Laʻau

Totoina ma togafitia e Elderberry Meaola ma ituaiga o elderberry

Black black black Lace Sambucus Nigeria Black Lelei togatogo ma tausia ata

O Elderberry o se laau aoga i totonu o le aiga o le au Adoxian o laau taufaasese. I tua i le 70 o le 20 seneturi, na tofia ai le aiga i le honeysuckle, ae i le 2003 na lolomiina ai le APG II, lea na tofia ai le elderberry, e pei o viburnum, i le aiga o Adoksov.

O le genus Elderberry (Sambucus) e aofia ai le fa ituaiga o ituaiga laau eseese. E maua i vaʻalele lelei o Europa ma Asia, Aferika i Matu, Ausetalia. E masani lava ona maua i Iukureini, Belarus, Moldova, ma le itu i sasae o Rusia. E masani ona tupu le tele o mea e pei o le ogatotonu ole togalaau i vaomatua ma vaomatua, i tafatafa, i luga o auala, ma vave ona tutupu, mafiafia ai vao. O Elderberry ua lauiloa i tagata mo le tele o seneturi, o se taʻua o lea mea o loo maua i tusitusiga a Pliny (1 senituri TA).

Faamatalaga a Elderberry

Black black black design photo O le a le foliga o se toeaina matua

O Elderberry, e masani lava o se togavao po o se laau laititi, e mai le 2 i le 10 mita le maualuga. O loʻo i ai laʻau vao i le ituaiga, mo se faʻataʻitaʻiga, "elderberry grassy". Ae ui i lea, o le a sili atu lo tatou gauai atu i le toeaina elderish, e pei o le sili ona lauiloa o le sui faifeautalai.

O le toeaina elder Black o se faʻalauiloaina o laau toto. O lala e mamafa, mafiafia. O talavou e maua se lanumeamata lanumeamata, ae, tuputupu ae, maua se uiga lanu enaena, ua ufiufi i ni "fua." O laulaau e aofia ai le le totogia o laulaʻau uumi uumi, o le umi o le laʻau e oʻo atu i le 30 cm.

E fuga mai ia Elderberry i le faaiuga o Me. Ole lapopoa, e sili atu ma le 20 cm le lautele, o mea eleelea e aofia ai fugalaʻau paʻepaʻe pe 0.4 cm le tasi. I le faaiuga o le tau vevela, o fualaau aina suamalie - o se pulumu o vine uliuli ma fatu. O vine lava latou e laiti, e itiiti ifo ile centimita. O totonu o se pulupulu mumu.

O Elderberry o se atinaʻe televave, ma e oʻo lava i le aoga tele, o le mea lea, o le a taulai atu i ai iinei e le gata i le totoina, tausiga ma le faʻatulagaga, ae faʻapea foi ona aoga, ma tulaga e ono lamatia ai.

Faʻafefea ma pe afea e totō ai elderberry

Black black uliuli matagofie le totoina ma le vaaia ata

E sili le tuʻuina o le toeaina mai le itu i mātū poʻo sasaʻe o le 'upega tafaʻilagi. Manatua o lālā talavou o loʻo i ai se manogi mataʻutia, ma le manogi e faʻafefe ai iniseti, o lea latou te le totoina ai vine i fale, ae tuu i tafatafa o faletaele, fagu, lua pala. Afai e te manaʻo e totō latalata ane i le terrace, o tagata e mai lea taimi i lea taimi, ona leai lea o ni namu o le a avea ma se ponesi malie. I se tulaga lautele, e le o se mea e sili ona manaomia le laau, ae o se malu malu po o se eleele mataʻetaʻa o le a aʻafia ai lona atinaʻe.

Ua iloa e se tagata poto masani togafiti e talafeagai le teuteuina o le eleele ma le poto, ma le elderberry - i ni nai tausaga ao le i totoina laau. Ma mo amataga tatou te fautua atu: faʻaitiitia le palapala ile faʻaopopoina o le falaoamata o le dolomite i lea mea (i aso nei o le vaifofo sili ona lauiloa mo le faʻaleleia o eleele). O le pH sili ona maualuga mo elderberry o le 6 -6.5.

Pe a totoina lenei laau toto, tuu atu le fiafia i le tasi pe lua tausaga le matutua, filifili se lanu susulu mo ia ma, e pei ona masani ai, toto i le tautotogo po o le autumn.

Ina ia toto se lua, sauniuni muamua, o le a e manaʻomia foi:

  • humus - se pakete;
  • phosphates - 50 g;
  • potopoto fertilizers - 30g.

I totonu o se lua (loloto 80 cm, lautele 50 cm), tatou te sasaa atu se faʻafefiloi o lisi ma le pito i luga, mafiafia o le eleele (e tatau ona tausia lenei ao eli le lua). Matou te faʻaaoga pe a ma le lua vae tolu ma matou malolo mo se masina. Ua i ai i le taimi o le totoina o se fatu laau, matou te tatalaina le paluga i totonu o le lua, faaloloto le fatuina, sosolo aʻa i le palapala mai le lua, ona oo lea i le faaiuga le tolu.

E faapefea ona toto vine

O se taunuuga, o le aʻa o le laau e tatau ona sili atu i le centimita le maualuga nai lo le tulaga o le upega tafailagi, peitaʻi, pe a uma ona sasa ma inu (se pakete poʻo le afa), o le a sosolo le fatu ma o le a tutusa ma le vaega o totoe.

O le tele lava o taimi, o se toeaina matua ua tupu e pei o se togavao, ma afai e manao se tasi e ola se laau, ona e mafaufau lea e uiga i se lagolago ma le taimi o le totoina, eli i le koluma talafeagai, ona nonoa lea o se fatu laau.

Tausiga masani a Elderberry

Tautotogo

O laau ua afaina ua tuusaunoa mai mea vevela i tala ane o ogalaau, mai laulaau ma isi otaota ua faaputuputu i pupu. Afai o le taumalulu e leai se kiona, ma ua malogo le tautotogo, ona tatau ai lea ona tafe le vaiinu.

Vaʻavaʻai i le vao. Afai ei ai se mea e faaleagaina mai rodents po o le leaga o le tau, ona togafitia lea oi latou i se vaifofo o le paluga faʻasalalau ma faʻamaufaʻailoga faʻatasi ai ma togalaau. O le taimi lava e aliaʻe mai ai le la o le tautotogo, e i ai se avanoa mo le laau e susunuina, aua o le paʻu o le laau e vevela i le ao ma e matua manaia lava i le po, e oo ifo i lalo. O nei eseesega e manino le le fiafia i le laau. Ina ia puipuia le faaleagaina, e tatau ona paʻepaʻe laau i le lime, mafiafia ina ia mafai ai ona faʻaalia se vaega faʻalelei i le paʻu.

  • A o leʻi amataina le tafega, faʻapipiʻi le elderberry. Ua lelei le fausiaina o le vao. I le natura, o le foliga o le vaomatua e leaga, e le faʻapala, pe afai e te manaʻo ai, e mafai ona e tuʻuina lenei foliga poʻo foliga i lou tofo.
  • I le tautotogo, e tatau ai ona aveese lala mamago ma le tipi, e aveese mai ai uaua ua taitaia i totonu o le togavao, fautuaina e aveese le tusa o le kuata o paranesi tuai i se mea.
  • Ia mautinoa e tipi le pulou basal. A maeʻa lena, faapipii vaega i ituaiga togalaau, ma togafitia le togavao i le Bordeaux liquid poo le Nitrofen, faʻapitoa mai meaola faalafua e mafai ona taumalulu i le paʻu poʻo le laʻau lata ane i le vao.

Summer

E tuputupu vave vave Elderberry, aemaise pe afai e maua ai tulaga lelei:

  • timuga fafaga;
  • faʻamaʻi ma faʻamaʻi faʻamaʻi;
  • tatalaina o eleele e siomia le ogalaau;
  • mulutuli o le lio poloka;
  • meaai faaopoopo.

A maeʻa se vaitau o le vavao, e tatau ona pipiʻi mai faʻamaʻi ma faʻamaʻi. Toe faʻafoʻi, aveese ma le faaeteete pupufana basala, a leai o le a e misia sina mea itiiti ma o le a maua ai le togavao, pe, sili atu ona leaga, amata ona fetolofi i luga o le site. I le puipuia o sea faʻalautelega, e mafai ona e puipuia le aʻa o le elderberry e ala i le eliina o ni mea faʻalavelave, mo se faʻataʻitaʻiga, se fasi paʻu, i le loloto o le afa mita.

O le faaiuga o le taumafanafana e mafai ona aumai ai muamua fua o vine. Ma o taumafanafana timuga e mafai ona mafua ai le tupu faifaipea o le tipi. Faʻatasi ma le mea moni e faʻatasi ma le isi mea matou te iloa le mea e fai.

Pau

Autumn o le taimi e selesele ai ma saunia mo le taumalulu.

Matou te seleseleina, kuka kulimi, jam, fualaau mamago. Matou te saunia le vao mo le taumalulu:

  • matou te tauaveina le teuteuga "mama" (faaiuga o Setema);
  • matou teliina pupu o le tulaueleele, faʻaaoga fusi, mulch le palapala (faaiuga o Setema);
  • afai e te fuafua e toto se toeaina i le tautoulu, o le vaiaso mulimuli o Setema e talafeagai mo le eliina o se pu;
  • afai e malogo le autumn, ona tatau ai lea ona suavai le vao i luma o le taumalulu;
  • gaosiga o laau toto mai mea faʻamaʻi faʻamaʻi (Oketopa);
  • fufulu paepae ma le lime paʻu (Oketopa).

Seʻi o tatou talanoa atili i faʻamatalaga e uiga i le gaioiga a le toeaina. Afai e leai ni meaola faʻapitoa poʻo faʻamaʻi, o togafitiga faʻasaʻo faalua i le tausaga e manaʻomia pea. E mafai ona e faʻaaogaina nei fualaau faasaina:

  • Bordeaux vai;
  • Nitrofen (3% fofo);
  • copper sulfate (1% fofo);
  • Uro (7% fofo) - e talafeagai i le tautotogo, aua o le a avea foi ma le faʻapalaina o le nitrogen.

O le taimi muamua o le amataga o le tautotogo, aʻo le i amataina le vaitau tuputupu aʻe, ma le lona lua o le autumn, pe a uma le pau.

O le a fesili Elderberry mo le fausiaina i se taumafanafana matua matutu

ona tatau loa lea ona e liligi ifo i luga o pakete e lua i lalo o le vao i le vaiaso. Afai o le taumafanafana e i ai se tulaga masani o timuga, ma e te mulimulu foi i le poloka poloka, o nisi taimi e tatala ai le palapala i lalo o le vao, vele ese vao vao. O fualaau laiti, e moni, e manaʻomia le tausiga sili atu - e faʻafefe ma faʻamaʻi, ae o se taimi le tumau seʻia oʻo ina malosi le elderberry.

Afai o le eleele e lelei, ma e tusa lava pe i lalo o le vao vao mai le palasini poʻo le pala, ole elderberry e le manaʻomia ona fafagaina. I luga o eleele vaivai, o le faʻamalosi o le vailaʻau e le faʻaleagaina. E mafai ona e faʻaaogaina fugalaʻau faʻapitoa: moe, moa moa. Malosiaga o minerale fomaʻi e talafeagai. Faʻamafa i le tautotogo.

  • O le tausiga o le togalaau ma le pito i luma e aofia ai le teuteuina o laau ma laau toto.
  • Pe a totoina le toeaina, o ona pupuʻu e faʻapuupuuina i le 10 cm i luga o se paʻu malosi i fafo.
  • O le faiga lava e tasi e faia i tausaga tai tolu uma e toe faʻaleleia ai le vao, e taʻua o le teuteuina.
  • O tulafono o le teuteuina o le tautotogo o loʻo faamatalaina i luga.
  • O le teuteuina o le Autumn e taulai i le aveeseina o lala ua faaleagaina e le matagi po o le seleseleina.

Manatua e faʻaaogaina le toeaina i le aganuu a le paka e pei o se laau mo puipui, o lea e faigofie ai le fesuiaiga o teuteuga ma mafai ai ona e faia ni foliga eseese.

Afai e te faʻaaogaina le toeaina, ona e manatua lea o fua sili ona mauoa o le 2-3-tausaga le matua, ma a maeʻa le ono tausaga o le seleselega i luga o sea paranesi e le tatau ona faʻamoemoeina.

Faʻaiuga a Elderberry

E iai ituaiga o laau ma fatu fatu o le toe gaosia.

Elder grow by seed

O le faʻapipiʻiina o fualaau o elderberry e faʻapitoa pe afai e te faatauina fatu fatu eseese i totonu o se faleoloa faapitoa, talu ai o fatu na aoina mai le laau e le taofia o latou uiga matua ma na o se taaloga vao e tupu.

O le ata o le fatuina o fatu fatu o Blackberry

  • E mafai ona maua ni fatu laau mai fatu, totoina i le masina o Fepuari-Mati i totonu o pusa otaota ma eleele lelei poʻo eleele ua faʻafefiloi.
  • Manatua e tatau ona i ai avanoa i le pito i lalo o le vai e faʻaleleia ai le vai e faʻafefe ai.
  • E tatau ona totō fatu laau, e le sili atu ma le 1-1.5 cm. O le mamao i le va o fatu e 4-5 cm, ae e sili pe afai e te totoina i ni ipu eseese.
  • Suavai ma le ufiufi i se ata tifaga.
  • Matou te taʻalo seʻia oʻo i le 1 aso i le aso, pe a uma le fale matou te vaʻaia.
  • Pe a tutupu le fatu laau, ona totoina lea i totonu o pusa tele oloa e ala ile fesuiaiga.

E na o laau malolosi e totoina i le eleele i le tautotogo. E faapefea ona faalauiloa le ata uliuli toeaina

O le a mafai ona toto laau i le eleele na o le tausaga e sosoo ai i le tautotogo, pe a lava le malosi. I le mauaina o le malosi i le taumafanafana, o le a mafai ona latou sauni mo le taumalulu.

Ae o le tele lava o taimi e faʻateleina ai le faʻateleina o elderberry:

  • lafoaʻi;
  • toso;
  • vaevaeina o le vao.

Faʻapenaina e ala i le taoto - o se auala lauiloa ona o le 100% o le iuga. Matou te punou le lala o le paranesi i le eleele, pe a uma ona sasaa vao i le togavao, matou te lafoina, ma tuua ai le pito o le fana i luga. Mo le sili atu le mautinoa, e mafai ona e faʻauluina le paranesi i le eleele i uamea. I le pito i lalo ole fana tatou te tosoina le uaea.

  • Afai o sea faiga e faia i le amataina o le vevela tumau, e faʻaaoga ai se faʻamalosi faʻamalosi, ona oʻo lea i le tautoulu, e mafai ona vavae ese le fana e afua mai le togavao tina ma faʻaliliu i se nofoaga fou.
  • Faʻatasi ma laulaʻau lanumeamata e sili atu le faigofie, latou te le manaʻomia ona fusi i le faʻavae, ae manaʻomia ona totoina mo le tausaga a sau, pe a faʻamaʻaʻa.
  • O na aʻa ma aemaise lava e le manaʻomia ona faʻamautuina, e matua vaivai, o lona uiga, eli ma mo le isi vaitau e te totoina ai mea.

E faʻapefea ona faʻataʻotoina togalaau a elderberry

Faʻasalaga faʻapouliuli a Elderberry e ala i tipi

Pe a oti O mea totino e totoina e tipi vaega o se lanu matamata e oo atu i le 25 cm le umi. O se mea muamua e manaomia o le i ai o 2-3 internodes ma lua laʻau paʻu lua. Matou te faʻagasolo le vaega pito i lalo o le fagu ma mea e faʻaleleia ai e toto ai le aʻa ma totoina i se paluga o oneone ma le peat i se tulaga. O le mea moni, o le fana sili o le a avea ma se taʻaleʻa talavou, e taʻe mai se paranesi ma se "mulivae", aua o iina o le a vave ona maua aʻa.

  • O seleni e manaʻomia ona fatuina ai ni lauʻeleʻele (e mafai ona e ufiufi se pusa paʻu palasitika, se fagu poʻo se vaega o le eggplant ulu ile lima-lita).
  • Matou te faatumauina le maualuga o le susu mo le vaiaso muamua: matou te felelei le ea i totonu o se "greenhouse" mai se atomiser dispersed, e le tatau ona e alu i lau, aua o le a mafua ai ona pala.
  • Afai e te totoina le selesele i le amataga o le taumafanafana, ona oʻo lea i le tautoulu o le ai ai ni aʻa ma e mafai ona toe totoina le laau i se nofoaga tumau.

O le vitio o le a faʻamatalaina e uiga i le mauaina o vinekeke mai seleseleina, totoina ma tausi:

Afai o le sini o le faʻaaogaina vave lea o se tagata matua, e mafai ona e vaevaeina vao vao matua. I le tautoulu, eli i luga le vineberry, tipi pe tipi aʻa ina ia tutusa vaega ma lala ma se mea lelei lelei. E tatau ona vave totoina le togalaau. E mafai ona faia lenei mea i lua sauniuni poʻo totonu o koneteina mo le taumalulu, ma faʻaliliu i se nofoaga tumau i le tautotogo. O le tele o taimi e faia lenei mea pe a toe fai se fale poʻo se togalaau.

O meaola faalafua ma faʻamaʻi

E le afaina ia Elderberry i soo se faʻamaʻi matautia. O meaola faalavela, o le aphid e masani ona ita. O iinei, e tasi le togafitiga ma karbofos e lava. E mafai ona e maua ai le moa e fai ma miti, metele meli po o elderberry e felelei. O nei iniseti, karbofos poʻo decis o le a fesoasoani foi, na o le ae togi faalua.

Mafaufau i ituaiga lauiloa ma ituaiga o toeaina ma ata ma faamatalaga

O ituaiga eseese o le Blackberry ma ata

Ole tausiga ma le galueaiina e Elderberry sambucus nigra

Blackberry elder (Latina Sambucus nigra) - o se laau e sili ona tuuto i lenei tusiga, e fesootaʻi ma lo tatou nuu, faigofie, atonu o se tasi ma se tinamatua i se lanu lanu. O lenei laau e mafai ona faʻaaoga mea uma: fugalaau, laʻau, paʻu, vine.

Faʻatagata teuteuina blackberry Black Tower ata

I luga o le faavae o lenei laau toto, o le tele o mea teuteu teuteu na teuteuina.

Elder black black variegate cultivar Marginata Sambucus nigra Faʻailoga o le Marginata ma le tausiga o ata

O laufanua laʻau - o laʻau e iai se siliva siliva i tafatafa o le mata, o le vao e mafai ona tusa ma le 2.5 mita le maualuga, vave ona atiaʻe;

Blackberry black Madonna totoina ma tausi photo Sambucus nigra 'Madonna'

O le isi ituaiga o eseesega i se lanu samasama i luga o lau lanu lanumeamata lanumoana o Madonna. Matagofie matagofie mo soʻo se nofoaga. O se manogi manogi i tafatafa ane o se vao vavao ma faʻauluuluga o faifeau matutua o le lanu paʻeʻeʻe sinasina, o se mea e le mafaagaloina.

O le lanu manulele lanu manulele lanu Black Lace Black Lace le totoina ma le tausiga

Pulverulenta - i se isi itu, e tupu malie, ae o laʻau lalelei tele i lanu paʻepaʻe ma taʻavale faʻamaʻi;

Tauleʻaleʻa Guincho Pepa Blackberry Sambucus Nigra Guincho Ata

Guincho Perple - tosoina i lanu, aua o laulaau talavou e lanu viole, o lau lanu e muamua lanu meamata ma o le a enaena le paauli, o fugalaau i totonu o pulupulu e mamago, ma a latou fuga, ua na o se faailoga o le piniki. O le laau toto e maualalo, e oo i le 2m, ma matua susulu.

Auli Blackberry Aurea e totoina ma tausia sambucus nigra 'ata Aurea'

Faamatalaga a Elderberry black aurea: O le vao vao e oʻo atu i le maualuga o le 4 m., Faatasi ai ma aʻa malolosi. O le tuputupu ae faaletausaga e tusa ma le 40 cm. O lau lapopoa e tusa ma le 25 cm, cirrus, talavou ma se lanu samasama, liliu lauusiusi i le taimi atoa. Fugalaau paʻepaʻe, manogi manogi, e aoina i paleni paʻu. Faʻaauau i le palapala. O le toeaina toeaina o lenei ituaiga e fiafia i nofoaga lanu. Fautuaina mo laufanua e teu ai fanua ma totoina i vaega o faafiafiaga o se togalaau tele. O lanu uliuli matagofie ma lanu samasama o le a teuteuina soʻo se nofoaga!

O Blackberry black decorative Black Beauty Sambucus Black Beauty

O le isi Pulverulenta eseese e matua manaia lava, o se ituaiga tele o toeaina matua. O se mea manaia e manao tagata uma e totoina. E oʻo atu i le lua (2.5) m le maualuga, ma le tuputupu ae faaletausaga e tusa ma le 40 cm. O le itu pito sili ona mataʻina o le lanu paʻepaʻe. O pito pito i laiti e sili atu le loloto o le pisapisao, e matua ese lava le eseese o laulaau paʻu. O fugalaau e paʻepaʻe paʻepaʻe, manogi, e aoina i le tele o fua o le fuamini uliuli. O fua e laʻititi, faʻalanu, lanumoana, lanu tele. O loʻo i ai vitamini A, B ma C, ma le tele o suka ma le potassium e maua. Ripen ia Aokuso. Lelei mo faʻasao fale.

Manulele eleʻele Blackberry sambucus nigra Pulverulenta ata

E ola Pulverulenta e tusa lava pe mativa, oneone poʻo eleele eleʻele, ma e puipuia i le lamala. O le lanu tele o laulaau e maua pe a totoina i nofoaga susulu malamalama.O le laau e sili atu le lagona lelei, ae ui i lea, i nofoaga e iai le susulu o le la.

O lenei ituaiga e foliga lelei i mea lanu felanulanuaʻi ma isi laau afu i laʻau uliuli. Ona o le tele o lona tuputupu ae, e mafai ona tupu le popole i totonu o tamai togalaau aina. Ona o lona tetee atu i le filogia, ua fetaui lelei mo le galueaiina o vaomatua lanumeamata ma paka. E talafeagai foʻi mo le tulaʻi i totonu o pusa lapoa.

O le telefoni a Blackberry Sambucus nigra Pulverulenta ata puʻe

Faʻasoa faapitoa i le nofoaga mo le totoina o ituaiga o mea teuteu, talu ai o le a latou faʻaalia o latou tulaga e le masani ai i nofoaga lanu, ma o le a tumau le masani - lanu meamata.

O le taimi nei o le elderberry o le isi itu

O le Redberry Red Plumeza Aurea Sambucus racemosa plumosa aurea ata

O lenei mea totino e matua teuteu. E sau mai le tumutumu o mauga i Europa i Sisifo. E mafai ona tupu aʻe e pei o se 5 mita le umi, pe pei o se vao. O le foliga o le pale o le leoleo, laʻitiiti faʻaloloa. O laulaau lanu mumu lanu meamata, e tusa ma le 15 cm le umi, ao mai i le 5, poo le 7, laʻau vela vevela. I le tautotogo, o laulaau laititi atonu ei ai se lanu violē poʻo le mumu.

E mafai ona e lagona igoa i tagata: elderberry, tsevornik, squeaker. O le igoa Latina o le ituaiga racemosa o racemose, e mafua mai i le tutusa o le foliga o se pulumu mumu redberry ma se fuga vine. Ua faʻaputuina inflorescences i totonu o se pusa o fugalaau lanumeamata lanumeamata ma se manogi le lelei. O fua o lanu lanumumu mumu, e le o se mea oona, ae na manatu e le mafaamatalaina.

O le ata o Goldberry Sambucus Racemosa Sutherland Gold

O fualaau suamalie e le pa'ū mai le laau mo se taimi umi, lea e maua ai se foliga matagofie. Eseesega:

  • maualalo
  • lanu viole - ei ai ni piniki mumu po o fugalaau mumu;
  • lapisi o le gase - laititi e tipi i luga o le pito ma maua ai le ula ula. E mafai ona e feiloai i le tele o le Plumez Aurea, o se mea iloga o le lau lanu samasama, ma Sutherland Gold ma lanu auro;
  • samasama, ona o lanu samasama, ma le tasi itu o le moli;
  • vevela-o le laʻau - o le lau o loʻo i ai ni vaega tino manifinifi, o laulaau talavou ei ai le paʻu paʻu.

Matou te tuʻuina atu nisi faʻataʻitaʻiga o foliga teuteu o elderberry.

O le blue blue

O ata samamele Sambucus cerulea

O se laau umi, e masani lava e tusa ma le 15 m, o se tagata nofo i vaitafe ma mauga o Amerika i Matu. O loʻo i ai foi se laʻau mumu ma lala mumu ma vine laiti o le paolo vine. O le ogalaau o le laau ma le vao e samasama-beige, ma o laulaau e lanu malie. O le lau e aofia ai le 5-7 o laupepa umi 6-15 cm le umi.

O fugalaau e laiti, paʻepaʻe ma se samasama po o le beige hue, e aoina i inflorescences e oʻo atu i le 15 cm, ei ai le manogi lelei. Ia Setema, o fualaau suamalie e tupu mai - lanu moana lanumoana, ma le afa o le afa centimita. O loʻo i ai se fulufulu mata i le lanumoana toeaina, lea e foliga mai e lanumoana. E sili ai le fiafia i le mafanafana, aua e le o le malulu.

Siberian elderberry

O le ata mumu mai a Siberian

O lenei laasaga o le elderberry red e sili atu ona tetee i le kiona, o lea e tupu ai i Siberia, East, ma Europa Rusia. Nofoaga sili ona fiafia - vaomatua po o vaomatua, mauga maualuga. O le toeaina elder Siberia o se lala vao e oo i le 4 mita le maualuga. E taʻua foi o le toeaina mumu mo le lanu o vine, lea e pala, i le ala, i le faaiuga o Iulai - amataga o Aukuso. O fualaau suamalie e suamalie, ae e le lauiloa. Ae o fualaau le fua e mafua ai le tiga i totonu o le manava, gasegase, gaogao, ulu o le ulu, togi e mafai ona oo atu ai i le oti.

Olive vao

O le ata o le tamaʻi sameli Sambucus ebulus

O se lauvaʻa lauolaola lenei ma faʻamau faʻamau e oʻo i le maualuga o le 1.5 m. E taʻua e tagata o se toeaina matua vao po o se faifeʻau manogi, mo le manogi manogi o fugalaau. I le vaomatua, o ia o se tagata nofo i vaomatua, itu, lolovaia, ma tumutumu mauga o Rusia Tutotonu, Iukureini, ma Belarus. O lalaga e tuʻuina i luga o petioles umi ma e aofia ai lau 9-11 pepa laititi. Fugalaau e aoina i fugalaau, saʻo, paʻepaʻe poʻo fugalaau piniki.

Fua o fualaau suamalie - susulu iila uliuli, matagofie i foliga ma faigofie ona maua mo tamaiti. E tatau ona tatou faʻaeteete, aua o mea uma lava o le vao papago o mea oona (ia i ai le hydrocyanic acid). O nisi o tusitusiga o loʻo faamatalaina ai le faʻaaogaina o nei vine mo le sauniuni o le ava malosi ma isi mea inu malosi, o se mea leaga lea. O lenei, afai e te totoina se fualaau faisua i luga o le elderberry, o le mea lea o le a faʻafefe ese ai masini leaga ma se siaki. Ae o loʻo i ai se mea e itiiti ifo - o lenei laau o loʻo i ai se mea malosi e tafe ai, o le aveesea o elderberry mai currants o le a faʻafitauli. I le taimi o le faamamaina o fugalaau, o le manogi manogi e mou atu ma latou sasaa apu mo le teuina.

Elder Canadian

O le ata o Elderberry Canadian Sambucus canadensis

O ona lava nofoaga o le eleele mauoa o Amerika i Matu. Fanua fanua na fiafia tele i lenei laau ona o lona matagofie mea teuteu. O le mea moni: o se lau lapopoa e oo atu i le 30 cm le uiga o le toeaina, matagofie matagofie o paʻepaʻe paʻepaʻe e oʻo atu i le 25 cm le lautele, o faʻavao o fualaau malulu, e mafai foʻi ona 'aʻai. Faʻaopopo nisi faʻafitauli o le tau i le vaeluagalemu.

E tele mea teuteu e mafai ona maitauina:

  • tautau - e iloga i le mana;
  • Akutibola - i se isi itu, agavaivai, ma fuga lauulu;
  • chlorocarp - i le laʻau ei ai se lanu samasama, ma o laulaa e lanumeamata;
  • aurea - o laulaau e lanu meamata i le taumafanafana, ma samasama i le tautotogo ma le tautotogo.

Sibold Elderberry

Sibucus elderberry Sambucus sieboldiana photo

Sasae Sasaʻe o le red red red. Faʻatuʻu masani - Iapani, Atumotu o Kuril, Sasaʻe Mamao. I totonu o Europa, ua tupu le laʻau - o se laau malosi (laau poʻo vao) e oo i le 8 mita le maualuga o laʻau tetele (20x6 cm). Inflorescences e tatala, racemose, tele.

O le galu o Elderberry

O le ata faʻamalosi a Elderberry

E maua lona igoa ona o le mea moni o loʻo ola le taamilosaga talavou. Homeland o Amerika i Matu. Faʻatoʻaga - o le fa-mita mita. E fuga mai ia Me, o le lanu o le inflorescences e paʻepaʻe, o nisi taimi ma le lanu samasama, o nisi taimi ma le piniki. Fualaau aina suamalie - fatu lanumumu ma fatu - 'aina ia Iulai.

E mafai ona e vaʻaia ia fomu ma se lanu eseese o le fua:

  • xanthocarpa - lanu samasama-lanu moli;
  • leucocarpa - fua papaʻe.

Faaaogaina e Elderberry ma Lapataiga

O le toeaina elder Black o se laau matagofie, o vaega taitasi e mafai ona faʻaaogaina. Ma e le o se mea le aoga.

O le lisi lenei o mea aoga o loʻo aofia ai i lenei fale:

  • I le laʻau o mea taumafa oona (malic, valerianic, acetic, chlorogenic, kofe), carotene (provitamin A, e pei o Karoti), tannins (faʻaitiitia le aʻafiaga o microorganisms), choline (vitamin B4), vitamini C (0.28%) ma ma isi;
  • i fugalaau - o mea e manaʻomia, suauu, malic and caffeic acids, choline, siaki ma isi;
  • i fualaau suamalie - faʻatasi foi ma le carotene, le malic acid, i le faʻaopoopoga - acid ascorbic, sugars, fructose ma glucose, resin ma le valivali mea;
  • i le cortex - choline, phytosterol (cholesterol neutralizer), o le suauu taua.

O laʻau e faʻaaogaina fou e avea o se pipiʻi mo mea mu, vela, vavae. I le taimi muamua, o le laupepa e manaʻomia le vaʻaia. O lau o loʻo i ai le antipyretic, diaphoretic, diuretic aʻafiaga, faʻapea ai foi ma se aafiaga vaivai.

O loʻo i ai se vaifofo a le nuʻu mo le faʻavaivai masani. Mo lana tapenapenaga e tatau ai mo le kukaina o pamu laiti i totonu o le meli, malie, tatago ma ave le "meli matua" i totonu.

Mai fugalaau fou e mafai ona e faia lauti ma le faʻaopoopoga o lemongrass, mint

Tonic o fugalaau fou a fugalaau fiafia o le a fiafia i le paʻu. Ua saunia faigofie: 10 mea e sasaa mai i le afa-lita o le vai vevela, faʻasolosolo mo se aso, fufulu ma teuina i totonu o le pusaaisa.

Lotini poʻo le taele mai le paʻu o elderberry fesoasoani i le gasegase, rūmatism, gout. O se teuteuga e fautuaina mo faʻamaʻi o le paʻu ma fatuga.

I le vaitau e faʻamavanoa ai faletua maoaʻe. O le tele o fualaau aina ma fualaau aina. E tatau ona faʻamago fugalaau, ma mataʻituina ma le faʻaeteete ia tulafono o le faʻamago, aua e faigofie ona maua i le maualuga.

E fautuaina e piki fugalaau i luga o se malogo, manino aoauli pe a uma le aoauli ...

ia seleseleina aʻa i se taimi puupuu e mafai ai, magogo i le natura pe i se eletise eletise, e le sili atu i le vevela o le 35˚. Fufulu otaota matutu e ala i se sieve palasiti, faʻasolosolo vaega vavalalata, faʻatoʻa maeʻa faʻamafanafana fugalaau mo le 2, maualuga 3 tausaga. Matou te faia tutusa ma vine, na o le ola ola o vine mamago ua faaitiitia i le ono masina.

E taua le manatuaina o au tapenapenaga i le vaitau o malulu, aua o le susu o loʻo i ai mea faʻapipiʻi ma faʻasolosolo. O le faia o se teuteuga e faigofie: i le fua o le 1 sipunipuni o fugalaau, sasaa se ipu vai inu ma tuu ile vevela vevela mo le kuata o le itula. Ona e manaʻomia lea e faʻamafanafana, vevela ma inu faʻaulu i le aso i le afa o le ipu malamalama.
O se teuteuga o vaega uma o le toeaina e faʻaaogaina e faʻatonutonu ai le metabolism. O fugalaau fugalaau fufuluina apu mo le teuina.

Elderberry i tafatafa o se tamaloa mo le tele o seneturi

O le Latin igoa mo elderberry o Sambucus sambucus. O se tasi o lomiga o le amataga o lenei igoa e mai le igoa o le kemburan sambuza anamua, lea na faia mai le toeaina.

O o tatou augatuaa na maua le tele o aoga mo lenei laau. O se tasi oi latou e faʻavae i luga o le mea lanu o le fualaau a elderberry. O le sua o le olive sa valiina ie ie: ie, ie lino, lepi ma le silika. Na foliga mai ua lanu, ma pe a fefiloi ma le alum, ua sau le lanumoana. O le faamautuina o le vine vine ma le vineta, na matou maua ai le vaitusi. Na liuliu foliga o teineiti i le sua sua.

Fualaau aina ma fugalaau e faʻaaogaina ai meainu

Mo se faʻataʻitaʻiga, mai fugalaau fugalaau, sua o le lemoni, o le suamalie ma le vai pe a maeʻa faʻamalosi, na maua mai ai se ava malosi. O fua o le vine na latou lafoaʻi vodka. O Elderberry o se tasi lea o mea taua o le lauiloa a le Sambuca italian. O le fua saʻo mo ana sauniuniga e faalilo faalilolilo, ae o faufautua i fale e fautuaina le faia o le vai inu ma aofia ai fugalaau blackberry fugalaau mama.

I le tautotogo, sa fiafia le au muamua i nuu, o lea na latou faia ai salai mai laau laiti eseese, e aofia ai pamu matutua matutua ua faaopoopo i salati. Afai e te manaʻo e faʻataʻitaʻi, o le mea lea ia e toe foʻi i aʻa, ia manatua o pine o toeaina matutua o loʻo i ai le aʻafiaga ma le malosi.

Jam e faia mai le toeaina elder black

O le fua e faigofie: o le centimeter layer of berries was sprinkled with a layer of sugar and so many layers (i le 1 kilokalama o vine 1 kg o le suka); tuʻu ai mo se aso, faʻafefe mo le 15 minute ma sasaa i totonu o fagu ua leai ni mea.

I se taimi na faʻaaloalogia ai laau, o le toeaina na faʻaaloalo lava. Na talitonuina o le tatuʻuina o se togavao na tupu ai i luga o le lotoā, ae leʻi oʻo i se fonotaga faafuasei ma lenei laau, na aveese e tamaloloa o latou pulou. O lenei faʻaaloalo e le faʻavalevalea.

Na talitonu foi Hippocrates e mafai ona togafitia e le toeaina le tele o faamaʻi. Ma o Zikkerot (o se fomai o le 18 senituri) na fautuaina e faapea ua fagogo fugalaau uma a fugalaau i le fale, ma sa lelei mo maʻi malulu ma gasegase ma faamaʻi.

Saunia mai vine ma le uaina.

E te manaʻomia se ipu e tolu-lita o le sua ma se ipu suka poo le meli. E mafai ona faʻamau faʻamaufaʻailogaina le siaki ma faʻaaogaina le kesi e ala i se loka vai. O le faʻamanatuga e faia i se nofoaga mafanafana, e aunoa ma se avanoa i le susulu o le la. I le faaiuga, ua faguina le uaina, faʻasaʻo ma teuina i luga o le fata.

Ua i ai nei i le seneturi 21, na toe manatua foi elderberry. E aliali mai o lona faʻaogaina o ni taunuuga lelei i togafitiga o le kanesa ma le maʻisuka. O vitamini o le vaega B i vine o loʻo aoina i vaega talafeagai mo tagata.

E mafai ona e talanoa e uiga i mea aoga o lenei laau lea e masani ai le mata mo se taimi umi, ae o loʻo i ai faʻamaoniga. O le mea pito i sili ona taua o le le faapalepale o le vaega o mea e aofia ai le tuufaatasiga. O le mea lea, e tatau ona amata ona inu i ni atopaʻu, faʻalogo ma le faaeteete i le tino. E tatau lava ona e le aveina le toeaina i se tasi ituaiga po o le isi i tina maitaga ma fafine faʻaipoipo, tagata o loʻo i ai le maʻi o Crohn, faʻamaʻi o le manava tumau.

O le tulaga lamatia e masani lava o isi ituaiga o toeaina, mo se faataitaiga o le toeaina matua mumu, o ona fua e mafai ona fenumiai ma le toeaina elder black. E na o le tasi lava le fautuaga: afai e te le o mautinoa po o le fea o laau o loʻo i ai, ona lelei lea e le faʻaaogaina.