O le togalaau

Laʻau vao: uiga ma ituaiga faʻatasi ai ma ata

E masani lava ona togafitia e le Faatoaga togalaau aina, e pei o le aconite mai anamua. O le taulai atu i le matagofie o lenei vao, faapea foi ma lona fetuunaia lelei i soo se tulaga, na atinaeina ai ituaiga o laau. O lenei fugalaau e le aumaia ai le tele o faafitauli i lē e ona, e le tele se taimi ma taumafaiga, ae faʻatasi ai ma isi laau teuteu o le togalaau e foliga manaia ma manaia, faʻafelagolagomai lelei ma latou.

O le tusiga o loʻo maua ai se faʻamatalaga auiliili o le elemene ma ona ituaiga ma ata, e ala i le maimoa po o le a le fai togalaau, e leʻi masani i se ituaiga o laau, o le a mafai ona filifili se mea fou mo lana saite.

Aconite poʻo le fagatua (Aconitum), o le aiga tele o buttercups (Ranunculaceae), e aofia ai le sili atu ma le 300 ituaiga o meaola masani. O le toʻatele oi latou e iai ni mea oona e fesuisuiaʻi tulaga. O loʻo aofia ai alkaloids o gaioiga, lea e sili ona lamatia o le aconitin, zongorin, mesaconitin, delsimin ma isi faʻaaogaina i vailaau. O uiga o le tele o ituaiga o aconites e mafai ai ona latou faʻaaogaina o togalaau teuteu. O nisi ituaiga e le masani ai e manaomia le puipuiga.

Faamatalaga faʻapitoa o le fuga o le aconite

E tusa ai ma le faʻamatalaga o meaola, o le aconite o se faʻalaʻau faʻamalosi-aʻape poʻo le rhizome herbaceous laau faʻasaina ma faʻasaina pe tilotilo pine. O le auala saʻo e oʻo atu i le maualuga o le 1,5 m, ma le faʻaseʻe - e oʻo atu i le 3 m.

O laulaau e fesuisuiaʻi, lapotopoto i foliga, lanumeamata lanumeamata, petiolate, loloto ma tele taimi lobiform, e lima-vaevae.


O le faʻaogaina o se fusi faʻapitoa o fugalaau e le masani ai, e faʻatatau i le ituaiga, e iai lanu eseese: lanu moana, lanu viole, lilac, samasama, kulimi ma e seasea ona sinasina. E i ai a latou lapoa lapoa, e pei o le 5-leafed, corolla-shaped; o le pito i luga e foliga mai o se pulou poʻo se pulou, lea e natia ai isi vaega uma o le fugalaau. I lalo o lenei pulou o le faʻaititia o le corolla, liliu i ni lanu moana se lua, e tosina mai ai le au elemene - bumblebees. A aunoa ma le patipati, e le mafai ona toe gaosia e aconite, o lea, o vaega o lo latou faʻasalaga i le lalolagi e o gatasi ma vaega o le tufatufa atu o bumblebees.

O le fua o se pepa lau tolu-nest dry. O vaʻaiga o loʻo faʻalanoa, faʻafefeteina umi mai luga, faʻatasi ai ma aʻafiaga o aʻa ma aʻafiaga i luga o fatu. O le umi o le tubers e 3-8 cm, o le mafiafia o le lautele lautele e 1-2 cm. O le lanu e uliuli-enaena i fafo, samasama totonu. E le o siaki le manogi ma le sogisogi, talu ai ona o vailaau o le aconite e matua afaina, lea e faʻamatalaina e ala i le i ai o alkaloids, o lona uiga e 0.8%. O le aconite fuga i le afa lona lua o le taumafanafana mai le faaiuga o Iulai ia Setema.


E mafai ona e mafaufau i le fugalaau o le aconite i luga o le ata o loʻo i luga, ma o ona uiga iloga e lelei ona maua.

O fea e tupu ai le aconite faʻatoʻa

O le aconite e tupu i nofoaga malulu i autafa o vaitafe ma luga o auala tetele, i luga o le eleele suamalie, i luga o laufanua mauga. E masani ona totoina i togalaau.


North Wrestler tuputupu ae i totonu o vaomatua, vaomatua, vaomatua ma vaomatua-steppe o vaega Europa o Rusia. E le gata i le vao ma le susu o eleele, ola i vaomatua, o latou pito, vao ma vao, togavao, vaitafe o vaitafe, i luga o mauga e maualuga i luga o le vavao vaovao ma o loo maua iina i subalpine, e le masani ona masani ai alpine vao.


White lutcher e ola i mauga o Altai i le maualuga o le 1500 - 2500 (3000) m i luga aʻe o le sami, i vaomatua ma subalpine laufanua, faʻamalamalamaga ma vaomatua, i totonu o vaomatua juniper ma le gaogao o laau matutu, e masani lava i luga o le paolo, e le masani ona i luga o mauga, ma mauga mauga ma mauga vaomatua mauga.


Fugalaau faʻasusu lau o loʻo ola i vaomatua, i tafatafa o le pito i tua, i tua atu o le eleele, o laufanua laugatasi, lafulemu ma laufanua i sisifo i Siberia i Sisifo (Irtysh, Altai), i Sasaʻe Siberia (i itu uma), i Sasaʻe Sasae.

E pei ona mafai ona e vaʻaia, o lenei mutia o loʻo maua i soo se mea ona o lona malosi ma le le mautonu ile tulaga tuputupu ae. O nei uiga lelei ua talisapaia e le tele o faifaatoaga ma ua manuia le olaola o meaola teuteu o le fagatua i luga o la latou upega tafailagi.

Ituaiga lauiloa o le aconite

O ituaiga uma o aconite e taatele i Europa, Asia, Amerika i Matu.

E tusa ma le 75 ituaiga o aconite e ola i le teritori o Rusia. O le vailaau oona (vailaau oona) ua lauiloa o le mea sili ona leaga. O le tele o taimi, o mea nei e maua ma maua la latou talosaga: paʻu, umi (i matu), Dzungarian, vailaau, Karakol, Kuznetsova, vaifofo, blue (violet), Fisher, Chekanovsky. O nisi o na mea e maua i tulaga masani, o isi na totoina e tagata ma siitia atu i le togalaau. Ae ui i lea, e le tatau i se tasi ona galo o faʻatoaga faʻatoʻa ma togalaau uma e afaina i le tasi tikeri po o le isi.

O loʻo i lalo se faʻamatalaga o ituaiga sili ona lauiloa o laau o le aconite, pe a uma ona faitau pe mafai ona e filifilia le mea sili ona fetaui mo lau togalaau.


Aconite napellus (A. napellus). O le maualuga e oo i le 120 cm, o le amio saʻo, e lanu meamata lanumeamata, susulu, fugalaau lanumoana, faaputuputuina i se laina eletise.

Eseesega o le eletise:

"Album Bluesite" - fugalaau paʻepaʻe


Carneum Pink


"Bicolor" - paʻepaʻe ma le lanumoana

O lenei manatu e fiafia i se nofoaga malulu.

Wolf aconite (A. lycoctonum). O le laau e 1.3-1.5 m maualuga, pyramidal foliga.

O lau e susulu, lanumeamata lanumeamata, fugalaau e masani ona samasama.

A. Wilson (A. wilsonii). Laʻau e oʻo i le 1.8 mita le maualuga. O fugalaau e lanu enaena.


North Wrestler poʻo maualuga maualuga - A. - meaola laʻau mai le aiga o buttercups.

O se tagata matua, o le fugalaau o loʻo i ai se mea faʻapitoa i le pito i lalo o aʻa ma lalo ifo o aʻa ma le malosi o le tuputupu ae o aʻa. O le aʻa o loʻo i ai se faʻaogaina o le tino, i totonu o le rhizome ma aʻa (aemaise lava i le fuga o tagata taʻitasi) ua faia se gaogao, ua tumu i palapala ma mea ua mate o rhizomes ma aʻa. E faʻamautu le aʻa, pe tusa ma le 200 cm le maualuga, lipine, faʻasalalau ma petioles laʻau ma pedicels, faʻasaʻo ma sina lauulu paʻu. O laulaau o le mutia o le eletise tele, e masani lava i le fatu poʻo le fatugao, e oo atu i le 30 cm le lautele ma oʻo atu i le 20 cm le umi, e oo atu i le 2/3 poʻo le 3/4 cinquefoil, 5-9 vaʻavaʻese i le lautele, toetoe lava o le lobes, alternate, dense, leathery. O laʻau Basal ua leva ona felafoaʻi, o lona uiga - puupuu-luga, luga - toetoe lava a le mafai. I luga o le pito i luga, e lua uma laulaʻau basal ma laʻau o loʻo ufiufi e seasea lava, lauulu lauulu pe toetoe lava a leai se fale. I le pito i lalo, e sili atu le mafiafia o le pubescence, aemaise lava ile veins; O le faʻailogaina o le racemose, lafoaʻi, faʻalaʻau, e umi lava (e oʻo i le 45 cm le umi), e seasea. O le pito i lalo e sili atu ona umi nai lo fugalaau, o loʻo tautau. Fugalaau masiʻi ma se lima e lima-membered perianth, e tele lava palapala eleelea poʻo le grayish-violet, toetoe lava a sinasina i totonu o le pharynx. O le pulou e maualuga, faʻalaʻi i luma, o lona maualuga e 20 - 25 mm, o lona uiga. toetoe faalua pe lautele i le lautele.

White aconite - A. leucostomum worosch. -o se laau lauiloa mai le aiga o buttercups, e lauiloa i le au faifaatoaga.

O le aʻa aʻa i le tele o lala, o le rhizome e tu i luga e leai ni aʻa. Lave 120-180 cm maualuga, lipine, palasi i lalo ifo o le vaivai ma le pupuu, vevela, punou, i le fausiaina, lauulu glandular. O laulaau e fesuisuiai, o mea manogi, paʻu, 10 i le 20 (40) cm le lautele ma 10 i le 20 cm le umi, e pei o le fuga, e lapotopotoina i le 5 i le 11 lobes, o lona umi e oʻo atu i le 0.9 taimi le lautele o le lau laʻau, peʻa i luga poʻo lauulu lauulu i lalo , aemaise lava i vevela lauiloa, faʻatasi ai ma le pupuu ma le tele o lauulu. O laʻau Basal ua leva ona felafoaʻi, o lona uiga - puupuu-luga, luga - toetoe lava a le mafai. I luga o le au ma laulaau i luga e leai se taimi umi, tuusao. O le faʻailoga o le racemose, o nisi taimi e faʻalauteleina i le faavae, tele-flowered (e oʻo i le 40 fugalaau). E pupuu le popo, 4-23 mm le umi, e pipii i luga o le ala, i fafo atu o le fale. E tele lava taimi e sili atu ai nai lo le pedicels, e toetoe lava o le filiform, e tu i lalo, i le ogatotonu poʻo le pito i lalo o le gaʻo. O fugalaau e tutusa lelei ma le faigofie e lima-lima, ituaiga lanu, lanu eleelea, lanu samasama e le masani ai, i totonu o le faai ma totonu e matua paepae. O le pulou e sao, vaapiapi, ma se isu e sili ona lautele. Nectaires e tele. Fualaau aina e tolu-laulaʻau, e masani ona faʻasalalau. O fatu o le fana, e sosoʻo solo.


O le a se tasi o ituaiga sili ona lauiloa o le vao o le aconite - ua paʻepaʻe-o loʻo faʻaalia i le ata o loʻo i luga.

Baikal aconite - A. czekanovkyi Steinb. - laʻau faʻamaina, e oo i le 80-120 cm le maualuga.

O ona aʻa o loo i ai i le ituaiga o fatu e lua; o le 'au e saʻo, faigofie pe faʻalauteleina i le laʻititi, taamilo, toso i lalo, ogaoga umi; laulaʻau lanu meamata, lanu, maualalo i luga o petioles uumi 4-7 cm, luga i luga pe puupuu pe leai foi; o le ipu o le laupepa e masani ona pentagonal, 10-12 cm le lautele, 8-9 cm le umi, pipiʻi le pama. O le inflorescence o se pupuʻu vavalalata, 15-40 cm le umi, o lanu violisa uliuli; pulou e tusa ma le 1.5 cm le umi, hemispherical; leaflets 3 le lava.

E fuga mai ia Iulai ma Oketopa.


Faʻasusu Aconite - A. volubile. -o se laau vevela ulavaʻa e 45-115 cm le maualuga, o ona togitogiga o loʻo gasolo, o fatu laʻau e laiti, e tusa ma le 5 mm le mamafa; o laulaau e manifinifi, pentagonal i foliga, faʻatasi ai ma le lapoʻa poʻo le lapoʻa lapoʻa o loimata ma nifo; nonoa faʻasolosolo pupuu, uʻu, e le masani ona faʻasaʻo saʻo lauulu.


Aconite ua amata - A. Arcuatum maxim. otaota vao. O le laau e lata ane i A. Fisher, ae e ese mai i mea nei: o lona aʻa e faagaeetia, afifiina, o nisi taimi e fesuisuiai i le tulaga, e le masani ona saʻo, o laulaau e manifinifi; o le faʻaogaina o se mea e le o se mea e maua mai i le palaupapa, mai i luga o paʻu o loʻo i fafo ma le gaʻo e pei o le totoga saʻo, o fugalaau e masani ona punou i tua; oso i luga i le 3.5 mm le umi.


Aconite Korea -Acomtum coreanum - o se meaola malosi, e oo i le 1.5 mita le maualuga. Rhizome i le foliga o le fuga o le fatu: o le mea saʻo e saʻo, o le matagi i le pito i luga o le eleʻele, e masani ona lanu mai le ogatotonu, na o na o mea e tutupu i luga, e oo atu i le 10 inisi le lautele ma e lalaga lima-lima ; laʻau pito i lalo (umi i le 10 cm le umi) petioles, laulaau pito i luga, pupuu, pipiʻi i luga; inflorescence - o se pulumu faigofie pe faʻalauteleina; fugalaau 2-3 senitimita le umi ma le 1-2 cm lautele, samasama ma se venite ua sili atu ona pogisa, i luga o pedicels 0.5-4 cm le umi, mafiafia i fafo atu o pepa lautele ma tamai lauulu lanu samasama. E fuga mai ia Aokuso ma Oketopa.


Ava tele - Aconitum maximum - laʻau faʻamalosi laʻau laau 100-200 cm le maualuga. Rhizome puupuu, lumpy; ogalaau maualuga, saʻo, malosi. O le inflorescence o ni nai faʻalelei, saʻo, masani ona pupuu ma palasi; fugalaau e lauulu lauulu, palapala eleelea e oo i le 3 cm le umi ma e oo i le 1.5 cm le lautele, lauulu i fafo, pulou lautele, e aunoa ma le isu pe i ai sina nifo e oo i le 2 cm le umi. E saʻo faʻamalosi, faatasi ai ma le pulupulu o le pulupulu ma le lalobate laugutu. E fuga mai ia Aokuso.


Aconit Kuznetsova - Aconitum kuznezoffi - laʻau faʻamaina, 70-150 cm le maualuga. O laumei e lamolemole, maualuga, o le pulumu mulimuli e mulimulitaʻi, e matuā pala; Ole laumei e manifinifi, pupuu, e le sili atu nai lo fugalaau, pulu uʻamea o mea e le maua, o fugalaau eleelea eleelea, o le pulou foliga, 7-10 mm le maualuga, ma le uumi uʻu o loo faasino i luma, o laulaʻau e tutusa.


Open Flowering Aconite - Aconitum chasmanthum Stapf. -laʻau vao e oʻo i le 50 cm le maualuga.


Aconite antidote - Aconitum anthoroideum DC. - laʻau faʻamaina, 20-100 cm le maualuga. O laulaʻau e foliga mai e foliga mai, o le pama-vaevaeina i laina laina poʻo le laina-lanceolate lobes; basal i luga o petioles umi, pito i luga e toetoe lava a le mafai. O fugalaau e tele, lanu samasama, e aoina i ni vaʻaiga mafiafia e maua ai se fulufulu faigofie, e leai se mea e masani ai. O le laupepa pito i luga e le totogia e maualuga aʻe i luga o isi, e fai ai pulou. Fualaau aina. Ua teuteuina le laau. I totonu o togavao, o ituaiga togalaau o nei ituaiga meaola ua lauiloa. E aʻafia le aʻa pe a faʻatulagaina totoga matutua.


Aconite ata -Aconitum umbrosum Kom. - o se laʻau faʻapena, 80-120 cm le maualuga O le meaʻai e siʻi aʻei luga, o laʻau o le basal ua leva ona faʻafefete (e oʻo i le 40 cm) ma le tele o 1-2, ma se ipu e oʻo atu i le 10 cm le umi ma le 20 cm le lautele, lau laʻau 2-3; O le faʻaogaina o le faʻaaogaina o se mea e le mafai ona faʻaaogaina. O le fugalaau e lanu samasama, o le pulou e laiti, filosolo, o le pulou e lapopoa, o le pulou e lautele, e pipiʻi i le ogatotonu, faʻalautele i le pito ma le isu ua faʻafao i lalo, 15-17 mm le umi, 7-10 mm le lautele, faʻavave ma faʻafefeteina, laugutu. E fuga mai ia Iuni-Aukuso.


Aconite Turchaninova- Aconitum turczaninowii - o se laau laʻau, 40-100 cm le maualuga, o loʻo ola i nofoaga faʻamalamalamaina, i autafa o le itu, vaomatua i uta ma steps i Eastern Siberia (Angara-Sayan region (Kansk forest-steppe), le Itumalo o Daursky).

Rhizome i foliga o ni fatu se lua, o le aʻa e malosi, saʻo, suluina, o laulaau e lanu-lanumeamata e oo i le 10 cm le umi ma e oo i le 12 cm le lautele, tipi i totonu o vaega e 5 lautele i le faavae. O le inflorescence o se uumi umi umi o fugalaau lanumoana lapopoa, o le umi o fugalaau e oo atu i le 3.0 cm, lautele e tusa ma le 1.3 cm ma se gaugau punouai; o le pulou o le pulou ua suia mai le tafala, o lona umi e tusa ma le 2 cm, o le lautele e tusa ma le 1.5 cm, maualuga e oo atu i le 1 cm. Fuga i Iulai-Aukuso.


Aconite Fisher (Faiga faiva) -Aconitum fishersi Reichenb.- laʻau faʻamaina, 100-160 cm le maualuga.

O fatu e toetoe lava o le pala; o le 'au e faataamilo, malosi, saʻo, leai; ogaoga o lau o le 5-7 lobes, paʻu, o nisi taimi e paʻu; eleʻele - o se pulumu e le masani ai, e masani ona ufitia, o fugalaau e lanumoana, e seasea ona sinasina; o le pulou o se pulou-pintle, ma se mailani lautele, 2-2.4 cm le umi ma le 1.5-2 cm le lautele, maualuga e oo atu i le 1.5-1.8 cm, vavao puupuu (1-1.5 mm), capitali. E fuga mai ia Iulai ma Oketopa.


Aconite Schukina - Aconitum sczukini Turcz otaota vao. O vavao mai le alo ese i le faʻavae, 1.5-2.0 cm le uumi ma le 0.5-1.3 cm le mafiafia, o le taʻavale pe o le faamalama i le pito i luga, 45-115 cm le maualuga, i luga o le siaki e fuafua i le 4 m; lafoaʻi 3-9.5 cm le umi ma 5-15 cm lautele, 3-5-faʻalaʻi i lalo, toetoe lava a faigata; fugalaau lanumoana (2-3 cm le umi), e aoina i se pulumu poʻo le palaupapa 15-20 15-20 mita le umi; o le puloutau e lapotopoto, e maualuga lona 15-18 mm; laupeʻa natia pe pala; fatu o loʻo faʻapipiʻiina le alatele. E fuga mai ia Iulai-Aukuso.


Beconed Aconite otaota leaga leaga ma se aʻa umi, e aofia ai le mimiti fused, faatasi ai ma se maualuga maualuga o le fulufulu 50 - 120 cm le maualuga. O laulaau e eseese, lapoa (3-6 cm le lautele), lima-iva-vavaeʻese, mai le pito i lalo. O fugalaau e lanu uliuli-lanu samasama, sina laititi, e aoina i se pulumu 8 - 25 cm le umi. O le fagu o le Aconite e fuga mai ia Iulai-Aukuso. O le fua o se leaflet fluffy. O le fatu o le fana, faatasi ai ma se apaʻau fagu. Tufatufaina i le steppe, vaomatua-steppe o Siberia ma i vaega maugā o le sone o le vaomatua.

Taua aconite Wilson e aofia ai le teuteuga, i se faaopoopoga, o laau o lenei meaola o le maualuga lea o aconites, latou te ola e oo i le 1.5 m.

I le togalaau, o le ituaiga Barker, s Variety e taatele, e fuga mai seia oo ia Oketopa. Ma e ui lava o loʻo totoina le togalaau i totonu o le togalaau, e tumau pea ona oona. E leai se tulaga e mafai ona faʻaaogaina tutoatasi mo le sauniuniga o vailaʻau ma faʻaaoga e aunoa ma le fautuaga a se fomaʻi. E tatau ona lapatai tamaiti e uiga i lenei mea.O le faʻamaʻi e mafai ona tupu e tusa lava pe e te ave le pu i totonu o se lima susu mo sina taimi pe toe faʻavasegaina le laau e aunoa ma le faaaogaina o totigilima poʻo mittens.

Faʻatoʻa faʻaaogaina le fugalaau Dzhungarsky e masani ona faʻaaogaina mo togafitiga faafomaʻi, aoina ma faʻamago mea gaosi.

Mai ia te ia lava o se maualuga maualuga (mai le 70 cm i le 2 m) faʻatasi ma lapoa lapopoa, malosi tele (e oo i le 10-12 cm). O le rhizome e faʻatapulaʻaina, e tele ulu, e aofia ai fatu lapopoa tetele e tutupu faʻatasi: talavou ma tasi poʻo ni aʻa tuai e fesoʻotaʻi i se filifili. O fugalaau e tetele (2-4 cm), zygomorphic, e aoina i pulusulu teuteu. Perianth o le violē-violē. O le siakiina o loʻo faʻaaogaina i le lanumoana ma le pulupulu, o le ipu e sese, o le pito i luga e pei o se pulou ma le isu. O le fua o se laʻau e tolu-laʻau (e masani lava o se laʻau e tasi ona laʻaulaʻau) ma se tele o fatu uliuli. E fuga mai ia Iuni - Aokuso, ma o le fua o le fatu e tupu ia Setema.


Aconite o Karakol latalata i le Dzungarian. O lenei fugalaau o le faʻamafanafana e afaina foi, ma i le taimi e tasi, o le rhizome o le laau e faʻaaoga mo togafitiga.

I tausaga talu ai nei, ua totoina ai ituaiga fou:

"Bressingham Spire" - Purple

"Bicolor" - lanumoana ma papae

"Newry Blue" - Naval

"Lafu, s eseese" - Umi (1.4 m)

"Aconitum napellus f Roseum" o se foliga lanu piniki.


Aconite violet (lanumoana) e faatatau i mea e masani ai.

E oʻo lava i Rusia, e mafai ona maua i totonu o le itu i mātū. Sa i ai i le aganuu talu mai le 1951. O gaʻo o nei ituaiga meaola e umi, faʻatulagaina, oʻo atu i le 120 cm le maualuga. O laulaau ua leva ona felafoaʻi, pama-tufatufa. Fugalaau e mafai ona samasama, lanumoana, viole, e seasea ona sinasina. O le aʻa e aofia ai aʻa malolosi. E fuga mai ia Iuni - Aukuso.

O le aconite Woolly e tupu i vaomatua, laufanua, i luga o papa papa. O loʻo totoina le laau.

Mai le faʻamatalaga o lenei fugalaau o le aconite o loʻo mulimuli mai o ona lau o loʻo valiina i le lanu uliuli lanu meamata, o lo latou nofoaga i luga o le au e masani lava, o le pito i luga o le laulaʻau e ufiufi i lauulu lauulu mafiafia. O aʻa faʻamalosi e masani lava ona faʻafefe. Fugalaau o loʻo i luga o tumutumu, aoina i pulumu. A o lei amataina le amataina, e foliga mai e leai se mea e tupu mai i le pito i luga o le au, e aofia ai fugalaau e ese mai le lanu. E mafai ona lanu sinasina-paʻepaʻe, samasama, violē ma lanu moana. I nisi o na mea, e manino lava le vaaia o se togi lima. Faʻaola i taimi eseese i Iulai - Setema. O le fua o se laupepa. E i ai isi, itiiti ifo suʻesuʻega o meaola o le aconites. O fomaʻi e matua fiafia lava i le faʻasalaga, o lea latou te maua ai le vailaʻau o le antiarrhythmic drug allapelin.

Totoina ma toe gaosia o le aconite

A e totoina le fugalaau o le laufanua faʻasalalau i totonu o le togalaau, e tatau ona e galue ma le faʻaeteete, sili atu i totini lima.

Aconites o ni mea teuteu matagofie, e le faʻafefeteina i eleele, ae e sili atu ona lelei i luga o mea lafoaʻi, mea lelei ma suavai lelei. Aconite photophilous, toleni le faapaologa. O ituaiga uma o le aconite e malulu.

Tausiga e matua faigofie lava: tasi pe lua ni laʻei pito i luga ma le faʻaaogaina o minerale atoa; masani ona tatala eleele, fafagaina.


Aconite e faigofie lava ona faʻaleleia e ala i le vaevaeina o le vao - ia Aperila-Me. 2-3 tubers e totoina i totonu o se pu i se mamao o le 25-30 cm i le loloto o le 7-10 cm. E sili ona vaeluaina le kalone i le afa, i le afa muamua o Setema. E mafai ona faʻalauteleina e ala i le vavaeina o mea. Ina ia faia lenei mea, ia faʻaaoga lala o vao mago lea e aliali i le amataga o le tautotogo mai fatu toto. O pamu mulimuli ane na totoina i laʻau laʻau e le aʻa.

E mafai ona tupu le fatu o le fatu e faʻaaoga fatu, ae o le fatu o le fatu o loʻo faʻapipiʻiina, o lea e manaʻomia ai ona faʻamalosia. O le umi o le fusi e faalagolago i ituaiga ma e tatau ona faʻaalia i luga o se ato o fatu. O le taimi sili ona lelei mo le lūlūina o fatu laau ia Mati, pe a oʻo ina malamalama. E laʻititi fatu, e te le manaʻomia ona faʻatumu i palapala. I le laasaga o le tasi poʻo le lua laulaʻau, o loʻo totoina ai laau. I le amataga o Setema, e mafai ona tulaʻi i uta.

E mafai ona totoina aʻo leʻi oʻo i le taumalulu. E ono tulaʻi mai le lanu i totonu o le lua manumalo. Eseese uiga ile taimi o le faʻalauteleina o fatu e le puipuia. O fualaau e masani ona fuga i le lua poʻo le tolu tausaga. O fatu e tumau pea le aoga mo le tasi i le lua tausaga.

Faʻafefea ona faʻaaogaina se fagatua po o se eleni

O lenei fugalaau, pe a mavae le tele o tausaga o le galo, ua toe faʻafouina. O se laau taofiofi, o se fagatua po o se suauu ma le taua o le tagata lava ia o le a maua se nofoaga i le togalaau. E mafai ona faʻaaoga uma mo le fatuina o kulupu malulu, mo se faʻataʻitaʻiga, i le paʻepaʻe paʻepaʻe, ma le paleniina o le talaaga mo le susulu o lanu pe naʻo totonu foi o se faʻalapotopotoga.

Aconite e foliga mai i tafatafa o irises, faʻatau, rudbeckia. O ituaiga eseese ma ituaiga o meaola lelei. Afai e te totoina ituaiga eseese i totonu o le togalaau, e mafai ona e vaʻaia le fuaina o le taumafanafana uma seia oʻo i le malulu. Aconites e lauiloa ma leai ni fugalaau. Latou te teuteuina e le gata i fugalaau, ae e lafoaʻi foi: e matua vevesi lava, e pei o pata pata uma, susulu, lanumoana lanumeamata i luga ma sina susulu i lalo, o nisi taimi e laiti lava.

I le iloaina o foliga o le eleʻele, e mafai ona e faʻaaogaina ma le faʻaaogaina i le mamanu o le fabatok, moega fugalaau, laʻau, faʻapea foʻi i le faʻavaeina ma le nofofua. E masani ona faʻaaogaina ituaiga o vao e teuteu ai le 'apbors ma le pergolas. E fetaui mo le tipi.

E pei o mea uma oona, i tamai tootoo, o le aconite e faʻaaogaina mo togafitiga faafomaʻi, ae e seasea ma matua faʻaeteete. I Tibet, o le aconite o loo faʻaaogaina e togafitia ai le toatele, e aofia ai le ogaoga, faʻamaʻi.

E pei o mea tau vailaau faʻamalositino, fatugogogogo o togavao ma latou laulaau e faʻaaogaina. O aʻa e seleseleina i le tautoulu mai le aso 15 Aukuso i Oketopa 1. Latou teliina i se suo, fufulu mai le eleele ma faʻamaʻi vaega, fufulu i le vai malulu ma faʻagogo vave i le vevela o le 50-70 ° C ma faʻalelei le ea. Mai le 4 kilokalama o fatu fou, e 1 kilokalama o le kulimi ua maua. E aoina ni laulaau ao leʻi fugaina laau poʻo i le taimi o laʻau, faʻagogo i le la ma faʻagogo i lalo o se faʻavaa. A maeʻa le mago, e tatau ona tumau le lanu meamata. E tatau ona teuina faʻatasi ese mea e faʻaogaina i le aconite mai mea e le o ni mea faʻamaʻi, ma le igoa e tatau ai "Poison!", Mai le aapa atu o tamaiti. O le faʻalauteleina o le ola i totonu o atigipusa poʻo pusa e leʻi tatalaina e 2 tausaga.

Talu ai o ituaiga vao ma meaola teuteu o le aconite o loʻo aofia ai vailaau oona i totonu o latou pu ma fatu, e tatau ai ona aoina mai i latou e ala i le faʻaeʻe muamua o totigilima poʻo mittens. A o galue ai ma le faʻasalaga, e le tatau ona e paʻi atu i ou mata, ma i le faaiuga o le galuega, mulumulima ou lima i le fasimoli.

O le mea oona o le aconite e matua malosi lava, e oo lava i le meli na aoina mai le aconite o le oona. O le itu i saute e tupu ai se laau, o le malosi foi lea o ona mea oona. E talitonuina o tatou ituaiga i mātū o le aconite e le oona tele, ma afai latou te ola i luga o le eleele lafulemu, ona mavae ai lea o le tele o augatupulaga latou te le toe afaina. O le igoa o le laau "aconite" atonu na sau mai le igoa o le aai o Akon i Greece, lea na muai amata ona aoina ai lenei laau ina ia maua mai ai le ona mai lea mea, lea na saunia ai vailaau.

I le ata o loʻo i lalo, o foliga o le aconite foliga tauagafau, ae o loʻo ia te ia lava lona uiga manaia ma lona matagofie, ma e mafai, e mafai ona teuteuina se faʻailoga a le tagata lava ia faʻatasi ai ma se faʻatautaia togalaau: