Fugalaau

Vaega o le totoina ma le tausia o gladioli i Siberia

O lenei fugalaau matagofie ma le matagofie o le teuteuga o soo se togalaau ma e leai lava se mea e sili ona mataga e foliga mai. E tusa lava pe nofo i Siberia, e mafai ona manuia lau fiafia fiafia, mulimuli i tulafono o le totoina ma le tausiga.

Gladioli puupuu

Gladiolus (fennel) o se laufanua lauiloa o le aiga iris. O faʻataʻitaʻiga maualuga e oʻo atu i le mita ma le afa maualuga. O ituaiga ituaiga eseese e latalata i le lanu atoa - mai le kiona-papaʻe e toetoe lava uliuli, e aofia ai lanu uliuli. E tupu lelei ma fuga i nofoaga lanu. O le laau e faʻaolaina e corms. O le riki aniani na totō i le tautotogo i le taimi o le vaitau ua maeʻa atoa ma ua oti. I lenei nofoaga, e oʻo atu i le tolu e suitulaga ai masini ma tamaiti laiti.

Mo le totoina o le gladioli i Siberia, o ituaiga o loʻo i ai se vaitau vave po o le vaitau o le fugalaau e fetaui lelei mo le faʻaputuina o pulu.

Filifiliga o nofoaga ma tapenaga o eleele mo gladioli

O le nofoaga sili i luga o le saite o le a avea ma se la o le la i le itu i saute, puipuia mai matagi malulu ma e aunoa ma le faaleagaina o le eleele. Puipuiga lelei mai le matagi e mafai ona avea o se pa, puipui o se fale poʻo se taʻavale ma vaʻavaʻa aʻe. O nei fugalaau e le mafai ona tutu i laufanua valevalenoa. Afai e laʻititi le 'upega tafaʻilagi, i lalo o le gladioli e manaʻomia ona e faia se moega maualuluga ma alavai. O tapenaga o le tautotogo o gladioli mo le totoina i Siberia e amata i le tautoulu. Fuʻu le vaega ua filifilia, faasaoloto mai vao leaga, ma faʻaopopo le fuālaʻau:

  • phosphoric, fagu,
  • efuefu
  • solo ma paluga.

Mo eleele mamafa palapala, e tatau ona faaopoopo le oneone.

E faʻaaogaina uma lava fugalaʻau, talu ai ona o le aʻa o le gladioli e lua itu ma e oʻo atu i le loloto o le 30-40 cm.

Faʻaputuina o le mafanafana ma le faʻamaʻi

O le taimi e totoina ai le fiafia i Siberia e mafai ona suia e faalagolago i lau eria ma lau eria. E tatau ona e taulai atu i le vevela o le eleele. I le taimi o le totoina, e tatau ona mago ma mafanafana i le 10-15 tikeri. E masani lava ona tupu i le afa muamua o Me.

E tasi le masina ae leʻi oʻo i le aso faʻatulagaina o le totoina, e tatau i le pulufana ona saunia:

  • e alu ese mai le nofoaga e teu ai ma faʻamamā mai i ogaumu;
  • suʻesuʻe ma le faaeteete ma teena le malogo ma maʻi;
  • togafitia togafiti ma le gasegase e masani ai ma soʻo se vailaʻau faʻasaina - Maxim, Fundazol;
  • mo le vave fuga mai, e mafai ona e sosolo ai pulu i totonu o mea e faʻaleleia atili ai tuputupu aʻe - Epin, Energen.

A faʻamalūlūina le kulupu o le gladioli, e mafai ona amata ona tupu. I Siberia, o lenei faiga o le a fesoasoani e ausia ai muamua le fugalaau ma manuia le matua o le totoina o mea. Mo le germination, o se potu mafanafana, susulu ma le faʻafefe faʻafefeteina e talafeagai. Ua taoto faʻamaʻi i totonu o se tasi faʻala. I le 10-15 aso, e tatau ona i ai se sosola.

Afai e leai ni pine e aliali i totonu o le 2 vaiaso, e le fetaui le totoina o mea toto mo le totoina.

E faʻafefea ona tupu fua o gladioli

Afai e le eseese le ituaiga i le vave fuga, e mafai ona tupu le fugalaau e ala i le totoina. I Siberia, e tatau ona maua le fiafia i le germination mo tipu i le faaiuga o le taumalulu, i le taimi e amata ai ona totoina pepa ma eggplant. A maeʻa sauniuniga, ona totoina lea o fatu i pusa i le eleele lelei i le loloto o le 1-1.5 cm. O le eleele e tausia lelei le susu. O pusa e tuʻuina i se nofoaga mafanafana ma susulu. I le taimi o le totoina, e tatau ona i ai ni aʻafiaga o fatu laau ma ni laulaau.

Faʻamalie fiafia i le eleele

O le totoina o le totogo o le gladioli i eleele tatala i Siberia e fetaui lelei ma le taimi e mafanafana ai le palapala e oo atu i le 8-10 tikeri ma o le a leai se mea e foliga mai o po.

Suia o pulu ma tamaiti eli i le tautoulu e talafeagai mo le totoina. E mafai ona e totoina le gladiolus i le paʻuina po o le faʻaoʻo i totonu o moega fugalaau. O paʻulaʻau o loʻo tuʻuina i luga o le lima o oneone oneone, i le loloto 5-8 cm, o le mamao i le va o laina i le laina e tatau ona 10-15 cm, ma i le va o laina - 25-30. Ua totoina tamaiti i le loloto o le 3-4 cm, ma fai ai le va o le 2-3 cm. Faʻamasaga i latou mo se aso i le vai mafanafana. A uma ona totō, e faʻafefe vaipuna i vai mafanafana.

O gafa i totonu o tamaiti e tatau ona vavae ese ina ia mafai ai ona maua se pulu tetele iloga i le tautoulu.

Gladiolus Care

O le totoina lelei ma le tausiga lelei mo gladioli o le a mautinoa ai le tuputupu ae malosi ma le tele o fualaau e tusa lava pe ogaoga tulaga Siberia.

Aʻo le i tupu mai fatu, e tatau ona faʻafeinu lelei ia fatu ma faʻaeteete ina ia le faʻatusatusa le eleele. A oʻo mai le uluaʻi tupu, ona faʻafefete lea. E sili atu i le vai e le o lalo o le aʻa, ae i totonu o togalaau lata ane. O le eleele i lalo o fugalaau e tatalaina i taimi uma ina ia oʻo atu le ea i aʻa, ma aveeseina vao. A maeʻa le faʻaalia o peduncles, o ituaiga meaʻai e tele e tatau ona nonoa i pine.

Pest ma faʻamaʻi faʻamaʻi

Gladioli e mafai ona aʻafia i faʻamaʻi faʻamaʻi ma togafiti. Faʻaitiitia le ono mafai ona maua i faʻamaʻi faʻamaʻi le sauniuniga tatau mo le totoina o mea, togafitiga lelei ma le totoina vave o laau. O faʻamaʻi maʻi e tatau ona aveʻesea mai le togalaau faʻatasi ai ma se vaega o le eleele, e tatau ona faʻamaligiina lenei nofoaga i soʻo se filogide, ona sosoloina lea i le meaʻai ola maloloina.

Mai malaga, togafitiga ma fualaau faasaina e pei o Decis, Iskra, Actellik, fesoasoani a Fufanon.

O faʻamaʻi faʻamaʻi e aofia ai le faʻamautuina faʻafefe, faʻatoʻaga vao ma le vevela o vao.

Aoina ma teuina o mea totō

Pelu ma tamaiti e aoina mo le teuina i le tautoulu, aʻo lei amataina le kiona. E talitonuina ua maeʻaeʻa le 35 aso talu ona tupu. Laʻau faʻapipiʻiina ma le faʻaeteete i se suo poʻo le tui, ia faʻaeteete ia aua le faʻaleagaina. A maeʻa ona eliina, e manaʻomia lou luluina o le eleele ma tipi le ala. A maeʻa lenei mea, ona tuʻuina lea o fatu mo le faʻamago.

I totonu o le potu fale e mafai ona teuina i totonu o le pusaaisa, afifi i le tele o nusipepa ma se pepa palasitika. I totonu o le afifi e te manaʻomia e fai ai pu mo le ea. E le gata i lea, o le totoina o mea e mafai ona teu i totonu o se fale mago ma mama.

O le mea lea, o le matauina o nei tulafono faigofie o le totoina ma le tausiga, e oo lava i Siberia, e mafai ona ola fiafia fiafia. O le tele o ituaiga ituaiga eseese ma vaitau eseese o le fugalaau o le a fiafia i se fai togalaau atamai mo le tele o le taumafanafana.