O le togalaau

Ia faamasani lelei i ituaiga ma ituaiga o puni lanumeamata i le ata ma faamatalaga

O ituaiga uma o ona po nei ma ituaiga eseese o lanu lanumeamata o laau totino ia e tutusa lelei le aiga fatu pi, ae e aofia ai ituaiga eseese: Vigna ma Phaseolus. O nei ituaiga o meaola ua faʻaaogaina e tagata mo le fia afe o tausaga, ae o le tuputupu aʻe o le faʻaaogaina o popo atoa i le laasaga o le susu susu o le lalolagi na amata na o ni seneturi talu ai.

Na maua e le au tusitalafaasolopito le muamua na latou taʻua lanu lanumeamata i tusitala tusitala a Saina e toe foʻi i le 2 miliona meleni BC. Ae o meafaitino pito sili ona tuai na maua i le isi itu o le lalolagi - i Amerika i Saute. O iinei, na totoina ai laau o fatu pia e ituaiga Inca ma Aztec, e pei ona molimauina e fatulaina fatu.

I le masani a Europa masani, o le faʻaaogaina o nifo tauau e foliga mai e leai muamua muamua nai lo le 18 seneturi, ma seia oʻo i lena taimi, o laau na aumaia mai le New World sa tele lava ina maua i le fugalaau.

O le au Italia na muamua ona fuaina ituaiga eseese o lanu lanumeamata. Ona sosoo ai lea ma le faiga mo ipu mai i luga o le taualuga o tauau tauʻau na pasi atu i Farani ma salalau solo i le Lalolagi Tuai.

Faiga faʻainitaneti o pi pi

O le mea moni, afai o le fatu fatu fatu pi e vave ona amata ona avea ma meaai mo tagata masani, ona palu ai lea i puipui mafiafia ma e le mafai ona fatu fatu na avea ma meaai mo le tamalii. O le mea moni, o loʻo tumau pea le agavaʻa mo sina taimi puupuu, ma, i le amataga o le atinaʻe ma le matua o fatu, o le pito i totonu o laʻau na ufiufiina i se pepa palapala palapala. E le o taimi uma e mafai ai ona aoina susu pi ma susu mama mai le moega.

I le gasologa o taimi, a fou mai ituaiga mea fou, o loʻo i ai se vaevaega i:

  • suka ma ituaiga asaragus, e le oi ai se paʻu e le mafai ona maua mai i totonu o valves, ma o fatu e mafai ona taumafa, ae laiti;
  • semi-suka poʻo vailaʻau eseese, muamua tuʻuina atu o meaʻai suamalie lelei, ona fatuina lea o se fatu lelei fatu;
  • ituaiga o meaʻai, poʻo le meaʻai, o le mafuaʻaga autu o le faʻatauina o le maua lea o le tele o fatu fatu.

E tusa ai ma foliga o laau i le faʻavasegaina o ituaiga o pi, ua vaevaeina i latou i vao ma felafolafoaʻi.

O pi pi, faigofie mo le faʻaaogaina ma le faʻaaogaina o le tusi, pei o le tele-siʻosiʻomaga saʻo poʻo le tuʻuina atu o laau toto i le maualuga e 40 i le 60 cm.

O pi pi, e fuafua i le eseesega, e mafai ona fausia ai le ila e oo i le 5 mita le umi, o le mea la pe a tupu ae e manaʻomia ni lagolago malosi poʻo ni taʻavale. O le vao o asparagus o loʻo faʻaalia i le ata, o le aʻei luga, e sili atu le malosi o le galue e faʻamautinoa ae le vave pei o le vaomatua, ae o le tuputupu ae o lenei vaitau e umi atu nai lo le numera o pamu mai le tasi laau. E le gata i lea, o laau e matua aoga tele ma e mafai ona faʻaaogaina e pei o ni teuteu teuteu mo puipui puipui o fale, pa ma isi tulaga faʻasaga.

I foliga vaaia ma foliga vaaia o pi, o ituaiga o fatu o le leguminous o loʻo i ai eseese ma e foliga le tutusa le tasi ma le isi.

  • O le umi o lanu lanumeamata lanumeamata, lea e sili ona taatele i togalaau Europa ma Rusia, e na o le 6-20 cm le mamao, ma e taʻitasi ma oʻo atu i le 3 i le 8 fatu.
  • E oʻo atu i le tele o fatu e mafai ona faitaulia i totonu o pulu o le wiggon Asia, ma o laʻau faʻalava e ola mo le mita.

O le lanu o pi, e pei o le ata, e faalagolago i le eseesega, e sinasina, samasama, moli po o lanumeamata lanumoana, vaneina, lanu viole ma toetoe lava o le uliuli. O lanu o fatu o loʻo 'aina i totonu o le pata i le tautoulu e tutusa uma lava.

O lenei faʻavasegaina e moni mo Amerika genus Phaseolus ma le Asia Vigna, e ui lava e ese le eseʻese i le foliga mai o pamu.

Faʻamatalaga ma ata o ituaiga ma ituaiga o vilia pi

Mai le vaaiga o le biology, o se vilia o se ituaiga e aofia ai le tele o vaesela o laau toto, e vavalalata vavalalata ma fatu masani.

Ae ui i lea, faatasi ai ma mea tutusa tutusa, o ituaiga ma ituaiga o lanu lanumeamata o Asia ma Amerika na mafua ai le tele o eseesega. O le mea autu o le:

  • o le umi ma le fausaga o pusa, e sili atu ona umi ma sili ona vevela i le paʻu;
  • le leai atoatoa o le palapala paʻu i le pito i totonu o laupepa;
  • ae laiti fatu latou te le manaʻomia le galo pe a kuka.

I le aganuʻu, o le mea e masani ona maua o pini lanumeamata Asia, e taʻua o le povi po o le peina serpentine.

I aso nei, e tele ituaiga o ituaiga o fatu fatu o lenei ituaiga i le salafa o le lalolagi, ma o le ata o loʻo faʻaalia ai se tasi o sili ona pele i le Iunaite Setete. O le Yardlong beans, lea ua leva ona avea ma mea suitulaga mo pini lanumeamata masani ma e maua ai le manogi mita mita. O sea ituaiga aganuu e mafai ona maua ai ni pata e le gata o se lanu meamata lanu meamata, ae o le paʻu po o le violet. O le vilia lanumu ula e le itiiti ifo le lauiloa ma fiafia i le tuputupu ae.

Asia ituaiga o pi - mung bean, urd, adzuki e taʻua i le genus Vigna.

Mung bean po o le mung bean o se tasi o laau tuai na puleaina e le tagata mai le ituaiga Vigna. O le aganuu e taua tele mo ona tamai lanu lanumeamata ma e masani lava i Initia, Pakisitani ma isi atunuu i le itulagi.

Adzuki, o le isi ituaiga o cowpea, e ola i vaega eseese o Asia i Saute, ma na muamua ulufale i le aganuu i Himalaya. Mai iinei, pi fatu pi ma mumu lanumumu na taia China, Korea, ma Iapani.

I aso nei, e iai ituaiga eseese o lenei popo e le masani ai i lanu paʻepaʻe, lauulu, uliuli. Ma i le Land of the Rising Sun, o lenei ituaiga o pi ua talisapaia toetoe lava o se fale faatasi ma soya.

Urd, e taua foi o le mash uliuli ona o le lanu o fatu lapopoa, ma i le aganuu ua lauiloa mo le tusa ma le 4 afe tausaga. O lenei ituaiga o pi pi e lautele i le itu i saute ma sautesasae o Asia.

O le laau o se taʻi taʻitasi, o le vao vao e maualuga i le 20 i le 80 cm. O mea e maua mai ai e laiti tele, e na o le 4-7 cm le uumi, e ufiufi i se faaputuga faigata. E lua uma tauʻau o le tauau ma fatu matutua o loʻo faʻaumatia.

Faatasi ai ma ituaiga ma ituaiga o lenei manoa, e pei o le ata, o laau e matua matagofie tele. O se faailo faailoilo e afua mai Amerika i Saute ma tupu aʻe i le Europa e pei o totonu i totonu poʻo togalaau, keke teuteu.

I le taimi o le fugalaau, e ola i le 7 mita le maualuga e ufiufiina i le racemose inflorescences mai fugalaau fulafula eseese, lea e mafua ai le eseesega o pini o le aʻeina i togalaau aina.

Afai e te manaʻo e te alu i lau eria e aunoa ma se laulau papaʻu ma 'ai e aunoa ma se afaina, e oʻo lava i se mea e le masani ai, e le faigata tele popo o wiggas. Faʻalapotopotoga a Rusia ua uma ona ofoina atu i le togalaau togalaau muamua ituaiga o nei ituaiga lanumeamata lanumeamata, lea e le eseese i le ata ma le tofo, ma e oʻo lava i le tumau nai lo saina ma saina.

Green Bean Vigna Liana

O pusi vavave e manaia tele. O laʻei e aʻe i le 3 mita le maualuga, o lona uiga o le lagolago e taua mo le tuputupu ae. O laumei e moli lanumeamata, vevela, maoaʻe, i le taimi o le susu susu o le tino e leai ni fila. Loto i le faaiuga o le vaitau tuputupu aʻe, a maeʻa le 55-60 aso, o fatu e lapotopoto-oval, laiti, lanu-lanu violē.

O lenei pulu lanumeamata ei ai le manaia sili ona lelei, e le gata i le mea e masani ai ma saunia. E mafai ona faʻaaogaina pi pi mo le kukaina o ni ipu eseese ma seleseleina mo le faʻaaogaina i le lumanai, ma le malulu ma le taina.

Ata ma faʻamatalaga ituaiga o manoa beans vigna macaretti

O le umi o pulu o lenei ituaiga o pi pi pi, e pei o le ata, e oʻo atu i le 30-35 cm. O ni pi o loʻo i ai sina pupuu, lanu lanu meamata ma fatu lanu enaena pe a maeʻa le 60-65 aso.

O ituaiga eseese ia o fatu pi ma le tuputupu ae malosi ma le lelei o le tofo o uiga o laumei e puipuia ai le tofo ma le lanu, ma pe a aisa. Faʻaaogaina o le faʻaaogaina, faʻapitoa i tulaga faʻalauteleina ma lelei lelei. I le faʻaopoopoga i ituaiga faʻatoʻa lanu lanumeamata, o lanu mūmū ma le lanu violē, o ona pito tauau o loʻo valiina i lanu eseese o le lanu violē.

Faʻamatalaga ma ata o ituaiga ma ituaiga o lanu lanumeamata

Mo Amerika poʻo masani masani, e masani masani i tagata faʻatau i Rusia ma atunuu Europa, o pi ma lautele ma faʻapipii pasi e masani lava. O ia pulu e masani lava ona i ai le isu mata, ma latou lava atonu e le paʻu, ae faʻalelei.

Faatasi ai ma ituaiga eseese o lanu lanumeamata, oi latou e foliga lamolemole, paʻu vevela ma puipui puipui e sili ona taua. O lenei mea o se vine asparagus e aunoa ma ni fasi paʻu o loʻo i totonu o tauau o le tauau ma tamai fatu ovaries. I le faʻaopoopoga i nei ituaiga, e ofoina atu e le aufaatoaga lautele laau totō o loʻo ofuina e le fusi e pei o fatu o lanu ma lanu matua. E masani ona lanu manulele poʻo paʻepaʻe, piʻopiʻo, samasama ma le lanu viole. I lenei tulaga, o lanu violē ma le mumu e lafoaia a latou lanu muamua ao faagasolo togafitiga vevela ma o laʻau o le tauau e lanu meamata.

Green Beans Crane

O le seleseleina o pi vine e tauagafau i le tele. O le togavao e toetoe lava a oʻo i le 50 cm le maualuga. Ae i le taimi lava e tasi, o le laau e masani ona maua ai le tele o pi lelei e latalata i se foliga uumi. O le umi o le pulu e mai le 12 i le 15 cm, o le lanu o apaʻau e lanumeamata. Ripen i le 48-50 aso mai le amataga o le vaitau tuputupu ae.

O fatu o lenei fatu pi ua paʻepaʻe, e foliga mai e leai se afaina. Pipi uʻamea uma, e talafeagai mo le taina ma le faʻamaisa.

Bluhilda: Curly Vegetable Beans

O se ituaiga muamua o lapisi, pulu lanu viole ma se fua maualuga ma le lelei o le tofo o pulu mata. O se vailaʻau o loʻo faʻaaogaina o se punavai o laʻau o meaʻai ma fualaau papaʻe paʻepaʻe.

Haricot Purple Queen

Vaitausaga o le vaitau o pupuvao ma pogisa, toetoe lava o pulu paʻu, e oo i le 15-17 cm le uumi. O le pi pi, e faigata, faʻafefe taimi malogo ma malulu le tumau.

Flamingo: ituaiga o puni lanumeamata ma pi pia eseese

O pupuvao o lenei ituaiga e mafai ona tatalia se avega o le 50-60 o pi e ola ai se lanu e le masani ai. O fatu o loʻo ola i totonu o pusa o loʻo faʻatulagaina foi, e iai le lelei ma le taua o meaʻai. O tamaʻi tauagavale laiti e agavaivai, taimi atoa ma aofia ai le tele o porotini ma fiber. O le vailaʻau 'eseʻese' eseʻese e faʻapitoa ma tu i fafo mo le lelei o le gaosiga.

Green Beans Blue Lake

O se ituaiga ituaiga o pi piʻamea o loʻo i ai le paʻu velati e oʻo i le 16 cm le umi. I totonu o pi, i le faaiuga o le vaitau o le tuputupu ae, o paʻu paʻepaʻe laititi o lapisi laiti foi e lelei, e talafeagai mo meaai. O le laau e maualuga, e manaʻomia i tulaga faʻamalamalamaina, fafaga ma meaʻai. Tali ma le loto i le tele o le seleselega.

Laura String Beans

O le taimi matua o fatu o lenei ituaiga o le 55-65 aso. I luga o vao o lenei ituaiga o vine lanumeamata, e tele lanu samasama samasama ua faia, e oo i le 14 cm le umi. O pulu e pulapula, ma o se pito i luga ma e le o aofia ai ni fila ma paʻu. Laʻau e pei o le vao, compact, naunau ma le fiafia tele.

Enchantress - paʻu uliuli i totonu o paʻu paʻepaʻe

O se uiga masani o lenei ituaiga o pivao vao o le uluaʻi matua ma le lanu uliuli o fatu laau e mama i totonu o le lanu samasama po o waxy o pi vine. O le umi o paluga o le suamalie o le 14-16 cm. Pīni uliuli, e pei o laʻau tauʻau talavou, e kuka, mālū ma maua ai le tele o meaʻai taua. O togalaau e puipuia i faʻamaʻi masani, faʻamalosi ma fua.