulaina e ala i le faʻamaʻaina, ae le faʻapipiʻiina, o aʻa e totōina i totonu o se mea susu ma le mea faʻapipiʻi..


© Stan Shebs

Meaola

Pereskia sili ona lelei (Pereskia grandiflora). Synonym: Rhodocactus grandifolius, Cactus grandifolius. I lalo o tulaga masani, e oʻo i le 5 mita le maualuga, o le ogalaau e oʻo ile 20 cm le lautele. O laulaau e paʻu ma lanu, e paʻu i le taumalulu i le vevela i lalo o le 10C. E i ai le tele o meaʻai i luga o le au, o nisi taimi e oʻo atu i le 2-3 cm le uumi. Pereskia ei ai fugalaau piniki e aoina i mea e le maua.

Pereskia orange (Pereskia bleo De Candolle). Synonym: Cactus bleo Kunth. O le laau e oʻo i le maualuga e oʻo atu i le 5 mita i le natura. E tele laulaʻau; o se vein mamanu e manino lava ona iloa i luga. E fuga i le taumafanafana. Lulu moli-lanumumu mumu, e oʻo i le 5-6 cm i le lapopoa, e foliga tutusa ma rosa laʻitiiti, tatala mulimuli ane i le afiafi. O fualaau oona, e foliga mai o lanu samasama samasama e manogi e pei o le pineapple. O le teuteuina masani o le laau e mafai ona tuʻuina atu i ai se foliga faʻatusa.

Pereskia prickly (Pereskia aculeata). O se laau mai vailaʻau Amerika, o loʻo faʻaaoga ai nei laau e avea ma puipui poʻo le maua mai o fua o fualaau suamalie - ona o lea mea na taʻua ai o le "Barbados gooseberries." O lenei ituaiga o Peresia na salalau mai sasaʻe sasaʻe o le Iunaite Setete o Amerika (Florida) i le vaomatua ma vaega ole paspe o Pasila ma Paraguay. O le vaʻa ma le aʻeaʻe e oʻo atu i le 10 mita le umi. O nei meaola, e pei o se tasi o sui muamua o le cacti, o loʻo i ai le tino, e sili atu le faʻalaʻau e 1.5 cm le lautele ma le faʻamalosolo po o le oval leaves, lanu uliuli, e oo i le 9 cm le umi ma e tusa ma le 4 cm le lautele I le aluga o taimi, o laulaau i le vaega pito i lalo o le 'au e paʻu ese ma le lanu enaena ma le saʻo 1-3, e tumau ai pea laʻau enaena. I le vaega pito i lalo o le sami, i lalo ifo o laulaau, e lua laupepa pupuu, mafolafola. I le taufaaiuiuga o le taumafanafana ma le amataga o le tautoulu, i luga o le mama o le paranesi o Peresia, foliga lanu, samasama-paepae ma se lanu piniki, tamai fugalaau manogi e i ai le lapisi o le 2.5-4.5 cm fugalaau fualaau suamalie, samasama, 2 cm le umi.

Pereskia Godseffa (Pereskia godseffiana) - o le tele o punaoa ua taua ai o se ituaiga eseese. Ae o le toʻatele o tusitala e taʻu atu i le ituaiga P. thorny (P. aculeata var. Godseffiana).


© Luis Diego & Adolfo Garcia

O aʻafiaga ono tutupu

Le leai o se tuputupu ae.

O le mafuaʻaga e le lava le suāvai i le taumafanafana poʻo le suavai i le taumalulu. E le gata i lea, e tupu lenei mea i le toesea o se taimi faʻatulagaina ma faʻamafanafana le taumafanafana.

Faatasi ai ma le leai o se malamalama, aemaise lava i le taumafanafana, e toto le laau, o le umi o le internodes e faateleina.

O le mimigi o le pito i lalo, o lalo ifo o ni mea e vaivai ai le pala.
O le mafuaʻaga o le faʻaleleia o le palapala, aemaise i le taumalulu.

Ua faaleagaina: mealybug, miti vaʻaia, paʻu.