Laʻau

Growing Coleus i le togalaau ma i le fale E faapefea ona toto fatu ma tipi Ata o ituaiga

Coleus i le fale ma le vaaiga ile fafo

O le fugalaau o le fugalaau o le ituaiga Yasnotkovy (o loʻo galue i latou), e silia ma le 150 ituaiga. O le igoa o le laau e mafua mai le Eleni "kleos" - mataupu. O le lauʻeleʻele o mea faʻapitoa o loʻo taʻua o vailaʻau o Aferika ma Asia.

E taʻua foi e le au faifaatoaga amu le taloina "le croton oe matitiva", ona o lona lanu eseese o laulaau e talitutusa ma laʻau o lenei laau, ae foliga mai e faigofie. Ae ui i lea, o ituaiga fou o meaola e mafai ona tauva e le gata i le croton, ae faapea foi ma le tele o fugalaau taugata taua. I le faʻaopoopoga i lanu lanu, o loʻo i ai se lelei sili atu ona lelei - e faigofie ona tausia.

Coleus Description

E faʻapefea ona totogo i totonu o le togalaau ma le ata o le fale

I totonu o le fale, o se lipine, tetrahedral stem, lignified at the base. O laulaau e foliga mai i le fatu, pala, dentate, faʻafeagai, e mafai ona laʻititi, ma i nisi o laʻau e oʻo i le umi pe a ma le 15 cm.

  • O Coleus e taua tele o "upega", ona o lau laʻau, o foliga i foliga ma le fausaga e tutusa ma le gaogao.
  • O le lanu o laʻau lanu lauulu e eseese - o faʻapotopotoga eseese o lanumeamata ma se paʻu, samasama, ma le mumu. O le fuga o le coleus e le mafaamatalaina ma e le mafua ai le tele o tului: o tamai fugalaau lanumoana po o le lilac hue e faʻaputuina i se mea e pei o le tino.
  • O le fugalaau e mafai ona vavaeina ina ia leai se mea teuteu o le laau.
  • O le tele o ituaiga o coleus ua tupu mo le matagofie o le matagofie o laulaau, ae o loo i ai ituaiga ma ituaiga o meaʻai ma fualaau matagofie.

Auala e totō ai se togalaau mo togalaau

Garden Coleus Seedling Seedling Photo

Coleus e lauiloa mo ona lanu lanu ma faʻafaigofie ona tausia. O le mea taua e mafai ona tupu i totonu o fale ma totonu o togalaau. E gaosia lelei atoatoa e ala i fatu, i faletusi fugalaau fatu eseese o le fiafia Igilisi, Dutch ma le tele o ituaiga eseese.

  • Tui fatu i le faaiuga o Mati i pusa fola.
  • E mafai ona e lūlū mo le taumalulu, ae o le a faia le moli uila i le tautoulu ma le taumalulu.
  • Filifili laufanua lalelei ma lelei.
  • E sili ona lelei le ave o se fagu fufulu.
  • Nofofua, ae le o ni faaputuga, sasaa fatu fatu i luga o le palapala, sulu mai se fagu moli, aua le faaloloto fatu, ae ia sosolo lelei i le oneone, pei o le masima.
  • Fausia se fale kosi e ala i le ufiufi i le tioata poʻo le ata, tuu le pusa i totonu o se nofoaga mafanafana, pogisa. Faʻaauau le palapala ile palapala.

O fatu na faatauina mai e ola lelei, e moni lava o fatu uma e mafai ona tupu. O le a totogo vave fatu - i le vaiaso, o le sili atu i le 10 aso. A oʻo mai pine muamua, e tatau ona aveese le fale ma e tatau ona lafo le fale koli i se nofoaga malamalama, sili atu i le itu i sisifo poʻo le faʻasasaʻe. Puipui fualaau mama mai le la susulu. Faʻaauau pea le vevela ole 17-19ºC.

I le oʻo atu i le matua o le 3-4 vaiaso ma le foliga mai o le muamua muamua o laulaau moni, faʻapipiʻi le kulupu i ni kaseti eseese ina ia mafai ai e se aʻa malosi ona faʻalauteleina lea e mafai ona tatalia ai le toe gafa mulimuli i le eleele. O fualaau talavou matutua e 5-6 vaiaso e sasaa i totonu o ipu vaʻaiga ma faʻapipiʻi e faʻafefeteina ai le laʻau.

E faʻapefea ona tupu se mea faʻapitoa, matou te tilotilo i le vitio:

Coleus toto i le eleele

Laʻau e totoina i luga o le eleele faʻatasi ma le faʻavaeina o le vevela moni. Filifili se nofoaga susulu malamalama, ae o sina ata lafoia i le aoauli, e tatau ona puipuia le saite mai le matagi. Saunia pupu, faʻatumu i le ea lelei ma le suavai palapala, totoina le kulupu mai ipu i totonu o pu.

O le totōina o se faʻamalosi o le a le manaʻomia ai se poto faʻapitoa ma tomai, aemaise lava pe afai e te tuputupu ae e pei o le tausaga. E ono le mafai ona ola e pei o se mea taua, aua a mavae le lua tausaga, e faasolosolo le vao, ma mo le taumalulu o le a manaomia e le kolisi ona eli i luga ma aumai i totonu o le potu ina ia toe totoina i le eleele i le tautotogo.

Coleus tausi ile togalaau

Coleus i le ata tusi ata

  • Muamua lava, e tatau ona faʻafeinu vai faʻaauau, aemaise i le tau vevela o le tau vevela.
  • E sili atu le vai i vai inu. E mafai ona e faʻapipiʻi se fagu poʻo le kalala i totonu o le togalaau e puipuia ai le vai vai i ai ma faaputuputu vai timuga.
  • A uma ona faʻamaʻa, faʻamalo le palapala, aveese vao.
  • Ina ia faʻamalosia le vaomatua, i ni nai taimi i le taimi o le taumafanafana, e mafai ona e tilotilo i luga o se mea manaia matagofie.

I le vaitau o le alualu i luma tuputupu ae, e tasi i le 10-12 aso, pito i luga o laʻei ma se mea maualuga maualuga o le kuluka. O lenei mea o le a saofagā i le tuputupu aʻe malosi o laʻau ma faʻatuai le vave fuga. E tatau ona vave aveeseina pusa, aua latou te aveesea le malosi o le upega.

O le tuputupu aʻe potu e faʻaleleia mai fatu

Coleus mai fatu ile ata o le fale

Totonu o le fale, faapea foi ma le togalaau togalaau, e totoina e fatu ma laau vegetative. O le faʻaleleia o fatu e tupu i le auala tutusa lava:

  • Tui fatu i totonu o se pusa paʻu lautele ma ni lua faʻavaivai i le pito i lalo e oʻo atu i le loloto o le 0.5-1 cm i se mea itiiti e mafai. E mafai ona faʻasalalau ile luga ma faʻafefe faʻafefeteina ile eleele.
  • Sulu mai le pulu moli, faʻapipiʻi i se tapuni malamalama, tioata poʻo se ato, faʻamalosi i aso uma, sasaa i luga o se pusa taʻavale poʻo se fana fana.
  • I le oʻo mai o vine, aveese le fale.
  • Faʻaauau le faʻaleleia o le faʻamafanafana ma le malamalama lelei.
  • Fufulu fualaau i le laasaga o 2-3 laulaau moni i ni ipu eseese, ma pe a uma ona ola, totōina i totonu o ipu tumau e ala i le faʻafefeteina.

E faʻapefea ona totoina se mea faʻapitoa mai se fagu

O le tipiina o ata

  • E seleseleina selesele, e tusa ma le 10-12 cm.
  • Ave ese laulaau mai le pito i lalo, faʻapipiʻi le tipi i le palapala susu po o le oneone, ufiufi se ata tifaga poʻo se pulou mai se fagu paʻu paʻu, tuʻu i lalo o le paolo ma tausia le vevela i le 18-20ºC.
  • A mavae le 8-10 aso, o le a aliaʻe aʻa, ma pe a oʻo mai le tupu muamua, e mafai ona e faʻapipiʻi le fatu i totonu o se ipu tumau.
  • E mafai foi ona e aʻa i totonu o le vai, ma a oo mai aʻa, toto i totonu o ipu.

O lenei ituaiga faʻalautelega e faigofie ma faʻatuatuaina, e mafai ai e oe vave ona maua ni malosi fou.

Coleus tausi ile fale

E faʻapefea ona tausia se mea e faʻaleleia i totonu o se ata o le pot

Faʻaiga ma fafaga

Suavai e puipuia lelei i le vai faʻamamaina i le vevela o le potu. O le tautotogo ma le taumafanafana o taimi sili ia ona taua i le tausisia o le suavai. A o faagasolo lenei vaitau, e tatau foi ona e faʻafefeteina vaiaso. Faʻaaogā faʻamaʻi faʻamaʻi i le afa itū fautuaina e le faʻatonuga. I le taumalulu, e lava le fafaga tasi i le masina.

Faʻamamaga o le ea

I le mafana mafanafana, faʻaauau pea ona moli, ae le faia i le susulu o le la, ae ave le laau i le paolo. O le auala sili e faatumauina ai le malūlū i le taumalulu o le tuʻuina lea i taimi uma o se fagu fugalaau i luga o se paʻu ma le susu susu. Afai e le o teuteu teuteu, e tatau ona aveese le taliga o fugalaau.

Toto ma teu

A o faagasolo le tuputupu ae malosi, e tatau ona faapipiiina i taimi uma e le mea e faʻaleleia ai le faʻaleleia e faʻaleleia ai le faʻalaʻau. A maeʻa le taumalulu, e toe faafou le laau, e tatau ona e tipiina uma peʻa i le maualuga o le 5-7 cm. O fualaau na maua i le taimi o le teuteuina e mafai ona faʻaaogaina, ona o loʻo i ai se tulaga lamatia o le fugalaau i le tausaga ua tuanaʻi o le a le faʻamaonia au taumafaiga ma leiloloa foliga vaaia.

E faʻapefea ona fausia se mea e fai ai le vao, o le a taʻuina i le vitio:

Faʻamatalaga tau tausiga, faʻamaʻi ma mea faʻamaʻi o le Coleus plant

Manatu taua:

  • afai e te le togiina ma tipiina le laumei i le taimi, ona faʻalauteleina lea o le toto. O le tulaga lava lea e tupu pe a leai se malamalama pe a ua matua le fale.
  • ata susulu malamalama o le a taitai atu ai i le vaivai, iloa o le laʻau.
  • ma le leai o le susu, faapea foi ma le suavai, o le taunuuga e tasi: o le a amata ona pau le laʻau. Faʻalogo lelei i mea o loʻo e faia sese.

E mafai e Coleus ona faʻaleagaina meaola moli, aphids ma whiteflies. Laʻau samasama ma le faʻafefeteina e faʻaalia ai foliga o aphids - e mafai ona e togafitia le vaega o le eleele i le vai o le fasimoli, aua nei galo e ufiufi le eleele ina ia le maua ai le fasimoli. A maeʻa le vaiaso, e mafai ona toe faia le faiga. Mo se togalaau togalaau, o sea faiga e mafai ona faʻafitauli, o lea e sili atu ai le togafiti i iniseti. O le fofo fofo o le a le fesoasoani mai isi meaola faalafua - e faʻaaoga ai foi iniseti. O le faʻaaogaina o vailaʻau o le a le faʻaopopoina ai le soifua maloloina i le laau, ia tuʻuina atu le tausiga lelei ma e leai se faʻamaʻi ma faʻaleagaina e le faʻalavelave ai le fugalaau.

Coleus taumalulu

Faʻatoʻa faʻaleleia faʻatoʻaga o togalaau i le tausaga taʻitasi. Ae, ina ia aua nei galo le laau, e mafai ona eliina ma aumai i totonu o le fale, e pei o se fuga potu. E ala i le taumalulu, e manaʻomia le faʻaitiitia o le suāsusu, faʻapipiʻi faʻatasi i le masina. Tausia le vevela o le ea i le va o le 8-15 ºC.

Ituaiga ma ituaiga o mea faʻapitoa faʻatasi ma ata ma igoa

Coleus hybride Coleus x hybridus

Coleus hybrid Coleus x hybridus 'Japanese_Giant' ata

O le tele o taimi e tupu aʻe ai e pei o le fale. O lenei manatu e matua le lelei lava. O le uafu e sikuea, e oʻo i le maualuga o le maualuga e tasi le mita. O laʻau e faʻaloloa-oval, pito faʻasolosolo. E faʻatatau i le moli, o le lanu o laulaau e sui: o le paolo e lanumeamata, ma i lalo o le la - paʻu.

E tele ituaiga o ituaiga o foliga, e le mafai ona faamatalaina ituaiga uma o foliga ma lanu, ma o foafoaga taʻitasi e le gata e matagofie, ae faʻasaʻo foi i faʻamaʻi, lelei tele ma ola i soo se tulaga.

Coleus Renelt Coleus rehneltianus

Coleus Renelt Coleus rehneltianus ata

Muamua mai Sri Lanka. Ua tupu aʻe e pei o se fale teuteu o ampel. E oʻo i se maualuga pe a ma le afa mita. O lau e lapopoa, o le fatu ma se laʻau, e faʻapipiʻi i petioles uumi, o loʻo i le isi itu. Veina o lanu eseese lalelei laʻau - samasama, lanu viole, enaena, mumu.

Coleus Blume Coleus blumeii

Coleus Blume Coleus blumeii ata

E sili ona lauiloa i tagata fai togalaau. Tagatanuʻu i Asia i Saute. O le vao lenei e oʻo i le maualuga pe a ma le 80 cm.

O ituaiga sili ona lelei o le faʻalelei, e lauiloa i matou:

Coleus Blume Black Dragon Dragon Black ata

O le tarako uliuli: ua lalagaina lau o lanu uliuli-lanu enaena ma vela mumu;

Faʻasalalau Sisizese:

Coleus Golden Wizard Wizard Golden Photo

Olaga Lima - ei ai lanu samasama samasama;

Vaʻaia Afiafi Afiafi - lanu mumu lanu mumu ma se pito o se lanu lanumeamata;

Coleus ituaiga o gala mafiafia Black Black Dragon Wizard Coral Sunrise photo

Wizard Jade - lanu paʻepaʻe ma se lautele lanu meamata.

Coleus Wizzard Jade ata

O ituaiga eseese o ituaiga ma ituaiga eseese o le a teuteuina lou fale i le tausaga atoa, ma le togalaau - i le taimi mafanafana.