O le togalaau

Bordeaux vai i le togalaau

E pei o le tele o mea na maua, o le faʻaaogaina o le sukameko sima mo le togafitia o togavao na mafai ona avanoa. Mo le taimi muamua, o le aoga o aafiaga o paʻu apa i luga o laau totino, i lenei tulaga o le pateta, i Aialani sa maitauina. Mai le maʻi na le iloa, ae maise lava i le susu o le tau, o faatoaga pateta na fano i soo se mea, ma e na o laau apamemea na ola pea lenei aganuu. Sa amata ona faʻaaogaina e le au fai togalaau i le gaosiga o lenei gaosiga le otaota e mafua mai i le gaosiga o le copper, faʻasaoina fua mai le tau Irish.

O le feiloaiga lona lua ma le taunuuga o se gaioiga faʻafefeteina i le va o le sulfate copper ma le lime na faia i le faaiuga o le 19 seneturi i le Farani o le Bordeaux. I le taua i le vevela, lea na faaleagaina ai le tovine i totonu o le vine, o se tasi o vine, ma le faanoanoa i le togiina o toega o vaifofo o le copper sulfate ma le lime lea na ia galueaiina ai vao, sasaa i totonu o le tasi pusa ma fufuluina vine. O le taunuuga na sili ona lelei.

Faatasi ai ma le lima malamalama o se tagata ola fua, o le matauina o tagata Irish gardeners and the stubbornness of the French botanist P. Millard, o se auala faigofie ae aoga mo le tetee atu i faamaʻi o le toetoe lava o fualaau faisua ma laau toto. O le numera o faʻamaʻi e puipuia ai e le Bordeaux ia laau mai le tusa ma le 25 igoa. O le mea moni, o nei faʻamaʻi pipisi o se natura faʻaleagaina ma siama.

Le faʻaaogaina o le ava o Bordeaux i le togalaau

E faʻapefea ona aloese mai mea sese pe a sauniuni le vai o Bordeaux?

Mo le silia ma le selau tausaga, sa faʻaaogaina le sulfate sima ma le lime e saunia ai se vaifofo e taʻua o le Bordeaux. O lenei fofo togafitiga e leʻi maua ai se iloiloga le lelei e tasi ma ua faʻaaoga lelei uma i luga o se tulaga tau alamanuia ma i totonu o fale tumaoti. I le saʻo, e tatau ona maitauina e masani ona faʻasalalau faamatalaga i le maualalo o le lelei pe, i se isi itu, i le maliu mai le mu o mea totō. Aiseā e tupu ai ia tulaga?

E foliga mai o mea sese nei na faia i le sauniuniga o le vai o Bordeaux:

  • vaevaega gau;
  • o vaega taʻitasi e le faʻaleagaina;
  • ua le saʻo le fesootaiina o vaega i se fofo se tasi;
  • e le mafuatiaina pe mafua ona o le valea, meaola o le organophosphorus, kalbofos ma isi alkaline poʻo mea faʻasaʻa e le faʻatasi ma le vai Bordeaux na faʻaopoopoina i le paluga masini.

O le a se mea e tatau ona e iloa mo le faʻaaoga tatau o le ava o Bordeaux?

I le faatauina mai o se paluga ua saunia mo le sauniuni o le vai Bordeaux, e tatau ona e gauai atu i le pepa ma fesili i le tagata faatau le uiga o le:

O nisi taimi e tusia ai se pepa CuSO4 i luga o le igoa e aunoa ma se faʻamatalaga. E iloa o le copper sulfate o se mea paʻepaʻe. Copper sulfate o se mea lanu lanumoana poʻo le lanumoana, faʻafefeteina i le vai. O le mamanu o le sulfate suauu e eseese, o loʻo faʻatusalia e le pentahydrate CuSO4 * 5H2O. I totonu o se taga malo, e le mafai ona iloa le lanu, ma e leai se faʻamatalaga tusitusia i le igoa.

O mea o loʻo teuina i totonu o le lua afifi e le o iloa foi. Na o se igoa ua tusia - lime. O le a le ituaiga lime? E tatau ona faʻamaonia pe faʻamalo pe leai. E tatau ona tusia: le vave quicklime, vave vave faʻavavevave poʻo le paʻu vave vave. Afai ua tusia le fulu, ona pasia lea o le lime i le faiga o le tineia. Ua lava lea e faʻafefe ai le lime suamalie i le tele o le vai ma maua ai le susu o le lime.

Mo le mauaina o le maualuga o le Bordeaux, o le susu o le lime ua saunia mai le lime fou fou. O le mea lea, o le lime e masani ona tusia i luga o le igoa, o lona uiga (mate, latou fai mai, ia lava) o se ulo e faʻaumatia.

E tatau ona maitauina, afai e saunia se fofo o le Bordeaux vai mai vave, o le mamafa (mamafa) o le mea mulimuli e tatau ona sili atu nai lo le sulfate copper. E mafua lenei ona o le i ai o ni eleelea e le mafai ona faʻaaogaina i le mea e maua ai punaoa poʻo le lime-vai inu e le lelei le lelei ona o le faʻalauteleina o le teuina i lalo o tulaga le talafeagai. Afai o le lime fluff e maualuga lona maualuga, ua saunia fou, o le fua faatatau o vaega i le mamafa o le 1: 1. O le le mautonu i le tulaga lelei o lenei vaega e mafai ona faamatalaina ai le aofaiga tele o le lime i luga o igoa o le paluga ua faatauina atu.

Copper sulfate pentahydrate (Vitriol) e maua ai le suavai Bordeaux

Sauni saʻo le faʻasaʻoina o le vai

O se faʻamatalaga puupuu i mea aoga o le paluga Bordeaux

O le tuufaatasiga o Bordeaux e aofia ai le 2 vaega:

Copper masima sulfate, i isi igoa - copper sulfate. Copper sulfate, po o le vali (pentahydrate) o le sulfate copper (CuSO₄ * 5H2O) - o lenei vailaau o loʻo faʻatusalia mai i tioata lanumoana lanumoana, faigofie ona suauu i le vai ina ia maua ai se siosiomaga oona (pH <7).

Aua nei fenumiai ma le sulfate apamemea. Copper sulfate (CuSO₄) o se vailaʻau vailaʻau e le lanu, hygroscopic, e faigofie lava ona fai ai le crystalline hydrates o le lanumoana poʻo le lanumoana. Crystal hydrates e faigofie ona solu i totonu o le vai.

Paʻu o le kesi, poʻo vave vave e faatatau i faʻamaʻi faʻamaʻi. O lona fualaau kemikali o CaO.

Aʻo saunia le vai o Bordeaux, ole vaega lona tolu o le vai:

O le pata o le calcium (CaO) e malosi le fegalegaleaiga ma le vai. O le iuga o le calcium hydroxide Ca (OH)2 ma faʻamalolo le vevela. O lenei tali e taua o le paʻu o le lime.

O le Calcium hydroxide e taua o le lime lili, poʻo le lime fulu. O le vailaʻau o se faavae malosi, o lea o ana fofo o loʻo i ai se tali alkaline. Fluff - se paʻu paʻepaʻe, e le mafai ona suauu i le vai. Pe a faʻafefiloi ma se tele o vai, e fai ma faʻamalologa poʻo le faʻamalolo o le calcium hydroxide i le vai, i aso uma e taʻua o le susu o le lime (susu).

Sauniuniga o ipu ma isi oloa

Ina ia saunia le vai o le Bordeaux, e tatau ona saunia le faameaalofa, e aunoa ma ni tupe meataalo ma ni pusa lapisi, laupapa, tioata, maʻa. O le faʻaaogaina o palasitika, uʻamea, masini alumini e le fautuaina. Pe a faʻamaʻapeina, o le a faʻaalia se faʻalavelave pe a faʻasaʻo se vevela tele (faʻaaogaina o le lime), faatasi ai ma le faʻavaeina o se vaifofo e mafai ona tali atu i se talo uila poʻo le uʻamea (faʻatasi ai ma le faʻamaʻapeina o le sulfate copper).

Ina ia faʻaumatia vaega o le vai o Bordeaux, e te manaʻomia:

  • 2 pakete mo le 5 ma le 10 lita;
  • se fasi gau ma se faʻavevesi mo le fofoina o vaifofo;
  • laau laau mo fofo tali;
  • Lisi o pepa pepa faauu pe o se fao uʻamea e fuafua ai le le faaituau o le iuga e maua ai;
  • umukuka, pe afai o se vaifofo o le vai Bordeaux ua saunia taitoatasi.

Laasaga o lea laasaga ma lea laasaga mo le saunia o se vaifofo o le vai o Bordeaux

I totonu o le faleoloa e mafai ona e faʻatauina le supalu kuka, tuʻuina i ni taga eseese ma vave (CaO) ma le copper sulphate (CuSO₄ * 5H2O). E tatau i le tagata faʻatau ona faʻamalamalama po o fea vaega o loʻo faʻafefiloi.

Faʻamaʻa le sulfate sima:

  • sasaa 1-2 lita o le vai vevela i se pakete 5 lita;
  • sasaa lemu se paʻu poʻo se mamafa o le suauu sulfate.
  • fefiloi lelei seia maeʻa atoa ma se laau laau;
  • Faaopoopo i le vaifofo malie, e masani ona palu, e oo atu i le 5 lita o le vai malulu.

I le laulau. 1 o loʻo faʻaalia ai le mamafa o fuataga mo le sauniuniga o le Bordeaux vai o vaʻaiaʻiga o pasene eseese e faʻaaoga ai le lime faʻavavevave ma lili

Matou te faataatia ese le fofo sauniuni o le paʻu sulfate. Afai e te fiafia i ai, e mafai ona e fuafuaina le elemene o le fofo ma se tusi faauu (e tatau ona itiiti ifo ma le 7 iunite).

Matou te agaʻi i le sauniuniga o le susu o le lime (faʻafefe o le lime). Sulked lime o se faavae malosi, o loʻo i ai se tali alkaline. Pe a tuʻuina atu fofo, o le kulimi faʻamamaina e faʻafefeina ai le elemene o le vaifofo o le paʻu sulfate. Afai e le lelei lenei faiga, o le a maua e laau laau mu i le taimi o le gaioiga ma e mafai foi ona oti (aemaise o tamaiti).

Lime susunuina:

  • sasaa le 2 lita o le malulu (e le o le vevela) vai i totonu o se pakete ua fafaguina i le 10 lita;
  • tatou te momoe moe vave;
  • faʻafefiloi maeʻaeʻa aʻo faʻaumatia;
  • afai e faʻaaogaina le lime uila, ia saunia se fofo o le talafeagai talafeagai (laulau 1);
  • i le faaiuga o le tali, o le lime faʻamamaina poʻo le calcium hydroxide Ca (OH) o loʻo faia2;
  • faaopoopo le 3 lita o le vai malulu i le vai mafanafana o le lime faʻamalosi aʻo faʻaosoosoina; e tatau ona 5 lita le susu o le lime.
O le fofo sauniuni o le vai o Bordeaux

Laulau 1. Faʻateleina le mamafa o vaega mo le sauniuniga o le 10 l o le vai Bordeaux

Mafaufauga

%

Vaega ile 10 l o le vai, g
copper sulfate

CuSO₄ * 5H2O

tui lemu

Ca (OH)2

vave vave

Cao

0,5-0,75075100
1,0100100150
2,0200250300
3,0300400450
5,0500600650

Lapataiga! O fua puipui uma e tatau ona ave, ona o le tali o le tapeina o le lime e sau ma le vevela. O le vevela vevela e felafolafoaʻiina. E tatau ona puipuia mata ma lima.

Amata faʻafefiloi fofo

  • O fofo uma e lua e tatau ona malulu aʻo leʻi fefiloi.
  • Mai se pakete 5 lita se vaifofo o le paʻu sulfate i totonu o se vaitafe lanu, faʻaosooso pea, sasaa i totonu o se vaifofo o le susu o le lime (e le o le isi itu).
  • Matou te maua le 10 l o le faʻafefiloi o ni fofo se lua.
  • Tatou te siakiina le taua. Afai e saʻo le saunia o se vaifofo o le Bordeaux, o le fao uʻamea e faʻapipiʻi i ai e le mafai ona ufiufi i le uʻamea paʻu, ma o le tusi o le a faʻaalia ai le 7 iunite.

Afai ole tali ole vai ile Bordeaux e faʻamalolo, o le a faʻafefiloi ma le susu o le lime (faʻapipiʻi faaopoopo) i le faʻamaoni ile igoa ole pH = 7-7.2 iunite.

Faatasi ai ma le faaopoopoina o le vaifofo o le vaifofo ua saunia, ua mafai ona sasaaina le susu o le lime i totonu o se vaifofo o le vai Bordeaux, ae o loo i ai pea i totonu o se vaitafe manifinifi, e osooso pea i se laau laau.

Lapataiga! Ina ia aua neʻi faʻaitiitia le vaifofo i le vai, o le susu ua saunia o le lime e tatau ona 10-15% faʻatonuga.

O le mea e le mautonu ai le vai o Bordeaux o loʻo faʻamamaina e ala i se vevela poʻo se gau gau, pipiʻi i le 4-5 laulau.

O le vaifofo sauniuni o le vai Bordeaux e le noatia i le teuina umi. A maeʻa le 1-3 itula o fofo sauniuni tuʻuina atu i le gaosiga o laau.

O le vai totoe o le Bordeaux e mafai ona teuina mo le sili atu nai lo le aso e faaopoopo i le 5-10 g le suka i le 10 l fofo.

O le taʻiala o le gaioiga a le Bordeaux fluid

O se fofo o le paʻu sulfate o se mea malie. O le vaifofo o loʻo lelei fesoʻotaʻiga ma totoga laau (laulaʻau, paʻu). O se vaifofo saunia lelei e masani lava e le faʻamaligiina e timuga.

O le kulimi o loʻo faʻapipiʻi i le vai Bordeaux e le mafai ona suauu i totonu o le vai ma, pe a faʻavaliina, latou te faʻaogaina i luga o foliga o tioata microscopic luga o laʻau ma fatuga o laau toto. O faʻamaʻi uʻamea e faʻaumatia ai laupepa puipuia o spores ma le mycelium lava ia. O le anufe o le a oti. O le malosi malosi o le kopa i luga o laau ma laau toto e faamaluluina ai le fofo o le lime i le tuufaatasiga o le fualaau faasaina ma i le taimi lava e tasi e avea o se faapipii.

O le aoga o le suavai Bordeaux e faʻaleleia i le totoina lelei o laau.

O le faʻamaoni o le fungicide e oʻo atu ile 1 masina. Faʻaitiitia lelei le faʻaleagaina o microflora pathogenic o se natura-microbial natura.

Le faʻaogaina o le suavai Bordeaux

Ia faaeteete!

  • O lapopoa lapopoa o le vai o Bordeaux o loʻo i ai le vailaʻau i laau, aemaise lava i le vaitau o le tuputupu ae.
  • O le vaifofo o le Bordeaux o loʻo tafe mai i le palapala mai lau laʻau e fesoasoani i le faaputuputuina o le 'apamemea i totonu, lea e aʻafia ai le totoina o laau toto (mafua ai ona paʻu laulaʻau ma ovaries).
  • O le faʻaaogaina faifaipea o le vai o Bordeaux e aunoa ma le matauina o taimi fautuaina mo togavao i le vaitau o le tuputupu ae e mafua ai le oti.
  • E leai se lagona e faaopoopo ai le fasimoli i Bordeaux. Mai ona faʻaopoopoga, faʻafesoʻotaʻi faʻatasi ma laau toto o le a faʻaititia.
  • O le suavai o le Bordeaux e le fetaui i totonu o masini vailaʻau ma isi fualaau. O le tuusaunoaga o le colloidal sulfur.

Le vaitaimi o togafitiga o laau toto Bordeaux vai

Faʻamatalaga o le vai o Bordeaux e 2-3% le faʻatinoina o le faʻaleleia o togalaau faʻatoʻaga ma le totoina o meaʻai:

  • ao lei amataina (pe tusa o Fepuari-Mati);
  • i le taufaʻaiuiuga o le autumn ina ua maeʻa le pa'ū (pe tusa o Oketopa - vave Novema);
  • i le vaitau o le tuputupu ae, e amata mai i le vaega o le lanu lanumeamata o laau toto ma totoina laau toto, o le 1-0.5% o le fofo o loo folasia e tusa ai ma fautuaga;
  • togafitiga o laau e le o saunia mo taimi e faia i le tulaga o maʻi mautinoa ona o le tau ma le afaina o le epiphytotic.

Puipuia o laau mai faʻamaʻi ma le suavai Bordeaux

A faʻaaogaina togalaau, o le kopa i se vaifofo o le vai Bordeaux o se mea oona mo maʻi faʻaleagaga, ma o le lime o se mea e le faʻaaogaina mo le aveeseina o le aafiaga mu o le suka i luga o se laau.

O le Ata 2 o loʻo maua ai se lisi o mea totō ma faʻamaʻi. O vaega autu o togafitiga ma le suavai Bordeaux o loo faamatalaina. O se faʻamatalaga auiliiliina o faʻamaʻi ma puipuiga puipui e mafai ona maua i luga o nofoaga e tutusa.

Laulau 2. Puipuiga o togalaau ma togalaau ma fualaau faisua mai faʻamaʻi e faʻaaoga ai le vai o Bordeaux

Vaega o le vaomatuaMaʻiTaimi o faagasologa
Fualaau aina suamalie
Pome fatu: pears, apple, quinceFualaau aina, lapisi o le laʻau, mataʻitusi, phyllostictosis, moniliosis, kanesa uli, paʻu paʻu, laʻau lau.A o le i amata le tautotogo ma pe a uma ona paʻu lau, ua togafitia laau toto i le 3% o vaifofo o le vai o Bordeaux.

I le vaitau o le tuputupu aʻe: i le vaega o le faʻalauteleina o le tupu ma i le maea ai o le fuga, faʻapipiʻiina i latou i se vaifofo 1% ole vai ole Bordeaux.

Le taimi atoa - pe a manaʻomia.

Taofi le gaioiga 2 vaiaso aʻo leʻi seleseleina.

Fua o laau: cherries, cherries, plums, siaki pauna, pika, apricotCoccomycosis, siaki lau, moniliosis, klyasterosporiosis.A o le i amata le tautotogo ma pe a uma ona paʻu lau, ua togafitia laau toto i le 3% o vaifofo o le vai o Bordeaux.

E amata mai i le amataina o le vaega o le tumutumu i le amataga o le fuga ma oʻo mai i le vaega o le amataga o le tuputupu ae o le ovary, latou te fesuiaʻi i le pulupuluina o se vaifofo 1% o le vai o Bordeaux.

Apricots ma cherries e matua maaleale lava i le vai o Bordeaux (o le faaleagaina ma le tosoina o fua o loo matauina). E sili ona lelei i latou i le 0.5% fofo o le vai o Bordeaux.

Taofi le gaioiga 2 vaiaso aʻo leʻi seleseleina.

Mo nisi faʻamatalaga tagaʻi i le tusiga "O le taumafa o le taumafanafana o le vao ma fua o fualaau 'aina"

Berry fua
VineMildew (palapala palapala), anthracnose,

pulu uliuli, rubella, cercosporosis, melanosis.

O togavao e togafitia i le vai Bordeaux i le vaega o le faʻaaogaina o laulaʻau ma ao faagasolo le vaitau 1 taimi i 2-3 vaiaso mo le faʻamoemoega o le puipuiga ma mai isi faʻamaʻi pipisi.

Mo nisi faʻamatalaga tagaʻi i le tusiga "Puipuiga o vine mai maʻi faʻamaʻi"

Gooseberries, fugalaau, currants, fugalaau, strawberries ma strawberriesNofoaga ole laulaau, lapisi o le lapisi, anthracnose, septoria, le pala.O laau toto e puupuu le tuputupu ae o le vaitau, o lea i le vaitau latou te faia ai togafitiga e 2-3 ma le 1% o vaifofo o le vai o Bordeaux seia oʻo ina amataina matala ma aʻo leʻi amataina le va. O le togafitiga lona tolu e faia i le tele lava ina ua uma le seleseleina.

Mo nisi faʻamatalaga tagaʻi i le tusiga "O le taumafa o le taumafanafana o le vao ma fua o fualaau 'aina"

O le togalaau autu toto
Kukama, zucini, palukaina, pi, tamato, kapisi, aniani, kelisi, pepa, eggelu, patetaLe moni ma le paʻu palapala, aʻa ma le basal rot o fualaau ma laau matutua, fusarium, o le anthracnose, ua leva ona paʻu.Mo le taimi muamua, o loʻo totoina ai laau toto ma le vai Bordeaux ina ia puipuia ai faʻamaʻi faʻaleagaina i le vaega o le faʻaolaina tele. O le togafitiga lona lua e faia pe a faʻaaogaina le 2 i le 3 laʻau moni.

I fualaau aina, o le suavai muamua i le suavai Bordeaux e faia i le 2 vaiaso talu ona totoina.

Mo le gaosia o laau toto e faʻaaoga ai le 0.5-1% o le vaifofo o le suavai o Bordeaux.

I le vaitau o loʻo tuputupu aʻe, faʻaleleia le suavai i le Bordeaux liquid e tusa ai ma fautuaga ma faʻamatalaga muamua o le maʻi.

Au pele pele! O loʻo taulai le tusiga i le sauniuniga saʻo o le vai o Bordeaux, lea e faalagolago ai le aoga o fualaau faʻamaina i faʻamaʻi faʻamaʻi o togalaau-togalaau ma fualaʻau. O le tele o faʻamatalaga e uiga i le faʻaaogaina o le vai o Bordeaux e puipuia ai laau, e fesoʻotaʻi ma o latou uiga o le tuputupu ae ma le atinaʻe, faʻatoʻaga ma le seleseleina, e mafai ona maua i tusiga e uiga i le tausiga o laau totō i la matou 'upega tafaʻilagi.