Fualaau aina

Ierusalemaichokei

Ierusalemaichokiko (Helianthus tuberosus), poʻo le sunflowerrous sun o sui ia o laau vao ma e aofia ai le aiga o Astrov. E feiloaʻi tagata i se isi igoa mo le atisisisiko ile Ierusalema, mo se faʻataʻitaʻiga, o se peranise o le pi, artichoke poʻo le pulu. O le amataga o le upu e fesootaʻi ma le ituaiga Amerika Amerika na nonofo i Amerika i Saute.

I le seneturi 16, na aumai ai le laau i atunuu Europa, lea, ina ua mavae le tele o seneturi, na amata ona ola ae o se fualaau aina. I le taimi nei, i le vao, o le pear e masani ona tupu i Amerika i matu e lata i auala. O le atinaʻeina o le artichoke a Ierusalema o loʻo lauiloa i le lalolagi atoa. I nisi o atunuu, e manatu o se vao ona e mafai ona fetuunai le laau e oo lava i tulaga sili ona leaga.

Faamatalaga o le artichoke a Ierusalema

O le atiseti o Ierusalema o se aʻa mausalisa e valiina i le samasama, mumu, lilac poʻo le paʻepaʻe. O le foliga mai o le rhizome e foliga mai o le totino. O le pi o le eleele e faʻaaogaina e fai ma meaʻai, o loʻo i ai sona tofo suamalie. E toatele e faatusatusa i le tofo ma le kapisi po o le kuka. O le maualuga o le malosi ma le faʻasaina o tusiga o se mea itiiti lava. E mafai ona latou ola e oo i le 3 mita le umi ma maua se pale paleni. O laʻau laʻau pito i luga e foliga oval, o le pito i lalo e faʻafeagai ma le ovate. O fugalaau e faia mai i pulupulu pulumu, valiina i le lanu samasama, ma i autafa o pito o fugalaau fugalaau auro. O le amata amata i le tuai o le taumafanafana.

Mo pisinisi, o le artichoke o Ierusalema ua tupu i Amerika, Rusia ma Asia. I totonu o la matou eria mo le tele o tausaga, na faʻaleleia e le tele o tagata nonofo i le taumafanafana i a latou togalaau aina. E iai vailaʻau faʻamaʻi ile eleʻele o le eleʻele ma o se fualaau 'aina fua tele lea e faʻatalatalanoa i pateta. O fua o le aʻa e maua mai i le mata ma le kuka. I luga o le Initaneti e tele naua meaʻai mo le saunia o ipu ma meainu mai lenei fualaau faisua.

Faʻasalaina Ierusalema artichoke i luga o le eleele

Ua tupu lenei aganuu i totonu o le togalaau poo totonu o pusa. O le faʻaleleia o eleele i luga o le eleele e faia i le taufaʻaiuiuga o le autumn, aʻo leʻi oʻo mai le kiona. E mafai foi ona e faia lenei mea i le tautotogo, tau lava ina faatali sei maeʻa le palapala. I le avea ai ma mea e toto ai, e mafai ona e faʻaaogaina vaega o fatu. O le mea e ola ai e tatau ona malamalama lelei. Talu ai e mafai e le toisina o le toisifo o Ierusalema ona ausia se maualuga e oʻo atu i le 3 m, e le tatau ona e filifilia se nofoaga o le a faalavelaveina ai e le laau le tuputupu ae o isi mea totō. O le filifiliga aupito sili o le a avea ma nofoaga lata ane i le pa puipui.

Le palapala

A filifilia le eleele, e sili atu le tuʻuina atu o le mea e sili ona lelei i se mea e fai ma se mea e le faʻaituau pe laʻititi le siosiomaga. E le mafai ona tupu lelei se paʻu o le eleele i le mamafa o eleele ma masima masima, ae o le isi itu e le o se mea e sili ona manaia e uiga i le tuufaatasiga. O moega mo le tuputupu ae e tatau ona saunia i ni nai aso aʻo lei totoina. Fufulu le palapala ma faʻafefiloi ma le faapalaga. Afai e te fuafua e amata ona totoina le togi o le artichoke i le tautotogo, e fautuaina e le faʻaumatia palu tetele mo le taumalulu. E faʻaaogaina faʻamalaʻau minerale ao le i totoina. O le atisikoke a Ierusalema e tupu lelei i le mea o le pateta o le tausaga ua teʻa, kapisi poʻo totoa kukumba.

Lavea sauniuniga

I le faaiuga o le tautotogo, e mafai ona e filifilia le fua o fua o le laau ma sulu i latou i Zircon, faʻaitiitia i le vai i se fua faatatau o le 1: 1000. E totō le toto i totonu o le togafiti eliina ina ia mamao le va o le 40 cm.O le loloto o le toto e tatau ona tusa ma le 12 cm.Itua taua tele le va o le 60-70 cm i le va o laina.

Tausiga o le toisina o Ierusalema

O le atiseti o Ierusalema o se togalaau e leai se aoga. A maeʻa ona totō, o loʻo momotu ese moega taimi ma aveeseina vao. I le taimi lava e tupu mai ai fatu laau i le 30 cm, o le faaputuina o le palapala ma le faapalaga, e faia, ma pe a tupu le atisiliko o Ierusalema i se mita, e faia se pusi. Mo lenei mea, o koluma o loʻo tuʻuina i tulimanu o moega, i le va o le uaea e faʻaloloa. O loʻo fusi faʻamau ina ia aua nei faaleagaina i se matagi malosi. O le fugalaau e sili atu le lelei e pulea ai ma aveese mai pupuvaga e foliga mai, a leai o le a faʻaalu uma e le laau lona malosi. Mo le mafuaʻaga lava e tasi, ua vavae ese ai pine sili ona umi.

Faʻasa

Faʻasalaina o le pear e tatau ona naʻo lalo o le faʻalavelave o le lamala umi. Mo laau taʻitasi, e tusa ma le 10-15 lita o le vai e faʻaumatia. A oʻo i timuga timuga e le mafai ona e popole i le tulaga o le laau, ona o le natura masani o le a matua misia lava.

Fertilizers ma faʻamaʻi

I le taimi o le tuputupu ae o le togi o le atisosisi o Ierusalema, e tatau ona fafaga. Pe a vaʻaia le palapala, e faʻamalosia le 'upega tafaʻi ma le gaʻo ma le faʻamalosia o le kulimi. I le taimi o le fuga, e fautuaina e faʻaaoga na o le faʻaaogaina o le vai. E maua se lelei lelei e ala i le faʻaleleia o le eleele faatasi ai ma se vaifofo o le suavai, faapea foi ma le fua o lauusiusi lanumeamata.

Faʻasologa o le atisina o atiseti ile Ierusalema

O le faʻapenaina o aʻafiaga aʻa e faʻatino e le auala vegetative. Mo nei faʻamoemoega, o fatuga poʻo vaega o ia mea e talafeagai. O nisi taimi o le atiseti o Ierusalema ua tupu aʻe e faʻaaoga fatu. E naʻo se auala faapena e manaʻomia ai le tele o taumafaiga, e manaʻomia ai se poto masani ma se malamalamaaga, o le mea lea e na o faʻatoʻaga e faʻaaogaina. E umi se taimi e faʻatali ai mo le totoina o fatu.

E mafai ona e totoina se paʻu lau ile laufanua, i pusa faapitoa poʻo pusa vai. E tatau ona tausia lelei i le auala lava lea e tasi, peitaʻi o le a sili atu le gauai i le fausiaina o le eleele.

Maʻi ma meaʻai

E ui lava o le atisikoke o Ierusalema o se togalaau e saʻo lelei, o nisi taimi ei ai tulaga o le faaleagaina o le laau i le paʻepaʻe paʻepaʻe, alternariosis poʻo le paʻu manogi.

Paʻu paʻepaʻe

Faailoga o le paʻu paʻepaʻe manu o le faʻavaeina o le mamanu i luga o atigipusa. I le aluga o taimi, ua amata ona ufiufi puipui i totonu. O le afaina e aʻafia ile eleele. O le maʻi e vave ona tupu i le maualuga o le toʻimamafana poʻo se suiga tele i le tau. E taua le kili ma susunuina vao ua afaina i se taimi talafeagai.

Alternariosis

E manatu o le faʻamaʻi sili ona taatele, ona o vaega uma o le laau o loʻo mafatia. E foliga mai o le pipiʻi i lau. I le aluga o taimi, e ufitia le laulaau i le laulaau, lea e tau atu i le faʻamago atoatoa o le vao atoa. O le faʻafetaui ma le faafitauli e fesoasoani e faʻamalolo ai Ierusalema artichoke ma se faʻamafanafana mafanafana. Ina ia faʻamalosia le aʻafiaga, o le faiga e sili ona lelei pe a maeʻa vaiaso e lua, e ui i nisi tulaga o le iuga e mafai ona iloa pe a maeʻa le tasi le sauniga.

Malosiaga malosi

O lenei lalaga paʻepaʻe papaʻe o loʻo faia i luga o laulaau i le vaitau o le seleselega o aʻa. E faasolosolo lava ina faasolosolo malie ma faasee. O le faʻamaʻi ua faʻavevesi pe a susu le tau poʻo le palapala ua tumu i le gaʻo. O taʻavale e togafitia i fofo o Topaz, Bayleton, Quadrice poʻo Topsin.

O le atisisisi a Ierusalema e mafai ona osofaʻia slugs, bears ma isi faʻamaʻi. Ina ia puipuia mai ia i latou, o le a sasaa mai i luga o moega ia sauniuniga faapitoa a le anti-mucus. O le puipuia o fualaau aina mai mai Meu ma bears, ao le i totoina, o le saite e togafitia ma Diazonon.

Faamamaina ma le teuina o le atisosisisi a Ierusalema

O fua o fatu e selesele i totonu o le tolu masina. E le tatau ona e suʻe muamua, ona o fatu na maua mai le eleele e le mafai ona fua. Selesele i le maeʻa o le tautotogo po o le tautotogo. O fua o le malulu, o le a latou lelei le taumalulu i le eleele, pe afai o le isi vaega faaopoopo o le eleele e salalau i luga o moega. I le tautotogo, e fautuaina ina ia selesele aʻo leʻi susulu le palapala, aʻo amata ona totogo fatu. O le artichoke a Ierusalema e le mafai ona toe faʻaaogaina e fai ma meaai.

O pusa, e pei lava o isi fualaau faisua, e teu i se nofoaga matutu; mo nei faamoemoega, pusa e tumu i oneone e mafai ona faʻaaogaina. O fua na aoina ua fufulu ma fufulu mama. O pusa e tuʻuina i luga o balconies matagi poʻo loggia. Afai e laʻititi le fua, ona teuina lea i totonu o le pusaaisa.

Eseesega o le atisosisi o Ierusalema

I aso nei, o loʻo i ai i le au faʻauluuluga se sini ia tupu aʻe ituaiga eseese o Ierusalema atishoke ina ia faʻatusatusa. O le mea moni, o aʻa o lenei aganuu ua vave ona tupu. O le isi galuega o le fausiaina o forage Ierusalema artichoke ma se uʻu mafiafia ma maua mai ai ituaiga eseese.

O ituaiga taatele o peʻa eleele e vaevaeina i ni ituaiga se lua: fafaga ma le pulupulu. O le atisisisi o Ierusalema e iloga i se vaega o laau toto, o se vaega toʻaitiiti o fatu ma ua tupu mo mea tau fale gaosi oloa. O loo i ai pea se vaevaega i le amataga ma ua maeʻa le fuaina o ituaiga. Mafaufau i le sili ona lauiloa oi latou:

  • Tului - O se ituaiga o meaola o le atiseti o Ierusalema lea ua leva ona tuai, lea e mafua ona o le tuputupu vave vave ma le malulu. O le laau o loʻo i ai ni vaʻaiga umi, o lau lanu meamata lanu meamata ma aʻa papaʻe. E faʻaaogaina i le gaosiga ma ola aʻe i totonu o laufanua mafanafana o le atunuʻu.
  • Leningradsky O le atisiliko ile atunuʻu e maua ai le maualuga o le gaʻo i le tino o fatu papaʻe paʻepaʻe. E lelei ona puipuia mo le taumalulu. E tupu tele i le itu i matu sisifo.
  • Tuai amata toetoe lava a le manaʻomia le tausiga, e atiina ae lelei e oʻo lava i tulimanu malulu. O fua e lapotopoto ma lamolemole.
  • Matagofie o le vailaau e manatu o le sili ona aoga, ua matua tuai ma le lelei i tulaga tuputupu ae. Ua totoina e le togavao ni malosi malolosi ma ni laulaau lapopoa, o se foliga e pei o le pakete, e vali paʻepaʻe.
  • Saili - O se mea e tuai ona fua, e leai se avanoa e maua ai le aʻa. O le kulupu e paʻepaʻe ma vela piniki. O lenei atisikoke a Ierusalema e tupu, o se tulafono, i le itu i saute.

O mea faʻamalolo o Ierusalema artichoke

O fua o le eleele e aofia ai le tele o meaʻai ma vitamini, mo se faataitaiga, potassium, calcium, chromium, fluorine, magnesium, silicium, sodium, vitamini B, pectin, amino acids. Fomaʻi fautuaina e ai mo le tele o meaʻai, gout, urolithiasis. O lenei fualaau faisua e aofia ai le tele o fiber ma inulin, faʻafetai i masini uʻamea, radionuclides ma toxins e vave faʻaaogaina mai le tino.