Laʻau

Ktenanta - laʻau crocodile

O le vaomatua o vaomatua o Amerika i Saute (Pasila ma Costa Rica) o le nofoaga na fanau mai ai tagata o loʻo i totonu o le fale, o laʻau faʻavalea mai le aiga o Moraine. O se kuntant (e masani ona taʻua o se tamaita) e talitutusa ma sui o le lua genera o le aiga - calatheas ma le pala. E ui i lea, e le pei oi latou, o paʻu o loʻo i ai faʻamalosi, tutusa, lapopoa, ovalu poʻo o laʻau faʻaloloa (e peiseai na faʻaputuina i se fusi ona o tulafono laiti), e vavalalata i le faavae.

Ktenant Burl-Marx. © elka52

Faamatalaga o le Ctenantes

Genu Ctenanth, poʻo Ctenanthe (Failautusi) e tusa ma le 15 ituaiga o laau. O nei laʻau faʻamaina. O laulaʻau o le laina laina poʻo le lautele-ovateva, lapoa, e oo i le 20 cm le umi, lanumeamata poʻo le lanu lanu. O fugalaau e aoina i taliga tetele.

Ctenantha o se laau e sili ona manaomia, e matua mafatia lava i le ea. Aua nei galo e uiga i ai, manao e maua lenei laau.

O se tamaʻitaʻi, faʻalagolago i le ituaiga, e mafai ona oʻo i le maualuga o le 60 cm i le 1 m. O le aoga sili lava o laau o lenei aiga o ona lanu matagofie, muamua ma eseese. O nisi o loʻo i ai se mamanu faʻasolosolo mataʻitusi, e seasea lava i laau. Faʻasaga i se tala mai le malamalama (toetoe a paʻepaʻe) i le pogisa lanumeamata, tafatolu, vaʻa o le oval, fasi, faʻapipiʻi faʻapipiʻi ma fuʻa piniki ma paʻepaʻe paʻepaʻe, e vaʻaia lelei. O nisi taimi o laulaau o le ctenantha e matua manifinifi lava lea e mafai ona iloa ai veins i le lumen ma faia ai se mea sili atu ona teuteuina.

Ktenanta Oppenheim e tolu-lanu. © tai

Vaega o le tuputupu aʻe Ktenanty

Fuga: E masani lava ona fuga i totonu o le tau vevela.

Le malamalama: O le pusa e fiafia i le salalau solo. Puipui mai le susulu o le la.

Lulu: i le vaitau o le tautotogo-vevela 22-25 ° C, sina mea e māmā i le po. I le taumalulu-taumalulu, o le vevela o le aso i totonu o le 20 ° C, i le po 16-18 ° C.

Faʻataʻitaʻiina o Taʻitaʻi: faʻafefe, pe a maeʻa le pito i luga o le meaʻai. I le autumn ma le taumalulu, o le suasusu o loʻo faʻaititia.

Faʻamamaga o le ea: maualuga. E manaomia e le laau le suʻeina masani.

Laʻei pito sili: mai le tautotogo i le autumn 1 taimi i le 2 vaiaso ma fugalaau fugalaau. I le taumalulu, o le laei pito i luga e faaitiitia i le 1 taimi i le 5-6 vaiaso. Ktenanta e faʻaleagaina le sili atu o le calcium palapala ma le eletise.

Teuteu teuteu: A oʻo i le gafa, e aveeseina laulaʻau tuai.

Taimi e malolo ai: e leʻi faʻaalia.

Suʻeina o Keni: laau laiti i tausaga taʻitasi, tagata matutua - tasi taimi i le lua i le tolu tausaga i le tautotogo o le tautotogo po o le mafanafana, faatasi ai ma le faʻaopoopoga o eleele fou i tausaga taʻitasi.

Faʻafouina o Tino: vaevaeina o le vaomatua ma aʻafia faʻasolosolo apical.

Ctenanta Burl-Marx 'Amagris'. © Maja Dumat

Aiga Tausi

Ktenanty - togafiti malu-faapalepale, faʻaleleia lelei i le faʻasalalauina, e pei o le susulu malamalama. I le taumalulu, e manaʻomia foi e le laau ni faʻamalamalama lelei. Faʻasaga le susulu o le la i le taimi o le tautotogo ma masina vevela. Ole tele ma le lanu o laulaau o le taʻai e faalagolago i le saogalemu o le laau mai le la. Afai o le malamalama e matua susulu lava, o laulaau e le toe lanu, ma ua faʻaitiitia foi le lau. Latou te ola lelei i tafatafa o faamalama o sasae ma sisifo, lata ane i faamalama o le itu i saute, o le ufiufi mai le la susulu e faamalosia. Ktenanty e mafai ona ola i lalo o le moli faʻamalama i lama mumulu mo le 16 itula i le aso.

Laʻau e matua nofouta i suiga o le vevela ma faʻataʻitaʻiga. E taua tele le faatumauina o le vevela o le palapala 18-20 ° C, i le taumafanafana e tusa ma le 22 ° C. O le maalili o aʻa e leaga ai le laau.

O le fufulu o le pusa e manaʻomia ai le tele, e pei o le pito i luga o le meaʻai ua mamae. I le autumn ma le taumalulu, o le suasusu o loʻo faʻaititia. Faʻasuina i le mafanafana ma le mafanafana, ma sili atu le lelei o vai. E tāua le faʻamautinoa e te le faʻamago, aua le saluina le eleele ma puipuia le aʻa mai le mafanafana.

Ktenanta Oppenheim e tolu-lanu. © Daderot

E manaomia e le laau le maualuga o le susu (mai le 70 i le 90%). E manaʻomia le faʻaleleia masani i le gasologa o le tausaga mo tagatanuʻu. Faatasi ai ma le le lava o le susu, o laulaau o le pusi. E suʻeina i le suamalie poʻo le suavai mama, e ala i le sasaina lelei, talu ai e le pa'ū ifo laʻau paʻu i luga o laulaau - e ono oʻo mai ni lanu pogisa io latou luga.

Mo le manaʻoga e tatau ona e filifilia se nofoaga ma le maualuga o le faʻamafanafana. Faatasi ai ma le malulu i totonu ole fale, e tatau ona faʻaleleia le suʻeina ia le itiiti ifo i le tasi, ma ia faʻaluaina faalua i le aso. Ina ia faʻaleleia le susu, e mafai ona tuʻuina le laau i luga o se paʻu i luga o le masi susu, faʻalautele le gaʻo po o maa. I lenei tulaga, o le pito i lalo o le ulo e le tatau ona paʻi i le vai. Ina ia faatumauina le maualuga o le susu i le po, e mafai ona e faia ni laupepa palasitika i luga o laau. O faʻamafanafana uma e ola lelei i le lanu-greenhouses, florariums, terrariums.

E fafagaina le laau mai le tautotogo i le autumn 1 le taimi i le 2 vaiaso faatasi ai ma fugalaau fugalaau. I le taumalulu, o le laei pito i luga e faaitiitia i le 1 taimi i le 5-6 vaiaso. O le ktenanta e faʻaleagaina, e pei ona uma ona maitauina, i le sili atu o le calcium ma le eletise i le palapala.

O laau laiti e totoina i tausaga taʻitasi, tagata matutua - i le lua i le tolu tausaga i le tautotogo o le tautotogo po o le mafanafana, ma faaopoopo le eleele fou i tausaga taʻitasi. Pe a faʻavasegaina, ona aveese lea o laulaau tuai. O le pusa mo le kentanty e lautele ma papaʻu.

Ktenant Burl-Marx. © Mark Pellegrini

O le eleele mo le taotoga o le humus, le gaʻo ma le pala, sina pulu (pH ma le 6). O le faʻafefiloi o fanua laupepa, peʻa ma le oneone (2: 1: 1), lea e mafai ona faaopoopo ai le malala manava, e talafeagai. Afai e leai se auala e faʻafefiloi ai le eleele mo oe lava, ona mafai lea ona e faʻaaogaina le eleele mo le uʻamea, palapala talafeagai mo azaleas. Lelei lelei alavai.

Faʻafouina o Tino

O le pusa e faʻaleleia e ala i le vaevaeina o le vao ma le aʻafiaina o le faʻasolosolo.

O loʻo faʻasalalau e ala ile vaevaeina i le taimi o le gaosiga (faʻapitoa ona vaevaeina i totonu o le 2 - 3 faʻataʻitaʻiga fou, faʻaeteete e le faʻaleagaina aʻa) - ua totoina i luga o se mea e faʻasolo ai, ma e tatau ona faʻamaʻaina i se vai malulu ma mafai ona faʻamago le eleele aʻo leʻi faʻasusu. O loʻo tuʻuina ato i totonu o se pusa paʻu lalaga mama ma teuina i se nofoaga mafanafana seia oʻo ina faʻamalosi le laau ma ua aliali mai laulaau fou.

Ina ia faʻapipiʻi le taʻavale i ni mea faʻapipiʻi i le tautotogo o le tautotogo po o le mafanafana, ia tipi ese le 7-10 cm le umi ma le 2 i le 3 laulaau mai totoa fou o le laau, o le tipi ua faia i lalo o le nofoaga o le faapipiiina o le laulaau i le au. 'Otiʻoti tipi ua tuʻuina i totonu o se fagu vai, atonu e mafai ona tuʻuina i totonu o se fale-tele-greenhouse poʻo totonu o se taga palasitika palasitino. O aʻa e afua mai ile lima i le ono vaiaso. E lelei ona aʻafia i greenhouses ma le maualuga ma le vevela. O aʻa tetele e totōina i totonu o se mea totō e faʻatūina i luga o peat.

O le tagatanuʻu o loʻo faʻasalalau, 'Graystar'. © Toe Iloilo C

O aʻafiaga faigata i le faʻatupulaia o ni meaola

Le manogi, faʻaumatia ai aʻa o pusa - i le maualalo o le vevela ma le maualuga o le susu.

O pito o laulaʻau e lanu enaena ma mago, faʻagesegese le alualu i luma. O se mafuaʻaga e ono mafua ai le ea vevela, poʻo le faaleagaina e se apogaleveleve mite.

O pito o laulaau e samasama-enaena ma le tele po o le le lava o meaʻai i le palapala.

O laulaau o le uʻamea e gaugau ma pisia e aunoa ma le fafagaina. O le eleele e tatau ona susu i taimi uma, ae le faʻafefe.

O laulaau o le ctenena o le a leiloloa la latou lanu ma faʻagogo pe a malosi tele le la.

O le paʻu o laulaau o le ctenena e tupu pe a vevela le ea i totonu o le potu, faʻatasi ai ma le inu tele. O togavao e faʻatagaina le faʻaleleia o le palapala ile le lelei.

Faʻasaaina: mealybug, vaʻavavevave mite, fuainumera iniseti, paʻepaʻe.

O nisi o ituaiga o tagatanuu

Ktenant Burl-Marx, poʻo Ktenante Burl-Marx (Faʻalavelave faʻapipiʻi-marxii) O le nofoaga na fanau ai le ituaiga o meaola o Pasila. O se tagata matua e mafai ona oʻo i le 20-40 cm le maualuga. O le lau o le lau e tusa ma le 10 cm le umi ma le 5-6 cm le lautele, e oʻo i luga poʻo le ufiufi ma se tipitipi puupuu, glabrous, lanumeamata mumu, e matagofie lanu uliuli i luga o vela, o le itu pito i tua e lanu viole. Fugalaau e aoina i mea e le mafaamatalaina, laiti, paʻepaʻe sinasina. O le fua o se pusa eletic pub pubcent. Fugalaau e tupu ia Fepuari.

Ktenant Lubbers. © Maja Dumat

Ktenant Lubbers, poo Ctenanthe Lubbers (Lisi le lili) O le nofoaga na fanau ai le ituaiga o meaola o Pasila. O se tagata matua e mafai ona ausia le maualuga o le 75 cm. E i ai laulaau lanu meamata ma lanu samasama lanu samasama poo lanu-samasama o foliga foliga foliga, ma lanu lanumeamata.

Ktenanta Oppenheim, poʻo Ktenante Oppenheim (Ctenanthe oppenheimiana) O le laau e oʻo ile 90 cm le maualuga. Lafoaʻi i luga o ni gaʻo umi, pe a ma le 20-40 cm le umi. O le lau o le laʻau e lapopoʻa ma le lanu lanumeamata ma le kulimi, o le itu pito i tua o le lau o le lanu viole. E i ai se ituaiga o Tricolor.

O le ctenantha ua faʻapipiʻiina. © Ranulf Bennet

O loʻo faʻaosoina Ctenantha, poʻo Ctenante ua faʻamalosi (Faʻamatalaga a le Palemene) Tupu i vaomatua o vaomatua i Pasila. Laʻau faʻamaina laʻau. O laulaau e tele-ovate, 40 cm le umi ma le 10 cm le lautele, e le pine ona tusia, faataamilomilo i le faavae, lanumeamata, faatasi ai ma se mea e faamalosi ai, ma le susu. Fugalaau e aoina i taliga o le 20-30 cm le umi. Laʻau teuteu teuteu.

Matou te tulimatai atu i lau fautuaga ma au faʻamatalaga i le galueaina o lenei laau matagofie!