Laʻau

Oxalis indoor oxalis Home tausiga Faʻaleleia ma toe faʻapipiʻiina ata ata

Oxalis totonufale violet home care photo fugalaau

Oxalis poo oxalis (mai le Latina Oxalis, o lona uiga moni o le "suamalie") o se tasi o laau laʻau o le Acidaceae. I le natura natura ua salalau i Mekisiko, Amerika i Saute, Aferika i Saute, e fiafia i nofoaga malulu. I Aialani o se faailoga o le atunuʻu.

O igoa lauiloa o le laau: lapeti lapiti (laʻau o le laau e mafai ona taumafa, maua ai se tofo suamalie), o se fugalaau o le fiafia, faʻafiafiaina le fiafia.

Faʻamatalaga faʻamatalaga o le laau oona

O le fuainumera o ituaiga o gaʻo elemene e sili atu i le valu selau. Fausia le tele o ituaiga o laau e ola i totonu ma togalaau. I totonu o le tusiga, o le a tatou taulaʻi faʻapitoa i totonu o le faʻaleʻeleina o le gaʻo.

Fugalaau laulaau fugalaau e pei o foliga o le ata

O le aʻa o le laau o corms. I luga o petioles umi umi, o loʻo faʻapipiʻiina ia laupepa pito sili ona lalelei, e pei o apaau o le lafu. E mafai ona vaevaeina i le 2-5 ia. O se uiga sili ona taua, latou te punou i le po, ma toe tatala i le taeao. Faʻalagolago i le ituaiga, e mafai ona lanu, lanu, lanu viole, pe faʻafefiloi le tele o lanu.

O le maualuga o le laau e tusa ma le 20 cm.

Fugalaau o le saʻo, foliga lima, lanu o leo filemu (paʻepaʻe, kulimi, piniki, samasama). I le po, e pei foi o le timu, e latalata ane fugalaau. O le fua o se pusa laʻititi ma fatu.

Tuputupuina o le suka mai fatu

Ata fatu fatu

I lalo o tuutuuga o le natura natura, o le kulimi suamalie e maua ai le fatuina o le tagata lava ia, ae i le aganuu o metotia vegetative o le toe gaosia e masani ona faaaoga e vave ma sili atu ona faatuatuaina. O le tuputupu ae o le eletise mai fatu o le a avea ma se mea manaia, o le a vave lava ona e maua se aofaiga tele o laau talavou.

Mo le lūlūina, o le a e manaʻomia ni atigi pusa e iai ni meaʻai (ave 4 vaega o humus leaf ma peat, faaopoopo 1 le oneone). O fatu e laʻitiiti lava, e tatau ona tufatufaina i luga o le eleele ma suʻeina i se moli lelei, ona faʻaaoga lea o lenei metotia e faʻafeinu ai pe ala i se paʻu.

Laʻau suamalie pipi vine

  • A uma ona totoina, ufiufi le atigipusa i tioata po o ata, faʻamalosi i aso uma e faʻaumatia ai le faʻasalaga.
  • Faʻaauau le malulu o le ea i le va o le 17-20 ° C, tuʻuina atu faʻasalalauga faʻasalalau.
  • E fuafua i le lelei o le fatu, o le faagasologa o le fatuina o le fatu e ave i le 10-30 aso.
  • Faatasi ai ma le tulaʻi mai o laau e masani ona masani i le olaga e aunoa ma se malutaga.
  • A oʻo ina totogo laau, faʻapipiʻi i totonu o pusa eseese ma palapala mo faʻataʻitaʻi matutua.

Auala fua o le toe gaosia o le suka

O le faʻateleina o le suauu manogi e faʻaalia ai le tele o filifiliga:

Faʻapenaina e tama teine ​​tamaʻitaʻi po o vaega o le rhizome

Rhizome of sorrel tolu-leaf photo

O nei metotia e toetoe lava a tutusa, o lea ia mafaufau faatasi ai. Faʻesea le polokalame a le tama teine ​​mai i anufe pe vaeluaina le rhizome i ni vaega, togafitia nofoaga na tipi i se sauniuniga malie, ia totoina vaega i eleele mama.

Faʻapenaina o le afaina i le vaeluaina o le ata

Tuu nofoaga i totonu o se lau malulu malamalama, o nisi taimi o vai. A oʻo i le totogo, faʻafefeteina i lalo o faʻamalama. E televave le atinaʻeina o le laau ma i le masina o le ae maua ai ni fualaau totoa.

Faʻapenaina e ala i vavae

Oti ese le fana a se tagata matua, mo foliga mai o aʻa, tuu i se pusa vai. A oʻo le maualuga o le aʻa e oʻo i le 1.5 cm, e mafai ona e toto i totonu o ipu i le palapala.

Faʻapenaina i alalaʻau

Lotoina o ata ata o laulaʻau laulaʻau e afua i le vai

Vaevae le laʻau ma le petiole ia le itiiti ifo ma le 10 cm le umi. Laʻu faʻavae e tutusa lelei ma le vavae.

E faʻafefea ona aʻafia le aʻa o le oona, tagaʻi i le vitio:

Tulaga faʻamamaluina

  • Ina ia mafai e le laau ona lagona le mafanafana, e tatau ona tuʻuina atu aiaiga e lata i mea masani. Tuʻu le avanoa e faʻasalalauina ma le suka. O faʻasasaʻe sisifo poʻo sisifo e lelei mo lenei mea, e mafai ona tuʻu i luga o lagolago i le faamalama i saute, ma o le veli pupuni o le a puipuia ai mai le susulu o le la.
  • I masina mafanafana, o le maualuga o le ea o le ea e 25 ° C, faatasi ai ma le amataga o le malulu o le tau, o le vevela o loʻo i le range 12-18 ° C.

Aiga Tausi

E faʻafefea vai

Oxygen o le manaia o le susu, ae aua le faatagaina le palapala e faʻaleleia - e mafai ona taʻitaʻia ai le aʻa. I le tau mafanafana, e tatau ona faʻafefete le susu o le palapala. I le oʻo mai o le tautoulu, faʻaitiitia le vai, i le taumalulu e laʻititi (e le tatau ona faʻamago atoa le eleʻele eleʻele).

Lafoa le laau i taimi taʻitasi i le tautotogo ma le taumafanafana.

Mo le faʻamamaina ma le pulupulu, e tatau ona faʻaaoga vai faʻafefeteina (kuka, faʻamaʻaina, timu, faʻaleleia poʻo vai masani tapuni, ae tu i luga e le itiiti ifo ma le aso).

Faʻafefea ona fafaga

I le vaitau o le alualu i luma tuputupu aʻe, ofu pito i luga ma le tele o 15-20 aso. Faʻaaogā fomaʻi faʻamalosi faʻapitoa, ma faia le faʻatonuga 2 taimi e itiiti ifo nai lo le fua na fautua mai e le kamupanī.

Mo le tausia o mea teuteu, aveese laulaʻau mamago ma faʻaleagaina mea leaga.

O le taimi o totoe o le oona

O nisi o ituaiga o vailaʻau e manaomia ai se taimi umi. E amata i le taumalulu ma e tusa ma le 1 le masina. Afai a maeʻaeʻa ona amata ona pau lea o laulaau, e tatau ona faaitiitia le vai ma tatau ona faaitiitia le vevela. O le pau o laulaau atonu e le tupu, o le manaʻomia mo le "sulufaʻi" o loʻo faʻaalia foi e le muta i le tuputupu ae.

Pe a faʻatuina e le laau lau laʻau fou, ona maeʻa loa lea o le taimi e moe ai. Faʻafoe se mea faʻapipiʻi ma toe faʻafoʻi le laau i le gaioiga masani (faʻamafanafana le vevela o le ea, toe faʻafeinu ma fafaga).

Oxygen transplant ina ua maeʻa faʻatau ma ao faagasolo le vaitau tuputupu aʻe

Faʻafefea ona suia se ata faʻamalosi

O se laau faatoa maua ua totoina pe a maeʻa le vaiaso o fetuunaiga.

O laau laiti laiti (lalo ifo o le 3 tausaga) e manaʻomia se faʻatulagaga faʻausaga. O faʻataʻitaʻiga matutua e tatau ona faʻavasega tasi i le 2 tausaga. E faia le faʻatinoga i le tautotogo. E sili ona lelei le faʻaogaina o le auala e faʻafefeteina ai aʻo faʻasaoina se otaota, ioe, pe afai e te le fuafua e vaelua le vaomatua.

O le aʻa o le acidity e le lelei, o lea filifili se pusa papaʻu. Ina ia faʻapupulaina le vao, e tele ni fatu e totoina i totonu o le tasi ipu i le taimi e tasi - e manaʻomia ai se avanoa lautele.

Ia mautinoa e taatia le alavai i le pito i lalo o le ulo. E mafai ona afaina ai le totoina o le eleele i le sili atu o le palapala. Faʻaaogā se mea faʻapitoa poʻo le faʻapalapalaina o le palapala ile lava oe (i le tutusa o mea e fefiloi ma laʻau palapala, humus, oneone ma peʻa). O le tulaga autu o le friability ma le le mautonu ile palapala.

E faʻafefea ona suia le toto, tagaʻi i le vitio:

Faamai, meaola faalafua ma isi faafitauli i le tausiga

I le tulaga lautele, o le oxalis e puipuia i faʻamaʻi ma faʻamaʻi. Faʻafitauli e tulaʻi mai ma le le tausia lelei.

O le faʻavaivai o le palapala e mafai ona afaina ai faʻamaʻi e pei o le gray rot or fusarium. E talafeagai le aveese o vaega ua aafia ma faia le togafitiga ma le fungicide (mo se faataitaiga, foundationazole).

Faatasi ai ma meaola vevela o le eletise: aphids, iniseti iniseti, miti vaʻaia. Muamua, fufulu ese iniseti ma a latou siosiomaga o le olaga ma se vaifofo mataga poʻo nisi vai e tumu i paʻu tangerine. Afai e le aveeseina, faʻaumatia le iniseti.

Isi faigata:

  • Ole gasegase e le tatalaina laulaau: e mafai ona afaina i le le lava o le suāvai poʻo le malulu.
  • Paʻu laupepa mūmū - faʻaleleia o le eleele poʻo le leai o meaʻai. Afai o le lūlūina po o le paʻu o laulaau e tupu i le tautoulu, aua e te popole, aua o loʻo sauni le fale mo se taimi umi.
  • I le susulu saʻo o le la, e tumau pea afi i luga o laulaau, a maeʻa ona latou vele ese.
  • O le veleina o laʻau e mafua ai foi le malulu poʻo le maualuga o le vevela.
  • I le taimi o le faʻalauiloaina, e mafai foʻi ona faʻagogo laulaau.

Ituaiga o mea manogi suamalie ma ata ma igoa

I le fale, o ituaiga ma ituaiga eseese o le oona e masani ona tupu:

Oxalis triangularis poʻo le lanu viole Oxalis triangularis poʻo Oxalis regnellii

Oxalis triangular poʻo le viole Oxalis triangularis photo

O lau laʻau mumu laʻau lanu violē; pe a oʻo i latou, o foliga fugalaau lanu paʻepaʻe po o fugalaau piniki e foliga manaia.

E fa o laʻau o Oxalis tetraphylla poʻo le Oxalis oxalis deppei

Oxalis tetraphylla lau laʻau e fa poʻo Oxalis deppei Oxalis deppei grade Iron Cross photo

O lapisi laʻau e fa-lau, o le pao, ma le pito e lanu meamata. Faʻailoga o se paolo mumu. o lenei meaola i Europa ua taʻua o le pulou o le fiafia.

Oxalis acetosella

Oxalis oxalis acetosella photo

Pepa lanu lanumeamata, fugalaau e tasi, lapoa, paʻepaʻe.

Kislitsa Bouvy Oxalis bowiei

Kislitsa Bouvy Oxalis bowiei ata

O laulaau e lanu enaena, o fugalaau o loʻo i ai le lilac hue.

Oxalis versicolor

Oxalis versicolor photo

E taua tele mo fugalaau sinasina ma fulufulu uumi uumi.

Faʻaaogaina o meatotino o le vailaʻau

O le laau e mafai ona faʻaaogaina le anti-zingotic, anthelmintic, faʻamaʻi faʻamaʻi, hemostatic, bile ma aafiaga diuretic. A faʻaaogaina le faʻamaʻi arsenic poʻo le mercury o se vaifofo. E faʻaleleia atili ai le manaʻo, faʻaleleia le gasegase, faʻamalo le manava, vomiting, faʻamaonia le maualuga o le sua oona, ma fesoasoani e faʻaitiitia le toto.

O le suamalie fou mai lau oona e faʻaaogaina mo le fatu o le neurosis, fiva, maʻi o le manava, atherosclerosis. O Porridge mai lau laʻau fou e faʻaaogaina i manua o manuʻa, ola, ma le maʻi. Mo faʻamaʻi o gaʻo, ate, vevela poʻo le gallss, gastritis, faafitauli ma le cardiovascular system, gutu o le gutu (stomatitis, diathesis) e faʻaaoga i foliga o infusions, tinctures ma decoctions.

O le oxalate o le potassium e maua ai laulaau se tofo suamalie, o lea e faʻaaogaina ai mo meaʻai. O nisi vailaʻau e tupu faapitoa mo fatu.

Kislitsa ata puipui fale tausi fale