Fugalaau

Sanguinaria - Shady Perennial

E ui i le mea moni e faapea, i totonu o mea e masani ai, o mea e masani ai le tele o laau toto, e mafai ona teuteuina le togalaau ma ni pupuni paʻu mo le tele o tausaga, e ola pea ma le faifai pea, fatuina o faavae, o laau e iai se tulaga faapitoa i le vasega o togalaau aina. O le matagofie e le vaivai ai le manumalo i loto o le au fai togalaau - o se tulaga tauagafau, laitiiti, e fuga mai na o ni nai vaiaso ma taaalo na o se faamemelo matagofie. O se tasi lenei o togalaau e sili ona taua. E matua matagofie lava o ia ma e leai se mea tutusa e pei o se siʻosiʻomaga mo nofoaga paolo.

Sanguinaria canadian (Sanguinaria canadensis). © Eric Hunt

O le susulu le mautonu o le toto

O le matagofie o le sanguine e mafai ona faʻatusatusa i se tasi o laau - lili vai. O mea leaga o lenei tulaga faʻapitoa e tutusa lava ma namu vai, mai le mamao e foliga mai o le vaitafe o le vaituloto e faafuasei ona "nofo faafuasei" i luga o togalaau togalaau aina autu. Ae o le tutusa e faatapulaaina naʻo le foliga o fugalaau. A uma lava, o vailaʻau o le sanguine e eseese uma lava i le natura, faigata, le lelei ma mamao mai le alofa-vai.

I le genus sanguinarium o le laau e tasi ma e na o lona igoa e taʻu saʻo mai le amataga o le aganuu. Sanguinaria Canada (Sanguinaria canadensis) na maua i le natura moni i Amerika i Matu. O le igoa "aʻa toto" e fesootaʻi ma le suamalie mumu-lanu moli o le laau, lea e faʻamalamalamaina ai e le au paga pe a manua (faʻapipii e tagata Initia o latou foliga).

O le Sanguinarium rhizome e faʻasaina, mamana, lala e pei o lala vavalaʻau, e oʻo atu i le mafiafia o le 2 cm. E ui lava o le olaga o internodes e gata i le 3-4 tausaga, o le faʻapipiʻi pea o pipi i luga o lālā talavou e mafai ai ona toe faʻafouina le sanguinaria. E vave ona ola Rhizomes, tafe "palapala" i luga o le tasi ma le isi ma fausia ai se fesoʻotaʻiga faigata o lalo o aʻa. O fua o le laau e masani lava ona oo mai i luga, ma ua tosoina mai i luga eleele mama. Ma e le masani ai i lona tuputupu ae, o le sanguinaria foi o loo valiina i le mumu mumu, ma pe a eliina ia laau, e faigofie lava ona malamalama pe aisea na tuuina atu ai lea igoa "toto".

O le sanguinarium e le sili atu i le 15 cm le maualuga, ae e le taofia ai mai le fatuina o mea manaia, ma faʻalauteleina pea. O le atinaʻe e vave faʻaleleia, e faʻalauteleina pea, e peiseai o le fatuina o fiafia mai faaaliga faʻailoga. O laʻau o Sanguinaria e matagofie tele. E le mafai ona vave vaʻaia i latou i luga o le laau: i le vaitau o le vavave ma seia oʻo i lona iuga ua afifiina i latou i ni gafa, ma foliga mai e le masani ai, e le masani ai le vao. Na o ni nai vaiaso mulimuli ane, o laulaau na faasolosolo malie lava, aliali mai i lo latou matagofie. O le ausia o le umi o le 30 cm, o laʻau o le sanguine e iloga i se foliga e pei o le fatu, ma vevela i luga o le pito i lalo, ma se mea lapopoa, ma ni vailaau matagofie i tafatafa o le pito. O lenei laau, e ui i lea, ei ai le toe iloga tele: i le faaiuga o le taumafanafana po o le vevela o le tau i le amataga o le tautoulu, ua mate lauusiusi, paʻu ma le sanguinarium ua tuua le vaaiga o le togalaau, ua tuua ai ni mea lamolemole.

Kanata Sanguinaria, ituaiga Multiplex (Sanguinaria canadensis "Multiplex"). © Jonathan Landsman

E tofu pago o le sanguinarium ma se tasi, ma naʻo le tasi, na muamua afifiina i se laʻau laʻau. O fugalaau Sanguinaria e gata i le 5 cm le lautele. Ae latou te matua matagofie lava ma foliga mai o ni tagata tauva i latou. I totonu o sanguinaries o loʻo i ai uma tulaga e le o se terry ma terry, o le vaega mulimuli e le filifilia ma le filifiliga, ae o se mea e leai se tuusaʻo, masaniga masani. O fugalaau faigofie e pei o leisisi i foliga, pala, ma matagofie matagofie o gaʻo i totonu o se lanu matagofie i tafatafa o se lanu samasama o fugalaau fugalaau. At terry sanguine o fugalaau teuteu o le "Multiplex" ma le "Flora Pleno" fugalaau faʻasalalau ma fugalaau o loʻo i ai se fugalaau mananaia ma lona lautele e oʻo i le 7-8 cm. O ia ituaiga meaola e foliga mai e talitutusa lava ma fugalaau fugalaau o laʻau po o lili vai. O le mea autu o le laau, lea e matua le taugata, o lona lanu-paʻepaʻe, lanu-moli, e foliga mai e manaia lava, e susulu mai totonu.

O fugalaau e fuga ma e na o le 2-3 vaiaso. Ae i le taimi lava e tasi latou te teuteuina ai togalaau e matua mautinoa lava e oʻo lava i le fuga o le fugalaau e lava mo se malosiaga malosi. O le tele, e matua teuteuina, o le fuga o lenei fulufulu e faigata ona faʻafefe. E amata i le taimi lava e uma ai le kiona, i le taimi lava e sili atu i luga o le palapala. O le vaitau patino o le fugalaau e faʻatatau i le tau, faapea foi lona umi: i le tautotogo malulu, e totogo le koko i le masina, i le mafanafana ma le susulu - ma ua faʻamapulaʻaina i le 2 vaiaso.

I togalaau teuteu, o le sanguinarium e faʻaaogaina e:

  • faʻailoga fiafia, faʻapitoa i le mamanu o fatuga aupito sili ona manumalo, o faʻapotopotoga e taʻua o "sauniga faʻapitoa" (e aofia ai le togalaau i luma);
  • faamamafaina, faʻalauiloa paaga mo le matagofie o laau matagofie ma laau talatala;
  • sulu malamalama i totonu o le tumutumu o le togalaau;
  • mamalu tauleleia mamalu o le tautotogo;
  • i nofoaga e mafai ai ona e faamemelo i metamorphoses o le laau;
  • i le taina o le lanu e pei o se tautotogo e matala le vaitau.
Sanguinaria canadian, poʻo le aʻa toto. © mbgarchives

O paaga sili mo le sanguinaria o aganuu ia e mafai ona ufiufi lau o loʻo paʻu i le tau mafanafana ma faʻaali mea lele (mo se faʻataʻitaʻiga, ferns), faapea foi punavai uma mai Scyllia ma Muscari, tulip ma daffodils ma le vave fuga mai i hionodoxes

Tulaga Manaomia e Sanguinaries

O Sanguinaria e masani lava o se fale e faʻafeoloolo. Ae o le a sili atu ona saʻo le taʻuina o lenei mea o se mea faʻapitoa lautele, palasitika, mafai ona fetuunai i tulaga faʻamalamalamaga eseese. E ola tutusa lelei tagata Sanguinar i lalo o le paolo e oo lava i lalo o laau tetele, ma i le la susulu. Soo se mea lava e te tuʻuina ai lenei laau i luga o se 'upega tafaʻilagi, o le a le afaina ona o le le lava po o le tele o moli, faʻavave ona faʻafetaui ma o le a faʻaalia ana taleni ofoofogia. O lea la, pe a filifilia se nofoaga mo sanguinaria e tusa ai ma le mea e faʻamalamalama ai, e mafai ona e taulai atu ma le saogalemu i aʻafiaga teuteu. Ma o le manaʻoga faigofie o le tausiga: o le sili atu o le moli, o le tele foi lea o le manaʻoga mo le fafaga.

Ae o le eleele e manaʻomia le gauai, ma tele. E lagona lelei e Sangu le naʻo luga o le laufanua laufanua, ma maualuga le lelei o le ea ma le vai. I le tali atu, o le eleele e tatau ona le faaituau pe mata. E le mafai e le sanguinarium ona faʻafefeteina le vaʻavaʻaina, le amanaia eleele. E matua faasaina le totoina o paluga i vaega o le suamalie, i le eleele faatasi ai ma le itiiti ifo o le lamatiaga o le susu.

Faʻasaina sanguinaria

Sanguinaria, afai na e faʻatau pe tutoatasi le vaeluaina o se vaega o le rhizome, e tatau ona e totoina i se loloto o le 7 cm, e le o le fatugala e le o se mea lelei. E tatau ona taulai totoa i le taofiga o le aʻa, lea e tatau ona tautu i lalo ia aʻa i luga. O toto laau e totoina e aunoa ma le solia o le loloto o le tuputupu aʻe ma le faʻasaoina atoatoa o le coma. O le mamao fautuaina pe a totoina le sanguinaria e tusa ma le 20-30 cm. A maeʻa ona totoina le sanguinaria, e manaʻomia le tele o vaiinu.

Sanguinaria Canada. © Pawel Pieluszynski

Falemai

O lenei laau e mafai ona avea ma tagata sili ona taua i luga o le upega tafailagi, aua a oʻo ina tupu aʻe i lalo o le paolo ma le paolo, e le manaʻomia e le sanguinaria se tausiga seʻi vagana ai se ofu e tasi, e faʻamalosia mo fugalaau uma. I le la, o le a manaʻomia e le sanguinaries le tele o le mafaufau: o le susulu o le moli o le a manaʻomia ona totogi e ala i le faʻaleleia o vai, e masani ona masani ai, puipuia le palapala mai le overheating ma puipuia ai le faʻalauteleina o le lāmala.
Fertilizing mo lenei laau i soo se aiaiga e naʻo le tasi le mea e manaomia - i le amataga o le tautotogo. Mo le sanguine, i le amataga o le vaitau latou te faia uma ai faʻamalaʻau.

E tusa lava pe sauniuni mo le taumalulu mo le sanguinaria e le manaʻomia ai ni fuataga: o lenei laau o le malulu, i totonu o itulagi ma ogaoga malulu e ola lelei e oʻo lava i vaitau sili ona faigata e aunoa ma se fale (e aofia ai le mulching).

Puipuia o Pest ma Disease

O le maofa mausali o le sanguinaria e faʻaalia atoa lava i lona malosi atoatoa. O lenei laau i le aganuu aganuu e le afaina i faamaʻi ma meaola faalafua, e toetoe lava a le mafai ona mafai. Ioe, sei vagana ai le lamatiaga o le pala pe a totoina i le susu ma le suavai.

Rhizome Sanguinaria. © Bruno Bergeron

Auala faʻapaʻaga sanguinaria

Vavaeeseina o vaega o le rhizome

E mafai ona faia ia Aokuso ma Setema, i le taimi lava e paʻu ai laʻau ile matagofie. I le taimi lava e tasi, e leai se mea e tatau ona vaevaeina ai le sanguinaria i le telelenia tele: ua lava le vavaeese o vaega o le rhizome ma le itiiti ifo ma le 1 fatuga taitasi. Ia matua faʻaeteete ina ia mautinoa o aʻa o le vaega pito i lalo o le rhizome e le o ese ma e le afaina. E tatau ona mafaufau Delenka o se fale tutoatasi, totoina e tusa ai ma tulafono lautele - mamao, i le loloto e tusa ma le 7 cm i se mamao masani e 25 cm i le va o vao mo sanguinaria.

Fua o le suavai. © Seig

Lauina o fatu

Sanguinaria faʻaaogaina lenei metotia e mafai ona fuga mai i le 3-4th tausaga, ma o le germination e manaʻomia le faʻataʻitaʻiga muamua mo le 3 masina. Afai e le fefefe ia te oe, ia e lagona le saoloto e toto laau totō i totonu o le pusaaisa mo tipu, faʻaaogaina se moli, faʻapipiʻi le gaʻo ma faʻamalosi i le malamalama ma mafanafana i lalo o se ata tifaga. Ole seleseleina e seasea lava, i totonu o koneteina lapoa, e vave totogo laau i le vave e mafai ai (e le mafai ona faaleagaina le ele o le eleele i le lumanaʻi, o le mea lea e fautuaina ai le faʻaaogaina o ipu o peat). Mo taʻavale talavou, e taua tele le taofia o le suavai poʻo le maeʻa o le lāmala, totoina o laau aʻo lei amataina le taumafanafana. Ia Iuni, e mafai ona e siitia i se nofoaga tumau.