Laʻau

Orthophytum - o se mea e pei o le zebra-pei o le amataina o fai togalaau

E le o se mea e le aoga ai le fiafia o le au failotu i le talaaga o le susulu ma le motusia o mea i totonu. Ae e oo lava i sui o lenei aiga e leai se laau e sili atu ona muamua i mamanu ma lanu lanu nai lo le itutino mataga. E sili ona lauiloa i nei laau e le masani ai ma taua, pe a fafagaina lelei, e pei o se fugalaau ua tipi ese mai ie lanu, ae o tagata e le o ni igoa o le orthophytum o loo osofaia pea fegalegaleaiga mataga ma le eseesega o le gataifale. E ui lava i le tauleleia o se laau e seasea tupu, e le faigata tele le tuputupu ae o le orthophytum.

O le Orthophytum e matua le lelei i le galueaiina.

Zebroid bromeliad orthophytum

O Orthophytums e mamao ese mai i le sili ona lauiloa o le bilaelia. Latou te le masani tele ia i tatou, e ui lava o suiga e suia ai lenei tulaga. O Orthophytums na maua le igoa ona o la latou laʻau saʻo ma le natura o le tuputupu ae - mai le Eleni "saʻo" (orto) ma le "laau" (phyton).

O le ituaiga o orthophytum (Orthophytum) e le o se mea sili ona lautele, ae o laau o loo i ai e ese le eseese. Faatasi ai ma i latou, e sili atu ona lelei, e foliga mai e pei o ata na faia e le tagata, ae e tele foi isi ituaiga o meaola malolosi, o le tuputupu ae ma le pala, leai se popole.

I le natura, e maua i le Latina Latina ia ituaiga o vaʻai. Pasila e mafaufau lelei o le nofoaga na fanau mai ai nei laau totő, lea o loʻo faʻatusalia ai i latou e le numera tele o ituaiga. I le taimi lava lea e tasi, e le salalau atu i le itu o sasaʻe sasaʻe, orthophytomas.

O lau o laʻau e sili ona foliga aloe, e ui lava e le manaia tele le laau. Faatasi ai ma se lautele o le oʻo i le 2 cm, e mafai ona faatapulaaina laulaau i se umi o le 15 cm ma e sili atu i le afa mita. E masani lava i tafatafa tafatafa, matamata, mafolafola, o laʻau e susulu i luga o latou luga, ma faʻamalosi faʻamalosi faʻamalosi e fetaui lelei ma pulupulu talipupuni i luga o le faʻamalosi, faʻamatalaga manino o papatusi pepa.

Le lanu e foliga mai e malamalama - mai le lanu lanumeamata ma le lanumeamata. O le tele o vaʻai o loʻo faʻaalia i le liua o lanu. O le uiga o le reddening o laʻau e taʻitaʻia ai le tele o le laau e ufiufi i ni fusi, faʻafefeteina o lanu enaena, mumu, fugalaau moli, e sili atu ona malosi i le pito i luga o laʻau.

O le taʻaloga o Orthophytum e masani lava ona vaʻaia, e aofia ai le 12-20 lau, i le tele o ituaiga o meaola e faʻamaoni ma tutusa pe a talavou.

Ole malosi, malolosi, lapopoʻa lapopoʻa o le orthophytum e masani lava e faʻasalalauga ma laʻau. E talia i latou e nai kopi laiti o laʻau masani i se rosette. O le sinusina o le pito i luga, lea i nisi o ituaiga e tutusa le uumi pe sili atu foi i le tele o le mea e tupu mai ai, o laʻau laiti e totogo, e tupu aʻe, lea e sili atu le mamafa i le ape ape.

O paʻu ma sepals o le orthophytum e tutusa i le uumi, e mafai ona tusi pe faʻavasega. Fugalaau i le lautele e le sili atu i le 2 cm. O suavao suamalie e faamamafaina ai le matagofie o le vavalalata, masani ona paʻepaʻe, petals.

O lapisi e pei o le zebra-pei o laʻau o loʻo iai le uiga o le tasi ituaiga o fale o le orthophytum.

Ituaiga o togafiti mo le tuputupu ae i potu

I totonu o potu e na o le fa ituaiga o togafiti. O nisi o laau i aso nei e avea ma masani ma faʻaalia i luga o fata o tele laʻau fugalaau tetele, o isi e mafai ona maua i faʻamaumauga faʻasalalau, ma e na o faaaliga faʻapitoa ma i togalaau faʻatoʻaga. Ae o le lauiloa o le vaitau o loʻo tutupu aʻe, e mafua mai ona o le tasi le inimitable mod, na faʻasalalauina o se meaalofa muamua.

Gurken Orthophytum (Orthophytum gurkenii), ioe, na avea ma uiga taua o le ituaiga atoa, ua tosina atu le gauai atu i isi togafiti. O lenei mea matagofie matagofie terrestrial bromelia e taʻua o le zebra, ma le fasi paʻu, ma le uliuli ma le palania paʻepaʻe.

Ae o le iloa o ia e faigofie. Flat, tafatolu, faatasi ai ma se mata e sili ona lalelei, o laulaau o lenei laau e teuteuina i le eseesega o lanu paʻu-siliva-kulimi e paʻu i luga o se foliga lanu meamata-lanumeamata, lanumoana-lanumoana. Paʻu paʻepaʻe naʻo le faamamafaina o le aafiaga o le zebra i luga o lau. O le mea pito sili ona mataʻutia i le lanu o le laau o le toeitiiti lava atoa lea o foliga o fasipepa, ma toe faʻafoʻosaʻo faʻasalaga o le tasi. O le fuga o lenei togafiti e sili ona ofo ma lona "masani", lanu lanu meamata. O taliga o mea e tutupu, ona o le lapoa tele o le papa, latou te foliga mai o ni laupepa laiti.

Orthophytum vaa po o le afu (Orthophytum navioides) - e le itiiti ifo le foliga muamua i le lanu mumu, toto toto e faia ai se rosette drooping. O laulaau e umi tele ma manaia, toetoe lava o le lau. E na o le teuteuina i ni manoa manifinifi faataamilo i itu. I luga o le uaina o le uluaʻi rosette, sili atu ona manatuaina o se taʻaloga fafo, o se pupuʻu puupuu e aliali mai ma se mea e toetoe lava a taoto i luga o le rosette faatasi ai ma lanu lanumeamata lanumeamata ma lanu paʻepaʻe paʻepaʻe.

Orthophytum leafy (Orthophytum foliosum) - O se foliga muamua e faamanatu ai se tasi o le taʻavale, ona sosoo ai lea ma se fetu stary. E tele lava, e oo atu i le afa mita le maualuga o le bromelia ma se vaega vaivai vaivai. Lea e oo i le 80 cm le umi, faatapulaʻa i na o le 2 cm le lautele, e aoina i se lapisi, le saʻo ma le lalaga, o se pepa e sili atu ona faigata le iloilo ma le matua.

O laulaau o ni meaʻai, faʻatasi ai ma se fusi faʻamalosi, o le lanu malosi, susulu, ma se lanu fesuisuiai: o se lanu lanumeamata lanu meamata e tumau pea i le ogatotonu o le taamilosaga ma faasolosolo malie lava i le lanumumu lanumumu-enaena, lea e foliga mai ai le lanu ma tulaga ese (lanu taitasi faʻalagolago i le faʻatupulaia o tulaga, foliga foliga ese).

Ole ituaiga o togafiti i nisi taimi e fiafia i ai ma fuga faalua i le tausaga. O lapisi lapopoa faʻasalalau ma ni laʻau laʻitiiti laʻitiiti e maofa ma lapoa, e oʻo atu i le 13 cm puʻu o inflorescences. O se mea e seasea maua e alu i totonu o se mea maualuga i luga. O fugalaau e tosina mai i lapisi lapoa lapotopoto faʻatasi ma laʻau faʻasolosolo, lea e faamamafa ai fugalaau tetele ma le faʻamaʻaloga, saoloto, ma paʻu paʻepaʻe.

Orthophytum rocky (Orthophytum saxicola) - o se foliga e sili atu ona faigata, ae faʻalanu foʻi le lanu moana. I le maualuga e oʻo atu i le 13 cm, o nei fulafula o le pepelu e faʻapipiʻi, faʻapitoa, ma faʻatulagaina, lea e faʻaputuina i le 20 fusi-tafatolu, e oʻo atu i le 6 cm le umi, e faʻasalaga-i luga o le mata, mafiafia, lau lanu lanumeamata, ma suia ai lanu i le lanu mumu faʻalagolago i tulaga.

O pupuʻu pupuu ma lau pito i luga e tutusa le tutusa i le uumi i le ogatotonu o foliga e foliga matagofie, ae e le susulu foi. O faʻamalosi e pei o le laʻau e faʻamalosia e ala i le tele-tele, faʻatasi ai ma petals saoloto, fulafula lanumumu-lanu paʻepaʻe.

Gurken Orthophytum (Orthophytum gurkenii).

Vailaʻau o Orthophytum, poʻo le ofoofo (Orthophytum navioides).

Rock orthophytum (Orthophytum saxicola).

Tuutuuga mo le ola i totonu o le fale

O le matagofie i fafo o zebra-foliga foliga poʻo le lanu moli o isi meaola e faʻalavelave mafaufauga e seasea ma faigata ona tupu laau totō. Ae o faʻamuamua e le tauamiotonuina sea ituaiga igoa. Latou te le manaʻomia soʻo se tulaga faʻapitoa, faʻalelei ona fetuunai i tulaga masani. Pau lava le mea e mafai ona e faʻavauvau ai o le leai o se mea teuteu i le matua, pe a faʻavaivai ia laupepa. Ae o le laau e le oi ai se taimi malolo faʻalauiloa ma e teuteuina i le tausaga atoa.

O le Orthophytums e mafai ona tupu aʻe e pei o se fale e masani ona faʻafefeteina pe faʻaaogaina i ni mea faʻalavelave - mo fugalaau fugalaau, fogafale tetele, florariums, arboretums, faʻalauiloa fualaau, mini-togalaau ma e oʻo lava i greenhouses.

O le Orthophytums e matua faʻatusatusa ma toetoe lava o isi uma bromelia, o loʻo foliga mai e le masani ai ma faʻapenaina isi laau totō ile aoina o tropical.

Malamalama ma le tuʻuina atu o mea faʻalelei i totonu

E ui lava i le taʻaloga o lanu, o le orthophytum o le fale sili ona tele. E na o le susulu, ma e sili atu foi ona lelei le la. I le vevela, pe a oʻo le vevela i mea e fautuaina, e sili atu le puipuia o lau o lanu lanu enaena mai le la susulu. O lenei laau e manaʻomia le malamalama lelei e oʻo lava i le taumalulu.

I totonu, o mea faʻapitoa e tuʻuina i na o le faamalama. Mo lenei aganuu, e le o mafaufauina fenumasasa i sasaʻe o le filifiliga aupito sili ona lelei, aua na o matapiuta i saute ma sisifo e maua ai le malamalama lelei.

Laititi ma le ea

O le Orthophytums e mafai ona faitauina ma le saogalemu e pei o ni bromelia, e manaʻomia ai se mea lelei i le malologa. Mai le tautotogo e oo atu i le tautoulu, o loʻo i ai le faʻamafanafanaga i fuataga o le ea vevela - mai le +20 tikeri ma oʻo atu i le maualuga +25 tikeri. I le vevela, e matua pagatia lava le laau, ua atili ai ona vaivai ma mataʻutia.

O le faʻataunuʻuina o le pulega mo le orthophytum e tatau ona malulu. O le laʻititi aupito maualalo o le vevela o le +10 tikeri. Afai o le vevela e sili atu i le +15 tikeri, o le a faigata ona ausia le fua mai le laau.

Orthophytums, aemaise lava pe a oo mai i le zebra, e pei o tulaga tumau. Latou te leiloa o latou foliga teuteu i le vevela, faatasi ai ma suiga faafuasei i le vevela, i ata. O vaʻa ma se laau e tatau ona tuʻu ese mai le ea poʻo mea faʻavevela.

Orthophytums e fiafia i tulaga tumau.

Tausia togafitiga ile fale

O se tasi lea o mea aupito sili ona faigofie e tupu ai le falesa. O le Orthophytum e mafai ona tupu e tusa lava pe amataina e le au faifaatoʻaga, ona ua faʻafeinuina le laau i le auala masani e faʻatumu ai le falesa, e le manaʻomia le pulupuluina, ma e mafai ona lafoaʻi taimi masani. O le Orthophytums e faʻamagaloina le faʻasaina e pasi ma e talafeagai mo i latou e masani ona malaga.

Faʻasaina ma le faʻamafanafana

Mo le orthophytum, e leai se eseesega o le faʻavaivai mai le tele o bromelia. O lenei laau toto e tupu lelei i le maualuga o le maualuga. Talu ai o le aʻa o le laau e le lelei ona atiina ae, o susu o loʻo faʻafeinu i totonu o le pusa, matauina le masani masani mo le tuʻuina atu o le susu. Faʻamauina le tele o le laau i le taimi o le atinaʻe malosi ma e seasea lava - i le malologa. I le fausiaina masani, o le vaega coma e mafai ona vaeluaina le afa i le va o taualumaga. O le faʻavaivai mo le orthophytum e leaga, ae e le fefe le laau i le lamala.

O le laau e faaalia ai le tetee tele i le ea, ae o fuainumera o fuainumera, o foliga ma ata o laulaau e foliga mai ua sili atu ona atoatoa. O le pulumu e sili ona suia e ala i le tuu i autafa o papatusi ma vai.

Fertilizing ma le faʻafefiloi

Mo le orthophytum, o se fua faʻasologa masani ma se fausaga faʻapitoa - faatasi ai ma le vai mo le faʻaleleia poʻo le lalagaina pito i luga, e talafeagai. Fertilizers e faʻaaoga tasi i aso uma e 10, matauina o vailaʻau o le faʻamaʻiina o loʻo fautuaina e le au gaosiga.

Mo lenei mea totō, e mafai ona e faʻaaogaina faʻasamaʻi mo bromelia ma fomaʻi lautele. Afai e mafai, e sili atu le lelei o le soʻotaga faʻatasi ma le faʻaaogaina o minerale ma isi.

Suiga ma sui mo le orthophytum

O Orthophytums e naʻo le taimi e manaʻomia ai le vaevaeina o le laau pe leai foi se mea e tupu ai. E oo lava foi i tamaiti matutua e sili ona totoina pe a manaʻomia.

O se tasi o vaega taua o le tuputupu ae o le tuuga o le limite o le tele o koneteina. O lenei laʻau fale o le a faʻaalia le matagofie pe afai o le aʻafiaga o aʻafiaga o le a tupu aʻe i ni tulaga vavalalata. E le o se mea e manaia tele i le lapisi, ma o le mea masani e tupu le laau i nai ipu laiti ma le lapoa ile 5 i le 8 cm. O nei koneteina e mafai ai e le laau ona tumau le faapaleniina, ae le o le vavae ese ma le fiafia i foliga vaaia.

Mo togafiti, e filifilia mai i totonu o na ituaiga o sui o le aiga Bromeliad. O mea teuteu e fai ma mea e fai mo bromeliads poʻo ni orchids e lelei. Afai e faʻafefiloi le palapala, e faʻapipiʻi le eleele eleʻele i vaega tutusa ma le oneone ma le maualuga o le palapala pepa, faʻaleleia le faʻaaogaina o le eleele e faaaoga ai iliili lelei, puʻu, piliki piliki, perlite poʻo isi mea e tatalaina ai.

Pe a faʻapipiʻiina ni vaʻaiga, ia e faʻaeteete. E le na o laau totō e mafai ona faʻaleagaina ai le paʻu, ae faʻapea foi ma le aʻafia ma le itiiti o aʻa, lea e tatau ona taulimaina ma le faʻaeteete. Ua totoina Orthophytums ina ia tumau ai le fale, taumafai e faaitiitia le fesootai ma aʻa.

A oʻo ina tupu aʻe i totonu o fale, e naʻo taufaamataʻu lava le pala ona o le pala.

O faʻamaʻi, faʻamaʻi ma faʻalavelave tuputupu aʻe

Aʻo tupu aʻe i totonu o fale, e naʻo le tau pala, o le mea e tupu pe a susu le palapala. I vevela vevela, e mafai ona pagatia le laau mai aphids, e sili atu ona tau ai ma insecticides i le taimi lava lena.

Faʻafouina o le orthophytum

Mo le faigofie o le toe gaosia, o le orthophytum o se sui masani o le aiga bromelia. O fualaau fou e maua pe mai le siʻosiʻomaga teine, vavaeeseina i latou i le taimi o le gafa ma totoina i ni pusa eseese, pe tupu mai fatu. O le mea mulimuli e manaʻomia ai le tele o taimi, ae e mafai ai ona e maua se tele o fualaau.

O fatu o Orthophytum e sili ona lelei i totonu o le Petri ipu poo le lautele i totonu o se mea e matua malamalama lelei lava. I lalo o le ata po o le tioata, faatasi ai ma le masani ai o le ea ma le mausali o le maualuga o le manogi, o le pamu e matua malie lava. Aveese le malutaga mai fua o laau pe afai ua oʻo le laau i le maualuga o le ipu. O le faʻaopoopoga e faʻatinoina ao tuputupu aʻe, faʻafeiloaia ma le faʻaeteete le mea totino i pusa lapisi.