O le togalaau

Valerian officinalis - meatotino, uiga o le tuputupu ae ma le seleselega

Faaliliu mai le Latina, o le igoa "valerian" o lona uiga "ia maloloina." Valerian mo le gafatia e toʻafilemu, aumai ai se lagona lelei, fesoasoani i le vevelaina, faʻamalolo, faʻamalolo mai faʻataunuʻu, faʻaaogaina i Eleni anamua. I Rusia, o le tuufaatasiga o pisinisi o le valerian e avea o se mea tau vailaau faasaina muamua na faatulagaina i totonu o le togalaau aina i lalo o Peter I. I le taimi nei, o le valerian e masani ona faaaogaina i togafitiga aloaia ma fualaau mo tagata e tele faamaʻi. Ua totoina Valerian e avea o se vailaau faafomai i le ogatotonu o laina ma itu i saute. O mea e maua ai le gaʻo e faʻaaoga i foliga fou ma malogo mo le gaosia o vailaʻau ma vailaʻau faʻatau. I totonu o lenei lomiga, o le a tatou vaʻavaʻai atu i le valerian: o ona togafitiga faʻapitoa i le tino, faʻasologa o vailaʻau, le mafai ona maua ni vailaʻau faʻasaina ma ola i le fale.

Valerian officinalis - meatotino, uiga o le tuputupu ae ma le seleselega.

Faamatalaga Faanatura o Valerian

I le faʻavaega faʻaonaponei, o Valerian e aofia i le fale o Valerianaceae o le aiga o Honeysuckle. Valerian officinalis ua faʻaalia i se isi itu - Valeriana officinalis. O tagata e tele le tele o synonyms, o le mea autu o le igoa "mut grass".

O le fanau mai o valerian o le Metitirani. I Rusia, i vivo, valerian ua tufatufa atu i vaega uma o Europa o le itu i saute, o le vaeluagalemu o vaomatua ma vaomatua-steppe zones, i le Caucasus, Siberia, ma le Sasaʻe Mamao. E aʻafia i le kulupu o laau totō ma faʻateleina manaoga o le susu, o le mea lea e tupu ai le tele o laufanua lauʻeleʻele, i luga o vaitafe, i totonu o le eleele, i autafa o vaomatua.

O le Valerian officinalis o se mea faʻalelei, e oʻo i le 1.5-2.0 m le maualuga, e fiafia i le paolo. I le tausaga muamua, e fai ai se rosette o laulaau basal, ma i le lona lua ma tausaga mulimuli ane, e tosoina ai laina maualuga, lea e iloga i totonu o se ogaumu i totonu, ma se lanu violē lanu moana i le pito i lalo, o le lala i le pito i luga o laau. O le 'ie e ufiufi i luga o toga. O lau laʻau e tu i le isi itu, latou te umi le petiolate i le vaega pito i lalo o gaʻo, o mea pito i luga e le lava. E vaevaeina ia fasi uʻamea i vaega (4-11 paila), e leai se totogi e faʻasalaina, e faʻasolosolo pito.

O fugalaau faʻamaonia laititi e paʻepaʻe paʻepaʻe o petals e faʻaputuina i ni faamalu (i luga o suʻesuʻega totoa, o nei mea o loʻo i luga o le pito i luga o laʻau faʻamau. E fuga mai le tolu tausaga o Me i le ogatotonu o Aukuso. O le fua o se mea pito sili ona itiiti e pei o se moa moa i foliga i fafo. O fatu e selesele mai ia Iulai e oo i le faaiuga o Setema.

O se uiga iloga o le valerian o se manogi faapitoa, lea e tuuina atu i laau e ala i suauu taua. Faʻamaninoina le moni o le suauu valerian e iai lona tofo fiafia. E faʻaaogaina i le mea manogi, e tuʻuina atu ai mea na faʻapipiʻi ai mea manogi o loʻo faʻamalosi, faʻamamaina, manogi lelei, faatasi ai ma se tusi malulu o le manogi o vaomatua lanu meamata.

Faʻalogo lelei! I luga o le faʻamamaina ma le valerian, o le ogatotonu o taimi uma lava, e tosina i ai le musky malosi, fafie-balsamic manogi o mea faʻaletonu. O le manogi e mautinoa le toʻa, o atu i totonu o le lalolagi o malolo ma mafaufauga.

I le pito i luga o le 10-15 cm o le eleele, o loʻo i ai se tagata valea o le valerian ma se maea felanulanuaʻi-e pei o aʻa maualalo i le 10-12 cm le umi. O aʻa e le tauagafau e pala, e manino le vavae ese mai le rhizome. O le tofo o loʻo mu, e matua vevela lava.

I le valerian, o se uʻamea ma aʻa e ese mai i isi rhizomes o vaomatua o loʻo i ai se manogi malosi, ma faʻapitoa, e sili ona manaia i tama tane. O le vailaʻau faʻasolosolo e foliga tutusa ma tamaitai ferromones, lea e gaoioi fiafia i alii matutua. O le manava i le manogi manaia, o alii ua paʻu'ū.

O se uiga iloga o le valerian o se manogi faapitoa, lea e tuuina atu i laau e ala i suauu taua.

Le vailaʻau vailaʻau valerian

O le mea autu o le togafitiga e taua o suauu, lea e aofia ai i totonu o le laau atoa, ae e masani lava ona faaputuputu i aʻa ma rhizomes o tagata matua, o laau totō ua atiaʻe. O Valerian ei ai lona tulaga tulaga ese o vaega ia e tatau mo le tagata. O nei mea e aofia ai tannins, alkaloids, meaola faʻasaina (malic, formic, butyric, vaʻa, vailaʻau). O aʻa ma rhizomes e mauoa i macro- ma microelements, e aofia ai le calcium, iron, zinc, potassium, manganese, magnesium, selenium, ma isi.

O mea faʻamalolo o valerian

O mea taua o Valerian e faamamāina ai le tino o le tino, faʻafefe le mimiti o musele lamolemole ma vaʻaia o maliu, faʻaitiitia le faʻataʻitaʻiga lautele, fesoasoani i le faʻaitiitia o le mamafa, maua ai le malosi lelei i le taimi o le fiafia, o le epilepsy, hysteria, ma migraines. Latou te fesoasoani e faʻamaonia ma faʻalosolo le moe, faʻamalosia ai le toto.

O le vailaʻau faʻapitoa o vailaʻau o le rhizome ma valerian e faʻaogaina e tagata vailaʻau mo le atinaʻeina o vailaʻau o loʻo i ai se aoga aoga i luga o le mea o loʻo i ai meaʻai, ma nisi faʻamaʻi o le ate, o le talo ma le vailaʻau oona, gaʻo. O Valerian o loʻo i ai se sao lelei i le faʻamaʻi o fafine maʻitaga.

Talu mai taimi anamua, valerian na faʻaaogaina i vailaau faʻapitoa e fomaʻi. I le foliga o mea teuteu fale ma vai inu, e faʻaaogaina e avea o se choleretic, faʻamalosivale, anthelmintic, sui o le antiemetic. Ua manatu tagata e valea le avea o se meafaigaluega e sili ona taua mo le oona, ulu o le ulu, ma le palpitations, e avea o se nofoaga mo le tiga o le loto.

O tapenapenaga mai le valerian i le fomaʻi aloaʻia ma isi togafitiga e tatau ona mafaufauina "fesoasoani muamua" mo le tele o faʻamaʻi.

Mea vevela vao vevela o Valerian officinalis.

Metotia mo le saunia o vailaau vailaau i le fale

Valerian i luga o le vai

O le sipuniti o mea faʻapalapala mago ua gasegase i totonu o se ipu (200 ml) o vai malulu malulu. Faʻaosooso i le vevela o le potu mo le 6-8 itula. Faʻaalu 3 taimi i le aso mo le 0.5 itula aʻo leʻi 'ai.

Tosite: tagata matutua - 1 sipuni, tamaiti - tasi sipuni.

E faʻaaogaina e avea o se mea faʻafefe mo le popole o le atuatuvale, faʻamaʻaloga, hypochondria, tiga o le ulu ma le lototiga.

Valerian Broth

O le sipuniti o mea matagogo matala ua sasaaina i totonu o se ipu (200 ml) o vai faamama. Aumai i se vevela, tape le vevela, mālūlū i le vevela o le potu.

Ave 1 le sipunipuni:

  • ma le lelava ae lei oo i le taimi e momoe ai;
  • ma le neurasthenia, tulaga fiafia, faʻamaʻaloga - 3 taimi i le aso talu ona 'ai;
  • mai le tiga i totonu o le manava ma ia faʻaleleia le faimamaina - 3 taimi i le aso mo le 0.5 itula aʻo leʻi 'ai.

Faʻasolo mai i le epilepsy, e fautuaina e herbalists le taele o le tagata maʻi i isi aso uma ile teuteuina o aʻa mamago. 400-500 g o mea taumago mamago o loʻo tuʻuina i totonu o se mea e gaosi ai le kofe, sasaa i le 2 lita o le vai, kuka mo le 2 itula. Faʻafiafia, faamama ma faʻaopopo i le taele ua saunia mo le taʻele.

E sili atu ona lelei le faʻatau mai o le ava malosi, mea e maua mai ai, eletini valerian i falemaʻi.

Valerian officinalis aʻa.

E i ai ni faʻamatalaga i valerian?

O le faʻaaogaina o valerian, e pei o isi vailaʻau, e iai ona tapulaʻa. Faʻatasi ma le faʻaaogaina umi (sili atu ma le 1-2 masina) i le tele o mea, o sauniuniga valerian e faʻalavelaveina ai le tino, pei o le faʻaogaina o le tino, e mafai ona mafua ai le gaioiga ma le ulu. O le valea, atuatuvalega, le mautonu ma e oo lava i le popole popole, e foliga mai ua le mautonu le moe.

O vailaʻau e faʻaseseina mo tagata o loʻo mafatia, ma faʻatasi ai ma le le faʻamaoni i nei vailaʻau faʻamaʻi, faʻamaʻi pipisi, gastritis gase, ma le toto maualuga.

Mo togafitiga o tamaiti, o sauniuniga valea e mafai ona faʻaaoga pe a maeʻa ona talanoa i se fomaʻi.

Ia faaeteete: Aʻo leʻi faʻaaogaina le valerian, faʻapitoa i le avea ai o se sui sooupu, ia mautinoa e feutagai ma se fomaʻi.

Faʻapitoa o le aoina, faʻatauina ma le teuina o vailaʻau faʻasaina o valerian

Mo togafitiga togafitiga, o aʻa ma rhizomes o valerian ua seleseleina. O le kiliina ma le aoina o lalo ole vaega o valerian amata mai le 2 tausaga o le ola laau. Rhizomes ma aʻa e eliina pe a uma ona totogo laau pe a maeʻa maeʻa le masini luga. E mafai ona e eli rhizomes i le tautotogo, ae o le lelei o mea masani i lenei vaitau e maualalo.

Rhizome faʻatasi ai ma aʻafia valeria o loʻo i totonu o le maualuga o le 10-15 cm, ma faʻavaivaia ai le taʻitaʻaiga i pusa tioata. Fufulu mama mai le eleele, taumafai e aua nei faamanualia le pito i luga o le aofaiga o le seleselega. Fufulu vave meafaiva i lalo o le vai tafe. O le rhizomes māmā e tipiina i ni fasipepa (e oo atu i le 10 cm) ma felafolafoaʻi ile 10-15 cm i totonu o se laulau. E mafai ona faʻagogo i lalo o se faʻavaa, e salalau atu i se laulau e leai se sili atu nai lo le 5 cm. Ina ia puipuia meaola mai meaola, e masani ona latou tosoina ma faʻafao.

Pe a faʻamamago i masini vailaʻau faʻapitoa, e faʻamago muamua le masutu susu i le paolo o se ata, tuʻuina atu i le masini ma faʻavaivai i le mea e pei ona taʻua o le "malulu malulu". O le vevela i totonu o ia vailaau e tumau i totonu + 30 ... + 35 ° C. O le loloto o le vevela e mafai ona faʻaaogaina ai meaola matagofie, ma i le maualuga o le vevela o le faʻaaogaina o suauu taua e amata - o le vaega autu o vailaʻau faʻasaina.

O le faamamaina o Valerian ua faʻamoemoeina e atoatoa pe afai e faigofie ona vaʻaia le rhizomes. O mea gaosi vao vevela ua teuina mo le 3 tausaga i se potu malogo, i taga pepa poʻo taga e faia i le mea masani, ma e mafai foi ona faia mai le paʻu.

O aʻa mago lelei ma le rhizomes o le valerian ei ai se manogi uiga ese, o sina mea e mu, oona.

O mea fou fou mo le gaosia o vailaau faʻamalolo e faʻaaoga i totonu o le 3 aso.

Mo nisi faʻamatalaga e uiga i tulafono o le aoina, faʻamago ma teuina o vailaau faʻamalositino, vaʻai le tusiga "Faʻafefea ona aoina lelei ma faʻamago vailaʻau faʻamaʻi."

Fatuga o Valerian officinalis.

Tuputupu ae tuputupu aʻe i le atunuu

O le mea moni, o se togavao faapena e manaomia i taimi uma i le aiga. O le toʻatele o tagata nonofo i le taumafanafana e totoina se fale talavai i luga o la latou 'upega tafaʻilagi, o loʻo latou ola ai nisi o togafitiga e sili ona talafeagai ma saogalemu mo togafitiga fale. O lenei lisi e aofia ai valerian.

Lauina o Valerian

E mafai ona faʻatau pe mafai ona faʻatau saʻo mai fatu o Valerian. 100% o fatu germination e maua pe a lūlūina ile eleele vaomatua. I luga o chernozems, e sili atu le muamua faʻalauiloaina o le humus, faʻateleina le vavae ese o palapala. E seleseleina i le tautotogo po o le tautotogo ile eleele susu i se auala masani pe laʻititi. Laititi fatu e totoina i le loloto o le 0.5 cm pe ufiufi i se tamai palapala o le eleele pe a lulu le eleele. Lanu i le ea vevela + 5 ... + 6 ° C foliga mai i le 2-3 vaiaso. O le maualuga o le vevela o le ea mo le tuputupu ae ma le atinaʻe e mai le 20 ... + 25 ° С.

Tausiga

E ui lava i lona vaʻaia, e mafai lava e le valerian ona toleniina le lāmala mo se vaitaimi uumi. O le tausiga e aofia ai i le taimi e tatau ona vevese vao ma tausia le eleele i se tulaga mataga.

I le tausaga muamua, na o se rosette o lau valerian ua faia. O le tele o le eleele o loʻo i luga o loʻo amata vave pe a uma le kiona. Budding ma puaʻa e amata mai le tausaga lona lua i le 40-45 aso. I se tasi nofoaga e mafai ona ola mo se taimi umi. O aʻa eli i le tausaga lua-3 o le tuputupu aʻe ma le atinaʻe. Fatu e oʻo i le 75-90 aso. Afai e le manaomia ni fatu, ona vavae ese lea o pito i luga ao faʻaalia mai ni mea e tutupu. Ona alu lea o meaʻai i le fausiaina o aʻa tetele i le laau.

Faʻafouina o Valerian

Faʻapenaina e fatu fatu po o vaevaega o le vao. I le taimi o le totoina o fatu, o le fatu ua saunia e totoina i le tautotogo po o le tautotogo. E vave vave ona leai ni fatu laau, o lea la e sili atu ona lelei le totoina o fatu.

O le toe fuataina o le valerian e ala i le vaevaeina o vao e faia i le tautotogo, aʻo lei tupu laulaau i luga o le laau. E vaeluaina le vavave vao ina ia maua ai e le rhizome ni matagi ola.

Aoina mai o le ofisa valerian officinalis.

Faʻaopoopoga mea faʻapitoa

O le aoina o mea faʻataʻitaʻi e faʻatinoina pe a maeʻa le masini. Toe faʻaleleia o mea faʻaaoga mai se tasi togavao e leʻi faia muamua nai lo se tausaga mulimuli ane. Faatasi ai ma le kilivaina atoa o le rhizome ma aʻa, ua faʻafeiloaʻi fatu i totonu o le fossa ua fausia mo le toe gaosia.

Lau pele e! Ua e faamasani i meatotino a Valerian officinalis, o lona faʻaaogaina i ni faʻamaʻi, o le avanoa e sauniuni ai e inu mea inu vailaʻau ma ola Valerian i le atunuʻu. E tumau pea le toe manatuaina o le faʻaaogaina o sauniuniga valerenia mo se taimi umi mo se togafitiga e na o le fautuaga a se fomaʻi e manaʻomia. Ia soifua maloloina!