Laʻau

Brassavol Orchid

O nai vaega brassavola (Brassavola) e fesoʻotaʻi tuusaʻo ma le aiga orchid. O lenei ituaiga e tuufaatasia pe tusa ma le 20 ituaiga o laau e fai ma sui o lithophytes ma epiphytes. I le natura, e mafai ona maua i Amerika Tutotonu ma Amerika i Saute.

E i ai se natura faʻapitoa o le tuputupu aʻe. O le mea lea, o le a tupu aʻe ai ni aʻa fou i le pito i lalo o mea tuai, ao tupu aʻe le tupu i luga o le rhizome (o se fusi e fetolofi solo). I le taimi lava e tasi, o le pseudobulbs tuai ua faasolo ina vaivai. O le paʻu o le pseudobulb ei ai lona umi i le 10 i le 15 senitimita, ma le lautele o le 0.5 i le 1.5 senitimita. E foliga mai e tutusa foliga o laʻau mamago ma le mama e mafai ona latou ui atu i se paʻu paʻu. E mimilo i fafo atu o le taimi ma liliu atu i se mea e ufiufi ai. I le pito i luga o pseudobulb taitasi o loʻo i ai se aano, o lau laʻau faigata (o nisi taimi 2 poʻo le 3), valiina i le lanumeamata lanumoana ma maua ai se pito sili. I le umi, o laʻau e oʻo atu i le 5-30 senitimita ma i le taimi e tasi e sili atu le lautele nai lo pseudobulb latou lava. O laupepa e pei o le paʻu e pei o le paʻu e faʻamalosi pe pipiʻi i luga o le veto tutotonu.

O le faʻasalaga i lalo o le pulumu e aofia ai 1-6 fugalaau manogi o le tele tele. O nei faʻalavelave e feaveaʻi i luga poʻo ni mea faʻapitoa, e lamolemole ma umi. Fugalaau e taʻua zygomorphic. 3 sepals (sepals) e fesootaʻi i le tasi ma le isi o loʻo i luga o le maualuga o le 120 tikeri, o petals (petals) o loʻo taʻutaʻu pepelo. E i ai foi le laugutu (3-petalified modified petal), lea e tutusa lona tele. O le pito i lalo e gaugau i totonu o se puʻupuʻu vavalalata, faʻafelatai umi, ona faʻaalia lea ma se lautele tagata, o foliga o se fatu poʻo se tafatolu. O faʻasalaga ma petals e tutusa foliga tutusa ma lanu. E i ai la latou foliga vaʻavaʻavaʻa ma le paʻepaʻe-lanumeamata poʻo lanu samasama-samasama. I lenei tulaga, o le laugutu e masani ona valiina i le paʻepaʻe paʻepaʻe mama ma ei ai sina lanu lanumeamata poʻo le samasama i le faavae.

E fuafua i le ituaiga o fugalaau, e mafai ona tumau mai le 5 i le 30 aso.

Brassavola nodosa

I totonu o fugalaau o le aiga, o lenei ituaiga o siama e le o lauiloa tele. O lea la, o mea masani masani i aso nei o le nodosa brassavola (Brassavola nodosa). O lenei meaola ua lauiloa mo lona manogi malosi i le po, ona o lea, o lea fugalaau e taua foi o "Lady Night". O le umi o pseudobulbs e mafai ona maua mai i le 6 i le 8 senitimita, ma le 3 pe 4 internodes, faʻapea foi le 1 lau lauulu lanumeamata. O le pepa e tusa ma le 30 inisi le umi ma le 1.5 inisi le lautele. O le lapoa o le lanu o mata tioata e tusa ma le 9 inisi, ae o loʻo i ai faʻataʻitaʻiga ma fugalaau tetele (pe tusa ma le 15 senitimita). E tusa ma le 4 i le 7 senitimita le tafaʻi (0.5 senitimita le lautele) o petals ma sephas i le uumi. E i ai la latou vailaʻau faʻamalosi ma e valiina i le lanu meamata. O le laugutu o le fatu e tutusa lona lautele ma le umi e tutusa ma le 4 simita. Fuga e tupu i le taumalulu ma le tautotogo.

Tausia le brassavol orchid i le fale

O se laau e pei o brassavola ua nonoa e fetaui lelei mo le galueaina e le au fai togalaau ma tagata amata. Ma o le mea uma lena, ona e le o se mea faʻapitoa ma le le faʻaleagaina i le tuua.

Malamalama

E alofa tele o ia i le malamalama ma e manaʻomia ona ia faʻataʻitaʻiina ave o le afiafi ma taeao o le taeao. Ae ui i lea, i aso vevela vevela, e manaʻomia e le laau le ufiufi mai le aoauli vevela o le lā. A le o lea, o ogaumu ogaoga, o loʻo faʻatusa mai i lanu enaena-enaena, e mafai ona fausia i luga o pseudobulbs ma lau. Afai e tele naua mumu, ona mafai ai lea ona mafua le oti o le brassavola.

Afai e maua e le laau le le lava o le malamalama, o lona tuputupu aʻe o le a faʻapupulaina. O se taunuuga o lenei mea, e le mafai ona gaosia fugalaau. I lenei itu, o fugalaau o loo i luga o faamalama o le itu i matu e manaomia ni moli moli malamalama faapitoa (e faatatau foi lenei i le umi o le timuga). O le faʻamalamalamaina i le tausaga atoa e tatau ona i ai i le maualuga 20,000 i le 35,000 le lelei, ae ia manatua o aso o le ao e le tatau ona puupuu nai lo le 10 itula. Aua nei galo o le ki i le alualu i luma alualu i luma o le malamalama lelei lea.

E mafai ona fuafua pe o se ituaiga orchiditi o le malamalama e lava pe leai foi i foliga mai o le lau. Afai e lava le malamalama, ona lelei lea o le lanu. Afai e le lava le malamalama, ona maua mai lea e lau lanu lanumeamata lanumeamata.

Tulaga o le vevela

O lea ituaiga laau ua faaalia ai se faigamalo mafanafana o le vevela. Ma ina ia mafai ai ona tuputupu ae ma atiina ae masani, e manaomia e ia feeseeseaiga i le vevela i aso taitasi. A aunoa ma na eseesega, o le a le mafai ona fuga ni fugalaau.

I le tau vevela, mo lenei togi, o le ao mai le 25 i le 35 tikeri e fautuaina, ma o le ao i le po mai le 16 i le 20 tikeri. I le taumalulu, o le a ia lagona lelei i le aso i le vevela o le 18 i le 20 tikeri, ma i le po - mai le 12 i le 16 tikeri. E tatau ona manatua e le tatau ona sili atu le vaivai nai lo le 12 tikeri i le potu.

I le taumafanafana, ua fautuaina e le au atamamai e fesiitai le brassavol i le auala (i le faapaologa, i le togalaau). I le taimi lava lea e tasi, e tatau ona puipuia mai le matagi o le savili, faʻasologa ma le vaʻaia. O le ea fou e fesoasoani i le malosi o le laau e fuga tele. E le gata i lea, pe a faʻatupulaʻia lenei togi i fafo, o le a faʻamautinoaina se eseesega masani i le vevela i aso taitasi.

Faʻafefiloi o le lalolagi

Mo le totoina o ipu lelei e tumu i le meaʻai, faapea foi ma poloka faapitoa. O le meaʻai e tatau ona aofia ai le paʻu pine (poʻo se isi laau coniferous), meatau niu, sphagnum ma malala. I lenei tulaga, o vaega ua ave i le tutusa tutusa. E pei o poloka, e tele lava fasi paʻu pine e faʻaaogaina (e mafai ona sui i ato vicker). I le pito i luga o le poloka, e tatau ona e toe faaleleia le aʻa, ona ufiufi lea i se tino e le mafiafia le launiu o le niu poo le sphagnum.

E faʻafefea vai

E faʻalagolago le puleaina o vaʻaia i le siosiomaga. O lea, i totonu o potu mafanafana, e vave ona pala le meaʻai, o lea e tatau ai ona e faʻafeinu tele. Pe a tupu i luga o se poloka o le orchid, e manaʻomia le suʻeina i aso taʻitasi, ma e faʻatinoina e ala i le faatofuina. O lea, i totonu o se pesini ua tumu i le vai, e tatau ona e faʻaititia le poloka mo le tolu o le itula. I le auala lava lea e tasi e te manaʻomia e faʻafefe ai fugalaau e ola i totonu o ipu. A maeʻa ona e sau i fafo o le vai, faʻatali sei maeʻa uma le vai, ona tuʻu loa lea o le fagu. I le mea e tupu ai le vai i totonu o le meaʻai, o le a amata ona pala le aʻa, ona o le fugalaau e mafai ona oti.

E fautuaina le faʻaleleia pe'ā maeʻa maeʻa le masini. Mo le faia o lenei mea, faʻaaoga lelei le puipuia, vai malulu, lea e le tatau ona i ai se chlorine.

E le gata i lea, e faaosofia ai le fausia o fugalaau, faapea foi mo faamoemoega tau le tumama, e fautuaina le laau e masani ona vevela (pe a ma le 40 tikeri).

Faʻamamaga o le ea

O le fea o laau e manaʻomia ai le malulu o le ea e faʻalagolago foi i tulaga tuputupu aʻe. 55-60 pasene e lava mo fugalaau e ola i totonu o se ulo, ma i luga o poloka e manaʻomia ai se maualuga maualuga o le ea, pe sili atu foi, pe a ma le 70-75 pasene. O le mafanafana o le potu ma faʻamalamalamaina le moli, o le sili atu foi o le manogi o mea e manaomia e le fale. Ae ui i lea, i le maualuga o le vevela, e manaʻomia le faʻaleleia ma le fetaui tonu o le faʻaleleia o le ea. Ma mafuaʻaga uma ona o le malulu, mafanafana ma le malulu o le ea e fesoasoani i le atinaʻeina o faʻamaʻi pipisi ma le pala.

Ina ia faʻalauteleina le faʻamafanafanaina, e fautuaina e le au atamamai le faʻaaogaina o fale faʻamaualuga fale ma afi eletise. O lenei metotia o le faʻamaualalo e taua tele mo laʻau o loʻo ola i poloka. Pe a tupu aʻe i totonu o pusa i totonu o le apa, e fautuaina e sasaa le laʻau ma sasaa sina vai laitiiti, ma ia tausia lelei le susu, e tatau ona susu le laau mai le sprayer (i le taeao ma le afiafi).

Teuteu

O fugalaau fugalaau e le masani ai e masani lava ona faʻaaogaina pseudobulbs fulufulu tuai, ae o le mea sese lenei. O le mea moni, o soʻo se pseudobulbs, tusa lava poʻo talavou pe matua, o loʻo i ai mea taua e manaʻomia e le fugalaau mo le faʻaleleia masani. Naʻo se pseudobulb maeʻa maeʻaeʻa e mafai ona aveesea.

Fertilizer

Talu ai ona o le aʻa o le tino e faigofie tele i vailaau eseese ma togafitiga, o le faapipiiina o le palapala e masani ona le talafeagai. E tatau ona faia lenei mea 1 le taimi i le 3 po o le 4 vaiaso, e faʻaaoga ai fomaʻi faʻapitoa mo tui. E faʻamaʻapeʻa i le vai mo le faʻavaivai. O le fua o le faʻamalositino e tatau ona itiiti ifo nai lo le fautuaga i luga ole pusa. E manaʻomia foi e Orchid le laei pito i luga, o se vaifofo e sili ona vaivai le vai e faʻaaogaina mo le susunuina.

Faʻaopoopoga Faʻapitoa

E tatau ona faʻatulaga se gaioiga faʻapitoa i le tulaga o faʻalavelave faʻafuaseʻi. O le mea lea, o lenei faiga e faia pe afai e le toe aʻafia le aʻa i totonu o le atigipusa pe a amata ona tafe mai i fafo o le ulo. Brassavol e tatau ona toe totoina ma le faaeteete. E faapitoa lava le tatau ona togafitia togafitiga o loʻo tui i totonu o puipui o le pusa, i totonu o le poloka, ma faʻapipiʻi foi i fasi paʻu. Pe a faʻavasegaina, e le manaʻomia le vavae ese o le paʻu mai aʻa, ua na o le tuʻuina atu i totonu o se atigipusa fou ma ua sasaa i totonu se mea. Aua le tosoina aʻa aʻa, taumafai e faasaoloto i latou, aua e mafai ona faigofie ona faaleagaina. Afai e mafai, ia tipi se fasi uʻamea po o se fagu ua tupu aʻe ai aʻa, ma faʻaaoga ai se naifi po o se lau e fai ai lenei mea.

Faʻatauga auala

O sea laau, e ola i lalo o le potu, e mafai ona faʻaleleia na o le auala e vavae ese ai rhizomes. E tatau ona manatua e tatau ona i ai ni pseudobulb e tolu pe sili atu i tufatufaga taʻitasi.

Pests ma faʻamaʻi

Brassavola e le mafai ona aʻafia i faʻamaʻi ma faʻamaʻi. O se masani masani masani e tulaʻi mai i faifaatoaga pe a tutupu se ituaiga o orchid o le le lava o le ola. O le mafuaʻaga mo lenei mea e ono leaga le malamalama poʻo tulaga le talafeagai.