Fualaau aina

Shallot: ata, ituaiga, fautuaga mo le tuputupu ae ma le tausiga

E leʻi leva talu ai nei, o palota na lauiloa i le au fai togalaau ona oa latou meatotino ma le tuputupu ae o uiga i Urals ma Siberia. I atunuu o Europa, latalata ane i fafo, i Sasae Mamao ma le Caucasus, latou te fiafia ma ola ai mo se taimi umi. Muamua lava, o palota e alofaina ona o mea taua, vaitamini, pele ma le fefefefe, goto amata ma faigata o le taumalulu. O mea suamalie, suamalie, e le mafua ai loimata ma le tuʻuina vave o le aniani o le gaosiga o oloa o le miti a soʻo se fai togalaau ma fualaau suamalie.

Faʻamatalaga ma faʻaoga sili o palota

O lenei laʻau faʻapitoa o le pusa vaovao. fomu "fale o le aiga", o le mea lea, i tagata e masani ona taʻua o le "aiga". O ona pulu pulu eleni e i ai le mamafa o le 20 i le 50 kalama ma paleni manifinifi. O fulufula i luga o palele e faʻamalosi, faʻalanu ma ola e matua tuai lava.

E le pei o aniani, o pitonuʻu e tele atu mea mamafa, o lea e talafeagai mo le faʻamago. Seia oʻo i le seleselega fou, e mafai ona lelei atoatoa ona teuina i totonu o potu.

Faamanuiaga o palota:

  1. O lapisi e talafeagai mo le ola i luga o se windowsill, ona o le tele o lanu meamata e maua mai i se faaputuga laau totō.
  2. O le maualuga o le gaosiga e mafua ona o le tele o le faamoega o le 150-300 g, lea e oo atu i le 10 bulbs e mafai ona faia.
  3. Faʻasalaga anapogi ma agamalu.
  4. E teuina mo se taimi umi, ae e le o totoina.
  5. E le maumau ona uiga mo le 8-12 masina.
  6. O le vave faʻamago ma le matua o laʻau puipuia le meaola mai le faʻamaʻi e ala i le pala ma le peronosporosis.
  7. O se fugalaau fiafia i le faaiuga o le taumafanafana e mafai ai ona e maua ni aniani lelei i le tautoulu.
  8. O pulufana ei ai se vaitau puupuu e tuputupu ae ma, o se taunuuga, vave ona matua.

Pulu ma lapisi tele mea aoga:

  • vailaau oona;
  • ascorbic acid;
  • taua o suauu;
  • suauu minerale o uʻamea, phosphate, calcium, potassium;
  • B vitamini;
  • eseʻese;
  • carotenoids.

E i ai meaʻai ma meaʻai. Faatasi ai ma lana fesoasoani, o nisi o maʻi manava ma mata e togafitia.

Eseese o palota

O ituaiga o eleni e eseese i le tofo, tikeri o le fuga, lanu o fua ma le matua.

Ulutala tuai

  1. "Belozerets 94" - o le laau e tupu mo le 75-85 aso, e lapotopoto ai palu e mamafa 20-27 g ma se tofo malosi. Le lanu o le fua o le lanu violē, ma le lilac hue. O le ituaiga e fautuaina mo le galueaina i itulagi o le North Caucasus.
  2. "Vailaʻau o le suamalie" - o pulupulu ei ai le tofo malosi ma le mamafa o le 30 kalama. O le lanu lanumeamata o lenei ituaiga e tupu mai i le 18-22 aso, o le tuʻuina atu o laʻau e amata i le 70 aso pe a uma le germination. O le tausia lelei o le maualuga. Ina ia maua se lanu lanumeamata i le vaitau o le taumalulu-taumalulu, e mafai ona ola le fale i totonu o le fale.
  3. Emerald - o se ituaiga o fualaau aina suamalie ma se tofo suamalie, lanu paʻepaʻe ma se pulufana lapotopoto. 3-4 ulu ulu i totonu o le faamoega, o le tele o ia mea e oʻo i le 22 kalama. O le ituaiga o loʻo ola aʻe o se aganuu faʻale-aganuʻu. E mafai ona teuina e aunoa ma le leai o se lelei mo le 10 masina.
  4. O le ituaiga o "aiga" e iloga i tumutumu e oʻo atu i le 4 i totonu o le faamoega, se tofo suamalie ma lanu samasama-paauli. O le mamafa o ulu taitasi e mai le 18 i le 25 kalama. Faʻateleina o se aganuʻu manuia. E le aafia le faʻamaʻi.
  5. "Faʻanatinati" - o se meaʻai ma se tofo malosi ma fua lapopoa-fuamoa i fua lanu piniki. 5-6 ulu e faia i totonu o le faamoega, e mafai ona oʻo atu i le 35 kalama. O le ituaiga o loʻo tupu mai le sevka o se aganuu faʻale-aganuʻu. E teuina mo se taimi umi e aunoa ma le leai o ni aoga lelei.

Vaitausaga o vaitau

  1. Albik - se ituaiga e iai le vaitau o le vaomatua i aso e 62, maualuga le gaosiga ma le tausia lelei. E mafai ona i ai i luga o pulu-elepote se aofaiga e oʻo atu i le 30 kalama ma fua samasama. Mai le 3 i le 8 ulu e masani ona faia i totonu o le faamoega.
  2. "Bonnilla F 1" e faatatau i se ituaiga e iai se tofo semi-aute ma o loo tuputupu ae le vaitau o le 82-87 aso. E sili atu ma le fa ulu e paʻu i totonu o le faamoega, o le mamafa o ia mea taitasi e mafai ona oʻo i le 40 kalama. O le ituaiga e maua mai ai le seleseleina o seleselega ma afu, e lelei ona teuina ma e mafai ona ola i le tasi nofoaga mo le lima tausaga.
  3. "Guarantor" o se ituaiga peninsular e iai ulu taʻamilosaga ma se vaitau tuputupu aʻe e tusa ma le 50 aso. O le tele o pulufana, lea i totonu o le faamoega mai i le 3 i le 10 fasi vaega, e mafai ona oʻo atu i le 32 kalama. E fautuaina le togi mo le galue i totonu o le eleele matala ma puipui mo le mauaina o pulu ma gusi.
  4. "Earring" - O se fua e matua fua tele ma vaitau o vaomatua e oʻo atu i le 58 aso. Mai le 4 i le 10 taamilosaga lapotopoto ma le tele o 25-40 kalama ua faia i totonu o le faamoega. Aganuʻu e mafai ona faʻaleleia i soo se itulagi. O le vailaʻau e puipuia i le pala ma le fana, e lelei ona teuina ma talafeagai mo le faʻaaogaina o masini.
  5. "Chapaevsky" - palota o le faʻaaogaina lautele, o le tuputupu ae o lona taimi e 66 aso. O lapisi faʻapipiʻi e iai le tele o pe tusa ma le 40 kalama ma le lanu violē. 5-8 ulu e faia i totonu o le faamoega. O le ituaiga e seasea aafia i le peronosporosis, e lelei ma umi ona teuina, talafeagai mo le galueaina i le Central Black Earth eria.

Palota le ogatotonu

  1. "Malosi" - se ituaiga o peninsular ma pulu ovalu ma vaitau o vaomatua 80-95 aso. O masima e oʻo atu i le 52 grams le fua lanu piniki, e puipuia i le pala ma le fana. O le maualuga o le tausiga o le vasega e talafeagai mo le totoina o le taumalulu. Fautuaina mo le galueaina i itu uma o le atunuu.
  2. "Siberian Amber" o se aganuu e lua-tausaga e talafeagai mo le ola i luga o faatoaga fale. O le tuputupu aʻe o le vaitau o le 55-60 aso. O pulu faʻapipiʻi taʻitasi o loʻo i ai se aofaiga o le 28-30 kalama ma le lanu samasama-apamemea. I totonu o le faamoega mai le 6 i le 8 pulu.
  3. Ural Purple - se peninsular ituaiga eseese ma lanu mumu-lanu violē. E talafeagai mo le totoina o lapisi sipisi. O le mamafa o ulu taʻitasi e oʻo atu i le 58 kalama. O le ituaiga e faʻaleleia vegetatively, e puipuia i le pala ma le fana. Fautuaina mo le galueaina i itu uma o le atunuu.

Vaega o le tuputupu ae o papau

O le totoina o se seleselega, maualuga mafuʻe, eleele palapala ma le faʻaalia o mea e le faaituau e manaʻomia. O fai togalaau poto e fautuaina le totoina o aniani pe a uma kukama, tamato, pateta, kapisi ma leki.

A o lei totoina pulufana, e fautuaina e toso ese ma faia i le fungicide. I lenei tulaga, o le a itiiti le afaina o laau i meaola faalafua ma faamaʻi.

Lotoina o laina faʻalagolago i le tele o mea e totoina ai:

  • 20-30 cm mo lapisi tetele;
  • 15-18 - mo le averesi;
  • 8-10 - mo tamaiti laiti.

O le tele lava o taimi, o le totoina o aniani e le o fautuaina, talu ai o le tele o le seleselega i le lumanaʻi e faalagolago ile vaega o meaʻai.

A o lei totoina, o moega e faia i luga o moega 5-6 cm loloto lolotolea e afaina lelei ae le faʻamalosi. Laʻau totō na tuʻuina i le 2-3 inisi o le eleele. Pe a totoina, e tatau ona manatuaina o le malosi o le loloto, o le tulaʻi mai o laau o le a tolopoina.

Totoina o aniani i le tautotogo

E tatau ona totō lapisi i le amataga o le tautotogo. O le seleselega, toto i le tautotogo o le tautotogo po o le tautoulu, e le tupu mo se taimi umi ma ua le lelei ona teuina.

O le mea pito sili ona talafeagai mo le tulaueleele o le faaiuga lea o Aperila poʻo le amataga o Me. I le taimi nei, ua maeʻa le mafanafana o le palapala ma ua lava le susu i totonu o le eleele mo le totoina o aʻa e mauaa. O le a aliali mai le lanu pe a ma le 10-14 aso.

Pe a totoina le eleele i le tautotogo o le tautotogo, pe a mago le eleele ma vevela le vevela, e mafai ona tupu laau toto pe a maeʻa le 20-30 aso. I eleele matutu i le vevela o le tau laʻau ola vavenai lo aʻa, o le photoperiodic growth mode e faʻalavelaveina, o se taunuuga e le maua ai e le pusa le taimi e faʻamaʻa ai.

Totoina o aniani i le tautoulu

I le filifilia o ituaiga o le malulu ma le maualalo o pasene o le fana, i le lua poʻo le tolu sefulu tausaga o Setema, e mafai ona e totoina pālota mo le taumalulu.

Le lelei o le totoina o le autumn:

  • teuina o mea totino e le manaomia;
  • pe a faatusatusa i le totoina o le tautotogo, o pulufana na vave amata i le 10-12 aso;
  • laau totō e totogo i le tautotogo e faʻaaogaina punavai punaoa o le eleele eleʻele lelei lelei;
  • o le seleseleina o lanu e mafai ona faia i le afa muamua o Iuni.

Fesoasoani ile tausiga

O le aganuu e le manaʻomia ai le masani ona inu. I le tau vevela, e tatau ona faʻamautinoa e faʻafefe le aniani pe a oʻo mai pine tetele, o le, i le faaiuga o Me. I le averesi, e le sili atu ma le tolu vai e manaʻomia i taimi taʻitasi.

I le vaitaimi o le alualu i luma tuputupu aʻe i le va o laina e tatau veleina ma totoina. Faatasi ai ma le tuputupu ae o laulaau, o le a fesoasoani lea e faaleagaina ai fuamoa o le aisa.

E fiafia Shallot i ofu pito i luga, lea e fautuaina ina ia faia i le ogatotonu o Iuni. O le faia o lenei mea, e mafai ona e faʻaogaina ai le manulele (1:15), faʻafefete o le manurele (1:10) poʻo fugalaʻau mineral (40 kalama i le 10 lita o le vai).

Ina ia sili atu le lapisi, faʻafefeteina ia ogāoga i le amataga o Iulai, aveeseina pe lua pe tolu tolaga i lona atoama tuʻu ai le tolu i le fa e faʻamaʻa. Faʻasalaina ma fafagaina laau i lenei vaitau taimi e le fautuaina. Faatasi ai ma le tele o mea taumafa ma le susu i le ogatotonu o le taumafanafana, na o laasaga o laulaau o le a faaauau pea, ma o le a faasolosolo ina leaga le togi.

Seiloga e oʻo atu i le 10 simita le uʻamea, e tatau ona momotu ese i fafo i fafo mai le sinus. A leai, na o le lauolaola o le a faaauau pea ona tupu.

O le seleseleina ma le teuina o mea palota

I le faaiuga o le sefulu tausaga muamua o Iulai i le amataga o ituaiga taumafa, ma i le amataga o Aukuso i le ogatotonu ma le ogatotonu o ituaiga pālota, ua amata ona taoto i lalo. O se faailoga lenei mo le seleseleina, o le tuai ona mafai ona oʻo atu ai i le faʻaitiitia o le ola ola o bulbs.

O le seleseleina muamua o ituaiga o meaʻai e tatau ona i ai i le faaiuga o le sefulu lua tausaga o Iulai, ma isi ituaiga - i le sefulu tausaga muamua o Aukuso. O Shallot o se laau faʻapitoa, o le mea lea, e le fautuaina le tuʻuina o pine i le susulu o le la. E sili atu le faʻamamaina o le seleselega i lalo o le faʻapipiʻi.

I le gasologa o le tausaga, o le fua o le a tumau pea lona uiga lelei pe a teuina i se vaitau o le aiga e 60-70% ma i le vevela mai le 0C i le 10C. O le totoina o faʻatauga e tatau ona teuina i se maualuga maualuga e oo atu i le + 20С.

Faafetai i nai aniani manaia ma vave gelu vaivai, e talisapaia palota i le lalolagi atoa. E le gata i lea, o le aganuu e faʻaalia i meaʻai maualuluga ma vailaʻau faʻasoifua, lea e sili atu nai lo lapisi sipuni. Shallot o se mea e sili ona fiafia i ai i le Farani. E faʻaaogaina i meaai i foliga fou ma fugalaau, faʻapea foʻi ma meaʻai o aano o aano o manu fasi, moa, soups, sau sau.

Fale faʻatau