O le togalaau

Aukuba Japanese home care Photo Faʻapenaina e cuttings Ata o se laau auro

Aucuba togafitiga ile fale i luga o le ata aucuba viliina le faʻatoʻaga o le aucuba photo

Aucuba o se ogalaau lapopoa tele e masani ona faia e le aiga o Kizilovye (lat. Cornaseae). Ae o lenei ua maua e le lafoga lafoga ni suiga taua, ma o le taimi nei ua taua e saienitisi le laau i se aiga laitiiti o Garrievs (lat. Garryaceae). Aucuba e sau mai East Asia ma Iapani.

Faamatalaga o le genus Aucuba

I foliga vaaia, o se laʻau faʻamalosi faʻatasi ma ovoid, paʻu paʻu. O ona fugalaau e aoina i se lanu mumu-lanu enaena. E i ai le tele o ituaiga, e faʻaalia i lanu lanu. O loʻo i ai ni laʻau, e ufiufi i lanu samasama-auro, ona o le mea e foliga mai o le laau e tumu i auro. O se mea muamua lava.

E masani lava i tusitusiga e mafai ona e maua le mea e taʻua e tagata o le aucubu o se laau auro. O le mafuaaga e le gata i laulaau. O pusi e mafai foi ona samasama pe mumu ma sinasina. I le foliga, latou te manatuaina o fua o le cornel. O laau tetele i tulaga masani e oʻo i le 5 mita, ma o totonu o le fale e oʻo ile mita.

I Saina, Iapani ma mauga Himalayan, e tolu ituaiga o aucuba e tutupu, e lua e mafai ona ola i le fale, mo se faataitaiga, nei:

Aucuba Himalayan Aucuba himalaica

Aucuba Himalayan Aucuba himalaica photo

O le vao vao e ola i le lautele - 3-4 mita. O laupepa e lanu uliuli lanu me se mea e foliga mai e leai se aoga. O nisi laʻau o loʻo i ai ni pito mausali, aʻo isi e feiloai ma se faʻamau faʻamau ma se togi faʻasolosolo faʻatasi ma se nifo pupuu pe umi. E le lelei le fuga o le laau, o fugalaau e laiti, leaga, o le itupa e tasi. O nisi laau totő o fafine, aʻo isi o tane, o lea e tatau ai ona e totoina i latou taitoalua.

Aucuba Japanese Aucuba japonica

Golden Aucuba laau i le ata o le Aucuba Japanese Rozannie Iapani Aucuba

E iai foi le laʻau e lanu lanumeamata, laʻau, ma luga o laupepa o loʻo i luga o le isi itu. O le pito i luga o laulaau o se paʻu, susulu, o le mata e faʻamaoni pe faʻamalosi. O laupepa e leai ni mea. Faʻalagolago i le fomu, e mafai e le laau ona i ai lau lanu meamata o le leo e tasi pe teuteu teuteu, e ufiufi i lanu paʻepaʻe. O loʻo mulimuli atu ia i latou na tuliloaina e le au faifaatoʻaga. O fugalaau e foliga mai e leai ni foliga vaaia, o lea e aoina ai i latou i lauulu lauulu. O fugalaau e fa-numera, komipiʻu, tutusa-vaʻa, mumu. A maeʻa, o le moli lanumeamata poʻo le mumu mūmū sesega ua faia, lea ua faapaleina i le isi ipu.

Faʻafefea ona tausi se potu aucuba i le fale

Malamalama

Aucuba o se laau o se ituaiga faapalepale, ma o nisi foliga o le malu-alofa. E oo lava i le loloto o le malu o le aucuba e tupu lelei. Ae i le susulu malamalama o le la, afai e salalau solo i le mea sili e gata ai, o le a le itiiti le malosi o le tuputupu ae. E taua tele le faʻalauteleina o ituaiga eseese i lalo o le malamalama o le la, ona o le le lava o le radiation UV o le mamanu e mafai ona leiloa, ma o le pepa atoa na susunuina. Ma o lona uiga o aucubus i faamalama i matu e le aoga.

Lafoga ma le susu

I le tautotogo ma le taumafanafana, o le fua o le vevela mo le tuputupu aʻe o le aucuba i totonu o le fale e tutusa ma e tusa ma le 18-20 tikeri. Afai e maualuga le vevela, o le a vave lava ona faʻaitiitia le laʻau ona o lona ofuina. I le taumalulu, e tatau ona sili atu le manaia o le puleaina o le vevela - e tusa ma le 10-15 tikeri. Afai e le vevela le taumafanafana, e mafai ona ave le aucub i totonu o le togalaau i le paolo. E tatau ona faʻamautinoa e leai se faʻamalologa, ata tusi, susulu tuusao ma isi mea le lelei.

O le vevela i le taumafanafana mo aucubas e le o se mea leaga. O lona uiga e le manaʻomia le fufuluina o le masima, ae e mafai ona e faia lenei mea i nisi taimi. O le faafeagai o le tautoulu ma le taumalulu, pe a avea o se faiga faʻatagaina. Mo le faia o le suavai, o le suavai vaivai e filifilia i le vevela o le potu. Mo na laau totō e ola i le maualalo o le vevela (o le 6-12 tikeri), e faʻaleleia ma le faʻaeteete le totoina, ina ia aua nei mafua ai se taʻega i faʻamaʻi faʻaleaga.

Faʻasa

O le faʻamautuina masani o le ki lea i le alualu i luma manuia ma le atinaʻe o aucuba. Afai e te le faia lenei mea, e le mafai ona e faʻatali mo vaʻaia fou ma laʻau e ola. I le tautotogo ma le taumafanafana, o le tele o le susu e tatau ona sili atu nai lo le autumn ma le taumalulu. Ae e le manaʻomia le faʻatumu o le eleele malosi, ae e tatau ona e faʻatali seʻi oʻo ina mole.

Afai o le lāmala i totonu o le ulo o se taimi puupuu, o le a le atagia mai i le olaga o le fugalaau. E le gata i lea, o le faʻamago mo taimi pupuu o le eleele o le a faʻafeiloaʻi i le uila, nai lo le faʻavaivaia o vai. I le taumalulu ma le autumn, latou te faatulagaina le faʻamalosia o le meaʻai i se taimi e le masani ai, faʻasaina le vai i se auala e malulu ai le eleele i nisi taimi ma o nisi taimi e mu.

Laʻei pito sili

O se itu tāua i le atinaʻe manuia o aucubas o lona fafagaina masani lea, lea e faia i le tautotogo ma le taumafanafana, amata mai ia Mati ma faaiʻu ia Oketopa. A faʻamafanafana le fale ma ua malolo, o le faʻamafanafanaina e matua le fautuaina. O le lalagaina o le minerale e fafagaina i le aucuba i aso uma 10, ma filifilia ni mea faʻapitoa faʻamafanafana mo lenei mea.

Teuteu

Mo le faia o se pale matagofie ma aveese ai pine leaga, o le teuteuga e faia i tausaga taʻitasi i le ituaiga. I le taimi lava lea e tasi, e mafai ona e togiina ni lau. Pau lava le ala e maua ai se pale mafiafia ma le paʻu. Afai o le tipi tipi e mai i le ituaiga apical, e mafai ona ave i le seleseleina ma seleseleina le laau.

Aucuba totoina ma totoina

  • O le totoina o le aucuba e tatau ona faia i totonu o le lautele o ipu, ia ua faʻaputuina i alavai, talu ai e le fiafia le laau i le faʻafefe o vai.
  • Ona sasaa ai lea o le palapala, o lona uiga lelei e ono: vaega e ono o le eleele eleʻele, vaega e lua o le peat ma lau laʻau, vaega o le oneone. E i ai isi filifiliga mo le sui, mo se faʻataʻitaʻiga: vaega o le oneone, humus, peat, fanua laʻau, lua vaega o le eleele.
  • O le gasegase o le asugaba e faia i tausaga uma seia oʻo ina sili atu ma le lima tausaga le fale.
  • A oʻo ina ua matua le vao, e le o le totoina, ae pe afai ua tumu atoa i aʻa o le meaʻai i totonu o le ulo. I le taimi lava e tasi, latou te le faia se gasologa faasolosolo, ae o se faʻagasolo malie atu. E faʻatagaina ai oe e teu aʻa e aunoa ma le faaleagaina.

Faʻasalaga faʻapipiʻi e ala ile tipi i le fale

Faʻasalaga faʻapipiʻi e ala ile tipi ata

O le faʻaleleia o le aucuba i lalo o le natura masani o loʻo faʻaaogaina e faʻaaoga ai fatu, ae o ituaiga faʻatoʻaga e le faʻafefeteina: o fatu lelei e matua faigata lava ona maua. O le mea lea, o le togafiti masani o vegetative o loʻo faʻaaogaina i le olaga i aso faisoo: faʻalauteleina e ala i le oti. E ala i le faʻaofiina i le oneone malulu ma le faia o se kiona, e vave ona e aʻafia. E sili ona lelei le seleseleina o le seleselega i le taimi mafanafana - ia Mati-Aukuso. Ina ia faia lenei mea, tipi ese tiiti laiti e leai se taimi e faʻalavelave ai.

  • O le umi o le 'au e 8-12 cm.
  • O le pito maualalo pito tolu o le uʻamea e faʻasaʻoloto mai lau.
  • O le pito i lalo ifo e tatau ona faʻafefe, o le pito i luga. E mafai ona tipi le lapisi i le afa e faʻaitiitia ai le faʻaleleia o le susu e ala i lau.

E faʻapefea ona saunia ni aucuba mo le aʻafia o se ata

  • Laʻau i le vai (e mafai ona e tu muamua i se vaipuna i se aso).

Faʻataʻotoina o aucuba i le vai

  • Po o le vave ona totoina i se meaʻai e le lelei, e mafai foi ona e faʻafefiloi i le oneone. O le mea taua o le lalolagi e pasi lelei lelei ma e le mamafa - o le a faigata mo aʻa talavou ona malepe i totonu o le palapala eleelea.
  • Afai tatou te totō vave i le eleele, e lelei tele le ufiufi o meaʻai faʻatasi ma se fagu paʻukeke po o se tioata.

Faʻafefea ona faʻapipiʻi le ata o le aucuba cuttings

  • Fafaga vai e le aunoa, saunia vaivai (e tatau ona iai ni pupu i lalo o le fagu).
  • O aso uma latou te faʻamafanafanaina ai le fale kesi.
  • A oʻo mai laʻau fou, o lona uiga ua totogo le laau. E tatau ona masani o ia i le atinaʻe e aunoa ma se malutaga, lea e muamua aveeseina mo se taimi puupuu, ona faasolosolo malie lea ona faʻaleleia le taimi. I totonu o le vaiaso pe lua, o le a faʻaaogaina fualaau ma e mafai ona e tausia ma le saogalemu i latou i le masani masani.

A maeʻa le 2-2.5 masina, e mafai ona faʻavasegaina ia tipi i totonu o ipu, i mea o le a tupu atili ai laau.

Faʻaleleia o le lacu i lau laʻau

Aucuba Faʻasologa o ata lautusi

O le laau e toe totoina lelei e ala i le uʻuina o laulaau, mo lenei mea e mafai ona e tuʻuina i totonu o le vai seʻia oʻo mai aʻa, poʻo aʻa i le auala lava e tasi e pei o le tipi i eleele palapala po o le peat. O le mea autu o le faʻamautinoa le masani ai o le faʻasusu ma le maualuga o le suavai (pe a tulaʻi i le eleele). Afai o aʻa e aliali i totonu o le vai, e sili atu ona faigofie iinei: a uma ona tatupu lau, ua totoina i totonu o se ulo ma tausia lelei e pei o se fatu masani.

Pests ma faʻamaʻi, mea sese i le tausiga o aucuba

Ata o le aucuba Fugalaau eseese a Iapani Auala e tausi ai aucuba i le fale

Aucuba o se fale e le masani ai le tele o fai togalaau, o le mea lea, o le toatele o tagata alolofa ua mauaina, ua amata ona faia ni mea sese matuia i le tausiga e masani ai mo tagata uma.

  • Afai e te totoina le laau i le tele o mea, e mafai ona iloa lenei i luga o le pito o laulaau, lea e mago ma malepe.
  • Afai e itiiti ni meaʻai i totonu o le palapala, e faʻaititia le tele o lau laau ola fou.
  • A oʻo mai ni lanu uliuli i luga o laulaau, e aʻafia ai le lanu, o lona uiga o le Aucuba o loʻo sulu i le maualuga ma le vevela.
  • O le mafuaaga lona lua mo le paʻu o laʻau o aucuba o le faʻafefe tele.
  • Taofi le susulu o le la i luga o laʻau e mafua ai ona mumu i foliga o lanu enaena.
  • Ma afai o le taumafanafana o le ai ai le ea malulu, o le a amata ona paʻu laulaau.

Mo aucuba, e tatau ona e mataʻituina ma suʻeina le mea e tupu ia te ia - ona mafai lea ona e tali atu i le taimi i mea sese i le totoina.

Faatasi ai ma mea masani masani o loʻo faʻapipiʻi i luga o le vao, paʻu, thrips, apogaleveleve mite, mealybug, whitefly e iloga. I le fale, e toetoe lava a le mafai ona afaina ai se togavao ma i latou, ae i totonu o le togalaau, e sili atu ona lelei le pala.

Aucuba o se laau aoga mo togafitiga o mu, paʻu o paʻu, o lea la o loʻo i ai i le laau ni faʻatinoga aoga.