O le togalaau

Centaury - o se sailiga mo le centaur

Matou te solia i nisi taimi le valea o laau totõ e leai se tau. O le centaury ordinary e aofia ai i latou (Centaurium erythraea), po o le centaury laitiiti, poo le faamalu, mai le aiga o le nuu. O se mea faʻale-aganuʻu (faʻapitoa i tausaga taʻitasi) laau toto e tupu i lauʻeleʻele lolovaia ma vaomatua, i le fiafia, vaovao, i le va o vaovao, ma o nisi taimi e fai ai ni ofu. Centaury e faʻaaogaina le tele o herbalists i la latou agavaʻa, ae toetoe lava a le mafai ona faʻatau mea faʻatau i falemaʻi.

Centaury (Centaurium) - o se genus of herbaceous plants of the family Gentian (Gentianaceae) O le ituaiga e aofia ai le 20 ituaiga, masani i Eurasia, North ma South America ma Ausetalia.

Centaury masani (Centaurium erythraea). Synonyms: centaury laiti, centaury faamalu. © Hans Hillewaert

O le centaury e fuga mai ia Iuni-Aukuso, o fatu na amata mai ia Aokuso-Setema.

O le meafaitino mo le centaury o le mutia, e aoina i le amataga o le fuga, pe a le toe liu samasama le rosette o leafal basal. Oti i le maualuga o le 10-15 cm mai le eleele. A e faʻamamago le centaury, e manaʻomia ona e iloa ni nai "togafiti". E tatau ona faʻamagogo meaaoga i le fale, i lalo o le paolo, ae leai se tulaga i le la - e vave ona mumu, leiloloa le lanu ma o ona foliga e "le oʻo i le pa."

A e selesele sina centaury, e mafai ona e faʻamagoina laau i fua. Ae mai i loʻu lava poto masani e mafai ona ou fautuaina: ia fai ni afifi laiti - o mea e gaosia e vevela mo se taimi umi ma o totonu o le fusi lapoa e liua samasama ma liliu mai enaena. Ona tatau lea ona e tatalaina se faaputuga centaury, faʻavasega mataʻetaʻe, ma togi fatu lanu samasama. O mea laititi e teuina i taga taga poʻo ato pepa mo le silia ma le lua tausaga.

O le mutia o le centaury o loʻo i ai le ita, o lea la o le mea e afaina ai, e oo lava i le faʻaitiitia o le 1: 3500, o loʻo i ai se tofo oona. E le gata i lea, na maua i le laau le resins ma le oleanolic acid.

Faʻauʻau-fa (Centaurium quadrifolium).

O mea faʻamalolo o centaury

Centaury - o se laau ua leva ona iloa. E tusa ai ma le tala, o le centaur Chiron o le na faʻamalolo le manuʻa na faʻafuaseʻi ona taia e Heracles. Na faʻaaoga e tagata Eleni ma Roma le centaury e masani lava o se vave faʻamalolo muamua. I le Vaitau Tutotonu na togafitia i latou i le tele o faʻamaʻi ma e aofia ai foi i totonu o se faʻapitoa faapitoa - o se vaifofo mo le gaoia o gata.

I le taimi nei, o le centaury e masani ona faʻaaogaina e faʻaleleia ai le fiaʻai, faʻamalosia ai le faʻamalositino o gland digestive. O loʻo faʻamatalaina mo gastritis, faʻamaʻi ate, vaʻaia o le biliary, pancreatitis, anemia, maʻi o le maʻisuka. I totonu o tagata faʻamuamua, o le Centaury o loʻo faʻaaogaina e avea ma toe faʻaleleia ma le faʻaogaina, faʻapea foi ma se anthelmintic.

Centaury o se tasi o nai laau e faʻaaogaina mo le faateleina o le eletise o le gastric juice. Mo se faʻataʻitaʻiga, faʻatasi ai ma le manava, e mafai ona e faʻaaogaina se faʻafefiloi tutusa o St. John's wort ma centaury (2-3 punetini o le faʻafefiloi e faʻamalosi i le 2.5 ipu o vai inu, faamama ma inu i le 4-5 onumaga i le ao).

Faatasi ai ma le mumu o le gallbladder, o se teuteuga o se paluga tutusa o vaega o le centaury grass, o le calamus root ma sand immortelle fugalaau e faʻaaogaina. O le faʻafefiloi o laau (1 sipunipuni atoatoa) e sasaa mai i le 2 tioata o le malulu ma faʻaauau pea i le po, e kuka mo le 5-7 minute i le taeao, faʻamaʻaina ma ave i luga o se manava leʻo se ipu e tasi, ma le isi mea - i le aso mo le 4 inumaga.

Le faʻaleleia o le manava, pe faʻaaogaina se faʻasolosolo poo se faʻaaogaina o le ava malosi. Ma afai e te manao e faʻamalamalamaina le oona, latou te saunia se meaʻai i luga o le uaina: 50 g o le heru centaury e tuʻuina le 1 lita o le uaina paepae paepae, tuʻu ai mo le 48 itula, faamama ma ave le ipu e 1 ae leʻi faia se taumafataga.

Ma le mea mulimuli, i totonu o vailaau faʻataʻitaʻi, centaury e faʻaaogaina mo prostatitis maturo.

Centaurium scilloides. © Ghislain118

Centaury faʻatoʻaga ma le tausiga

Centaury fatu e sili ona faigofie e aoina i le natura, e pei o le faleoloa "ituaiga" e le mafai ona maua. Saunia ma le faaeteete le eleele mo ia, o laau laiti e laiti tele, tutupu lemu, ma vao vao, aemaise lava vao vao ma lulu vao, e le taliaina. Centaury e le o se mea e galo ai eleele, ae pei o so o se laau toto, e atiina aʻe lelei i luga o mea lafulemu. O ona fatu e laʻititi tele, o lea e sili atu ai le lūlūina pe a uma ona faʻafefiloi i le oneone i le ratio 1: 4-5.

Centaury fatu e totoina i luga, i le pisi ma le susu i le amataga o le tautotogo, e le fofuina i le eleele. A uma ona lūlūina, ufiufi le moega mo ni nai aso ma ni afifi palasitika poʻo agril - o le a foliga vave mai pine. O le taimi lava e teu ai togalaau ma fualaau aina "fuga lanumeamata", e mafai ona aveese le mea e ufiufi ai.

Laititi o centaury e matua laiti lava e faigata ai ona vaʻavaʻai ma mata le lavalava, ma latou tuputupu ae lemu. O le mea lea, aua le amataina ni togalaau, e masani ona vela. I se lāmala tele, e fautuaina e vai i latou. O le taumafanafana uma e tatau ona e tausia lelei tamaiti, ma naʻo le tausaga e sosoo ai e mafai ona e amata selesele. E oʻo atu i le taumalulu o le tausaga muamua, o le centaury e na o se tamai rosette o laulaau na faia.

O nisi taimi, ina ia faafaigofie ai loʻu olaga, ou te totoina fatu laau toto - Ou te luluina fatu i totonu o se fagu i le faaiuga o Fepuari - amataga o Mati, ma i le faaiuga o Me, ou te totoina ni laau totogo i ni laina i se laina i se mamao e 5-10 cm.

Centaury masani.

I le tausaga lona lua, tipi ese mea masani o le centaury, aua nei galo e tuu ni nai laau mo fatu. Ma manatua, e tipi le meaʻai i tausaga taʻitasi, e manaʻomia ona e lua moega - faʻatasi ai ma laau o le muamua ma le lua tausaga.

Tusitala: E. Malankina, Doctor of Sciences Agricultural, VILAR