Laʻau

Gloxinia togafiti ile fale tausi ma toe gaosia

Gloxinia, o se tasi o sui sili ona matagofie o le aiga Gesneriaceae (Gesneriaceae), i Europa na amata ona gaosia le fugalaau gloxinia i le fale e le afa lona lua o le 19 seneturi. O se laau toto i le vaomatua o mamao atu Pasila. O le igoa botani mo le gloxinia o le sinningia hybride (Sinningia hybrida).

Faamatalaga lautele

O le matagofie o le vevela na maua i le mamalu o William Sinning, o se fai togalaau i le Boston University o le na "alofa" ma se fugalaau ma sa faʻaaluina le tele o taimi i lana filifiliga ma le faʻavasegaina. O le igoa Gloxinia e sau mai le Siamani "Glocke", lea e faaliliuina e pei o se logo. O le mea moni, o le foliga o fugalaau o le laau e talitutusa lava ma logo.

O le Gloxinia-sinningia o se laau faʻamalosi faʻapitoa lea e pupuu lona vaʻaiga ma laʻau uliuli lanu uliuli. Fugalaau, e pei ona taʻua i luga, e foliga mai le logo ma o mai i le tele o ituaiga lanu ma lanu.

O nisi o ituaiga o gloxinia ei ai se laumei lauiloa, lauiloa i le pito i totonu o fugalaau, ae o isi e teteʻe i le matagofie o lo latou pito o le fugalaau ua valiina i se lanu eseese. E faalagolago i le ituaiga, o le fugalaau-gramophone e mafai ona faigofie pe faalua.

Gloxinia tausi fale

O Gloxinia o se fale e le faʻaleagaina ma e oʻo lava i se tagata e leai se poto masani e mafai ona ola. O se fugalaau e fiafia i le tele o le malamalama, ae aunoa ma le susulu o le la, aua e mafai ona latou faia ni mumu i luga o laulaau. O le maualuga o le ea o le ea e 18-21 tikeri i le taumafanafana ma 10-15 tikeri i le taumalulu.

Gloxinia pe a alu i le fale lea e matua fefe lava o ia i le togavao ma tala. Mai le maua o le vai i luga o ona lau i le taimi o le pulupulu, o le pogisa ma le pala i lau ma fugalaau e ono aliali.

Ina ia mautinoa le suamalie talafeagai, e tuʻuina ai laau i luga o se fata ma vaʻavaʻa e faʻapipiʻi i totonu o le vai. O le a faʻaalu le vai ma o le a faʻamamaina le ea i tafatafa o fugalaau.

Faʻasaina Gloxinia

Gloxinia e sasaa mai i le suamalie ma le mafanafana ina neʻi paʻu i luga o laulaʻau poʻo fugalaau. E mafai ona e sasaa vai i totonu o le apa ma tuu ia laau e "inu" mo le afa itula. O le vai o loʻo totoe pe a maeʻa le faʻatinoga.

I le vaitau o le tuputupu aʻe ma le fuga, o le gloxinia e faʻafefeteina 2-3 taimi i le vaiaso, ma i le taimi o le taotoga - e le silia le 1 taimi i le masina. Pe a faʻamamaina se fugalaau o le gloxinia, e tatau ona faʻamautinoa e leai se mea e sili atu le susu, talu ai e mafai ona pala ma mate le laau.

Gloxinia taimi malolo

Gloxinia e fiafia i lona fuga mai ia Aperila e oo ia Setema, ona oʻo mai ai lea o se taimi malolo. I le taimi nei, ua mate le vaega eleni o le laau ma ua "moe" le tubers mo le tele o masina (3-4). A maeʻa le oti atoatoa o le pito i luga o le laau, ona vavae ese lea, pe a ma le 1 cm le maualuga i luga o le eleele.

O faaputuga ma "moe" tubers e toe faʻaleleia i se mea matutu, pouliuli ma malulu, ia mautinoa o le palapala e le mago. O le mea lea, o nisi taimi e faʻafeinu ai. E le mafai ona e aveeseina laau, ae ia na ona faatumuina i luga o le eleele ma se mafiafia anufe o oneone mama ma le mago ma tuu i totonu o le potu.

O nisi fugalaau fugalaau, i le mavae ai o le 2-3 vaiaso pe a uma le oti o vaega eletise, eli i luga ia tubers ma, faamamaina i latou aʻa, ma teuina i totonu o le launiu po o le solo i se nofoaga malulu. O vaʻaiga e siakiina faʻapitoa mo le faʻagogo poʻo le maualuga o le susu, lea e faʻaaogaina pe a manaʻomia.

Gloxinia pe a maeʻa se vaitaimi malolo

Gloxinia amata ona ala mai i se isi itu ia Ianuari-Mati. Afai e fuga le fugalaau i totonu o se fagu, e eliina, faʻamamaina palapala, ma faʻamaʻi maʻi ma mamago. Afai e maua ni fasi pala, ona vaeluaina lea i se naifi ma sasaa i se fasi keke moli. A maeʻa nei faʻatonuga, ona tuʻuina lea o le tui mo se aso e faʻamago ai.

Gloxinia toto toto

A o lei totoina le gloxinia tuber, ia fautuaina e kuka mo le 30 minute i se vaifofo o se sui oona (mo se faataitaiga, Funzadol, Maxim) poo se vaifofo o le potassium i le lanu piniki enaena e taofia ai le faaleagaina o le pala.

E filifilia le laʻau e 1-1.5 cm le lautele nai lo mea muamua, talu ai, i le taimi e tasi i totonu o se ipu telē tele, o le a amata ona tupu le totō o le gloxinia, ma e le mafai ona faʻatali faʻatoaga. E talafeagai le totoina o le laau i se auala e sili atu ai i luga o le eleele le vaega pito i luga o le pulumu.

Gloxinia primer

E mafai ona faʻatauina eleele palapala i le faleoloa fugalaau. E talafeagai "Saintpaulia" poʻo "Violet." E mafai foi ona e saunia le paluga mo le totoina oe lava. Mo le faia o lenei mea, faʻafefiloi le oneone, humus ma le pepa palapala i le fua faatatau o le 1: 4: 4. E manaʻomia le faʻaleleia lelei o le suavai. O loʻo faʻapipiʻiina le gloxinia i luga o le windowsill ma faʻafeinu i le vaiaso.

Fertilizers mo gloxinia

Ia mautinoa e faʻamaua le laau. A faʻaaogaina le faʻaaogaina o le suavai, e faia i vaiaso uma e lua. Afai e te faʻaaoga le faʻamalo i se ituaiga o laau, ona tasi lea o le laau e lava mo le 2-3 masina.

O le gloxinia o le fatu i le fale

Gloxinia e mafai ona faʻaleleia e faʻaaogaina ai fatu, felafolafoaʻi lauulu ma le vavae. O le mauaina o fatu i le fale e toetoe lava a le mafai. E sili atu le faigofie ona maua i le faleoloa.

O le luluina o loʻo faia ia Novema-Fepuari i ni pusa maualalo, lea e tumu, ave i tutusa tutusa ma faʻafefiloi ma le faʻafefiloi, ma oneone, paʻu ma lau lau. O fatu e totoina i le pito i luga o le eleele e aunoa ma le faʻasusu ma tuu i totonu o se nofoaga lelei.

Fufulu faʻatasi i le vai mafanafana ma faʻamautinoa le vevela o le 24-26 ° C. E le mafai ona faamoemoeina ni laulaau e leʻi muamua nai lo le 2 vaiaso. Faatasi ai ma le tuputupu ae o laau ma le foliga mai o le 2 laulaau, ua totoina i le mamao o le 2-3 cm mai le tasi ma le tasi, ma le foliga mai o le tolu o paʻu lau, o le mamao i le va o laau toto ua faateleina i le 5-7 cm. ma lau lau. Ole lapisi o ipu e tatau ona 10-12 cm.

Faʻapenaina o le gloxinia e ala i le vaʻaia

O le Gloxinia i le fale e faigofie ona faʻasalalau i le vaʻaia. Mo le faia o lenei, laʻau lapopoa ma ola maloloina ua filifilia, tipi faʻasalalau i se naifi maai ma tuʻuina i se vai mālū mālūlū o le potassium mo le 8 itula. Ona tuʻuina lea o laulaʻau lanu i tioata ma vai mamā, lea e suia i vaiaso taʻitasi.

A oʻo mai aʻa, o mea matagofie o le lumanaʻi o loʻo totoina i ipu i le eleele poʻo i luga o peat tablets ma ufiufi i taga palasitika. O faʻamaumauga e ave faʻatasi i le aso mo ni nai minute e faʻamautinoa ai le faʻaleleia. A maea le faia o fatu laiti i pito o le vavae, ona aveese loa lea o pepa, ma o le laau toto e mafai ona faamalieina le tagata talimalo i ona fua i le tausaga lava e tasi.

Gloxinia faʻalaʻau laʻau

E mafai foi ona faʻateleina le gloxinia ma le laulaʻau e tasi e aunoa ma se au. Ina ia faia lenei mea, tipi se laʻau ola maloloina ma tipi i luga o le veto tutotonu i le va o lālā.

I le isi itu, o le laupepa o loʻo tuʻuina i lalo i luga o le peʻa susu poʻo le oneone ma ufiufi i se ato. O le "talavou" gloxinia e maua mai i vaitusi i luga o le lau. Latou te totoina i totonu o fagu pe a sili atu i le 3 laʻau moni e aliali mai.

Faʻaauau o le gloxinia e ala i le vaevaega o tuber

Ina ia faalauiloa le gloxinia e ala i le vaevaeina o le pulumu, e tatau ona filifili ni fatu e sili atu ona tupu. E tipiina i latou i se naifi i ni vaega ina ia tumau ai pea i latou taʻitasi ma le 1-2 fuamoa. O vaega fou e ufiufi i le koale ma totō i totonu o ipu i le susu.

Maʻi ma meaʻai

E pei o fale uma, gloxinia e faʻaalia i faʻamaʻi ma faʻamaʻi. O le "au alofa" mulimuli o le fugalaau e totogo, o le apogaleveleve, aphids, caterpillars ma nematodes. Faʻaumatia i latou i vailaau vailaau faʻapitoa.

I lenei tulaga, e tatau ona e matua faʻaeteete pe a filifilia se fofo, talu ai o nisi oi latou e le gata ina mafai ona faʻamaʻi faʻamaʻi, ae o le laau lava ia.

Faatasi ai ma faamaʻi, o le taatele o le fesuiaʻi o fatu, blackleg, fusarium ma le pala. E masani lava o le mafuaʻaga o lo latou tupuga o le soona inu tele.

Mo le puipuia o fatu aʻo le i totoina, ua togafitia i latou i se vaifofo o le paseka e masani ai, "Immunocytophyte" poʻo se isi sigicide. Mo le "togafitiga", ua aveeseina le tino o le tino mama i se naifi, o mea ua tipi ua ufiufi i le gaʻo ma gaosia ma togafitiga talafeagai.

O aʻafiaga ono tutupu

Faʻasalaga lelei, o le glossinia matagofie o le vevela e mafai ona ola e oʻo i le 10 tausaga, fiafia i ona tagata e iai laʻau felanulanuaʻi. E le gata i lea, o le matua ma sili atu ona atiaeina le laau, o le tele o fugalaau o le ai luga. O nisi taimi o latou fuainumera e oʻo atu i le 50 vaega!