Laʻau

Faʻatotoga

O se ituaiga o laau e pei saxifrage (Saxifraga) e fesoʻotaʻi tuusaʻo ma le aiga Saxifragacee. E tuufaatasia ai le sili atu ma le 400 ituaiga o laau toto, o le tele o ia mea o meaola, ma o isi mea e nofofua pe o mea faʻapitoa. E fiafia o ia e tuputupu ae i le natura i nofoaga ma se tau vevela. O le mea lea, e mafai ona maua lenei laau i vaipanoa o loʻo i lalo o le eleele, i totonu o Alps, i sasae o Greenland, faapea foi i sisifo ma sasaʻe o le Himalaya. O Saxifrage e fiafia e nofo i luga o maa papa, i totonu o papa, i puipui puipui, ma o loo maua foi i laufanua maulalo.

O aʻa e le lelei ona tupu ona o le eleele i nofoaga e fiafia ai lenei laau toto. O le aʻa e toetoe lava a afaina, ae e itiiti ni aʻa laiti. O le laʻau o le toetoe lava o ituaiga uma o laau totō o lenei ituaiga e tu tonu i luga o le fogaeleele, poʻo le aoina mai i ni aʻa tetele. O ponuncles e umi ma tasi. Latou te o mai mai le ogatotonu o se rosette e aofia ai lau. O aʻafiaga o le aʻa e le maualalo. O fugalaau e 5 petals ma e tele lava ina foliga tutusa lelei. E fuga mai mo se taimi umi lava, e tusa ma le 3 po o le 4 vaiaso.

O isi uiga o le saxifrage i ituaiga eseese e eseese tele. O le mea lea, i le maualuga o le vao e mafai ona oo i le tusa ma le 2 simita, ma 100 centimita atoa. E oʻo mai fasi pepa i totonu uma o le laʻau ma le umi. O o latou pito e lamolemole pe sili atu ona afaina. Fugalaau e mafai ona valiina i lanu eseese. E laʻititi foʻi la latou lapopoa ma e le o ni mea e foliga mai, ma e tele foʻi lanu tetele ma matagofie. O petals e lua-vavalalata ma taamilosaga.

Tausia se saxifrage i le fale

Malamalama

E mafai ona ola uma i lalo o le paolo, ma le susulu malamalama. Aloese mai le susulu o le la. A le o lea, o laulaau e leai se mea oona, o le a le aoga, ma ua paʻu le lanu. Mo le faʻatulagaga i totonu o le potu, e fautuaina e filifili ni faʻamalama i le itu i sisifo poʻo sasaʻe o le potu. E mafai ona ola i luga o se faamalama o le itu i matu, ae o fesuiaiga o fomu i lenei mataupu e le maua ai la la lanu lanu.

Tulaga o le vevela

I le taimi o le alualu i luma tuputupu aʻe, e manaʻomia se vevela ile 20 i le 25 tikeri. I le tulaga e vevela tele le potu, ona tatau lea ona vevela le fugalaau i fafo, mo se faataitaiga, i totonu o le togalaau poʻo luga ole faletupe. I le leai o lenei avanoa, latou te taumafai e faʻaliliu le potu i taimi uma e mafai ai.

I le taumalulu, e matauina se vaitau tumau, ma o le saxifrage i lenei taimi e manaomia ai le vevela o le 12 i le 15 tikeri.

E faʻafefea vai

E tatau ona faʻataʻamilo le taʻi taʻitasi, e pei o le pito i luga o le meaʻai ua mamae. Afai e malulu le potu, ona tatau ai lea ona sili atu le utiuti o le vai, ona o le faʻaleleia o le vai i lenei mataupu ua faʻaitiitia. E le tatau ona faatagaina le vai i le eleele i soo se tulaga, talu ai o lenei mea e aʻafia ai aʻa, ma e mafai foi ona fesoasoani i foliga vaaia o le pala.

Liligi le suavai faʻamamaina atoa, lea e tatau ona i ai i le vevela vevela.

Totogi

E le faʻafefeteina i le malūlūlūlūlū ma lagona lelei i tulaga tau fale, ae peitaʻi pe afai e maua se malulu malulu. Afai e vevela le laau i le vevela, ona tatau lea ona toe vaʻavaʻavaʻaʻi mai mea faʻavevela afi ma faʻaleleia faʻaleleia o laʻau e faʻaaoga vai inu mama mo lenei mea. E tatau foi ona pisi i aso vevela i le taumafanafana.

Faʻafefiloi o le lalolagi

O eleele lelei e tatau ona vaivai pe paleni lelei, eleʻele-ma le vai-e mafai ona faʻamalolo, ma le eletise le tutusa. E naʻo le cotyledon saxifrage e manaʻomia le palapala eleʻele. O mea lelei talafeagai mo palapala mo isi meaola e matua faigofie lava. Ina ia faia lenei mea, faʻafefiloi 1 le vaega o le palapala ma 2 vaega o le eleʻele-turf fanua ma le ½ vaega o le oneone. Ma i le mea e tupu mai ai, e tatau ona e sasaaina le fa poʻo le lima o le aofaʻi o le tele o le lapoʻa mataʻetaʻe poʻo le iliili.

Ina ia totoina se saxifrage, e te manaʻomia ni ipu maualalo, lautele. E mafai ona fetaui lelei ma le tele o auala i le mea e tasi, talu ai e laʻititi aʻa ma e le tele se avanoa. Aua nei galo e uiga i se alavai lelei alavai, lea o le a fesoasoani e taofia ai le suavai i le palapala.

Laʻei pito sili

Le lelei le tali atu i se fuainumera tele o fesuisuiai i le palapala. E fautuaina e fafaga na o le 1 le taimi i le vaitau. Mo le faia o lenei mea, ia faʻaaoga se faʻalapotopotoga faʻavaomalo mo totonu o laau. E le manaʻomia le faʻaaogaina o fomaʻi e aofia ai le nitrogen, ao latou faʻaosoosoina le tuputupu aʻe ola o laʻau.

Faʻaopoopoga Faʻapitoa

Faʻafeiloaʻi pe a manaʻomia, e fai ma tulafono, pe a malosi le vao ma e le fetaui i totonu o le ulo.

Faʻatauga auala

E mafai ona faʻaleleia e fatu, faʻapea foʻi ma soʻo tama teine. I le taimi lava e tasi, e mafai ona totō vave laʻau i totonu o se ulo tumau.

Pests ma faʻamaʻi

O se apogaleveleve mite, se mealybug, ma thrips e mafai ona foia. Pe a afaina, togafitiga ma iniseti (phytoverm, actellic) ua fautuaina.

Afai e te leoleoina lelei le laau, ona mafai lea ona tupu mai se ituaiga o pala. O le mea lea, mo se faʻataʻitaʻiga, e mafai ona tupu lenei mea ona o le malulu malulu ma le maualuga o le timuga poʻo le avea o se taunuuga o le vevela. Afai e pala le aʻa, o le toe vaega atoa e mafai ona toe maua. Ina ia faia lenei mea, muamua e tatau ona faʻamamaina le masini pala, ma togafiti faʻamaʻi.

Toe iloiloga ata

O ituaiga autu

O le tele lava o taimi, e faʻaaogaina ai saxifrages mo le ola i luga o rockeries, faʻapea foʻi ma paʻu alpine i le paka ma totonu o le togalaau. Ae ui i lea, ei ai ituaiga meaola e mafai ona ola i le fale. O lea la, o nei ituaiga e aofia uma mea nei.

Wattlebreaker Saxifraga (Saxifraga stolonifera)

E taʻua foi o Saxifraga fana-fanaina poʻo le fānau (Saxifraga sarmentosa) - o lenei ituaiga o meaola e sili ona lauiloa ma e masani ona tupu aʻe o se fua tele. I le natura, e mafai ona ausia i Iapani, ma faapena foi i Saina. O lenei laʻau faʻapena e iai sona laʻau laʻau moa. O laumei e umi ona vela, e maua sina siva susu. O le vaomatua, ma maualuga foi e mafai ona oʻo mai le 20 i le 50 senitimita. O le lau e lapotopoto, foliga o le fatu ma le lautele lautele. O lona lautele e tutusa ma le 5-7 inisi. O le pito pito i luma e lanu meamata lanu meamata ma matala lauiloa o veins, ma o le itu sese o loo valiina i lanu lanumeamata. O fugalaau, petioles, ma le tele o fuālaʻau umi, lea o le "mumua" o le ea, i pito pito i tua o ni tamai tama teine, o loʻo valiina i le fua tutusa. Afai e ola le saxifrage e pei o se fua tele, ona mafai ai lea e ana stolons le 60 i le 100 centimita le umi. E tatau ona manatuaina e mafai e tamaʻitaʻi taʻitasi o tamaʻitaʻi ona maua ni ana stolons.

O lenei laau e toto mai ia Me ia Aokuso. O fugalaau laiti e le o se mea teuteu faapitoa, ae o loʻo i ai se ipu tulaga ese, e leai se mea e sili ona lelei. O le mea lea, 3 petals laiti, o loʻo i luga, o loʻo i ai se foliga o le ovoid, ma ua vaeluaina o latou pito. E vali lanu piniki, ma e leai se mea e maua i luga o le fogaeleele. Lalo o loʻo i ai le 2 lapoʻa tele, vali paʻepaʻe. E masani lava ona eseese i latou.

O nei ituaiga meaola e tele ituaiga. Le tele lauiloa:

  1. O le seleselega o le masina ("Seleselega O le Moon") - lanu lanu lanu, lanumeamata ma lanu samasama.
  2. Tricolor ("Tricolor") - o lenei ituaiga e fesuisuiai, ma o laulaau taitasi ei ai le lautele lanu papaʻe-lanu piniki.

Saxifraga cotyledon (Saxifraga cotyledon)

I le natura, e mafai ona e feiloai i le Alps. O le sili lea ona matagofie o sui uma o Saxifragidae (i le taimi o le fugalaau ma taimi masani). O lona laʻau lauolaola tele e foliga tutusa lava ma le faʻapitoa, e pei o le echeveria. O lau lanu meamata lanu meamata e leai se afaina ma e iai se uʻamea po o se fuga foliga. I le umi, latou te latalata i le 10 simita, ma le lautele - e tusa ma le 2 senetimita. O laʻau vaʻaia lelei e ufiufi i se paʻepaʻe paʻepaʻe, mafiafia, le faʻaogaina o meaʻai, lea e gaosia e le lau. I luga o le laʻau lanu meamata o loʻo i ai foi se mea faʻapipiʻi laitiiti. O fuʻa e amata ia Me poʻo Iuni. O le taimi nei, o se paʻu o loʻo i totonu o le rosette e tupuga mai i le ogatotonu o le rosette, lea e faia ai se fuʻu vine o foliga o pyramid, lea e tele naua fugalaau e pei o fetu. I le telē, o lenei fuifui e sili atu nai lo le laʻau laʻau lava, ma le tele o taimi. O ona itu e tutusa ai: umi - 60 centimita, ma le lautele - 40 senitimita. O nei fugalaau e valiina fetu masani i le lanu paʻepaʻe. Ae ui i lea, o loʻo iai nei ituaiga eseese ma fugalaau eseese.

Faʻavae Saxifrages (Saxifraga isndsii)

O lenei vaaiga vavalalata e matua faigata lava ma o loʻo i ai le tele o ituaiga eseese. Ole lapisi, laumei lamolemole e matua pagatia ma toetoe lava o le dehisan. Latou te potopoto i ni laʻau laʻitiiti. I le gasologa o taimi, ua toto le laau, ma o se taunuuga o nei ogaoga papago ua faia, e foliga tutusa lava ma le galu. I lenei tulaga, o lenei ituaiga o manu na maua se isi igoa i tagata, e pei o le, "mossy saxifrage". I luga ifo o laʻau laiti laiti e tele fugalaau e tele tele, o loʻo i ai le saʻo lelei. O petals e matua lautele lona foliga ma e mafai ona valiina i lanu samasama, paʻepaʻe, lanu piniki, faʻapea foi i lanu eseese o le lanu violē ma le mumu. O le lanu o fugalaau e faalagolago i le ituaiga.

O lenei laau toto, e manaʻo e ola i nofoaga e sili atu le vevela o le tau, lagona lelei i tulaga o potu. Ae ui i lea, mo lona manuia manuia, e ui i lea, e tatau ona totogi le taulaʻi i nisi itu.