Laʻau

Orchid Katasetum

Ituaiga ituaiga o togi catasetum (Catasetum) o loʻo faʻatusalia e epiphytes. E tuufaatasia pe tusa ma le 150 ituaiga laau. E mafai ona maua i le natura i Amerika i Saute ma Tutotonu. O le tele o taimi, o nei togavao e maua i Pasila.

O lenei laau o loʻo faʻamatalaina e se natura faʻafeiloaʻi o le tuputupu aʻe. E i ai se faʻapuupuuga o le rhizome (fetolofi), aʻo faʻamalosi pea i luga o le eleele, o le mea lea e ola latalata ai pseudobulbs talavou i mea tuai. O pseudobulb elonoa faʻafefeteina e tutusa ma fusi lanu meamata, o loʻo i ai pito pito i luga. I ituaiga e lava le tele, o pseudobulbs matutua e oʻo atu i le maualuga 20 centimita, ma le 7 inisi le lautele. O pseudobulbs laiti, oe leʻi atoa le 1 tausaga le matutua, e lafoaʻi, ma o tagata matutua e le lavalava. E tele lau laʻau, e masani lava mai le 3 i le 7 paga. O le vaega o loʻo i le pito i lalo ole laupepa laupepa o le ata, ma e avea o se afifi. O le mea lea, a maeʻa le laʻau ma faʻagogo, o lenei mea e tumau i le pito i luga o le pseudobulb, ma e le mafai ai ona vave faʻavave le susu. O lanu paʻu paʻu o loʻo i ai se foliga faʻasolosolo ma se vavalalata taimi umi. I le umi, latou te oʻo mai le 20 i le 30 senitimita.

O lenei ituaiga o siama o loo i fafo atu o le malologa ona o loo i ai se uiga faanatura o fugalaau feusuai. O fugalaau, o tane, e sili atu (lautele mai le 10 i le 12 senitimita), e lavelave ma vali i se lanu paʻepaʻe, e sili atu ona tele i luga o le puipui. Fugalaau fugalaau e le tele naua ma o latou foliga faigofie. O le tele o ituaiga meaola e maua ai fugalaau tane (liliu agai i lalo), ma le laugutu tele, gaugau i totonu o se faʻavao poʻo le i ai o le foliga o se palu fagu, o loʻo tautau i luga o le fugalaau. Fleshy petals (petals) ma sepals (sepals) o loʻo i ai se foliga faʻalelei pe leai foi. O le koluma faʻafaloalo e tele ni meaʻai. O fugalaau uma e "saʻo", o latou laugutu e pei o se pulou, ma o le koluma e le tutusa ma le umi ma le manifinifi pei o le fuga o tama.

O le tausiga a le Katasetum ile orchid i le fale

O le tele o ituaiga o ituaiga o laʻau e fautuaina ina ia tupu aʻe i totonu o le inisalini poʻo totonu o le fale lauʻeleʻele. Ma ei ai ituaiga o meaola e le mafai ona tutupu i tulaga o le potu, o le pauu atu i se siosiomaga tulaga ese, latou te vave maliu.

Tulaga o le vevela

O lea ituaiga laau e manaomia ai se faiga vevela mafanafana, ae e tatau ia te ia ona mautinoa se eseesega i le vevela i aso taitasi. O le mea lea, o le a tupu ma ola le cataset masani i le vevela o le aso i le 29-32 tikeri, ma i le po - 21-24 tikeri.

Afai e manaʻomia, e mafai ona faʻafeiloaʻi lenei fugalaau i le auala. O iina e mafai ai ona ia nofo mai le ogatotonu o Me i le ogatotonu o Setema. O se togalaau poʻo se faletalimalo e lelei mo lenei mea. I lenei tulaga, o le eseesega tatau i aso taitasi o le a masani.

Malamalama

E manaʻomia e le fugalaau se moli susulu i le tausaga atoa, ae i le taimi lava lea e tatau ona faʻasalalau. O tagata fai togalaau fugalaau e fautuaina le tuu o se orchid i lalo o malosiaga mamana, ma suia ai le moli faanatura i mea taugata. O itula o le ao e tatau ona umi le 10 itula.

Laʻau faʻamaʻi pseudobulb, faʻapea foi i latou o fugalaau fugalaau, e tatau ona tuʻu i nofoaga e puipuia mai le la susulu pe a tausia i fafo. O le mea moni o le mu e mafai ona aliali mai i luga o fugalaau, faʻapea foʻi ma luga o laʻau laulelei. Ae ui i lea, e tatau ona matauina o le tuʻuina atu o le kaseta i totonu o se nofoaga malulu e le fautuaina.

Faʻafefiloi o le lalolagi

Mo le tuputupu ae, poloka ma ipu e faʻaaogaina. Ina ia faʻatumu le ulo, o loʻo faʻaaogaina se mea, e aofia ai fasi paʻu o paʻu paina o se vaega tele, o sina vaega itiiti o le sphagnum ma le malala.

O se fasi pepa tele pine e masani ona faʻaaoga e fai ma poloka. I luga o le fogaeleele, o aʻa ma le rhizome o le laau e mafai ona toe faʻatutuina, ae o loʻo afifi muamua i se pusa e le o se mea e matua mafiafia.

E faʻafefea vai

E taua le manatuaina i le va o vaʻai o le paʻu e tatau ona faʻamamago lelei. O lenei fugalaau e fautuaina ina ia le faʻafefeteina i le auala masani, ae faʻapipiʻi le poloka poʻo le ulo i totonu o se pesini ua tumu i vai. E tatau ona e faʻatali seia oʻo ina tumu le paʻu ma aʻa i le vai, ona aveese lea o le fugalaau mai le vai. A oʻo i le tele o alavai, e tatau ona toe faafoi atu le cataset i lona nofoaga masani.

Ina ia faʻaleleia ai le fugalaau, e faʻamalosia ai le faʻaleleia o le faʻafefe o le fugalaau i totonu o le vai, lea e tatau ona muaʻi oʻo i le 35 tikeri.

Totogi

O lea ituaiga gaioiga e gaoioi tele le leaga i le maualalo o le vevela. O le maualuga o le manava mo lenei fugalaau e 70-80 pasene. Ina ia faʻaleleia le maualuga o le vevela i le tulaga manaomia, e tatau ona e faʻaogaina mea e faʻamafanafana ai fale poʻo afi eletise. Afai e tupu le poloka i totonu o se kulimi, ona tatau lea ona manatuaina o le ea malulu e mafai ona mafua ai le faʻaalia o maʻi faʻaleaga. I lenei tulaga, mo le faamoemoe o le puipuia, ua fautuaina le faamalama o le tino.

Taimi e malolo ai

O le taimi malolo mo lenei orchid e amata i le ogatotonu o Novema. O le mea moni o le taimi lea i nofoaga e sau ai, o se vaitaimi malulu ma mataʻutia ua amata. O le vevela o le ea i lenei vaitau e tatau mai le 18 i le 20 tikeri, ao faʻamafanafanaina e tatau ona taofi atoa, ae o le malamalama e tatau ona tuʻu i le tulaga lava e tasi. Afai o le pseudobulbs e matua mafiafia lava, ona faʻamauina lea i se tulaga maloloina, e tatau ona faʻavasegaina le masini, ae na o sina mea lava. E amata amata le vaʻaia pe a oʻo mai pseudobulb laiti, e pei foʻi o aʻa muamua.

Afai e te lafoaia le vaitaimi umi, o le a totogo le laau, ma, pe a mavae se taimi, o le fugalaau e mafai ona taofia atoa.

Faʻaopoopoga Faʻapitoa

O se gaioiga e faia faʻa-tasi i le tausaga. O le mea moni o le vaitaimi o loʻo moe, o nisi aʻa e mate i le pusi, e le gata e afaina ai le meaʻai, ae mafua ai foi le faʻaalia o siʻi ma siama. E tatau ona faʻapipiʻi i le amataga o le vaitau tuputupu aʻe, i le taimi o loʻo tutupu malosi ai aʻa fou i pseudobulbs talavou.

Fertilizer

Latou te fafagaina le 1 taimi i le vaiaso. Ina ia faia lenei mea, ia faʻaaoga se fomaʻi faʻapitoa mo fulufulu, aʻo tatau ona tilotilo le atopaʻu i le afifi. E masani lava ona faʻapala le fuga i totonu o le vai mo le faʻamamaina mai se mea faʻaleleia poʻo le fafaga.

I le taimi o loʻo moe ai, e le faʻamaʻaina le fugalaau.

Faʻatauga auala

Pe a tupu aʻe i totonu, e mafai ona faʻaleleia le katasetum e ala i le vaevaeina o le rhizome, lea e tatau ona tele, i ni vaega. E tatau ona manatua o vavaega uma e tatau ona i ai pe tusa ma le 3 pseudobulbs matutua.

I lalo o tulaga tau alamanuia, o lenei laau o loʻo faʻalauteleina e fatu ma faʻalauiloa.

Pests ma faʻamaʻi

I luga o laulaau talavou, e masani lava ona faʻamautu e se apogaleveleve. Afai e maua se meaola, o le fugalaau e tatau ona mafanafana (pe a ma le 45 tikeri) le vai, ao laʻau e tatau ona fufulu lelei. Afai ei ai sea manaʻoga, ona tatau loa lea ona toe faia le faiga.

I le tulaga e leai se pasefika e maua i tulaga lelei, e mafai ona taofia le tupu aʻe, o le tupu aʻe o pseudobulb fou, ma i nisi tulaga e matua mate lava.