Fugalaau

Tulips - tuputupu aʻe ma tausi lelei

Tulips o ni fugalaau manaia punavai o le a maua ai se fiafia tele ia te oe ma e pele ia te oe! O le lanu o le lanu, o le lalelei o foliga ma le faigofie o le galueaiina na faia ai tulip o se tasi o fugalaau e sili ona pele i togalaau. I le tulaga o le totoina o togalaau ma paka, o le tulip o se vailaau lautele, o le lautele o lona faaaogaina e lautele: tulimanu e totō i laʻau mama ma tuaoi, i lalo o laau ma luga o mauga alpine, latou te teuteu fola ma totō i fugalaau i magaala.

Laʻau mumu "Wrangels". © Powi

Tulip (Tulipa) - o se genus of perennial herbaceous plants bulbous o le aiga o Liliaceae (Liliaceae), i lafoga faʻaonapo nei e aofia ai le sili atu ma le 80 ituaiga. I le 2013-2014, e tusa ma le 1800 ituaiga ma ituaiga aganuu o tulipisi faʻaleleia faapisinisi.

O le totoina o tulip i Asia na amata i le XI seneturi ma oʻo ai i lona tumutumu i le Malo o Ottoman o le XV-XVIII seneturi. I le ogatotonu o le XVI senituri, na tupu mai tulip i Europa i Sisifo, ma mo le tasi ma le afa seneturi o le sili ona taua o aganuu teuteu. Mai le amataga o le senituri lona 17 e oo mai i le taimi nei, o le lalolagi mo le filifilia, galueaina ma fefaatauaiga faavaomalo i tulip e faavae i Netherlands.

O le igoa lautele e sau mai Persian tolanban ("turban"), ma o lenei igoa ua tuuina atu i le fugalaau mo le tutusa o ona tumutumu ma se pito i luga o le laufanua lea e pei o se pulou.

O le aʻa, fugalaau, laulaʻau ma aʻa o tausaga taʻitasi, o lona uiga, latou te nonofo i le tasi vao. O le atinaʻeina o tulip mai le fatu i le totoina o laau toto e tusa ma le tolu i le fitu tausaga. O se suiga o augatupulaga o tumutumu, e le pei o daffodils, e tupu i tausaga taitasi. I le vaitau o le tautotogo pupuu, o le tulip ua fuga, ua fua mai ma tuu ai tama talavou i lalo o le eleele, ma ua mate le paʻu ua mamae. I le vaitau o le mafanafana o le mafanafana, ma nisi o meaola i le taumalulu, i totonu o le pulufana, o faavae o le fana ma fugalaau o le tausaga e sosoo ai ua fausia. I le autumn, o le pulufana e maua ai le aʻa ma faʻamaeʻaina le tuʻuina o le fua o le fua.

Tulips

Filifili se nofoaga e toto ai tulip

E masani ona mafua ona o le le talafeagai o le tuputupu ae o tulaga na faia e le tulip, o pulufana e pala ma tupu ai se mea.

O le mea lea, muamua lava, e tatau ona filifili le nofoaga talafeagai mo le totoina o tulip. E tatau ona malamalama lelei ma puipuia mai matagi malulu malosi. Afai e le lava le la, o le a faʻalautele ma mimilo le tulip, ma o le a le mafai e le pusa ona faaputuputu se sapalai o meaʻai.

O le saite e tatau ona i ai se laufanua mafolafola ma se mea e mafai ona faʻaogaina. O le loloto o le salalau o le aʻa o le tulip i le eleele e 65-70 cm. O le mea lea, e le tatau ona tulaʻi le maualuga o le eleele i luga ae o lenei faailoga. Afai e maualuga le maualuga o le vai, o le a mafua ai ona faʻavaivaia le vai i totonu o mauga, o le galo ma le oti o pulu.

Pe a filifilia se 'upega tafaʻilagi, o le tau o le laufanua lafulemu, lea e tatau ona itiiti ifo i le 30 cm, mataupu.

Ma o le mea mulimuli e mafaufau i ai pe a filifilia se nofoaga e totō ai tulip o se mea lelei muamua. E mafai ona i ai soʻo se fugalaau poʻo se agaifanua agavaʻa, sei vagana ai le sipisi ma le po, o ona faʻamaʻi faʻamaʻi e tuʻuina atu i tulip.

Tulips o Darwin. © Powi

Saunia o le eleele mo le totoina o tulip

O le tulaga autu o meatotino lelei ia o le eleele: o le lava gafatia o le susu, friability ma le ea, ma le le lava o le fausiaina faalenatura e totogiina e ala i le faapipiiina o fugalaau ma ofu pito i luga. O eleele sili ona lelei i lalo o tulip e matua lelei lava, o le oneone e maualalo i le humus e loams ma faʻafefiloi ma le le faʻaituau o le siosiomaga. O isi eleele e faʻapitoa i auala faʻapitoa.

O le le lelei o eleele oneone, mai le manatu o le tuputupu ae o tulip, o lo latou vave faamago ma le leai o ni meaʻai. O le masani ona faʻafefeteina o laau ma laei masani e mafai ona faʻamalosolo nei mea leaga.

O eleele eleʻele eleelea e manaʻomia se faʻaleleia sili atu: o le faʻaofiina o le oneone tele (e oʻo i le 20 kilokalama mo le m2), peʻa, meaʻai po o isi mea faʻalaʻau e faʻateleina ai le vai ma faʻaleleia atili le ea i aʻa. Afai e faʻaaogaina le peʻa, faʻaitiitia le aoga o le suamalie (40-50 g i le m2) poʻo le penisina (300-500 g i le m2) - o tulipisi e sili atu le lelei ile pH 6.5-7.8. I le vaitau o le tuputupu ae o laau totő, o eleele mamafa e manaʻomia tele le faʻaleleia.

Tulips © Vince Alongi

Auala e totō ai tulip

O le taimi sili mo le totoina o tulip o le afa lona lua o Setema, pe a suia aso mafanafana i po malulu ma amata ona mafanafana le palapala (o le vevela o le 7-10 ° C i le loloto o le 10-12 cm).

I ia tulaga, e mafai ai e le pulu ona fai se aʻa lelei ao lei amataina le kiona. O lona atinaʻe e manaʻomia le 30 -40 aso, lea e tatau ona pasia aʻo le i amata le kiona.

A o lei totoina tulip bulbs, o faʻataʻitaʻiga ma faailoga o faʻamaʻi o loʻo suʻesuʻeina ma le totoʻa ma teena. O tulipulu tulipulu ola maloloina e totoina i le 0.5% le vai mo le 30 minute. O loʻo faʻasaʻoina alavai i le lautele o le 1-1.2 mita ma le umi o le taimi. Latou te faia ni masei e felafoaʻi pe faʻalautele. E pipiʻi pulu i le pito i lalo o le uʻu ma ufitia i le eleele. O le faʻamalosi malosi o le pusa e le fautuaina, aua o le a faaleagaina ai le taua o aʻa.

E mafai ona e faʻaaoga se isi auala e tulaʻi ai. Faʻaaogāina o se paʻu uʻamea mafiafia ma se lapisi 5 cm ma se piston e mafai ona faʻatutu i se mamao mai le gataʻaga, matou te filifilia se koluma o le eleele i le loloto o loʻo manaʻomia. Ona tuu ifo lea o le pusa i totonu o le lua, ma tulei le eleele i luga i se piston. O lenei metotia o le totoina o tulips e mafai ai ona e le gata ina ia faatumauina le loloto o le totoina, ae ia puipuia foi le totoina o mea mai le faaleagaina, ma ou lima mai le manava, pe afai o le galuega e faia i se tausaga malulu ma susu.

O le totō le loloto e faʻalagolago i le tele o le pusa. O le auiliiliga tutusa ile eleele malamalama ua totoina loloto, i eleele mamafa - laiti. I se tulaga masani, e tatau ona e usitaia le tulafono: o le mafiafia o le eleele i luga ae o le pusa i luga o palapala mamafa e tatau ona lua ona maualuga, ma luga o le malamalama - tolu. O le totoina o le toto e fesoasoani tele i le atinaʻeina o se pusa lapopoʻa tele, ae faʻalavelave ai le fausia o tamaiti.

O le mamao i le va o laina i luga o le tumutumu e 20 cm. I le laina, e totogo ai pulu pe a uma le 9-10 cm. O le totoina o le tulip bulbs e mafai ona oʻo atu ile 80-100 i le 1 sq. Tulips ua tuʻuina i le vela, lea e mafai ai ona sili atu ona manino le iloa o laau mama i laau toto ma i le faagasologa o le tuputupu aʻe.

Tulips © Powi

Tulip Care

Fafaga Tulips

Tulip o se laau o le ola tuputupu aʻe, e vave ona tali atu i le faʻaaogaina o le fugalaau, ae faʻamaonia ai meaʻai e latalata i le aʻa, o lea e fautuaina ai e faʻaaoga fusi faʻamalolo mo le fafaga. Fafagaina o faʻamaʻi faʻasamaʻi na faʻamaʻi muamua i le vai e sili ona aoga. E mafai ona e fafagaina, na o le fufuluina o fualaʻau meli i le totoina o tulip, ae e taua le matauina o tulafono e lua. Muamua, o laulaʻau o tulip e tatau ona mago, a faʻapea e mumu ai le mumu pe a maua ni fugalaau. Ma o le lona lua - pe a maeʻa ona fai se "mea mamago" pito i luga, e taua tele le faia o le tele o le suāvai ina ia maua ai meaʻai i totonu o le papa o le palapala, poo le ofu pito i luga ae leʻi timu.

E i ai manatu eseese e uiga i le tele o le faʻamaʻiina o meaʻai i le faatoʻaga: e masani ona fautuaina e faia mai le 3 i le 5 faʻamafanafanaina i le vaitau o le vavao. Ae o le faatinoga e faaalia ai o le faateleina o le numera o laei pito i luga e le maua ai se aafiaga faapitoa, ae o le faigata o le tuputupu ae o tulip e matua faateleina. O le mea lea, o le tele o faifaatoaga e talitonu o le laei tolu-taimi e sili ona lelei i le taimi o le tuputupu aʻe o tamaʻi matutua. Faalua le laei pito i luga e lava mo pepe pepe, ona o lo oi ai se taimi puupuu o le atinaʻe.

Muamua fafaga faia i le taimi o le kiona, e foliga mai e totogo i lenei vaitau, e mafai ona e faia le "mea mamago" pito i luga, faʻasalalau fugalaau i le kiona. E tatau ona aofia i le fugalaʻau le ova, fuamasi ma le potassium i le ratio 2: 2: 1. I le taimi lea, e manaʻomia e tulip se faʻaopoopoga o le vevela, lea ei ai sona aafiaga tele i le tuputupu ae ma le faʻatulagaina o lau. E faʻaaoga le fuga i le fua ile 40-50 g / m2.

Fafaga lua faia i le taimi o le vele. Aʻo faagasolo lenei vaitau, faʻapea foi i le taimi o le fuālaʻau, o le tulipoti e sili atu ona faʻaleleia meaʻai ma maua ai se manaʻoga sili mo le fuamoa-potassium. E iai le aoga o le faʻaleleia o le fugalaau ma le potassium. I le fafagaina faalua, o le fua ole fua o le nitrogen e faaitiitia ma o mea o loo i ai i le phosphorus ma le potassium i le ratio 1: 2: 2 ua faateleina.

Fafagaina lona tolu faia i le taimi o le fua tele o le fugalaau pe vave loa. I lenei tulaga, o le mea e maua ai le vevela e faʻaititia pe leai foi. O le vaʻaia ma le potassium e saofaga i le fua faatatau o le 1: 1. Le fua faatatau ole fualaau mo le lona lua ma le tolu o le meaai e 30-35 g / m2.

O taunuuga lelei e maua mai i le faʻaleleia o faʻamaʻi faʻamalosi, e aofia ai elemene: manganese, zinc, boron ma isi. Tulips e sili ona mataʻutia i le faʻaofiina o le pulu ma le zinc. Latou te faʻaleleia le tulaga o laau i le lautele ma le atinaʻe o tamaʻi tamaʻitaʻi.

Pe a faʻatulaga ni vailaʻau o le faʻamalositino, e tatau i se tasi ona amanaia le setete ma le tikeri o le sauniuni o le eleele aʻo lei totoina, lona fausaga ma lona fausiaina, faapea foi ma le tulimataiga o le totoina o tulip. Mo tulaga taʻitasi taʻitasi, e tatau ona eseese le fua faʻatatau o le faʻaaogaina. I le taimi lava e tasi, e le tatau i se tasi ona galo e tatau ona faʻaaloalogia mea uma. O le "galulolo" e sili atu le leaga, ao latou teuina, e faigofie lava ona maua i faʻamaʻi. E faigofie ona maitauina ia pupuʻu: o latou fua faʻateleina e tafe i luga, ma o meaola faʻamaʻi masani e masani ona ulu mai i totonu o lenei vaʻa.

Fafaga tulip

Ona o foliga o le aʻa o tulip, o aʻa e le mafai ona faʻaaogaina le susu mai le loloto. O le mea lea, pe a tupu ae tulip e tatau ona faatumauina le lelei o le eleele. Ole taimi ole fafaga e faalagolago i le tau, faʻalelei ile fausaga ma le maualuga o le susu i le vaega ole tuputupu ae o tulip. I le taimi o le fuga, fugalaau ma le lua vaiaso talu ona tupu, o le suāvai e tatau ona masani ma tele.

O le fua faatatau o le faʻaaogāina o le vai i le taimi o le faʻaleleia o le vai e tatau ona i ai ina ia ulu atu ai le susu i totonu o le sone o le tupuga o le tele o aʻa. I le averesi, o faʻavaivai taitasi e faʻaaoga mai le 10 i le 40 lita o le vai i le 1 m2. I le vevela o le tau, e fautuaina e aloese mai le susu i laulaau o tulip, ina ia aua nei mafua ai ni mu.

A o tausia le suavai palapala talafeagai, o fugalaau i laau e ola umi, o fugalaau e telē, ma o le umi o le tuputupu ae faateleina. I le faʻaopoopoga, o suʻesuʻega ua faʻamautuina o le seleselega o le pupuʻu e faʻatatau tonu i le vevela ma le eleele i le taimi o le tuputupu ae. I le taimi e tatau ai ma faʻasusu lelei, o le a tupu lelei ai vaomatua ma tele, ma o le faaputuputuina o meaʻai i totonu e sili atu ona malosi. I le faaiuga o le fugalaau, o le suavai e faasolosolo malie lava ona taofia.

Tulips © Powi

Totoina o tulip

E le faʻaaogaina le laulaʻau i na laau totő, o le atiaʻeina o se laulaʻau malosi, vao leaga ma faʻalavelaveina ai lo latou tuputupu aʻe. O le mea lea, o le pulea o vao e tatau ona faia e le aunoa i luga o tulip plantings. E tatau ona aveeseina vao e le gata i luga o tulimanu ma tulip, ae sosoo foi ma latou, talu ai latou te avea o se sulufaʻiga mo meaola faalafua ma o loʻo tauaveina faʻamaʻi. E le o le taʻua o le mea moni latou te faʻapalapalaina le palapala, aveʻesea mai ai meaʻai ma le susu lea e matua talafeagai mo laau totoina. I totonu o faatoaga fugalaau tetele, o vailaʻau eseese (herbicides) e masani ona faʻaaogaina e pulea ai vao, e le talafeagai lea i se vaega laitiiti o le meaʻai, ma o le veleina e sili ona lelei le faia i le masini.

Lafoaʻi eleele

O le veleina masani e masani ona tuʻufaʻatasia ma le tatalaina o le eleele. O le uluai togavao e faia i le amataga o le tautotogo, o le vave lava e amata mai le totogo o tulip ma aveese le falemalulu mai ia i latou, ona solo ai lea o le eleele i taimi uma pe a uma le fafaga ma le timu ma faaauau pea seia oo ina tapuni laulaʻau. Tulips ola vave, ma o lenei mea e faigata ai le faʻatoʻaga (e mafai ona vave faʻaleagaina le laau), o lea e taua ai le faʻatinoina o le gaosiga i se taimi talafeagai ma le tuʻuina atu mo le taimi mulimuli. E mafua ai le faʻaumatia o le palapala o le palapala, faʻasao ma le lelei o le fesuiaiga o le ea i le eleele, i se faʻaopoopoga, o le tatalaina o se tasi lea o fua mo le puleaina o vao.

Tulip Decapitation

Afai o le faʻamoemoe o le tupu aʻe o tulip o le maua lea o ni pusa tetele pe afai e te manaʻomia le faʻalauteleina o se ituaiga o mea e masani ai, ona e faʻaaogaina lea o se auala e pei o le lafoaia o laau (aveeseina o fugalaau). Aʻo tuputupu aʻe nai laʻitiiti laiti, e tatau ona faʻamalosia le taofiofi. Pe a aveese le ulu o fugalaau, o le tulip e amata ona matua faateleina le tele o pulu, i le tulaga lea ua faateleina le seleselega i le 30-40%. O se vaega taua o le tuʻuina atu o meaʻai i totonu o le pulufana e faʻasaoina ma alu i le faʻaleleia o laau. E sili ona lelei le faʻatamaʻaina 3-4 aso i le maea ai o le tatalaina o le polo, pe a mafai ona e faʻamasinoina le soifua maloloina ma le tele o le laau. E taua le aveeseina o fugalaau ua aveeseina mai le saite, aua e mafai ona avea o se punavai o le siama o le palapala ma le paʻulea ma isi faamaʻi.

Tulips © elbfoto

Maʻi ma meaʻai

Gau pala

E aʻafia ai laulaʻau, gafa, pulupulu, fugalaau, pulu.

O pipi gutu e aliali mai i luga o laau mamaʻi, faapea foi ma lanu samasama - muamua i le pito o le lau, ona sosoo ai lea ma lona lautele atoa. Aemaise lava, o le faʻamaʻi e aʻafia ai laau ile tausaga ma se timuga malulu ma timuga. Faatasi ai ma le atinaʻe malosi o le faamai, o le a avea ma pologa ma pala.

  • Faʻataʻitaʻiga faʻatonutonu: teuina o pulu i totonu o se potu malulu, mago, vevelaina aʻo lei totoina i le 0.2-0.6% vaifofo o le TMTD mo le 30-60 minute, aveese laau mamaʻi mai togalaau. I le amataga o le tuputupu ae o le vaitau ma aʻo leʻi fugaina, o loʻo totoina laau i fuluʻi fatu: cineb or maneb 0.4-0.5% concentrations, 0.2% concentration.

Sclerotic rot

Faʻasalaga tele, o le a oti i le amataga o le atinaʻe ma e le tupu aʻe, ma se vaivai, o laau toto e tupu aʻe ae mate aʻo lei tupu. Ua i luga o laʻau mumu mumū malamalama i luga o laʻau mama - sclerotia, lea na liua ai le lanu uliuli. Sclerotia e mafai ona i ai ile palapala ma aʻafia ai aʻa.

  • Faʻataʻitaʻiga faʻatonutonu: filifili ma le faʻaeteete o afaina faʻamaʻi ma faʻamaʻi, faʻavasegaina o fale, toina o bulbs aʻo leʻi totoina i le 0.2% fofo o fundazole poʻo le 0.2-0.6% TMTD.
Tulip Tulips © liz sisifo Tulips © Gu? Munda Jonsdottir

Pulu lanumoana

Faʻaalia pe a teuina ni pulu i totonu o se potu e le lelei le vaʻaia ma le maualuga o le susu; i luga o paluga na faaleagaina i le taimi o le seleselega, faapea foi i luga o pusa e aunoa ma se sulu natia. Lisiina o mea lanu enaena o afu afaina ua ufitia i le tele o mea e pala.

  • Faʻataʻitaʻiga faʻatonutonu: faʻamaʻi maʻi ma faʻamaʻi faʻamaʻi otaota; ventila ma le faʻaaogaina o nofoaga e teu ai;